Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  април 2014.

Да ли си захвалан за то што нас Јехова посматра будним оком?

Да ли си захвалан за то што нас Јехова посматра будним оком?

„Очи су Јеховине на сваком месту, и посматрају и зле и добре“ (ПОСЛ. 15:3)

1, 2. Зашто Јехова посматра људе?

У МНОГИМ земљама се све више користе сигурносне камере да би се пратио ток саобраћаја и снимиле евентуалне незгоде. Уколико би починилац побегао, снимци могу помоћи властима да га пронађу и ухапсе. Тако будно око камере отежава људима да избегну последице својих поступака.

2 У Библији стоји да су Јеховине очи „на сваком месту“ (Посл. 15:3). Али да ли то значи да нас његове очи попут сигурносних камера непрестано посматрају да би нас казнио чим прекршимо неки његов закон? (Јер. 16:17; Јевр. 4:13). Никако! Јехова нас посматра првенствено зато што воли свакога од нас и зато што брине за нашу добробит (1. Петр. 3:12).

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Важно је да разумемо да нас он посматра зато што нас воли. У овом чланку ће бити речи о томе у чему се огледа његова љубав према нама и брига за нас. Он нас: (1) упозорава када се код нас покажу лоше склоности, (2) исправља када кренемо у погрешном правцу, (3) води путем начела која налазимо у његовој Речи, (4) подржава када се нађемо у кушњама и (5) награђује кад примети нешто добро код нас.

 БОГ НАС УПОЗОРАВА

4. С којим циљем је Јехова упозорио Каина да га „грех вреба на вратима“?

4 Прво ћемо се позабавити тиме како нас Бог упозорава када код нас дођу до изражаја лоше склоности (1. Лет. 28:9). На пример, Каин се „жестоко разгневио“ када Јехова није прихватио његов принос. (Прочитати Постанак 4:3-7.) Јехова га је подстакао да почне чинити добро. Такође га је упозорио да га „грех вреба на вратима“ уколико то не учини. Затим га је питао: „А ти, хоћеш ли га надвладати?“ Желео је да Каин послуша његово упозорење и да му ’буде мио‘. Да га је Каин послушао, остао би у добром односу с њим.

5. Како нас Јехова упозорава на неке наше лоше склоности?

5 Шта се може рећи за нас данас? Јехова чита наше срце. Од њега не можемо сакрити наше праве мотиве и склоности. Премда би наш Отац пун љубави желео да идемо путем праведности, он нас не приморава да мењамо правац којим смо кренули. Путем своје Речи, Библије, он нас упозорава на то да смо кренули у неком погрешном правцу. Како? Током свакодневног читања Библије често наилазимо на делове који нам помажу да се боримо против лоших склоности. Осим тога, у некој нашој публикацији се можда говори о проблему који тренутно имамо и објашњава се како га можемо решити. А на нашим хришћанским састанцима сви добијамо правовремене савете.

6, 7. (а) Зашто се може рећи да Јехова с пуно љубави брине за тебе лично? (б) Како ти може користити то што се Јехова брине за тебе лично?

6 Сва та упозорења која нам Јехова пружа јесу доказ да нас он воли и брине за сваког од нас појединачно. Истина, оно што читамо у Библији налази се тамо већ вековима, наше публикације су писане за милионе људи, а савети које добијамо на састанцима намењени су свим члановима скупштине. Па ипак, Јехова тако усмерава твоју пажњу на упозорења која се налазе у Библији како би ти нешто променио код себе. Зато се може рећи да Јехова с пуно љубави брине за тебе лично.

Савест обликована по библијским мерилима може нам помоћи да избегнемо опасности (Видети 6. и 7. одломак)

7 Да би нам Божја упозорења користила, пре свега треба да разумемо да се Бог истински брине за нас. Затим треба да примењујемо савете из његове Речи тако што ћемо се трудити да одбацимо сваку мисао која није у складу с његовом вољом. (Прочитати Исаију 55:6, 7.) Уколико му будемо послушни, поштедећемо себе много бола. Међутим, шта ако попустимо својим лошим склоностима? На какву помоћ од нашег брижног Оца можемо рачунати?

НАШ БРИЖНИ ОТАЦ НАС ИСПРАВЉА

8, 9. Како се у саветима које нам Јехова даје преко својих слугу огледа његова брига за нас? Наведи пример.

8 Можда најјасније видимо да Јехова брине за нас када нас на неки начин исправи. (Прочитати Јеврејима 12:5, 6.) Наравно, нико не ужива у томе да га неко исправља или укорава (Јевр. 12:11). Па ипак, размисли о томе шта је све укључено у давање савета. Неко најпре мора видети да постоји проблем због ког је угрожен наш однос с Јеховом. Затим мора водити рачуна о нашим осећањима и мора бити спреман да нам посвети време и да нам из Библије покаже шта треба да изменимо код себе да бисмо угодили Богу. Јехова, од којег потичу савети записани у Библији, није ништа мање заинтересован за нас.

