„Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (МАТ. 22:37)

1. Зашто је љубав између Јехове и његовог Сина расла?

ИСУС ХРИСТ је описао какав однос постоји између њега и његовог Оца када је рекао: „[Ја] волим Оца“ и „Отац воли Сина“ (Јов. 5:20; 14:31). То не треба да нас чуди зато што је Исус пре него што је дошао на земљу вековима сарађивао са својим Оцем као „вешт градитељ“ (Посл. 8:30). Током тог времена он је видео какве особине има његов Отац и то му је пружило безброј разлога да га воли. Захваљујући тако блиској сарадњи, њихова међусобна љубав је расла.

2. (а) Шта љубав подразумева? (б) Која питања ћемо размотрити у овом чланку?

2 Љубав подразумева осећање дубоке привржености према некоме. Псалмиста Давид је у песми рекао: „Волећу те, Јехова, снаго моја“ (Пс. 18:1). Таква осећања према Јехови треба да имамо и ми. Ако му будемо послушни, он ће показати своју љубав према нама. (Прочитати Поновљене законе 7:12, 13.) Али да ли заиста можемо волети Бога, будући да га не видимо? Шта у ствари значи волети Јехову? Зашто треба да га волимо? И како можемо показати ту љубав?

ЗАШТО ЈЕ МОГУЋЕ ВОЛЕТИ БОГА

3, 4. Зашто је могуће волети Јехову?

3 „Бог је Дух“ и зато га не можемо видети (Јов. 4:24). Али то не значи да га је немогуће волети. У Библији  пише да треба да га волимо. На пример, Мојсије је рекао Израелцима: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свом својом снагом“ (Пон. зак. 6:5).

4 Зашто можемо рећи да је могуће имати тако дубоку љубав према Јехови? Зато што нас је он створио с духовним потребама и дао нам је способност да изражавамо љубав. Када су наше духовне потребе задовољене, наша љубав према Јехови расте и имамо разлог да будемо срећни. Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба јер је њихово небеско краљевство“ (Мат. 5:3). У једној књизи се о такозваној унутрашњој потреби човека да обожава Бога каже следеће: „Универзалност човекове потраге за врховним бићем и вере у њега испуњава нас страхопоштовањем и дивљењем“ (Man Does Not Stand Alone, А. Морисон).

5. На основу чега знамо да није узалудно трагати за Богом?

5 Да ли је узалудно трагати за Богом? Није, зато што он жели да га нађемо. Апостол Павле је то јасно рекао када је сведочио људима окупљеним на Ареопагу. Одатле се могао видети Партенон — храм посвећен богињи Атини, заштитници древног града који је по њој добио име. Замисли да си био тамо док је Павле говорио о ’Богу који је створио свет и све што је у њему‘ и док је објашњавао да он „не пребива у храмовима саграђеним рукама“. Он је још рекао да је Бог ’од једног човека начинио сав људски род да пребива по целој земљи и одредио је времена и поставио границе њиховог становања, да траже Бога не би ли га некако напипали и нашли, иако није далеко ни од кога од нас‘ (Дела 17:24-27). Људи заиста могу пронаћи Бога. Више од седам и по милиона Јеховиних сведока пронашло је Бога и истински га воле.

ШТА ЗНАЧИ ВОЛЕТИ БОГА

6. Шта је према Исусовим речима „највећа и прва заповест“?

6 Наша љубав према Јехови треба да потиче из срца. Исус је то лепо објаснио када га је један фарисеј питао: „Учитељу, која је највећа заповест у Закону?“ Он му је одговорио: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест“ (Мат. 22:34-38).

7. Шта значи волети Бога (а) ’свим срцем‘? (б) ’свом душом‘? (в) ’свим умом‘?

7 Шта се подразумева под тим да волимо Јехову ’свим срцем, свом душом и свим умом‘? Под „срцем“ се подразумевају наше жеље и осећања. „Душа“ се односи на наше целокупно биће и живот који водимо, а под „умом“ се подразумева оно о чему размишљамо и начин на који то чинимо. Исус је у суштини рекао да морамо волети Јехову читавим својим бићем, то јест безусловно.

8. По чему ће се видети да заиста волимо Јехову?

8 Ако волимо Јехову свим срцем, свом душом и свим умом, марљиво ћемо проучавати његову Реч, чинићемо све што тражи од нас и ревно ћемо проповедати добру вест о Краљевству (Мат. 24:14; Римљ. 12:1, 2). Таква истинска љубав ће нас још више приближити њему (Јак. 4:8). Наравно, не можемо набројати све разлоге због којих треба да волимо Јехову, али хајде да размотримо барем неке од њих.

ЗАШТО ТРЕБА ДА ГА ВОЛИМО

9. Зашто волиш Јехову?

