Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  април 2014.

Да ли видиш „Невидљивог“?

Да ли видиш „Невидљивог“?

’Он је остао постојан као да види Невидљивог‘ (ЈЕВР. 11:27)

1, 2. (а) Зашто се чинило да је Мојсије у опасности? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Зашто се Мојсије није бојао фараона?

ФАРАОН је био моћан владар и Египћани су га обожавали као бога. У једној књизи се каже да је он за њих „по мудрости и снази био већи од свих земаљских створења“ (When Egypt Ruled the East). Фараон је желео да га се Египћани боје и зато је на својој круни имао лик кобре спремне за напад, што је била опомена његовим непријатељима да ће брзо бити уништени. Замислимо онда како се Мојсије осећао када му је Јехова рекао: ’Послаћу те код фараона да изведеш мој народ, Израелове синове, из Египта‘ (Изл. 3:10).

2 Мојсије је отишао у Египат и пренео фараону Божју поруку. Фараон се због тога веома разгневио. Након девет невоља које су задесиле земљу, он је рекао Мојсију: „Пази да ми више не долазиш на очи, јер оног дана кад ми дођеш на очи, умрећеш“ (Изл. 10:28). Али пре него што је отишао, Мојсије је прорекао да ће фараонов првенац умрети (Изл. 11:4-8). Затим је рекао да свака израелска породица закоље младог јарца или овна и да његовом крвљу пошкропе довратке и надвратак  улазних врата. Ован је био света животиња египатског бога Ра (Изл. 12:5-7). Како ће фараон на то реаговати? Мојсије се није плашио „краљевог гнева“. Зашто? Зато што је имао веру у Јехову и „остао [је] постојан као да види Невидљивог“. (Прочитати Јеврејима 11:27, 28.)

3. Која ћемо питања што се тиче Мојсија размотрити?

3 Да ли је и твоја вера толико јака да можеш „видети Бога“? (Мат. 5:8). Мојсијев пример нам може помоћи да ојачамо своју веру тако да можемо ’видети Невидљивог‘. Погледајмо сада како му је вера у Јехову помогла да се не боји људи. У ком смислу је веровао Божјим обећањима? Како је у опасној ситуацији и њему и народу помогло то што је био постојан као да „види Невидљивог“?

НИЈЕ СЕ „БОЈАО КРАЉЕВОГ ГНЕВА“

4. Гледано људским очима, какав је био Мојсијев положај пред фараоном?

4 Гледано људским очима, Мојсије није био дорастао фараону. Чинило се да су и његов живот и његова будућност у рукама фараона. И сам Мојсије је питао Јехову: „Ко сам ја да идем код фараона и да изведем Израелове синове из Египта?“ (Изл. 3:11). Мојсије је око 40 година пре тога побегао из Египта. Можда се питао да ли је заиста паметно да се врати тамо и да доведе себе у опасност.

5, 6. Зашто се Мојсије бојао Јехове, а не фараона?

5 Пре него што се Мојсије вратио у Египат, Бог му је помогао да разуме једно важно начело и управо то начело је Мојсије касније забележио у Књизи о Јову. Оно гласи: „Страх од Јехове — то је мудрост“ (Јов 28:28). Да би помогао Мојсију да стекне такав страх и да мудро поступа, Јехова је истакао да се човек не може поредити са Свемоћним Богом. Он га је питао: „Ко је дао уста човеку, ко га чини немим или глувим, ко му даје да види или да је слеп? Зар нисам то ја, Јехова?“ (Изл. 4:11).

6 Шта је Мојсије из тога могао да научи? Пошто га је Јехова послао фараону, није морао да се плаши. Он ће му дати све што је потребно да би том владару пренео његову поруку. Осим тога, то није био први пут да су се Божје слуге нашле у опасности у Египту. Можда је Мојсије размишљао о томе како је Јехова заштитио Аврахама, Јосифа па чак и њега самог у време неких других фараона (Пост. 12:17-19; 41:14, 39-41; Изл. 1:22–2:10). Будући да је имао чврсту веру у Јехову, Мојсије се храбро појавио пред фараоном и пренео му све што му је Јехова заповедио.

7. Како је вера у Јехову помогла једној сестри?

7 Захваљујући тако чврстој вери у Јехову, једна наша сестра која се зове Ела није дозволила да је савлада страх од људи. Агенти КГБ-а су је ухапсили у Естонији 1949. године. Натерали су је да скине са себе сву одећу, а затим су зурили у њу. Она је рекла: „У том тренутку сам се осећала страшно понижено. Али када сам се помолила Јехови осетила сам мир и спокојство.“ Затим су је три дана држали у самици. Ела је испричала шта је онда било. „Викали су на мене и рекли су: ’Јехова се више неће спомињати у Естонији! Ти ћеш у радни логор, а остали у Сибир!‘ Подругљиво су говорили: ’Где је сад твој Јехова?‘“ Да ли је Ела подлегла страху од људи или се уздала у Јехову? На саслушању им је неустрашиво рекла: „Добро сам размислила и радије бих да останем у затвору и да имам добар однос с Богом него да будем ослобођена и изгубим његову наклоност.“  Јехова је за Елу био исто толико стваран колико и људи који су стајали пред њом. Захваљујући таквој вери остала је беспрекорна пред Јеховом.

