Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  април 2014.

Будимо храбри — Јехова је наш помоћник

Будимо храбри — Јехова је наш помоћник

„Пуни храбрости можемо рећи: ’Јехова је мој помоћник‘“ (ЈЕВР. 13:6)

1, 2. С којим се проблемима многи емигранти суочавају након што се врате кући? (Видети слику на почетку чланка.)

„У ИНОСТРАНСТВУ сам имао одговоран посао и велику плату“, рекао је Едуардо. * „Међутим, након што сам почео да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима, схватио сам да имам једну још већу одговорност, наиме да бринем о својој породици у духовном погледу. Зато сам одлучио да се вратим кући“ (Еф. 6:4).

2 Едуардо је знао да је поступио у складу с Јеховином вољом када се вратио својој породици. Међутим, попут Мерилин споменуте у претходном чланку, морао је да се доста потруди да би његова породица функционисала као некада. Осим тога, у његовој земљи није било лако доћи до посла. Како ће издржавати своју породицу? Какву помоћ је могао очекивати од скупштине?

ПРИБЛИЖИТИ СЕ ЈЕХОВИ И ПОРОДИЦИ

3. Како на децу утиче одвајање једног родитеља од породице?

3 „Схватио сам да нисам био уз своју децу када сам им био најпотребнији“, искрено је рекао Едуардо. „Нисам био код куће да им читам библијске приче, да се молим с њима, да их загрлим и да се с њима играм“ (Пон. зак. 6:7). Ана, његова најстарија ћерка, рекла је: „Осећала сам се несигурно зато што нисмо имали оца крај себе. Пре него што се вратио кући, све што смо знали о њему било  је како изгледа и какав му је глас. Није ми било пријатно када би ме загрлио.“

4. Шта поглавару породице отежава да испуни своју улогу?

4 Када отац дуже време није са својом женом и децом, теже му је да испуни улогу поглавара породице. Едуардова жена Руби је испричала: „Морала сам да будем и отац и мајка и навикла сам се на то да сама доносим већину одлука. Када се Едуардо вратио, морала сам да научим да будем подложна. Још увек ми се дешава да морам себе да подсетим на то да живим с мужем“ (Еф. 5:22, 23). Едуардо је рекао: „Када су наше ћерке хтеле нешто да ураде, по навици су питале моју супругу за дозволу. Она и ја смо разумели да је неопходно да деца виде да ми као родитељи заједнички доносимо одлуке које се тичу њих. Ја сам још схватио да треба да научим да предводим своју породицу у складу с хришћанским мерилима.“

5. Шта је Едуардо урадио да би поправио односе у својој породици и какав је био исход?

5 Едуардо је желео да учини све што може како би ујединио своју породицу и помогао јој да се приближи Јехови. „Поставио сам себи циљ да речима и делима усадим истину у своју децу, то јест не само да им кажем да волим Јехову већ да им то и покажем“ (1. Јов. 3:18). Да ли је Јехова благословио његово залагање и његову веру? Ана је рекла: „Много нам је значило када смо виделе да он настоји да буде добар отац и да поново буде близак с нама. Било нам је драго што се труди да напредује у скупштини. Свет нас је одвлачио од Јехове, али виделе смо да је нашим родитељима истина у срцу и покушале смо да се угледамо на њих. Тата нам је обећао да нас више неће напуштати и одржао је реч. Да је било другачије, данас вероватно не бих била у Јеховиној организацији.“

ПРИХВАТИТИ ОДГОВОРНОСТ

6. Шта су неки родитељи схватили током оружаних сукоба у њиховој земљи?

6 Поједина искуства показују да су током рата на Балкану деца неких Сведока чак и у тим веома тешким условима пронашла барем нешто чему су се могла радовати. Родитељи који нису одлазили на посао више времена су проводили са својом децом, играли се с њима, разговарали и проучавали Библију. Тај пример показује да родитељска пажња деци значи много више од новца и поклона. Као што пише у Божјој Речи, деца ће сигурно напредовати када им родитељи поклањају пажњу и пружају поуку (Посл. 22:6).

