Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

„Воли свог ближњег као самог себе“

„Воли свог ближњег као самог себе“

„Друга [заповест] јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе‘“ (МАТ. 22:39)

1, 2. (а) Која је заповест друга по важности? (б) О којим питањима ће у наставку бити речи?

ЈЕДАН фарисеј је желео да искуша Исуса и зато га је упитао: „Учитељу, која је највећа заповест у Закону?“ Као што смо видели у претходном чланку, Исус је рекао да „највећа и прва заповест“ гласи: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.“ Још је додао: „Друга, слична овој, јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе‘“ (Мат. 22:34-39).

2 Исус је рекао да свог ближњег морамо волети као себе. Зато је на месту да се питамо: Ко је у ствари наш ближњи? Како можемо поступати у складу са Исусовом заповешћу?

КО ЈЕ НАШ БЛИЖЊИ?

3, 4. (а) Како је Исус одговорио на питање: „А ко је мој ближњи?“ (б) Како је Самарићанин помогао човеку који је био опљачкан, пребијен и остављен полумртав? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Погледајмо шта је Исус рекао једном човеку који га је у жељи да се покаже праведним питао: „А ко је мој ближњи?“ Као одговор на то питање, Исус је испричао причу о милосрдном Самарићанину.  (Прочитати Луку 10:29-37.) Неко би очекивао да ће свештеник и Левит бити милосрдни према човеку који је био опљачкан, пребијен и остављен полумртав. Али они су само прошли поред њега. Том јадном човеку је помогао један Самарићанин. Самарићани су били народ који је поштовао Мојсијев закон, али су их Јудејци ипак презирали (Јов. 4:9).

4 Милосрдни Самарићанин је том човеку превио ране, заливши их уљем и вином. Још је замолио гостионичара да се надаље побрине за њега и за то му је оставио два денара, колико су отприлике износиле две дневнице (Мат. 20:2). На основу овога је лако закључити ко је био ближњи том повређеном човеку. Из ове Исусове приче можемо научити како се ближњима показују милосрђе и љубав.

Јеховини сведоци брзо прискачу у помоћ ближњима (Видети 5. одломак)

5. Како су Јеховине слуге показале љубав према ближњима након једне природне катастрофе?

5 Данас нема много саосећајних људи какав је био тај милосрдни Самарићанин, поготово зато што живимо у „последњим данима“ када су многи безосећајни према другима, окрутни и без љубави према доброти (2. Тим. 3:1-3). Када дође до неке природне катастрофе, многима је потребна помоћ. На пример, погледајмо шта се догодило када је крајем октобра 2012. ураган Сенди погодио подручје Њујорка. У једном делу града који је био тешко погођен олујом, неки су пљачкали грађане који су ионако били у тешкој ситуацији јер нису имали струју, грејање нити друге ствари неопходне за живот. Међутим, на том истом подручју Јеховини сведоци су помагали једни другима, као и својим комшијама. Прави хришћани тако поступају зато што воле своје ближње. Како се још може показати љубав према ближњима?

КАКО МОЖЕМО ПОКАЗАТИ ЉУБАВ ПРЕМА БЛИЖЊИМА

6. Како је дело проповедања повезано с љубављу према ближњима?

6 Понудимо људима помоћ у духовном погледу. Ми се у служби проповедања трудимо да усмеримо њихову пажњу на утеху из Светог писма (Римљ. 15:4). Нема сумње да је то што ближњима преносимо добру вест о Божјем Краљевству израз наше љубави према њима (Мат. 24:14). За нас је част што објављујемо поруку која потиче од ’Бога који даје наду‘ (Римљ. 15:13).

7. Шта је златно правило и које благослове имамо када поступамо у складу с њим?

7 Поступајмо у складу са златним правилом. Исус је у својој Проповеди на гори објаснио шта је златно правило када је рекао: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима. То је смисао Закона и Пророка̂“ (Мат. 7:12). „Закон“ се односи на књиге од Постанка до Поновљених закона, а „Пророци“ се односе на пророчке књиге у хебрејском делу Светог писма. Када поступамо по златном правилу, тиме одражавамо дух који стоји иза тих светих списа. Из тих књига се јасно види да Бог благосиља оне који показују љубав према другима. Примера ради, Јехова је преко пророка Исаије рекао: „Држите се правде и чините оно што је праведно [...] Срећан је човек смртни који тако чини“ (Ис. 56:1, 2). Јехова нас заиста награђује када показујемо љубав према ближњима.

8. Зашто треба да волимо своје непријатеље и до чега то може довести?