8, 9. (а) Шта је противотров за страх од људи? (б) На кога треба да се усредсредимо ако нас обузме страх од људи?

8 Вера у Јехову ће и нама помоћи да савладамо своје страхове. Ако власти покушају да нас спрече да служимо Јехови, можда ће изгледати као да су наш живот и наша будућност у њиховим рукама. Можда ћемо се чак питати да ли је мудро и даље служити Јехови и тиме провоцирати власти. Али немојмо заборавити да је вера у Јехову противотров за страх од људи. (Прочитати Пословице 29:25.) Јехова је рекао: „Ко си ти да се бојиш смртног човека који умире, и сина човечјег који као зелена трава нестаје?“ (Ис. 51:12, 13).

9 Немојмо изгубити из вида нашег свемоћног Оца. Он види кад патимо због неправде, саосећа с нама и помаже нам (Изл. 3:7-10). Чак и ако пред властима морамо бранити своју веру, ’немојмо бринути како ћемо или шта ћемо говорити, јер ће нам се у тај час дати шта да говоримо‘ (Мат. 10:18-20). Људи на власти и државници нису дорасли Јехови. Ако сада јачамо своју веру, Јехова ће за нас бити стварна особа која искрено жели да нам помогне.

ВЕРОВАО ЈЕ БОЖЈИМ ОБЕЋАЊИМА

10. (а) Шта је Јехова заповедио Израелцима да ураде месеца нисана 1513. пре н. е.? (б) Зашто је Мојсије извршио Божје заповести?

10 Месеца нисана 1513. године пре н. е. Јехова је рекао Мојсију и Арону да Израелцима кажу да узму здраво мушко јагње или јаре, да га закољу и да том крвљу пошкропе довратке (Изл. 12:3-7). Израелци никада раније тако нешто нису радили. Али апостол Павле је касније написао да је Мојсије ’вером прославио Пасху и довратке пошкропио крвљу, да онај који уништава не би дотакао њихове првенце‘ (Јевр. 11:28). Мојсије је знао да је Јехова достојан поверења и веровао је да ће Јехова заиста побити првенце у Египту.

11. Зашто је Мојсије упозорио друге Израелце?

11 Мојсије је волео своје сународнике. Премда су његови синови очигледно били у Мадијану, далеко од ’онога који уништава‘, * он је послушао Јехову и упозорио остале Израелце, чији су првенци били у опасности (Изл. 18:1-6). Да би их спасао од ’онога који уништава‘, Мојсије је „одмах позвао све израелске старешине“ и рекао им да закољу пасхалну жртву (Изл. 12:21).

12. Коју важну поруку према Јеховиној заповести треба да проповедамо?

12 У данашње време Јеховин народ под вођством анђела објављује једну важну поруку: „Бојте се Бога и дајте му славу, јер је дошао час његовог суда! Поклоните се Ономе који је створио небо и земљу и море и изворе вода“ (Откр. 14:7). Сада је време да се та порука објављује. Морамо упозорити наше ближње на то да ће Вавилон Велики бити уништен и да треба да изађу из њега да их ’не би задесиле његове невоље‘ (Откр. 18:4). Помазани хришћани заједно са ’другим овцама‘ преклињу људе који су се отуђили од Бога да се ’помире‘ с њим (Јов. 10:16; 2. Кор. 5:20).

Вера у испуњење Јеховиних обећања потхрањиваће у нама жељу да преносимо добру вест (Видети 13. одломак)

13. Шта ће нам помоћи да ревно проповедамо добру вест?

13 Ми смо сигурни да је ’час суда‘ заиста дошао. Исто тако верујемо да се дело проповедања и стварања  ученика мора обавити без одлагања као што је Јехова то и рекао. Апостол Јован је у визији видео „четири анђела како стоје на четири угла земље, чврсто држећи четири земаљска ветра“ (Откр. 7:1). Да ли очима вере видимо те анђеле како се спремају да ослободе те разорне ветрове који ће овом свету донети велику невољу? Ако је наша вера толико јака да их такорећи видимо, онда ћемо ревно објављивати добру вест другима.

14. Зашто желимо да ’опоменемо зле да се одврате од свог злог пута‘?

