Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јул 2014.

„Ви сте моји сведоци“

„Ви сте моји сведоци“

„’Ви сте моји сведоци‘, говори Јехова“ (ИС. 43:10)

1, 2. (а) Шта значи бити сведок и коју важну чињеницу игноришу медији широм света? (б) Зашто се може рећи да Јехова не зависи од средстава јавног информисања?

ШТА значи бити сведок? Према једном речнику, сведок је особа која је „присуствовала неком догађају и испричала шта се догодило“. Рецимо, у Питермарицбургу, једном граду у Јужноафричкој Републици, већ 160 година излазе новине које се зову Сведок. То име је одговарајуће ако се има у виду да се од новина очекује да верно извештавају о догађајима у свету. Оснивач поменутог листа свечано је обећао да ће износити „истину, само истину и ништа осим истине“.

2 Међутим, жалосно је што медији широм света у великој мери игноришу или чак изврћу неке од најважнијих чињеница. Једна таква чињеница јесте и оно што је Бог рекао преко свог пророка Језекиља: „Народи [ће] знати да сам ја Јехова“ (Језек. 39:7). Наравно, као Врховни Владар свега што постоји, Јехова не зависи од средстава јавног информисања. Он има око осам милиона Сведока који свим народима говоре о ономе што је у прошлости чинио за људе, као и о ономе што данас чини за њих. То мноштво сведочи и о будућим благословима које је Бог обећао људима. Када стављамо то дело сведочења на прво место у свом животу, ми заправо живимо у складу са именом које нам је Бог дао, као што стоји у Исаији 43:10: „’Ви сте моји  сведоци‘, говори Јехова, ’и мој слуга ког сам изабрао.‘“

3, 4. (а) Када су Истраживачи Библије променили име и како је то утицало на њих? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Која питања ћемо размотрити у овом чланку?

3 Огромна је част носити Јеховино име. Јехова је ’Краљ вечности‘ и што се тиче свог имена рекао је: „То је моје име довека и то је мој спомен из нараштаја у нараштај“ (1. Тим. 1:17; Изл. 3:15; упоредити с Проповедником 2:16). Истраживачи Библије су 1931. године усвојили име Јеховини сведоци. Након тога, у овом часопису су објављена многа писма браће и сестара који су изразили захвалност за ту промену. Објавитељи једне скупштине из Канаде написали су: „Одушевили смо се и обрадовали када смо чули да смо сада ’Јеховини сведоци‘. Желимо да дамо све од себе како бисмо живели у складу с нашим новим именом.“

4 Како свако од нас може показати да цени то што има част да носи Божје име? Да ли бисмо на темељу Библије могли да образложимо зашто се зовемо Јеховини сведоци?

БОЖЈИ СВЕДОЦИ У ДРЕВНО ДОБА

5, 6. (а) Шта је Бог заповедио Израелцима који су били родитељи? (б) Шта им је још Бог заповедио и зашто је то важно за данашње Божје слуге које су родитељи?

5 У Исаијино доба сваки Израелац је сведочио за Јехову, а израелски народ је као целина био Божји „слуга“ (Ис. 43:10). На пример, поучавајући своју децу о томе шта је Бог учинио за њихове претке, родитељи су у одређеном смислу служили као његови сведоци. Рецимо, када је заповедио Израелцима да сваке године славе Пасху, Јехова им је још рекао: „Када вас ваши синови питају: ’Шта вам значи ова служба?‘, реците им: ’То је пасхална жртва Јехови, који је прошао поред кућа Израелових синова  у Египту кад је Египћане ударио помором, а наше куће сачувао‘“ (Изл. 12:26, 27). Могуће је и да су родитељи испричали деци да је Мојсије прво тражио од фараона да пусти Израелце да принесу жртве Јехови у пустињи, али да му је он на то рекао: „Ко је Јехова, да послушам његов глас и да пустим Израел?“ (Изл. 5:2). Наравно, можда су им испричали и да је одговор на фараоново питање свима постао јасан након што је Египат претрпео десет невоља и након што су Израелци код Црвеног мора били избављени од египатске војске. Јехова је био и остао Свемоћни Бог. Израелци су такође постали сведоци тога да је Јехова истинити Бог и да испуњава своја обећања.

