Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  април 2014.

Имајмо веру какву је имао Мојсије

Имајмо веру какву је имао Мојсије

„Вером је Мојсије, кад је одрастао, одбио да се зове сином фараонове кћери“ (ЈЕВР. 11:24)

1, 2. (а) Коју је одлуку донео Мојсије када је имао 40 година? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Зашто је Мојсије изабрао да трпи заједно с Божјим народом?

МОЈСИЈЕ је добро знао шта све Египат нуди. Видео је у каквим кућама живе имућни људи. Припадао је краљевској породици. Био је „поучен свој египатској мудрости“, што је вероватно обухватало астрономију, математику, архитектуру, друге науке, као и уметност (Дела 7:22). Имао је богатство, моћ и углед о којима су други Египћани могли само да сањају!

2 Али када је имао 40 година, Мојсије је донео једну одлуку која је сигурно збунила и изненадила краљевску породицу која га је усвојила. Он није желео да живи чак ни као сасвим обичан Египћанин, већ је изабрао да живи као роб. Зашто? Зато што је имао веру. (Прочитати Јеврејима 11:24-26.) Мојсије је очима вере видео више од онога што га је окруживало. Захваљујући својој вери видео је „Невидљивог“, то јест Јехову, и веровао је да ће он испунити своја обећања (Јевр. 11:27).

3. На која три питања ћемо добити одговор у овом чланку?

3 И за нас је веома важно да видимо више од онога што се може видети дословним очима. Морамо бити „од оних који верују“ (Јевр. 10:38, 39). Да бисмо ојачали своју веру, погледајмо поближе шта је у Јеврејима 11:24-26 записано о Мојсију. У исто време размислимо  о следећим питањима: Како је вера мотивисала Мојсија да се одрекне телесних жеља? Како му је вера помогла да цени своју службу иако је трпео срамоту? И зашто је Мојсије „усмерио поглед на награду“?

НИЈЕ ПОПУСТИО ТЕЛЕСНИМ ЖЕЉАМА

4. Шта је Мојсије видео што се тиче ’уживања у греху‘?

4 Мојсије је очима вере видео да је ’уживање у греху‘ краткотрајно. Други су можда сматрали да иако је Египат огрезао у идолопоклонству и спиритизму, он се ипак уздизао као светска сила, а Јеховин народ је патио у ропству! Али Мојсије је знао да Јехова може променити ситуацију. Иако је изгледало да они који чине грех напредују, Мојсије је чврсто веровао да ће зли пропасти. Зато није желео да „привремено ужива у греху“.

5. Шта ће нам помоћи да се одупремо искушењу да ’привремено уживамо у греху‘?

5 Како се ми можемо одупрети искушењу да ’привремено уживамо у греху‘? Никада немојмо заборавити да је све то пролазно. Очима вере ћемо видети да „свет пролази и његова жеља“ (1. Јов. 2:15-17). Размислимо о томе каква будућност очекује оне који се не кају за своје грехе. Они су на ’клизавом тлу‘ и ’од страхота изненадних нестаће‘ (Пс. 73:18, 19). Када се нађемо у искушењу да учинимо неки грех размислимо о томе какву будућност себи желимо.

6. (а) Зашто Мојсије није хтео да се „зове сином фараонове кћери“? (б) Зашто мислиш да је Мојсије донео исправну одлуку?

6 Мојсије је на основу своје вере одлучио чему ће посветити свој живот. „Вером је Мојсије, кад је одрастао, одбио да се зове сином фараонове кћери“ (Јевр. 11:24). Мојсије није мислио да може да служи Богу као члан краљевске породице и да затим своје богатство и углед искористи да би помогао својим сународницима. Он је заиста волео Јехову и зато је одлучио да му служи свим својим срцем, свом својом душом и снагом (Пон. зак. 6:5). Том одлуком је поштедео себе многих патњи. Убрзо након тога Египћани су остали без свог блага, а опленили су их управо Израелци (Изл. 12:35, 36). Фараон је био понижен и на крају је изгубио живот (Пс. 136:15). А како је прошао Мојсије? Јехова је преко њега ослободио свој народ ропства. Мојсије је заиста имао смисаон живот.