14 Ми већ имамо добар однос с Јеховом и наду у вечни живот. Али свесни смо да на нама лежи одговорност да ’опоменемо зле да се одврате од свог злог пута и сачувају живот‘. (Прочитати Језекиља 3:17-19.) Наравно, не проповедамо само да бисмо избегли кривицу за крв. Ми волимо Јехову и наше ближње. Исус је у причи о милосрдном Самарићанину објаснио шта у ствари значи волети људе и бити милосрдан према њима. Могли бисмо да се питамо да ли поступамо попут Самарићанина или попут свештеника и Левита. Да ли смо увек спремни да сведочимо или тражимо изговоре да то не урадимо? (Лука 10:25-37). Вера у Божја обећања и љубав према ближњима подстаћи ће нас да максимално учествујемо у делу проповедања пре него што време за то истекне.

ОНИ СУ „ПРОШЛИ КРОЗ ЦРВЕНО МОРЕ“

15. Зашто су Израелци мислили да су упали у замку?

15 Управо је вера у „Невидљивог“ помогла Мојсију када  су се он и други Израелци нашли у опасности након што су изашли из Египта. У Библији пише: „Израелови синови су подигли очи и видели да Египћани иду за њима. И Израелови синови су се много уплашили и завапили Јехови“ (Изл. 14:10-12). Да ли је то била потпуно неочекивана ситуација? Није, зато што је Јехова прорекао следеће: „Ја ћу допустити да фараону отврдне срце, тако да ће поћи у потеру за њима. А ја ћу се прославити на фараону и на свој његовој војсци. Тако ће Египћани знати да сам ја Јехова“ (Изл. 14:4). Међутим, Израелци нису имали вере. Пред собом су видели Црвено море и 80-годишњег пастира који их је водио, а иза себе фараонова бојна кола која су им се брзо приближавала. Мислили су да су упали у замку.

16. Како је вера помогла Мојсију код Црвеног мора?

16 Међутим, Мојсије се није поколебао. Он је очима вере видео нешто далеко моћније од мора или неке војске. Видео је ’спасење које ће им Јехова донети‘ и знао је да ће се Јехова борити за свој народ. (Прочитати Излазак 14:13, 14.) Његова вера је ојачала Божји народ. „Вером су прошли кроз Црвено море као по сувој земљи“, каже Библија, „али кад су Египћани то покушали, утопили су се“ (Јевр. 11:29). Након тога „народ је почео да се боји Јехове и да верује Јехови и његовом слузи Мојсију“ (Изл. 14:31).

17. Шта ће у будућности бити испит наше вере?

17 Ускоро ће изгледати да је и наш живот у опасности. Пре него што дође врхунац велике невоље, светске вође ће уништити верске организације које су веће од нас (Откр. 17:16). Јехова је у једном пророчанству описао да ћемо бити рањиви попут народа ’који живи без зидина и који нема ни преворнице ни врата‘ (Језек. 38:10-12, 14-16). Гледано људским очима, нећемо имати шансе да опстанемо. Како ћемо тада реаговати?

18. Објасни зашто можемо остати чврсти и непоколебљиви током велике невоље.

18 Не треба да се плашимо. Зашто? Зато што је Јехова прорекао тај напад на свој народ. Прорекао је и какав ће бити исход тога. „’Тог дана, тог дана кад Гог дође на Израелову земљу‘, говори Суверени Господ Јехова, ’гнев ће ми из ноздрва планути. У својој јарости, у ватри свог гнева, проговорићу‘“ (Језек. 38:18-23). Јехова ће тада уништити све који желе да науде његовом народу. Наша вера у исход ’великог и застрашујућег Јеховиног дана‘ помоћи ће нам да видимо ’спасење које ће нам Јехова донети‘ и да му останемо верни (Јоило 2:31, 32).

19. (а) Какав су однос имали Јехова и Мојсије? (б) Шта ће бити резултат ако Јехову имамо на уму „на свим путевима својим“?

19 Сада је време да се припремимо за те догађаје тако што ћемо ’остати постојани као да видимо Невидљивог‘! Учврстимо своје пријатељство с Јеховом Богом путем редовног проучавања и молитве. Пошто је Јехова посебно волео Мојсија и преко њега чинио моћна дела, Библија каже да је он познавао Мојсија „лицем у лице“ (Пон. зак. 34:10). Мојсије је био један изузетан пророк. Ако имамо веру и ми можемо бити у блиском пријатељству с Јеховом као да га заправо видимо. Ако га стално имамо на уму „на свим путевима својим“, као што нам то каже Божја Реч, он ће ’исправити наше стазе‘, то јест благословиће нас и водиће нас у животу (Посл. 3:6).

^ одл. 11 Јехова је по свему судећи послао анђеле да изврше пресуду над Египћанима (Пс. 78:49-51).