9 Погледајмо сада на једном примеру како се Божја брига за нас огледа  у томе што ћемо понекад добити савет од некога. Један брат је редовно гледао порнографију пре него што је постао Сведок, али је престао с том навиком. Па ипак, та његова лоша склоност још увек је тињала негде у њему. Када је набавио нов мобилни телефон, поново су му се јавиле старе жеље (Јак. 1:14, 15). Користио га је за посећивање неких порнографских сајтова. Када је једном приликом сведочио телефоном, позајмио је свој телефон старешини да погледа неке адресе. Док је тај старешина тражио адресе, почели су да се појављују неки сумњиви сајтови. Показало се да је било добро што је старешина сазнао за проблем који је имао овај брат. Добио је правовремени савет, потрудио се да га примени и на крају је успео да се избори са својом лошом навиком. Сигурно смо захвални што наш брижни небески Отац види чак и грехе које други људи не могу видети и исправља нас пре него што одемо предалеко.

КАКО НАМ КОРИСТИ ПРИМЕНА БИБЛИЈСКИХ НАЧЕЛА

10, 11. (а) Како можемо тражити вођство од Бога? (б) Како је једна породица искусила колико је мудро повиновати се Јеховином вођству?

10 Један псалмиста је у песми рекао Јехови: „Саветом својим водићеш ме“ (Пс. 73:24). Кад год нам затреба савет, добро је да ’имамо на уму‘ Јехову тако што ћемо у његовој Речи потражити вођство. Библијска начела нам користе у духовном погледу, али нам понекад могу бити од велике помоћи и док се старамо о својим материјалним потребама (Посл. 3:6).

11 На пример, један наш брат је са својом многочланом породицом живео и радио на имању које су узели у закуп, у планинској области Масбате, на Филипинима. Он и његова супруга су били општи пионири. Међутим, једног дана им је њихов газда јавио да морају да се иселе. То их је шокирало. Зашто је газда то урадио? Неко их је оптужио да су непоштени. Премда се наш брат бринуо где ће његова породица живети, рекао је: „Јехова ће се постарати за то. Шта год да се деси, он се увек побрине за наше потребе.“ Његова вера није била узалудна. Неколико дана касније, члановима ове породице је лакнуло када су сазнали да ипак не морају да се селе. Шта се десило?  Њихов газда је приметио да су се упркос оптужбама и даље опходили мирно и с поштовањем према другима. Они су се водили библијским начелима и то је на њега оставило тако снажан утисак да им је дозволио не само да остану на његовом имању већ и да обрађују још један део земље. (Прочитати 1. Петрову 2:12.) Јасно је да нам Јехова преко своје Речи помаже да се изборимо са животним проблемима.

ПРИЈАТЕЉ КОЈИ НАМ ПОМАЖЕ ДА ИСТРАЈЕМО ПОД КУШЊАМА

12, 13. У каквим ситуацијама се неки могу запитати да ли Бог стварно види шта они трпе?

12 Понекад се дешава да нешто што нас мучи потраје. Можда се боримо с неком хроничном болешћу, противљењем неког члана породице или се можда не назире крај некој врсти прогонства. А шта рећи за све оне личне размирице до којих повремено дође међу члановима скупштине?

13 Примера ради, можда ти је засметала нечија примедба за коју сматраш да уопште није била на месту. Можда си помислио: ’Овако нешто не би смело да се догађа у Божјој организацији!‘ Па ипак, брат који те је повредио добија нека задужења у скупштини и изгледа да други објавитељи имају веома лепо мишљење о њему. ’Како је то могуће?‘, питаш се. ’Зар Јехова не види шта се дешава? Зар неће ништа предузети?‘ (Пс. 13:1, 2; Авак. 1:2, 3).

14. Шта би могао бити разлог што се Бог не меша у решавање наших личних размирица?

14 Може бити да Јехова има добре разлоге зашто у неким ситуацијама ништа не предузима. На пример, иако ти можда сматраш да је друга страна одговорна за све што се десило, Бог можда другачије види ту ситуацију. С Божје тачке гледишта, ти можда носиш више кривице него што мислиш. Могуће је да је примедба за коју сматраш да је увредљива заправо заслужени савет о ком би требало да размислиш. Брат Карл Клајн, који је служио као члан Водећег тела, испричао је у својој животној причи како га је брат Ратерфорд једном приликом отворено укорио због нечега. Када га је касније брат Ратерфорд срдачно поздравио, он је још увек био љут због онога што се десило па је само промрмљао поздрав. Схвативши то, брат Ратерфорд га је упозорио да би лако могао упасти у неку Ђаволову замку. Брат Клајн је касније написао: „Када гајимо љутњу према неком брату, посебно због тога што нам је рекао нешто што има право да каже због својих одговорности, изложени смо Ђаволовим замкама.“ *

15. Шта треба да задржимо на уму када се боримо с проблемима?