7, 8. (а) У чему греше неки који су се вратили из иностранства? (б) Како они могу помоћи својој деци да се изборе с негативним емоцијама?

7 Нажалост, када су по повратку из иностранства видели да су деца љута на њих или да су равнодушна према њима, неки су знали да им кажу: „Зар је могуће да сте толико незахвални након свега што сам учинио за вас?“ Међутим, децу најчешће љути то што родитељ неко време није био с њима. Ако је то случај и у твојој породици, како можеш поново успоставити добар однос са својом децом?

8 Моли Јехову да ти помогне да имаш довољно разумевања за чланове своје породице. Затим, када будеш разговарао с њима, буди спреман да признаш да си и ти одговоран за настали проблем. Твојој породици може много значити ако искрено кажеш да ти је жао због тога. Када твој брачни друг и твоја деца буду видели да се трудиш да побољшаш породични живот, биће уверени да ти је стало до њих. Ако будеш истрајан и стрпљив, с временом ћеш опет стећи њихову наклоност и њихово поштовање.

’БРИНУТИ СЕ ЗА СВОЈЕ‘

9. Премда имамо одговорност да се ’бринемо за своје‘, зашто не треба да будемо заокупљени стицањем материјалних ствари?

9 Говорећи о старијим суверницима који нису могли да се брину о себи, апостол Павле је рекао да њихова деца и унучад треба да „узвраћају својим родитељима и дедовима и бакама  за оно што су им пружили“. Затим је својој браћи и сестрама дао савет да буду задовољни када су покривене њихове свакодневне потребе, то јест када имају храну, одећу и заклон. Према томе, Божје слуге не треба да буду заокупљене тиме да остваре бољи животни стандард нити да се финансијски обезбеде што се тиче будућности. (Прочитати 1. Тимотеју 5:4, 8; 6:6-10.) Иако имају одговорност да се ’брину за своје‘, они не треба да стичу богатство у овом свету који ће ускоро проћи (1. Јов. 2:15-17). Не смеју дозволити да „преварно богатство“ и „бриге овог света“ спрече њихову породицу да ’освоји прави живот‘ у Божјем праведном новом свету (Мар. 4:19; Лука 21:34-36; 1. Тим. 6:19).

10. Како се можемо ослонити на Божју мудрост када је реч о задуживању?

10 Јехова добро зна да нам је новац у одређеној мери потребан. Али новац нас не може заштитити нити нам може помоћи на начин на који то може Божја мудрост (Проп. 7:12; Лука 12:15). Многи су потценили то колико ће их коштати потрага за послом у иностранству. Осим тога, једноставно нема гаранције да ће неко у иностранству зарадити новац. У ствари, они који се одлуче на такав корак заправо су у великој опасности. Многи се враћају кући са још већим дуговима. Не само што немају онолико времена колико су мислили да ће имати да служе Богу већ морају такорећи служити онима којима дугују новац. (Прочитати Пословице 22:7.) Али много је боље уопште се и не задуживати.

11. Како живот у оквиру кућног буџета може помоћи породици да не буде толико оптерећена новцем?

11 Едуардо је знао да је донео исправну одлуку када се вратио породици. Међутим, знао је и да мора добро располагати новцем ако жели да та одлука има позитиван исход. Зато су он и његова жена одредили кућни буџет који је покривао оно што је њиховој породици заиста било неопходно. Наравно, то је значило да ће живети знатно скромније. Али сви у породици су сарађивали и нису трошили новац на беспотребне ствари. * Едуардо је рекао: „На пример, моја деца више нису ишла у приватне школе, већ су наставила да се образују у државним школама.“ Он се са својом породицом молио да пронађе посао који неће ометати њихово обожавање Јехове. Како је Јехова услишио те молитве?

