Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јул 2014.

„Јехова познаје оне који су његови“

„Јехова познаје оне који су његови“

„Ако неко воли Бога, њега Бог познаје“ (1. КОР. 8:3)

1. Чиме су се заваравали неки међу Божјим народом? (Видети слику на почетку чланка.)

ПРВОСВЕШТЕНИК Арон је једног јутра стајао на улазу у шатор састанка, држећи у руци кадионицу. На истом месту је био и Кореј са још 250 људи. И они су својим кадионицама приносили ка̂д Јехови (Бр. 16:16-18). На први поглед се чинило да су сви ти људи били верни Јехови. Међутим, Кореј и његове присталице су били охоли отпадници који су покушавали да од Арона преузму свештенство (Бр. 16:1-11). Заваравали су се мишљењем да ће Јехова прихватити њихову службу. Али они су заправо увредили Јехову, који је прочитао њихова срца и прозрео њихово лицемерство (Јер. 17:10).

2. Шта је Мојсије рекао и како су се његове речи обистиниле?

2 Дан пре тога, Мојсије је рекао: „Ујутру ће Јехова показати ко је његов“ (Бр. 16:5). Као што се и очекивало, Јехова је показао ко су његове праве слуге, а ко отпадници када је ’изашла ватра од њега и спалила [Кореја и] оних двеста педесет људи који су приносили ка̂д‘ (Бр. 16:35; 26:10). Арон је том приликом остао жив, што је био очигледан знак да је он прави свештеник и веран Божји слуга. (Прочитати 1. Коринћанима 8:3.)

3. (а) Шта се догађало у хришћанској скупштини у Павлово време? (б) Како је Јехова поступио с бунтовницима у Мојсијево време и шта из тога можемо научити?

 3 Нешто слично се догодило и око 1 500 година касније у време апостола Павла. Неки који су за себе тврдили да су хришћани, прихватили су лажна учења и у исто време су остали повезани са скупштином. Можда се ти отпадници на први поглед нису разликовали од других у скупштини. Али они су представљали опасност за верне хришћане. Ти вукови у јагњећој кожи почели су да „некима поткопавају веру“ (2. Тим. 2:16-18). Међутим, апостол Павле је на основу тога како је Јехова вековима раније решио ситуацију с Корејем и његовим присталицама схватио да Јехова врло добро зна шта се дешава. Зато размотримо речи које је апостол Павле упутио Тимотеју и погледајмо какву поуку можемо извући из њих.

’ЈА САМ ЈЕХОВА, ЈА СЕ НЕ МЕЊАМ‘

4. У шта је апостол Павле био сигуран и шта је рекао Тимотеју?

4 Апостол Павле је био сасвим сигуран да Јехова добро зна да ли му неко лицемерно служи. Исто тако је био уверен да Јехова зна ко му је истински послушан. Његово дубоко уверење се може видети у речима које је под Божјим надахнућем упутио Тимотеју. Након што је указао на духовну штету коју су отпадници већ нанели некима у скупштини, он је написао: „Али Божји чврсти темељ непомично стоји и на њему је овај печат: ’Јехова познаје оне који су његови‘ и: ’Сви који призивају Јеховино име нека се одрекну неправедности‘“ (2. Тим. 2:18, 19).

5, 6. Шта можемо рећи о изразу „Божји чврсти темељ“ и како су те речи вероватно утицале на Тимотеја?

5 Шта можемо рећи о изразу који је Павле употребио у овом стиху? Ово је једино место у Библији на коме се спомиње „Божји чврсти темељ“. У Библији се реч „темељ“ користи као метафора за разне ствари, укључујући и Јерусалим као престоницу древног Израела (Пс. 87:1, 2). Описујући улогу коју Исус има у остварењу Јеховине намере, Библија такође користи израз „темељ“ (1. Кор. 3:11; 1. Петр. 2:6). Шта је апостол Павле имао на уму када је писао о ’Божјем чврстом темељу‘?

6 Апостол Павле је споменуо „Божји чврсти темељ“ када је цитирао Мојсијеве речи о Кореју и његовим присталицама, забележене у Бројевима 16:5. Павле је очигледно указао на оно што се дешавало у Мојсијево време да би охрабрио Тимотеја и подсетио га да Јехова запажа отпадништво и да може спречити отпаднике да остваре своје планове. Јеховину намеру не могу осујетити отпадници у скупштини као што то није могао учинити ни Кореј вековима раније. Премда Павле није детаљно објашњавао шта представља „Божји чврсти темељ“, његове речи су по свему судећи Тимотеју уливале поверење и поуздање у Јехову.

7. На основу чега можемо бити сигурни да ће Јехова увек бити праведан и веран?

7 Јеховина узвишена мерила се не мењају. У Псалму 33:11 пише: „Намера Јеховина довека остаје, замисли срца његовог из нараштаја у нараштај.“ Још неки стихови говоре о томе да Јеховино краљевање, његова љубав, правда и верност трају довека (Изл.  15:18; Пс. 100:5; 112:9). У Малахији 3:6 стоји: ’Ја сам Јехова, ја се не мењам.‘ Слично томе, у Јаковљевој посланици 1:17 пише да се Јехова не мења и да он „није попут несталне сенке“.

„ПЕЧАТ“ КОЈИ ЈАЧА ВЕРУ У ЈЕХОВУ

8, 9. Коју поуку можемо извући из натписа о којима је Павле говорио?