7. (а) Зашто треба да размишљамо о вечној будућности, у складу са Матејем 6:19-21? (б) Наведи пример који истиче разлику између дословног и духовног блага.

7 Ако си млада особа која служи Јехови, како ти вера може помоћи да изабереш чему ћеш посветити свој живот? Било би мудро да правимо планове за будућност. Али да ли ће те вера у Божја обећања подстаћи да улажеш у привремену будућност или у вечну будућност? (Прочитати Матеја 6:19-21.) Пред таквом одлуком се нашла талентована балерина која се зове Софи. Балетске куће широм Сједињених Држава нудиле су јој стипендију и завидан положај. Она искрено каже: „Пријало ми је што су ми се други дивили. Сматрала сам себе бољом од својих вршњака. Али нисам била срећна.“ Затим је погледала филм Млади питају — чему ћу посветити свој живот? Она каже: „Схватила сам да ми је свет понудио успех и дивљење обожавалаца под условом да не служим свим срцем Јехови. Усрдно сам се молила. Затим сам одлучила да се више не бавим балетом.“ Шта мисли о тој одлуци? „Не фали ми такав начин живота. Данас сам стварно срећна. Мој супруг и ја смо пионири. Нисмо славни и веома скромно живимо. Али имамо Јехову, људе  с којима проучавамо Библију и наше духовне циљеве. Заиста ни за чим не жалим.“

8. Који библијски савет може помоћи младој особи да одлучи шта ће учинити са својим животом?

8 Јехова зна шта је за нас најбоље. Мојсије је рекао: „Шта Јехова, твој Бог, тражи од тебе, осим да се бојиш Јехове, свог Бога, да ходиш свим његовим путевима, да волиш Јехову, свог Бога, и да му служиш свим својим срцем и свом својом душом, да извршаваш Јеховине заповести и држиш се његових одредаба које ти данас дајем, да би ти било добро?“ (Пон. зак. 10:12, 13). Зато док си још млад, изабери животни позив који ће ти омогућити да волиш Јехову и да му служиш „свим својим срцем и свом својом душом“. Буди сигуран да ће то бити за твоје добро.

ЦЕНИО ЈЕ СВОЈУ СЛУЖБУ

9. Зашто је Мојсију можда било тешко да испуни свој задатак?

9 Мојсије је „срамоту коју је трпео као помазаник сматрао богатством већим од египатског блага“ (Јевр. 11:26). Он је био постављен за „помазаника“ у том смислу што га је Јехова изабрао да Израелце изведе из Египта. Знао је да ће то бити тешко и да ће због тога трпети срамоту. Један Израелац га је подругљиво питао: „Ко је тебе поставио за кнеза и за судију над нама?“ (Изл. 2:13, 14). И он сам је касније питао Јехову: „Како ће ме онда фараон послушати?“ (Изл. 6:12). Мојсије је своје бриге и страхове поверио Јехови и то му је помогло да преброди ту ситуацију. Како му је Јехова помогао да испуни тежак задатак који је имао?

10. Како је Јехова оспособио Мојсија?

10 Као прво, Јехова му је рекао: „Ја ћу бити с тобом“ (Изл. 3:12). Као друго, Јехова му је улио поверење тако што му је објаснио један аспект значења свог имена: „Постаћу што год желим да постанем“ * (Изл. 3:14). Као треће, дао му је моћ да чини чуда, што је био доказ да га је он заиста послао (Изл. 4:2-5). Као четврто, Јехова му је помогао преко Арона, кога је изабрао да говори уместо њега (Изл. 4:14-16). Мојсије је до краја живота био потпуно уверен у то да Јехова оспособљава своје слуге да ураде све што тражи од њих. Зато је са чврстим уверењем рекао Исусу Навину као свом наследнику: „Јехова иде пред тобом. Он ће бити с тобом. Неће те напустити и нипошто те неће оставити. Не бој се и не плаши се“ (Пон. зак. 31:8).