12, 13. Шта је све предузео један отац како би издржавао своју породицу и како је Јехова благословио његову одлуку да води једноставан живот?

12 Едуардо је испричао: „Прве две године смо једва састављали крај с крајем. Моја уштеђевина је полако нестајала, а оно што сам зарађивао понекад није било довољно да покрије наше трошкове и био сам мртав уморан. Међутим, могли смо да будемо на свим састанцима и да заједно идемо у службу проповедања.“ Едуардо је био чврсто решио да уопште и не размишља о пословима због којих би могао бити одвојен од породице неколико месеци или година. Он је рекао: „Научио сам да обављам разне послове тако да уколико нисам добио један посао могао сам наћи неки други.“

Да ли можеш научити да обављаш различите послове како би издржавао своју породицу? (Видети 12. одломак)

13 Пошто је у ратама враћао позајмљени новац, Едуардо је морао да плати и знатну камату. Па ипак, сматрао је да је то мала цена коју треба да плати да би био укључен у живот своје деце, као што то Јехова и очекује од родитеља. Он је рекао: „Сада радим за плату која не износи ни десет посто од онога што сам имао у иностранству, али нисмо гладни. ’Јеховина рука није кратка.‘ У ствари, почели смо с пионирском службом. Просто је невероватно, али након тога се економска ситуација поправила и сада нам је много лакше да себи обезбедимо оно што нам је потребно“ (Ис. 59:1).

 ОДУПРЕТИ СЕ ПРИТИСКУ РОДБИНЕ

14, 15. Како породице треба да поступе када се нађу под притиском да ставе материјалне ствари испред служења Богу и до чега може довести њихов добар пример?

14 У многим местима, људи осећају обавезу да родбини и пријатељима дају новац и поклоне. Едуардо је рекао: „То је део наше културе и драго нам је када нешто можемо да дамо другима. Међутим, треба повући границу. Тактично сам објаснио својим рођацима да ћу им пружити колико могу све док то не угрожава духовну добробит моје породице.“

15 Повратници из иностранства и они који нису желели да оставе породицу да би радили у иностранству, често наилазе на гнев, презир и незадовољство својих рођака. Можда им чак кажу да су безосећајни и себични. Зашто? По свему судећи, зато што су очекивали да ће им они слати новац (Посл. 19:6, 7). „Па ипак“, каже Едуардова ћерка Ана, „уколико пазимо на то да своје пријатељство с Јеховом не угрозимо због материјалних ствари, наши рођаци могу увидети колико је служење нашем Богу важно. Али како ће они то разумети ако им будемо чинили уступке?“ (Упоредити с 1. Петровом 3:1, 2.)

ИСКАЗИВАТИ ВЕРУ У БОГА

16. (а) Како неко може ’сам себе заваравати‘? (Јак. 1:22). (б) Какве одлуке Јехова благосиља?

16 Једна сестра се ради посла преселила у једну развијену земљу оставивши код куће мужа и децу. Она је рекла старешинама у својој новој скупштини: „Морали смо да жртвујемо много тога да бих ја дошла овде. Мој муж је чак решио да више не служи као старешина. Зато се искрено надам да ће Јехова благословити ову нашу одлуку.“ Јехова увек благосиља одлуке које се заснивају на вери у њега, али како би могао благословити одлуку која нија у складу с његовом вољом, а посебно ако води до тога да се неко беспотребно одрекне посебних задужења у скупштини? (Прочитати Јеврејима 11:6; 1. Јованова 5:13-15.)

17. Зашто је важно да тражимо Јеховину помоћ пре него што донесемо одлуке и како то можемо учинити?