9 Јехова нас је створио и брине о нама. Апостол Павле је рекао: „По  њему имамо живот и мичемо се и постојимо“ (Дела 17:28). Јехова нам је дао предивну планету на којој живимо (Пс. 115:16). Даје нам храну и све остало што нам треба за живот. Зато је обративши се становницима Листре који су се клањали идолима, Павле могао рећи да нас ’живи Бог није оставио без сведочанства о себи чинећи добро, дајући нам кишу с неба и плодоносна времена, пунећи наша срца до ситости јелом и весељем‘ (Дела 14:15-17). Јехова се заиста лепо брине о нама. Зар то није разлог да волимо нашег Величанственог Створитеља? (Проп. 12:1).

10. За шта треба да будемо посебно захвални Јехови?

10 Он ће уклонити грех и смрт наслеђене од Адама (Римљ. 5:12). Бог нам је „показао своју љубав тако што је Христ, док смо још били грешници, умро за нас“ (Римљ. 5:8). Сигурно смо из дубине срца захвални Јехови што нам је омогућио опроштење греха ако се искрено кајемо и ако верујемо у Исусову откупну жртву (Јов. 3:16).

11, 12. Какву нам наду даје Јехова?

11 Јехова нам ’даје наду која нас испуњава радошћу и миром‘ (Римљ. 15:13). Та нада нам помаже да издржимо кушње. Помазаници који остану верни све до смрти биће награђени животом на небу (Откр. 2:10). Велико мноштво оних који буду остали верни Јехови добиће вечни живот на земљи претвореној у рај (Лука 23:43). Каква осећања буди у нама наша нада? Она нас испуњава радошћу и миром, као и љубављу према нашем небеском Оцу од кога долази „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ (Јак. 1:17).

12 Јехова нам даје наду у ускрсење (Дела 24:15). Смрт вољене особе доноси велику тугу. Али због наде у ускрсење ми ’не тугујемо као други који немају наду‘ (1. Сол. 4:13). Јехова Бог једва чека да ускрсне оне који су умрли, а нарочито своје верне слуге, какав је био Јов (Јов 14:15). Замисли само каква ће то радост бити када ускрснуле особе буду поново са својом породицом. Због те дивне наде наше срце се прелива љубављу према нашем небеском Оцу!

13. Које доказе имамо да Бог заиста брине о нама?

13 Јехова заиста брине о нама. (Прочитати Псалам 34:6, 18, 19 и 1. Петрову 5:6, 7.) Јехова је увек спреман да помогне својим верним слугама и зато се ми осећамо сигурно као део ’стада паше његове‘ (Пс. 79:13). Осим тога, његова љубав према нама огледа се и у свему ономе што ће учинити за нас преко Месијанског краљевства. Након што Исус Христ, као Краљ ког је он изабрао, уклони са земље насиље, тлачење и зло, људи који су послушни Богу живеће у миру и благостању (Пс. 72:7, 12-14, 16). Размишљање о свему овоме пружиће нам много разлога да волимо нашег брижног Бога свим срцем, свом душом, свом снагом и свим умом (Лука 10:27).

14. Коју нам је могућност Јехова пружио?

14 Јехова нам је пружио могућност да будемо његови Сведоци (Ис. 43:10-12). Ми волимо Јехову зато што нам је пружио прилику да подржимо његово Краљевство и да људима у овом напаћеном свету преносимо добру вест о том Краљевству. Ту вест преносимо с вером и чврстим убеђењем зато што се она темељи на Речи истинитог Бога, који увек испуњава своја обећања. (Прочитати Исуса Навина 21:45; 23:14.) Заиста нема краја набрајању благослова и разлога због којих волимо Јехову. Али по  чему ће се видети да га заиста волимо?

КАКО МОЖЕМО ПОКАЗАТИ ДА ГА ВОЛИМО

15. Како нам помаже проучавање Божје Речи и примењивање онога што смо научили?

15 Марљиво проучавајмо Божју Реч и примењујмо оно што смо научили. Тиме показујемо да волимо Јехову и да заиста желимо да његова реч буде ’светлост нашој стази‘ (Пс. 119:105). Када смо у проблемима, утеху нам могу пружити следеће речи: „Срце сломљено и скрхано, Боже, ти не презиреш“ и „Подржала ме је, Јехова, доброта твоја. Кад се у мени умноже мисли неспокојне, утехе твоје милују душу моју“ (Пс. 51:17; 94:18, 19). Јехова је милосрдан према онима који пате, а и Исус осећа сажаљење према таквим људима (Ис. 49:13; Мат. 15:32). Проучавањем Библије стичемо увид у то колико нас Јехова воли и брине о нама, што ће нам свакако помоћи да га још више волимо.