11. Како је Мојсије гледао на задатак који му је Јехова поверио?

11 Захваљујући Јеховиној подршци, Мојсије је тај тежак задатак сматрао „богатством већим од египатског блага“. На крају крајева, да ли се служење фараону уопште може упоредити са служењем Свемоћном Богу? Да ли је вредније бити Јеховин „помазаник“ или принц у Египту? Мојсије је био награђен због свог изванредног става. Био је посебно близак с Јеховом, који му је омогућио да чини „застрашујућа дела“ док је Израелце водио у Обећану земљу (Пон. зак. 34:10-12).

12. Како треба да гледамо на службу која нам је поверена?

12 Нама је такође поверен један задатак. Јехова нам је преко свог Сина поверио службу коју је поверио апостолу Павлу и својим другим слугама. (Прочитати 1. Тимотеју 1:12-14.) Сви ми имамо част да објављујемо добру вест (Мат. 24:14; 28:19, 20). Неки чак могу бити у пуновременој служби. Духовно зрела браћа служе у скупштинама као слуге помоћници и старешине. Међутим, можда  чланови наше породице који нису Јеховини сведоци или неки други људи доводе у питање вредност онога што радимо или нас чак исмевају што се толико трошимо за друге (Мат. 10:34-37). Ако нас тако стално обесхрабрују, можда и сами почињемо да се питамо да ли заиста вреди да се толико жртвујемо или да ли смо уопште способни да обављамо службу која нам је поверена. Шта ће нам у таквој ситуацији помоћи да и даље истрајно служимо Јехови?

13. Како нам Јехова помаже да испунимо своја теократска задужења?

13 Усрдно молимо Јехову да нам пружи подршку и верујмо да ће то и учинити. Отворено му рецимо шта нас мучи и чега се плашимо. На крају крајева, Јехова нам је поверио службу и зато ће нам помоћи да је извршимо. Како? Па онако како је помогао и Мојсију. Као прво, Јехова нам је рекао: „Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти. Подржаћу те својом праведном десницом“ (Ис. 41:10). Као друго, подсећа нас на то да ће он сигурно испунити своја обећања: „Објавио сам своју намеру и испунићу је. Што намеравам, то ћу и учинити“ (Ис. 46:11). Као треће, Јехова нам даје ’изузетну снагу‘ како бисмо извршили своју службу (2. Кор. 4:7). Као четврто, наш брижни Отац се побринуо да широм света имамо браћу и сестре тако да можемо ’тешити једни друге и изграђивати једни друге‘, што ће нам сигурно помоћи да истрајемо (1. Сол. 5:11). Све ово доприноси томе да имамо све већу веру у Јехову и да службу коју нам је поверио ценимо више од свих земаљских блага.

’УСМЕРИО ЈЕ ПОГЛЕД НА НАГРАДУ‘

14. Зашто је Мојсије био сигуран да ће га Јехова наградити?

14 Мојсије је ’усмерио поглед на награду‘ (Јевр. 11:26). Он није знао много тога о будућности, али и то мало што је знао утицало је на његове одлуке. Попут свог праоца Аврахама, био је сигуран да ће Јехова ускрснути оне који су умрли (Лука 20:37, 38; Јевр. 11:17-19). Поуздање у Божја обећања помогло му је да 40 година проведених у изгнанству и 40 година проведених у пустињи не сматра изгубљеним годинама. Иако није тачно знао како ће Јехова испунити своја обећања, очима вере је видео награду која га чека.

15, 16. (а) Зашто треба да усмеримо поглед на награду? (б) Којим се благословима радујеш у Божјем Краљевству?

