Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  април 2014.

Нико не може робовати двојици господара

Нико не може робовати двојици господара

’Нико не може робовати двојици господара. Не можете робовати Богу и богатству‘ (МАТ. 6:24)

1-3. (а) Какве проблеме данас многи имају и како неки покушавају да их реше? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Пред којим се изазовима они налазе када је реч о подизању деце?

„МОЈ супруг Џејмс се сваког дана враћао са посла мртав уморан, а његова плата је покривала само наше свакодневне потребе“, каже Мерилин. * „Хтела сам да му помогнем и да уједно приуштимо нашем сину Џимију неке ствари које су имали његови школски другови.“ Она је у исто време хтела да материјално помогне неким својим рођацима и да уштеди нешто новца. Многи њени пријатељи су већ били отишли у иностранство како би више зарадили. Али када је размишљала о томе да ли да и она то учини, нашла се у недоумици. Зашто?

2 Мерилин се плашила да остави своју породицу и да прекине њихову устаљену рутину што се тиче духовних активности. Па ипак, знала је неке који су већ извесно време били у иностранству и чије су се породице по свему судећи одржале у духовном погледу. Међутим, питала се како ће одгајати сина када не буде крај њега. Да ли би га путем интернета могла васпитавати ’на Јеховин начин и помагати му да усвоји његов начин размишљања‘? (Еф. 6:4).

3 Мерилин се обратила другима за савет. Њен муж није био за то да она иде у иностранство премда јој је  рекао да је неће спречавати у томе. Старешине и неки из њене скупштине су јој саветовали да не иде, али неке сестре су је наговарале да то уради. „Ако волиш своју породицу, отићи ћеш“, рекле су јој. „И даље ћеш служити Јехови.“ Упркос својим сумњама и страховима, Мерилин се опростила од Џејмса и Џимија и отпутовала је у иностранство ради посла. Обећала им је да ће само неко време остати тамо.

ПОРОДИЧНЕ ОДГОВОРНОСТИ И БИБЛИЈСКА НАЧЕЛА

4. Зашто многи одлазе у иностранство и ко након тога углавном брине о њиховој деци?

4 Јехова не жели да његове слуге живе у беди. Осим тога, људи још од давнина иду трбухом за крухом у нади да ће се тако избавити из сиромаштва (Пс. 37:25; Посл. 30:8). На пример, патријарх Јаков је послао своје синове у Египат да тамо купе храну како њихова породица не би умрла од глади * (Пост. 42:1, 2). Они који данас реше да се преселе у иностранство углавном немају такав разлог. Међутим, они можда грцају у дуговима иако раде дан и ноћ како би их вратили. Други једноставно желе да својој породици обезбеде бољи стандард. Да би остварили свој циљ упркос лошој економској ситуацији, многи су принуђени да потраже посао у неком другом месту или другој земљи тако да на крају живе одвојено од своје породице. Често се дешава да бригу о својој малој деци препусте брачном другу, свом старијем детету, својим родитељима, рођацима или пријатељима. Иако им је веома тешко да се одвоје од брачног друга и деце, многи емигранти сматрају да немају другог избора.

5, 6. (а) Шта је Исус рекао о срећи и сигурности? (б) За које материјалне ствари је Исус поучио своје ученике да се моле? (в) На који начин нас Јехова благосиља?

5 У Исусово време, многи људи су били сиромашни и вероватно су сматрали да би им више новца донело срећу и сигурност (Мар. 14:7). Али Исус није желео да се они уздају у новац, већ у Јехову, који пружа богатство трајне вредности. Он је у Проповеди на гори рекао да праву срећу и сигурност не доносе материјалне ствари, већ пријатељство с нашим небеским Оцем.

6 Исус нас је путем узорне молитве поучио да се молимо за ’наш хлеб за овај дан‘, то јест за наше свакодневне потребе, а не за финансијску сигурност. Он је без увијања рекао онима који су га слушали: „Не скупљајте више себи благо на земљи [...] Него скупљајте себи благо на небу“ (Мат. 6:9, 11, 19, 20). Можемо бити сигурни да ће нас Јехова благословити баш као што је и обећао. То не значи да ћемо имати само његову наклоност, већ да ће се он побринути да добијемо оно што нам је потребно. Једини начин да заиста будемо срећни и спокојни јесте да се уздамо у нашег небеског Оца, а не у новац. (Прочитати Матеја 6:24, 25, 31-34.)

7. (а) Коме је Јехова поверио бригу о деци? (б) Зашто оба родитеља треба да подижу децу?

7 Да бисмо ’тражили најпре Божју праведност‘, неопходно је и да усвојимо Јеховино гледиште о породичним обавезама. Према Мојсијевом закону, родитељи су били одговорни да поучавају своју децу о Јехови, а то начело важи и за праве хришћане. (Прочитати Поновљене законе 6:6, 7.) Бог очекује да то раде отац и мајка, а не дека и бака или неко други. Краљ Соломон је написао: „Сине мој, слушај поуку оца свога, и не остављај савете мајке своје“ (Посл. 1:8). Јехова жели да оба родитеља буду уз децу како би их поучавали и пружали им вођство  (Посл. 31:10, 27, 28). Посебно када је реч о служењу Богу, деца много тога уче од родитеља слушајући их како свакодневно причају о Јехови и посматрајући њихов пример.

НЕОЧЕКИВАНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

8, 9. (а) Које промене често наступе када један родитељ не живи са својом породицом? (б) До којих последица у емоционалном и моралном погледу може доћи када породица није на окупу?

8 Они који намеравају да се преселе у иностранство, обично настоје да процене ризике и жртве које то повлачи за собом, али веома мало њих је у стању да предвиди све до чега може доћи када се одвоје од породице (Посл. 22:3). * Убрзо након што је отишла од куће, Мерилин је почела да пати због тога што више није била са својим мужем и сином. Исто се десило и с њима. Син ју је увек изнова питао: „Зашто си ме оставила?“ Мерилин је намеравала да оде на свега неколико месеци. Међутим, ти месеци су прерасли у године, а у њеној породици су се могле приметити неке забрињавајуће промене. Њен син Џими је почео да се повлачи и емоционално удаљава од ње. Мерилин је с тугом рекла: „Моје дете ме више није волело.“

9 Када родитељи и деца не живе заједно као породица, могу трпети тешке последице у емоционалном и моралном погледу. * Што су деца млађа и што су дуже одвојена од родитеља, то су последице по њих теже. Мерилин је говорила свом сину како се она жртвује за њега, али њему је то деловало као да га је оставила. У почетку јој је замерао што није уз њега. Али када је касније дошла да га посети, није могао да поднесе што је ту. Попут друге деце која не живе с родитељима, сматрао је да је његова мајка изгубила право на то да јој буде послушан и да је воли. (Прочитати Пословице 29:15.)

Преко интернета не можете загрлити своје дете (Видети 10. одломак)

10. (а) Како на децу утиче када родитељи покушавају да им своје одсуство надоместе поклонима? (б) Шта родитељи не могу пружити деци када нису с њима?

10 Мерилин је покушавала да своје одсуство надомести слањем новца и поклона. Међутим, схватила је да се тако отуђује од свог сина и да га нехотице учи да су материјалне ствари важније од служења Богу и од породице (Посл. 22:6). Син би често знао да јој каже: „Не мораш да дођеш кући, само ми пошаљи поклоне.“ Мерилин је полако схватала да не може васпитавати своје дете путем писама, телефона и интернета. Она је рекла: „Преко интернета не можете да загрлите нити да пољубите своје дете пред спавање.“

Којим опасностима су изложени брачни другови који нису заједно? (Видети 11. одломак)

11. (а) Како на брачне другове утиче када због посла живе одвојено? (б) Како је једна сестра схватила да треба да буде са својом породицом?

 11 Мерилин се такође удаљила од Јехове и свог супруга Џејмса. На састанке и у службу проповедања ишла је једном седмично или ређе и морала је у више наврата да одбије удварање свог послодавца. Будући да нису били заједно и да због тога нису могли да се ослоне једно на друго у проблемима, Мерилин и Џејмс су се емоционално везали за друге особе и умало нису починили прељубу. Она је схватила да је њихов брак у опасности иако није дошло до прељубе. Библија саветује брачним партнерима да брину о емоционалним и сексуалним потребама једно другог. Али пошто нису били заједно, нису могли спонтано разменити мисли, погледати једно друго, осмехнути се једно другом, нити се нежно додирнути и извршавати своју брачну дужност (Песма 1:2; 1. Кор. 7:3, 5). И нису могли служити Јехови са својим сином. Мерилин каже: „Када сам на једном обласном конгресу чула да је породично проучавање неопходно да бисмо преживели Јеховин дан, схватила сам да треба да се вратим кући. Морала сам поново изградити своју духовност и породични живот.“

ДОБРИ И ЛОШИ САВЕТИ

12. Који се библијски савет може дати онима који због посла не живе са својом породицом?

12 Када је одлучила да се врати кући, Мерилин је видела да је та њена одлука наишла на различите реакције. Старешине из њене скупштине у иностранству похвалили су је што има веру и што је храбра. Али неки који су такође живели одвојено од свог брачног друга и породице нису тако реаговали. Уместо да се угледају на њу, покушали су да је наговоре да не иде кући. Рекли су јој: „Брзо ћеш се ти вратити овамо. Од чега ћете уопште живети ако одеш кући?“ Прави хришћани неће говорити тако нешто, већ ће ’учити млађе жене да воле своје мужеве, да воле своју децу, да буду узорне домаћице‘, али у својој кући, ’како се о Божјој речи не би погрдно говорило‘. (Прочитати Титу 2:3-5.)

13, 14. Наведи пример који показује зашто је потребна вера да би се вршење Јеховине воље ставило испред очекивања породице.