8 Волимо своје непријатеље. Исус је рекао: „Чули сте да је било речено:  ’Воли свог ближњег и мрзи свог непријатеља.‘ А ја вам кажем: Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне, да бисте били синови свог Оца који је на небесима“ (Мат. 5:43-45). Апостол Павле је изнео сличну мисао када је написао: „Ако је твој непријатељ гладан, нахрани га, ако је жедан, дај му да пије“ (Римљ. 12:20; Посл. 25:21). Мојсијев закон је налагао Израелцима да помогну ономе ко их мрзи да ослободи свог магарца који је пао под теретом (Изл. 23:5). Тако су некадашњи непријатељи могли постати добри пријатељи. Многи наши непријатељи су променили став зато што смо били добри према њима. Можемо само замислити колико бисмо били срећни када би неки наши непријатељи, чак и они највећи, прихватили истину због нашег понашања!

9. Према Исусовим речима, колико је важно бити у миру с браћом?

9 ’Тежимо за миром са свима‘ (Јевр. 12:14). Наравно, то се односи и на нашу браћу, јер је Исус рекао: „Ако, дакле, донесеш свој дар на олтар и тамо се сетиш да твој брат има нешто против тебе, остави свој дар тамо пред олтаром, па иди и прво се помири са својим братом, а онда се врати и принеси свој дар“ (Мат. 5:23, 24). Кад год искрсне неки проблем с браћом, покажимо љубав према њима и потрудимо се да што пре у миру решимо ту ситуацију. Јехови ће то сигурно бити угодно и благословиће нас.

10. Зашто не треба да осуђујемо друге?

10 Не осуђујмо друге. „Не судите, да вам се не суди“, рекао је Исус. „Јер каквим судом судите, таквим ће вам се судити. И каквом мером мерите, таквом ће вам се мерити. Зашто онда видиш трун у оку свог брата, а не обазиреш се на греду у свом оку? Или како можеш рећи свом брату: ’Дај да ти извадим трун из ока‘, кад сам имаш греду у оку? Лицемеру! Извади прво греду из свог ока, па ћеш онда јасно видети како да извадиш трун из ока свог брата“ (Мат. 7:1-5). Овим заиста изванредним речима је нагласио да не треба да критикујемо друге због неких грешака јер и сами у много чему грешимо!

 ПОСЕБАН НАЧИН НА КОЈИ ПОКАЗУЈЕМО ЉУБАВ ПРЕМА БЛИЖЊИМА

11, 12. На који важан начин показујемо љубав према ближњима?

11 Заиста има много начина да покажемо љубав према ближњима. Али Исус нас је поучио да је најбољи начин да то учинимо проповедајући добру вест о Краљевству (Лука 8:1). Он је својим следбеницима заповедио да ’стварају ученике од људи из свих народа‘ (Мат. 28:19, 20). Извршавајући ту заповест, ми се трудимо да помогнемо нашим ближњима да напусте широк и простран пут који води у уништење и да крену тесним путем који води у живот (Мат. 7:13, 14). Нема сумње да Јехова благосиља такав труд.

12 Попут Исуса, и ми помажемо људима да постану свесни својих духовних потреба (Мат. 5:3). Зато им преносимо ’Божју добру вест‘ (Римљ. 1:1). На основу Библије их поучавамо да се захваљујући откупној жртви Исуса Христа могу помирити с Богом (2. Кор. 5:18, 19). Проповедајући добру вест ми заиста показујемо љубав према ближњима на један посебан начин.

13. Како на тебе утиче то што поучаваш људе о Јехови?

13 На накнадним посетама и библијским студијима за које смо се добро припремили, можемо помоћи људима да свој живот ускладе с Божјим праведним мерилима. Неки ће можда морати да доста тога промене у свом начину живота (1. Кор. 6:9-11). Дивно је посматрати како Јехова помаже онима који ’исправно гледају на вечни живот‘ да се промене и да постану његови пријатељи (Дела 13:48). У многим случајевима људи више нису очајни, већ осећају праву радост, а поуздање у нашег небеског Оца им помаже да се ослободе претеране забринутости. Њихов духовни напредак пружа нам прави осећај задовољства. Нема сумње да је велика част показивати љубав према ближњима на овај посебан начин.

ПАВЛОВ ОПИС ЉУБАВИ

14. Како је Павле описао љубав у 1. Коринћанима 13:4-8?

14 Ако у опхођењу према нашим ближњима поступамо у складу са речима које је апостол Павле забележио под Божјим надахнућем, избећи ћемо многе проблеме, бићемо срећнији и имаћемо Јеховин благослов. (Прочитати 1. Коринћанима 13:4-8.) Погледајмо сада укратко шта је Павле рекао о љубави и како те речи можемо применити у свакодневном животу.