 15 Да ли смо и ми ’усмерили поглед‘ на награду? Попут Мојсија, ни ми још увек не знамо све детаље о томе како ће Јехова испунити своја обећања. На пример, не знамо када ће почети велика невоља (Мар. 13:32, 33). Али о будућем рају на земљи знамо много више него што је знао Мојсије. Јехова нам је дао довољно информација о томе како ће изгледати живот под Божјим Краљевством тако да можемо ’усмерити поглед‘ на ту будућност и створити себи јасну слику новог света. Тако јасна слика будућности помоћи ће нам да најпре тражимо Краљевство. Зашто то можемо рећи? Размислимо о следећем: Да ли би купио неку кућу а да претходно ниси видео у каквом је стању? Наравно да не би. Слично томе, сигурно не бисмо свој живот посветили нечему што за нас није реално. Очима вере морамо јасно видети себе у Божјем Краљевству.

Сигурно ће бити веома занимљиво разговарати с верним Божјим слугама, какав је био Мојсије (Видети 16. одломак)

16 Да би слика Божјег Краљевства била јасна у нашим мислима, морамо замислити свој живот у новом свету. Употребимо машту. На пример, док у Библији читамо о животу претхришћанских личности, размислимо о томе шта бисмо их питали кад ускрсну. Размислимо и о томе шта би они нас могли да питају о животу у последњим данима овог злог света. Замислимо само колико ћемо бити одушевљени када упознамо своје претке који су живели вековима пре него што смо се ми родили и када их будемо поучавали о томе шта је све Бог учинио за човечанство. Сигурно ће бити лепо без страха посматрати многе дивље животиње у природном окружењу. Размишљајмо и о томе колико ћемо бити ближи Јехови док будемо напредовали ка савршенству.

17. Зашто је важно да имамо јасну слику будуће награде?

17 Јасна слика онога што нас очекује у будућности помоћи ће нам да истрајемо, да будемо радосни и да доносимо одлуке имајући у виду да ћемо вечно живети. Апостол Павле је помазаним хришћанима написао следеће: „Ако се надамо ономе што не видимо, с истрајношћу то очекујемо“ (Римљ. 8:25). Ово се односи не само на помазане хришћане већ на све који се надају вечном животу. Иако још нисмо добили награду, наша вера је толико јака да је стрпљиво ишчекујемо. Попут Мојсија, ми не сматрамо да су године које смо провели служећи Јехови протраћено време. Ми смо уверени да је ’оно што се види привремено, а оно што се не види вечно‘. (Прочитати 2. Коринћанима 4:16-18.)

18, 19. (а) Зашто се морамо борити да сачувамо сопствену веру? (б) О чему ћемо говорити у следећем чланку?

18 Захваљујући вери ми видимо оно што се не види дословним очима (Јевр. 11:1). Особе које немају веру не увиђају вредност служења Јехови. За њих је духовно благо „лудост“ (1. Кор. 2:14). Међутим, ми се надамо да ћемо добити вечни живот и да ћемо видети ускрсење, што је људима у овом свету незамисливо. Попут филозофа у првом веку који су сматрали да је апостол Павле један неуки „брбљивац“, већина људи у данашње време сматра да је оно што ми проповедамо чиста глупост (Дела 17:18).

19 Пошто смо окружени људима који немају вере, морамо се грчевито борити да сачувамо сопствену веру. Усрдно се молимо Јехови да ’наша вера не ослаби‘ (Лука 22:32). Попут Мојсија, имајмо у мислима какве су последице греха, затим колико је велика част служити Јехови и колико је вредна нада у вечни живот. Али да ли је то све што можемо научити од Мојсија? У следећем чланку ћемо размотрити како му је вера помогла да „види Невидљивог“ (Јевр. 11:27).

^ одл. 10 Што се тиче онога што је Бог рекао према Изласку 3:14, један познавалац Библије је написао: „Њега ништа не може спречити да изврши своју вољу [...] То име [Јехова] требало је да Израелцима буде тврђава, то јест неисцрпан извор наде и утехе.“