Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  мај 2014.

 ИЗ НАШЕ АРХИВЕ

’Има још много посла око жетве‘

’Има још много посла око жетве‘

Џорџ Јанг је стигао у Рио де Жанеиро у марту 1923.

БИЛА је то 1923. година. Концертна дворана конзерваторијума у Сао Паулу била је крцата. Чуо се глас Џорџа Јанга. Његов говор је превођен на португалски, реченицу по реченицу. Свих 585 присутних је пажљиво слушало. Браћа су користила пројектор да би се на платну видели библијски стихови на португалском. На крају је подељено на стотине примерака брошурице Милиони који сада живе неће никада умрети! на португалском, енглеском, немачком и италијанском. Ово предавање је било пун погодак! Вест о њему се брзо проширила. Два дана касније, дворана је поново била пуна и одржан је још један говор. Али погледајмо сада шта је све претходило овим догађајима.

Године 1867, Сара Белона Фергусон се са својом породицом преселила из Сједињених Држава у Бразил. Када је 1899. прочитала неку библијску литературу коју је њен млађи брат донео из Сједињених Држава, Сара је схватила да је пронашла истину. Пошто је желела да сазна што више о томе, претплатила се на енглеско издање Стражарске куле. Одушевљена библијском поруком, написала је писмо брату Раселу у коме је за себе рекла да је она „живи доказ да добра вест може стићи до свакога, где год да живи“.

Могу ли живи комуницирати с мртвима? (на португалском)

Сара је давала све од себе да пренесе другима оно што је сазнала из Библије, али често се питала ко ће у духовном погледу помагати њој и њеној породици, као и другим добрим људима у Бразилу. Браћа из Бетела у Бруклину су је 1912. обавестила да ће неко доћи у Сао Пауло и донети неколико хиљада трактата на португалском под насловом Где су мртви? Она је 1915. године рекла да јој је било чудно што су се у то време многи Истраживачи Библије надали да ће убрзо бити узети на небо. Своје мишљење је изразила следећим речима: „Шта ће бити са људима у  Бразилу и Јужној Америци? [...] Када се узме у обзир колико огромно подручје заузима Јужна Америка, јасно се види да има још много посла око жетве.“ И заиста је тамо права жетва тек предстојала.

Године 1920, осам младих помораца из Бразила ишли су на наше састанке у Њујорку док је њихов ратни брод био на ремонту. По повратку у Рио де Жанеиро причали су другима о свему што су сазнали из Библије. Недуго затим, у марту 1923, Џорџ Јанг, који је у то време био путујући надгледник, стигао је у Рио де Жанеиро и тамо упознао људе које је занимала библијска порука. Постарао се да се неколико публикација преведе на португалски. Потом је отпутовао у Сао Пауло где је у то време живело око 600 000 људи. Тамо је одржао говор и поделио брошурице Милиони који сада живе неће никада умрети!, као што стоји на почетку овог чланка. Он је известио: „Пошто није било других Сведока, морао сам да рачунам само на рекламу у новинама.“ Додао је и да је то било прво јавно предавање које су у Бразилу одржали Међународни истраживачи Библије.

Браћа су користила пројектор да би се током предавања брата Јанга на платну видели библијски стихови

Стражарска кула од 15. децембра 1923. известила је следеће о Бразилу: „Када се узме у обзир да смо с нашим делом у овој земљи започели 1. јуна и да у то време уопште нисмо имали литературу за ово подручје, просто је невероватно како је Господ благословио наш труд.“ У том извештају се даље наводи да је брат Јанг у Сао Паулу одржао два од укупно 21 предавања колико их је одржао у тој земљи и да их је свеукупно чуло 3 600 људи. Порука о Краљевству се постепено ширила и у Рио де Жанеиру. За само неколико месеци подељено је преко 7 000 наших публикација на португалском. Прво издање Стражарске куле на португалском било је издање од новембра/децембра 1923.

Сара Белона Фергусон је била прва која се у Бразилу претплатила на енглеско издање Стражарске куле

Џорџ Јанг је посетио Сару Фергусон, а Стражарска кула је известила следеће о том сусрету: „Сестра Фергусон је ушла у дневну собу и неко време није могла да изусти ни једну реч. Ухвативши руку брата Јанга и нетремице гледајући у њега, на крају је питала: ’Јесте ли ви стварно путујући надгледник?‘“ Убрзо су се она и нека њена деца крстили. Она је у ствари чекала читавих 25 година да се крсти! У Стражарској кули од 1. августа 1924. писало је да се у Бразилу крстило 50 особа, углавном у Рио де Жанеиру.

Вероватно би многе занимало какво је сада стање у Бразилу и Јужној Америци, неких 90 година касније. У Бразилу има преко 760 000 Сведока, а широм Јужне Америке добра вест се проповеда на португалском, шпанском и још многим језицима староседелаца. Још 1915. године Сара Фергусон је имала право када је рекла: ’Има још много посла око жетве.‘ (Из наше архиве — Бразил.)