Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јун 2014.

Питања читалаца

Питања читалаца

Да ли је кремација прихватљива за хришћане?

Библија не наводи ниједан разлог због ког би спаљивање посмртних остатака било неприхватљиво за Божје слуге.

У Библији постоје записи о томе да су тела или кости преминулих људи били спаљивани (Ис. Нав. 7:25; 2. Лет. 34:4, 5). Можда је то било зато што се сматрало да они нису заслужили пристојну сахрану. Али то није увек био случај.

То се јасно види из записа о смрти краља Саула и његова три сина. Сва четворица су погинула у бици с Филистејима. Један од њих је био Јонатан, који је Давиду био добар пријатељ и велика подршка. Када су неки храбри Израелци који су живели у Јавису у Галаду чули шта се десило, узели су њихова тела, спалили их, а кости сахранили. Давид је касније похвалио те Израелце због онога што су урадили (1. Сам. 31:2, 8-13; 2. Сам. 2:4-6).

Библијска нада за мртве је ускрсење, што значи да ће Бог мртве особе вратити у живот. Јехова свакако има моћ да врати умрле у живот, независно од тога да ли је неко кремиран или није. На пример, три Јеврејина којима је према заповести краља Навуходоносора претила смрт у ужареној пећи, нису имала разлога да се плаше да Бог неће моћи да их ускрсне ако би на тај начин умрли (Дан. 3:16-18). Исто се може рећи и за све верне Јеховине слуге које су умрле у нацистичким логорима, након чега су њихова тела кремирана. Неке верне Јеховине слуге су погинуле у експлозијама или на неке друге начине. Чак и ако у таквим случајевима није било посмртних остатака, можемо бити сигурни да ће их Јехова ускрснути (Откр. 20:13).

Јехови нису потребни остаци нечијег тела да би ту особу вратио у живот. То је јасно из начина на који Јехова ускрсава помазане хришћане за живот на небу. Попут Исуса, који је „оживљен у духу“, помазани хришћани ускрсавају као исте особе, али у духовном телу. Ниједан део њиховог физичког тела не одлази на небо (1. Петр. 3:18; 1. Кор. 15:42-53; 1. Јов. 3:2).

Наша нада у ускрсење не почива на томе шта може да се уради са посмртним остацима, већ се заснива на вери у то да Бог има и моћ и жељу да испуни своја обећања (Дела 24:15). Наравно, не можемо у потпуности разумети како је Бог у прошлости ускрсавао људе нити како ће то чинити у будућности. Па ипак, верујемо да он то може учинити. Он је то потврдио ускрснувши Исуса (Дела 17:31; Лука 24:2, 3).

Када је реч о томе како ће сахранити своје вољене, добро је да хришћани узму у обзир друштвене норме, општи став средине у којој живе и законе (2. Кор. 6:3, 4). Према томе, оваква одлука је препуштена сваком хришћанину лично или његовој породици.