6 Израелци који су ценили част што носе Јеховино име сигурно су о тим запањујућим догађајима говорили не само својој деци већ и странцима који су били робови у њиховом дому. Поред тога, од њих се исто тако очекивало да поучавају своју децу о Божјим светим мерилима. Јехова им је рекао: „Будите свети, јер сам ја свет“ (Лев. 19:2; Пон. зак. 6:6, 7). То је одличан пример за данашње богобојазне родитеље, од којих Бог такође очекује да поучавају своју децу о његовим светим мерилима и да им тако помажу да исказују част Божјем величанственом имену. (Прочитати Пословице 1:8 и Ефешанима 6:4.)

Поучавајући своју децу о Јехови исказујемо част његовом имену (Видети 5. и 6. одломак)

7. (а) Зашто је било важно да Израелци буду верни Јехови? (б) Коју одговорност имају сви који носе Божје име?

7 Дакле, када су били верни Богу, Израелци су доносили хвалу његовом имену. Он им је рекао: „Сви народи на земљи видеће да носиш Јеховино име, и бојаће те се“ (Пон. зак. 28:10). Па ипак, они му најчешће нису били верни. Увек изнова су се окретали идолопоклонству. Што је још горе, постали су окрутни попут хананских богова којима су служили тако да су жртвовали своју децу и угњетавали сиромашне. Њихов пример нас на упечатљив начин подсећа колико је важно да се трудимо да будемо свети попут нашег Бога, чије име носимо!

„ЕВО, УЧИНИЋУ НЕШТО НОВО“

8. Који је задатак Јехова поверио Исаији и како је тај пророк на то реаговао?

8 Јехова је прорекао да ће Израелци бити сведоци једног невероватног избављења из заробљеништва (Ис. 43:19). У првих шест поглавља Исаијине књиге углавном се налазе Божја упозорења да ће послати невољу на Јерусалим и његове околне градове. Будући да тачно зна шта је у нечијем срцу, Јехова је рекао Исаији да истрајно објављује ту поруку иако је Израелци неће послушати. Тај пророк је био запрепашћен њиховом реакцијом и хтео је да зна колико ће времена проћи док се Божји народ не покаје. Бог му је рекао: „Док се градови не претворе у рушевине и не остану без становника, док куће не остану без људи и док се земља не претвори у пустош.“ (Прочитати Исаију 6:8-11.)

9. (а) Када се испунило Исаијино пророчанство о уништењу Јерусалима? (б) Зашто данас треба да будемо будни?

9 Исаија је најмање 46 година упозоравао Израелце на предстојеће уништење. Јехова га је поставио за пророка последње године владавине краља Озије, то јест око 778. пре н. е. Служио је као пророк до отприлике 732 пре н. е., током владавине краља Језекије. То је било 125 година пре него што је Јерусалим уништен 607. пре н. е. Дакле, Бог је доста унапред упозорио свој народ на то шта га је очекивало. Слично томе, Јехова  данас преко својих слугу упозорава људе на оно што их очекује. Већ 135 година, од свог првог издања, Стражарска кула позива своје читаоце да уваже чињеницу да ће Сатанин поредак ускоро бити уништен и да ће након тога наступити Хиљадугодишња владавина Исуса Христа (Откр. 20:1-3, 6).

10, 11. Како су Израелци у Вавилону постали сведоци испуњења једног Исаијиног пророчанства?

10 Многи Јудејци који су били послушни Богу и предали се Вавилонцима преживели су уништење Јерусалима и одведени су у Вавилон (Јер. 27:11, 12). Тамо су, 70 година касније, били сведоци испуњења следећег изванредног пророчанства: „Овако каже Јехова, Откупитељ ваш, Свети Бог Израелов: ’Због вас ћу их послати на Вавилон, поломићу преворнице на затворским вратима.‘“ (Ис. 43:14).

11 У складу с тим пророчанством, једне ноћи почетком октобра 539. пре н. е., догодило се нешто веома значајно. Док су вавилонски краљ и његови кнезови пили вино из светих посуда које су донели из јерусалимског храма и хвалили своје лажне богове, медо-персијска војска је освојила Вавилон. Године 538. или 537. пре н. е., краљ Кир, који је освојио Вавилон, дозволио је Јудејцима да се врате у своју домовину и обнове Божји храм у Јерусалиму. Исаија је прорекао све те догађаје, укључујући и то да ће се Јехова старати за своје слуге на путу до Јерусалима и да ће их штитити. Бог је рекао да су они ’народ који је себи створио да разгласи његову хвалу‘ (Ис. 43:21; 44:26-28). Када су се ти некадашњи изгнаници вратили у своју домовину и обновили Јеховин храм у Јерусалиму, постали су сведоци чињенице да Јехова, једини истинити Бог, увек испуњава оно што је рекао.