16. Како нам молитве могу помоћи да продубимо своју љубав према Јехови?

16 Редовно се молимо. Молитве нас још више приближавају Јехови (Пс. 65:2). Када се уверимо у то да нам је Јехова услишио молитве, осећамо још већу љубав према њему. На пример, можда смо схватили да он не дозвољава да будемо искушани више него што можемо поднети (1. Кор. 10:13). Ако смо забринути и усрдно се молимо Јехови, можемо осетити неупоредиви „Божји мир“ (Фил. 4:6, 7). Можда се понекад помолимо у себи, као што је то учинио Немија, и онда схватимо да је наша молитва услишена (Нем. 2:1-6). Када ’устрајемо у молитви‘ и на својој кожи осетимо да је Јехова услишио наше усрдне молитве, још више ћемо га волети и бићемо сигурни да ће нам и надаље помагати да истрајемо у свим нашим кушњама (Римљ. 12:12).

17. Како ћемо гледати на састанке ако волимо Јехову?

 17 Редовно посећујмо састанке и веће скупове (Јевр. 10:24, 25). Израелци су се окупљали да би слушали и учили о Јехови и да би тако имали страхопоштовање пред њим и држали се његовог Закона (Пон. зак. 31:12). Ако заиста волимо Бога, онда нам неће бити тешко да се држимо његових заповести. (Прочитати 1. Јованову 5:3.) Зато немојмо дозволити ничему да нас наведе на то да олако гледамо на наше састанке. Никада немојмо изгубити љубав коју смо према Јехови осетили кад смо га тек упознали (Откр. 2:4).

18. На шта нас подстиче љубав према Богу?

18 Ревно преносимо другима ’истину добре вести‘ (Гал. 2:5). Љубав према Јехови подстиче нас да говоримо другима о Месијанском краљевству његовог Сина, који ће у Армагедону ’заступати истину‘ (Пс. 45:4; Откр. 16:14, 16). Срећни смо што можемо учествовати у делу стварања ученика и помагати људима да се увере у Божју љубав и да сазнају за Божја обећања о новом свету (Мат. 28:19, 20).

19. Зашто треба да поштујемо скупштинске старешине?

19 Поштујмо скупштинске старешине (Дела 20:28). Будући да Јехова увек има на уму нашу добробит, дао нам је старешине. Они су „као заклон од ветра и уточиште од олује, као потоци воде у безводној земљи, као сенка велике стене у сасушеној земљи“ (Ис. 32:1, 2). Сигурно би нам значило када бисмо имали где да се склонимо од јаког ветра и ледене кише, или када бисмо у сенци велике стене нашли заштиту од жарког сунца. На сличан начин, старешине нам пружају помоћ и охрабрење да бисмо наставили да служимо Јехови упркос проблемима које нам живот доноси. Када сарађујемо са старешинама, показујемо да ценимо те људе које смо добили на дар и да волимо Јехову и Христа, поглавара скупштине (Еф. 4:8; 5:23; Јевр. 13:17).

Јехова је поставио старешине да воде бригу о његовом стаду (Видети 19. одломак)

НЕКА ТВОЈА ЉУБАВ ПРЕМА ЈЕХОВИ СВЕ ВИШЕ РАСТЕ

20. Шта ћемо чинити ако волимо Јехову?

20 Ако волимо Јехову и имамо добар однос с њим, поступаћемо у складу с његовим законом и нећемо бити само ’заборавни слушачи‘. (Прочитати Јаковљеву 1:22-25.) Вера ће нас подстаћи да ревно проповедамо и да учествујемо на нашим састанцима. Пошто искрено волимо Јехову, слушаћемо његов ’савршен закон‘, који нам открива шта све он очекује од нас (Пс. 19:7-11).

21. Са чиме се могу упоредити наше молитве?

21 Љубав према Јехови Богу такође ће нас подстаћи да му се често молимо. Очигледно алудирајући на свакодневно приношење ка̂да под савезом Закона, псалмиста Давид је рекао: „Нека молитва моја пред [Јеховом] буде као припремљени ка̂д, подизање руку мојих као вечерњи принос од жита“ (Пс. 141:2; Изл. 30:7, 8). Потрудимо се да и наше понизне молитве, усрдне молбе и искрене речи хвале и захвалности Јехови буду попут мирисног ка̂да који симболизује молитве које су му угодне (Откр. 5:8).

22. О чему ће бити речи у наредном чланку?

22 Исус је рекао да треба да волимо Бога, али и наше ближње (Мат. 22:37-39). Као што ћемо видети у наредном чланку, љубав према Јехови и његовим начелима помоћи ће нам да добро сарађујемо с другим људима и да их волимо.