15 Када се некој непријатној ситуацији не назире крај можемо постати нестрпљиви. Како се можемо изборити с тим? Замисли да возиш аутомобил и заглавиш се због гужве на путу. Не знаш колико ће потрајати тај застој. Уколико би се изнервирао и кренуо неким другим путем, могао би се изгубити. На крају би чак могао провести више времена у тражењу пута до свог одредишта него да си стрпљиво сачекао да се гужва рашчисти. Исто тако, ако се држиш пута о ком говори Божја Реч, на крају ћеш стићи до свог циља.

16. Који је још један разлог због ког Јехова у неким случајевима не интервенише одмах?

16 Могуће је и да Јехова неко време не жели да интервенише када се  појави неки проблем зато што жели да нешто научимо из тога. (Прочитати 1. Петрову 5:6-10.) Он не проузрокује кушње (Јак. 1:13). Већину њих узрокује ’наш противник, Ђаво‘. Међутим, Јехова може искористити неки тежак период за то да нам помогне да у духовном погледу напредујемо. Он види кад нас нешто мучи и пошто брине за нас, неће дозволити да то предуго траје. Да ли си свестан тога колико Јехова брине за тебе када имаш неки проблем и да ли си уверен у то да ће ти он помоћи? (2. Кор. 4:7-9).

НАГРАДА ОД ЈЕХОВЕ

17. Зашто Јехова испитује срце људи?

17 Јехова испитује наше срце да би видео да ли га стварно волимо. Преко пророка Ананија, Јехова је рекао краљу Аси: „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Лет. 16:9). Нажалост, Аса није био целим срцем одан Јехови. Али из овог стиха разумемо да уколико будемо наставили да чинимо добро, Јехова ће нам ’показати своју силу‘, то јест штитиће нас и благосиљати.

18. Зашто можемо бити сигурни да ће нас Јехова наградити ако будемо чинили добро? (Видети слику на почетку чланка.)

18 Јехова жели да ми ’тражимо добро‘, да ’волимо добро‘ и ’чинимо добро‘ како би имао разлога да нам се ’смилује‘ (Ам. 5:14, 15; 1. Петр. 3:11, 12). Он запажа праведне особе и награђује их (Пс. 34:15). Узмимо као пример јеврејске бабице, Сефору и Фуву. Док су Израелци били под египатским јармом, ове жене су се више бојале Бога него фараона, који им је наредио да побију сву мушку новорођенчад Израелаца. По свему судећи, њихова савест и страх од Бога подстакли су их да спасу живот тим бебама. Бог им је касније подарио породице (Изл. 1:15-17, 20, 21). Њихова добра дела нису промакла његовим очима. Понекад нам се можда чини да нико не мари за оно што ми постижемо. Али Јехова и те како примећује све што чинимо. Он ће нас наградити за свако наше добро дело (Мат. 6:4, 6; 1. Тим. 5:25; Јевр. 6:10).

19. Како је једна сестра схватила да добра дела не промичу Јеховиној пажњи?

19 Једна сестра из Аустрије схватила је из личног искуства да њен труд није промакао Јеховином будном оку. Пошто је мађарског порекла, добила је адресу једне Мађарице коју је требало посетити. Одмах је отишла тамо, али никога није било код куће. Покушавала је више пута да пронађе ту жену, али без успеха. Понекад јој се чинило да је неко код куће. Међутим, нико није отварао врата. Остављала је литературу, писма, свој број телефона и слично. Након што је тако годину и по дана покушавала да пронађе ту особу, коначно је једна љубазна жена отворила врата и рекла: „Молим вас, уђите. Прочитала сам све што сте ми оставили и чекала да поново дођете.“ Она је ишла на хемотерапију и није била у стању да прима госте. Међутим, овом приликом су почеле да проучавају Библију. Бог је заиста наградио нашу сестру за њен труд.

20. Шта мислиш о томе што нас Јехова посматра?

20 Овај чланак нам је помогао да разумемо да Јехова види све што радимо и да испитује наше срце. Међутим, нема потребе да се осећамо као да смо под немилосрдним оком сигурносних камера. Чињеница да нас Јехова посматра треба да нас приближи њему јер он то чини зато што брине за нас, зато што жели да нам помогне и да нас награди за добро које чинимо.

^ одл. 14 Животна прича брата Клајна објављена је у издању Стражарске куле од 1. октобра 1984. године (енгл.).