13 Многи емигранти су одрасли у окружењу у којем се сматра да су обавезе према породици, а посебно према родитељима, важније од свега. Наша браћа и сестре из таквих средина заиста показују веру када због послушности Јехови не раде оно што је општеприхваћено или оно што њихова породица очекује од њих.

14 Размотримо оно што је доживела Карин. Она је рекла: „Када сам родила свог сина Дона, муж и ја смо радили  у иностранству, а ја сам тек неко време проучавала Библију са Сведоцима. Сви у мојој породици су очекивали да пошаљем сина код својих родитеља, који би се бринули о њему док нас двоје не зарадимо довољно новца.“ Када је Карин инсистирала на томе да она одгаја дете, чланови њене породице, укључујући и њеног супруга, говорили су јој да је лења и подсмевали су јој се. Она је испричала: „Искрено речено, тада нисам у потпуности разумела због чега би било погрешно да пошаљем дете својим родитељима да га они подижу неколико година. Међутим, разумела сам да Јехова очекује од мене и мог супруга да одгајамо своје дете.“ Када је поново остала у другом стању, њен муж који не служи Јехови тражио је од ње да абортира. Захваљујући томе што је раније донела добру одлуку која јој је ојачала веру, Карин се и овог пута чврсто држала Јехове. Данас су она, њен супруг и њихова деца срећни што су остали на окупу. Да је Карин једно дете или оба детета дала неком другом да их одгаја, исход би вероватно био сасвим другачији.

15, 16. (а) Како је на једну сестру утицало то што је у детињству била одвојена од родитеља? (б) Зашто она није препустила својој мајци да јој одгаја ћерку?

15 Једна наша сестра по имену Вики је рекла: „Неколико година ме је подизала бака, док је моја млађа сестра била с родитељима. Када смо поново били заједно као породица, приметила сам да сам се удаљила од родитеља. Моја сестра је осећала слободу да им каже шта мисли, да их загрли и видело се да је блиска с њима. За разлику од ње, мени је чак и када сам одрасла било тешко да им кажем како се заиста осећам. Сестра и ја смо им обећале да ћемо бринути о њима када буду остарили. Али мислим да ћу то радити више из осећаја дужности, док ће моја сестра то радити више због тога што их воли.

16 „Моја мајка је изразила жељу да одгаја моју ћерку, баш као што је мене подизала њена мајка. С поштовањем сам то одбила“, рекла је Вики. „Мој муж и ја бисмо хтели да одгајамо своје дете у складу с Јеховиним мерилима. И нипошто не желим да у будућности имам нарушен однос са својом ћерком.“ Вики је схватила да ће успети као мајка једино ако јој Јехова и његова мерила буду важнији од материјалних ствари и очекивања њених рођака. Исус је јасно рекао: „Нико не може робовати двојици господара“, то јест Богу и богатству (Мат. 6:24; Изл. 23:2).

ЈЕХОВА БЛАГОСИЉА НАШ ТРУД

17, 18. (а) У ком смислу Божје слуге увек имају могућност избора? (б) На која питања ће бити одговорено у следећем чланку?

17 Јехова је као наш Отац обећао да ће нам пружити све што нам је неопходно ако будемо најпре тражили Краљевство и његову праведност (Мат. 6:33). Према томе, Божје слуге увек имају могућност избора. Пошто нам Јехова гарантује да ће нам у свакој могућој кушњи обезбедити излаз, не треба да мислимо како немамо другог избора него да прекршимо неко библијско начело. (Прочитати 1. Коринћанима 10:13.) Када ’жељно чекамо‘ на Јехову, када се ’ослањамо на њега‘ молећи га за мудрост и вођство и држећи се његових заповести и начела, тада ће нам ’он помоћи‘ (Пс. 37:5, 7). Он ће нас наградити зато што искрено настојимо да му служимо као свом једином Господару. Ако нам буде било најважније да вршимо његову вољу, он ће нам дати успех у животу. (Упоредити с Постанком 39:3.)

18 Али како чланови породице могу поправити штету проистеклу из тога што неко време нису живели заједно? Шта конкретно можемо учинити да бисмо зарадили за живот и уједно остали са својом породицом? Како можемо помоћи другима да у том погледу доносе добре одлуке? У следећем чланку биће одговорено на ова питања.

^ одл. 1 Имена су промењена.

^ одл. 4 Када су одлазили у Египат, Јаковљеви синови су вероватно највише три недеље били одвојени од својих породица. Када су се касније с Јаковом преселили у Египат, са собом су повели жене и децу (Пост. 46:6, 7).

^ одл. 8 Видети чланак „Имиграција — снови и стварност“ у часопису Пробудите се! од фебруара 2013.

^ одл. 9 Извештаји из више земаља показују да је одвајање од брачног друга и деце ради посла у иностранству довело до озбиљних проблема. У неким случајевима је дошло до прељубе, хомосексуалности или инцеста. Што се деце тиче, код њих су се јавили проблеми у владању и учењу, агресивност, анксиозност, депресија и склоност ка самоубиству.