12, 13. (а) Ко је осим Израелаца учествовао у обнови храма? (б) Шта се очекује од ’других оваца‘ и коју наду имају?

12 Када су се Израелци вратили да обнове храм, придружило им се на хиљаде неизраелаца, а касније су још многи постали прозелити (Језд. 2:58, 64, 65; Јест. 8:17). Данас „велико мноштво“ Исусових ’других оваца‘ верно подупире помазане хришћане, који чине ’Израел Божји‘ (Откр. 7:9, 10; Јов. 10:16; Гал. 6:16). Припадници великог мноштва такође носе име које су добили од Бога — Јеховини сведоци.

13 Током Христове хиљадугодишње владавине, припадници великог мноштва имаће дивну могућност да онима који буду ускрснули  испричају како је изгледало бити Јеховин сведок у последњим данима овог поретка. Да ли ћемо и ми моћи то да испричамо зависи од тога да ли данас сведочимо о Јехови и да ли се држимо његових светих мерила. Осим тога, веома је важно да свакодневно молимо Бога да нам опрости грехе и да уважимо чињеницу да је огромна част што као несавршени људи смемо да носимо Божје име. (Прочитати 1. Јованову 1:8, 9.)

ЗНАЧЕЊЕ БОЖЈЕГ ИМЕНА

14. Које је значење Божјег имена?

14 Да бисмо још боље разумели и више ценили част што носимо Божје име, добро је да размишљамо о његовом значењу. Оно се најчешће преводи као „Јехова“ и потиче од једног хебрејског глагола који указује на активност и може се превести као „постати“. Зато се углавном сматра да име Јехова значи „Он проузрокује да постане“. Та дефиниција је у складу с чињеницом да је Јехова Створитељ свемира и разумом обдарених бића и да испуњава своју намеру. Он извршава своју вољу и испуњава своју намеру упркос било чему што могу покушати да ураде његови непријатељи попут Сатане.

15. Како је Јехова открио Мојсију нешто о себи? (Видети оквир „ Име које открива много тога“.)

15 Када је послао Мојсија да изведе Израелце из Египта, Јехова му је открио нешто о себи користећи један глагол у првом лицу једнине који је по значењу близак његовом имену. У Библији пише: „Бог рече Мојсију: ’Постаћу што год желим да постанем.‘ И још рече: ’Овако кажи Израеловим синовима: „Постаћу послао ме је к вама“‘“ (Изл. 3:14, фуснота). Према томе, Јехова увек може постати шта год је потребно да би испунио своју намеру. Он је то показао Израелцима када их је избавио, штитио, водио и када се постарао за њихове материјалне и духовне потребе.

ПОКАЖИМО СВОЈУ ЗАХВАЛНОСТ

16, 17. (а) Како можемо показати да смо захвални за то што носимо Божје име? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

16 Јехова и данас поступа у складу са значењем свог имена тако што се стара за наше материјалне и духовне потребе. Али његово име се не односи само на оно што он може постати. Оно се односи и на све што он проузрокује да се догађа у вези с делом које обављају његови Сведоци у циљу остварења његове намере. Дубоко размишљање о томе подстаћи ће нас да живимо достојно Божјег имена. На пример, наш брат Коре, који има 84 године и који већ 70 година ревно служи Јехови у Норвешкој, рекао је: „За мене је огромна част што служим Јехови, Краљу вечности, и што припадам народу који носи његово свето име. Увек ми причињава задовољство када другима преносим истину из Божје Речи и када видим колико су одушевљени када је разумеју. На пример, много ми значи што могу да им објасним зашто је Христова откупна жртва важна за нас и како нам пружа темељ за вечни живот у једном праведном новом свету.“

17 Наравно, на неким подручјима је све теже пронаћи људе који желе да сазнају нешто више о Богу. Па ипак, вероватно смо сви осетили нешто слично као и овај брат када смо наишли на неког ко је био спреман да разговара и коме смо могли рећи нешто више о Јехови и његовом имену. Међутим, како можемо у исто време бити Јеховини сведоци и сведочити за Исуса? У следећем чланку биће више речи о томе.