15. (а) Зашто треба да будемо стрпљиви и добри према другима? (б) Зашто не смемо бити завидни и хвалисави?

15 „Љубав је дуготрпљива и добра.“ Баш као што је Јехова стрпљив и добар према несавршеним људима, и ми треба да будемо стрпљиви и добри према онима који греше или су безобзирни, па чак и груби. „Љубав није завидна“, и зато нећемо бити љубоморни на друге зато што у материјалном погледу имају више од нас или зато што имају нека задужења у скупштини. Осим тога, нећемо се хвалити нити узвисивати. Божја Реч каже: „Охоле очи и надмено срце, светиљка злих, то је грех“ (Посл. 21:4).

16, 17. Како можемо поступати у складу са 1. Коринћанима 13:5, 6?

16 Љубав ће нас подстаћи да се пристојно понашамо према другима. Нећемо лагати, красти нити чинити било шта што би било у супротности с Јеховиним законима и начелима. Љубав ће нам помоћи да не гледамо само на своју корист већ и на корист других (Фил. 2:4).

17 Истинска љубав „не памти зло“ и „није раздражљива“. Другим речима,  нећемо водити евиденцију о томе ко нам је колико пута згрешио, а ако је неко нељубазан према нама нећемо се одмах наљутити (1. Сол. 5:15). Јехови се сигурно не би допало ако бисмо били кивни на друге. Гнев који тиња у нама могао би постати попут распламсале ватре која би нанела штету и нама и другима (Лев. 19:18). Љубав се радује истини и „не радује се неправди“, чак и када ту неправду трпи неко ко нас мрзи. (Прочитати Пословице 24:17, 18.)

18. Шта смо научили о љубави на основу 1. Коринћанима 13:7, 8?

18 Апостол Павле је још рекао да љубав „све подноси“. Ако нас неко увреди, али се лепо извини, љубав ће нас подстаћи да му опростимо. Љубав „све верује“. Ми заиста верујемо у оно што читамо у Божјој Речи и захвални смо за духовну храну коју добијамо преко Јеховине организације. Љубав се ’нада свему‘ ономе што је забележено у Божјој Речи и подстиче нас да и другима говоримо о тој нади (1. Петр. 3:15). Када се нађемо у тешким ситуацијама, молимо се Јехови да на крају све буде добро и надамо се да ће заиста тако бити. Чак и ако нам неко згреши или нас прогони, ми све то истрајно подносимо, јер као што је Павле рекао љубав „све трпи“. И на крају, „љубав никада не престаје“. Они који су послушни Јехови у сву вечност ће испољавати такву љубав.

И ДАЉЕ ВОЛИМО БЛИЖЊЕ КАО СЕБЕ

19, 20. Који библијски савет треба да нас подстакне да и даље волимо своје ближње?

19 Ако будемо примењивали ове библијске савете, и даље ћемо волети ближње. Таква љубав обухвата све људе, не само наше сународнике. Немојмо заборавити да је Исус рекао: „Воли свог ближњег као самог себе“ (Мат. 22:39). И Јехова и Христ очекују од нас да волимо своје ближње. Ако нам је тешко да покажемо љубав према ближњима, молимо се Јехови да нас води својим светим духом. То ће нам донети Јеховин благослов и помоћи ће нам да поступамо на исправан начин (Римљ. 8:26, 27).

20 Заповест да волимо ближње као себе названа је ’краљевским законом‘ (Јак. 2:8). Након указивања на неке заповести из Мојсијевог закона, апостол Павле је рекао: „И ако има још која заповест, сажете су у овим речима: ’Воли свог ближњег као самог себе.‘ Љубав не чини зло ближњем. Дакле, љубав је испуњење Закона“ (Римљ. 13:8-10). Зато и даље треба да волимо своје ближње.

21, 22. Зашто треба да волимо Јехову и ближње?

21 Исус нам је помогао да схватимо зашто треба да волимо своје ближње када је рекао да његов Отац „даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима“ (Мат. 5:43-45). Ми треба да волимо своје ближње било да су праведни или неправедни. Као што смо већ споменули, веома важан начин на који показујемо такву љубав јесте дело проповедања о Божјем Краљевству. И њих очекују велики благослови ако са искреним цењењем прихвате ту добру вест.

22 Заиста имамо много разлога да безусловно волимо Јехову. Исто тако има много начина на које можемо показати љубав према ближњима. Ако волимо Јехову и ближње, поштујемо две највеће заповести. И што је најважније од свега, тиме угађамо нашем брижном небеском Оцу, Јехови.