8 Апостол Павле у 2. Тимотеју 2:19 на сликовит начин описује темељ на ком је као печатом утиснута порука. У древно доба није било необично да се на темељу неке грађевине налази натпис, који је можда говорио о томе ко ју је изградио или коме припада. Апостол Павле је први библијски писац који је указао на такав обичај. * Печат на ’Божјем чврстом темељу‘ има два натписа. Први је: „Јехова познаје оне који су његови“, а други је: „Сви који призивају Јеховино име нека се одрекну неправедности.“ То нас подсећа на оно што пише у Бројевима 16:5. (Прочитати.)

9 Коју поуку они који припадају Јехови могу извући из тих натписа? Јеховина мерила вредности и његова начела заснивају се на две основне истине: (1) Јехова воли оне који су му верни и (2) Јехова мрзи неправду. Како нам ове чињенице могу бити од помоћи ако се у скупштини појави отпадништво?

10. Како је на верне Божје слуге у Павлово време утицало понашање отпадника?

10 Тимотеју и другим верним хришћанима вероватно је сметало понашање отпадника. Неки су се можда питали зашто су такве особе још увек део скупштине. Они који су верно служили Јехови можда су се питали да ли он заиста види разлику између њихове верности и лицемерства отпадника (Дела 20:29, 30).

Тимотеј није дозволио да на њега утиче понашање отпадника (Видети одломке 10-12)

11, 12. Како је Павлова посланица помогла Тимотеју да ојача своју веру?

11 Апостол Павле је у својој посланици подсетио Тимотеја како је Јехова разоткрио и уништио лицемерног Кореја и његове присталице и како је показао да подржава Арона који му је верно служио. То је Тимотеју сигурно ојачало веру. У суштини, Павле  је рекао да иако је у њиховој средини било лажних хришћана, Јехова је знао ко су његови, баш као што је то знао и у Мојсијево време.

12 Јехова се не мења и зато је поуздан. Он мрзи неправду и у своје време казниће оне који чине зло и не кају се. Павлове речи су такође подсетиле Тимотеја да не сме потпасти под утицај лажних хришћана јер „сви који призивају Јеховино име“ морају се одрећи неправедности. *

ИСКРЕНА ВЕРА НИКАД НИЈЕ УЗАЛУДНА

13. У шта можемо бити потпуно сигурни?

13 Павлове речи могу и нас охрабрити. Пре свега, заиста је утешно знати да Јехова добро зна да смо му верни. Али то није све. Јехови је заиста стало до нас. Библија каже: „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Лет. 16:9). Зато можемо бити потпуно сигурни да оно што чинимо за Јехову „из чистог срца“ никада није узалудно (1. Тим. 1:5; 1. Кор. 15:58).

14. Шта Јехова не толерише?

14 Исто тако је важно знати да Јехова не толерише лицемерство. Он зна шта је сваком човеку у срцу и види када му неко није одан целим срцем. У Пословицама 3:32 пише да је „Јехови одвратан покварен човек“, на пример онај ко се прави да је послушан, а тајно чини грех. Иако тако неискрени људи могу неко време обмањивати друге, Јехову сигурно не могу. Он је свемоћан и праведан и то нам гарантује да онај ко „крије преступе своје, неће имати успеха“ (Посл. 28:13; прочитати 1. Тимотеју 5:24 и Јеврејима 4:13).

15. Шта не смемо радити и зашто?

15 Огромна већина наше браће и сестара је заиста свим срцем одана Јехови. Ретко се дешава да неко у скупштини постане лицемеран. Али ако је то могло да се деси у Мојсијево време и у време првих хришћана, може се десити и данас (2. Тим. 3:1, 5). Да ли то онда значи да треба да будемо сумњичави и да доводимо у питање верност наше браће Јехови? Нипошто! Не бисмо смели неосновано сумњати у нашу браћу и сестре. (Прочитати Римљанима 14:10-12 и 1. Коринћанима 13:7.) Осим тога, такве сумње би могле угрозити наш однос с Јеховом.

16. (а) Шта ће нам помоћи да не постанемо лицемерни? (б) Какву поуку налазимо у оквиру  ’Испитујте, проверавајте‘?

16 Свако мора ’испитати своје дело‘ (Гал. 6:4). Пошто смо несавршени, увек постоји могућност да нехотице постанемо неискрени (Јевр. 3:12, 13). С времена на време треба да преиспитамо из каквих мотива служимо Јехови. Да ли зато што га волимо и зато што признајемо његово право да буде Врховни Владар или само зато што желимо да живимо у рају на земљи? (Откр. 4:11). Оваква питања нам могу помоћи да из свог срца уклонимо и најмањи траг лицемерства.

ВЕРНОСТ ДОНОСИ СРЕЋУ

17, 18. Зашто треба да искрено служимо Јехови?

17 Јехова ће нас богато наградити ако му искрено служимо. „Срећан  је човек коме Јехова не урачунава кривицу, и у чијем духу нема преваре“, рекао је псалмиста (Пс. 32:2). Они који у свом срцу немају лицемерства срећни су већ сада, а у будућности их очекује савршена срећа.

18 Кад дође време за то, Јехова ће разоткрити све који чине зло или воде двоструки живот. Тада ће се видети разлика „између праведног и злог, између оног ко служи Богу и оног ко му не служи“ (Мал. 3:18). А док то време не дође, утешно је знати да „Јеховине очи гледају праведнике и његове уши слушају њихове усрдне молитве“ (1. Петр. 3:12).

^ одл. 8 У Откривењу 21:14, што је записано деценијама након Павлове посланице Тимотеју, спомињу се „дванаест камена темељаца“ на којима су имена дванаест апостола.

^ одл. 12 У следећем чланку биће речи о томе како се можемо угледати на Јехову и одбацити неправедност.