17 Важно је да тражиш Јеховину помоћ пре него што донесеш одлуке и преузмеш на себе неке обавезе, а не након тога. Моли Јехову за свети дух, мудрост и вођство (2. Тим. 1:7). Запитај се: ’Под каквим околностима сам спреман да будем послушан Јехови? Да ли чак и под прогонством?‘ Ако би и  тада служио Јехови, да ли си спреман да му будеш послушан и останеш са својом породицом чак и ако то значи да ћете врло скромно живети? (Лука 14:33). Обрати се старешинама за помоћ, јер ћеш од њих добити библијски савет. Послушај њихов савет и тако покажи да имаш веру у Јеховино обећање да ће ти помоћи. Старешине не могу доносити одлуке уместо тебе, али ти могу помоћи да доносиш одлуке које ће, гледано на дуге стазе, допринети твојој срећи (2. Кор. 1:24).

18. Ко треба да издржава породицу, али у којим приликама други могу да помогну?

18 Јехова је поглаварима породица поверио одговорност да брину о потребама чланова свог домаћинства. Добро је да похвалимо оне који упркос притисцима и кушњама испуњавају ту одговорност не размишљајући о томе да се ради посла одвоје од брачног друга и деце. На месту је и да се молимо за њих. Када наше сувернике задеси нека несрећа или им је хитно потребна медицинска помоћ, имамо прилику да им покажемо праву хришћанску љубав и саосећање (Гал. 6:2, 5; 1. Петр. 3:8). Да ли тада можемо да им помогнемо да нађу посао у свом месту или да им пружимо нешто што им је неопходно, рецимо новац или храну? Ако им будемо тако помогли, могуће је да они више неће размишљати о томе да се на неко време одвоје од породице ради посла у неком другом месту (Посл. 3:27, 28; 1. Јов. 3:17).

НЕМОЈ ЗАБОРАВИТИ ДА ЈЕ ЈЕХОВА ТВОЈ ПОМОЋНИК!

19, 20. Зашто прави хришћани могу бити сигурни да ће им Јехова помоћи?

19 У Библији пише: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате. Јер он је рекао: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.‘ Зато пуни храбрости можемо рећи: ’Јехова је мој помоћник, нећу се бојати. Шта ми може човек?‘“ (Јевр. 13:5, 6). Шта то практично значи?

20 Један брат који већ доста дуго служи као старешина у једној сиромашној земљи рекао је: „Људи често кажу како су приметили да су Јеховини сведоци срећни. Они виде да су чак и сиромашни Сведоци увек пристојно обучени и да изгледају као да у материјалном погледу имају више него што стварно имају.“ То је у складу са оним што је Исус обећао свима који траже најпре Краљевство (Мат. 6:28-30, 33). Наш небески Отац Јехова воли сваког од нас и жели само најбоље нама и нашој деци. У Библији стоји: „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Лет. 16:9). Он нам је дао своје заповести, укључујући и оне које се тичу породичног живота и материјалних потреба, за наше добро. Када смо послушни његовим заповестима, показујемо да га волимо и да се уздамо у њега. У Божјој Речи пише: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. Јов. 5:3).

21, 22. Зашто желиш да се уздаш у Јехову?

21 „Свестан сам да ничим не могу надокнадити време током ког сам био одвојен од своје жене и деце“, рекао је Едуардо, „али не желим да се тиме оптерећујем. Многи с којима сам некада радио обогатили су се, али нису срећни. Они имају озбиљне породичне проблеме. Међутим, наша породица је заиста срећна! Одушевљен сам када видим како упркос сиромаштву браћа у нашој земљи стављају служење Јехови на прво место у животу. Сви ми се увек изнова уверавамо у истинитост Исусових речи.“ (Прочитати Матеја 6:33.)

22 Буди храбар! Буди послушан Јехови и уздај се у њега. Нека те љубав према Богу, твом брачном другу и твојој деци покрене да испуниш одговорности које у духовном погледу имаш према својој породици. Тада ћеш се уверити у то да је ’Јехова твој помоћник‘.

^ одл. 1 Имена су промењена.

^ одл. 11 Видети серију чланака „Како уштедети новац“ у часопису Пробудите се! од септембра 2011.