Пређи на садржај

Пређи на садржај

Породично проучавање — како да буде занимљивије?

Породично проучавање — како да буде занимљивије?

„Често нам се деси да се толико удубимо у проучавање да морам да подсетим своју породицу на то колико је сати и да је време да завршимо“, каже један отац из Бразила. Један наш брат из Јапана каже да је његов десетогодишњи син толико одушевљен породичним проучавањем да скоро не примећује како време брзо пролази и да просто не жели да заврше с тим.

Наравно, нису сва деца толико одушевљена породичним проучавањем и, искрено говорећи, нека баш и не уживају у томе. Шта би могао бити разлог? Један отац из Тога објашњава: „Породично проучавање не би требало да буде нешто досадно.“ Уколико то ипак јесте случај у некој породици, да ли је то можда једноставно због начина на који је та породица осмислила то вече? Многе породице су увиделе да породично проучавање може бити права радост, баш као што је Исаија у своје време описао сабат (Ис. 58:13, 14).

Очеви су свесни тога да је за пријатно породично проучавање неопходно да атмосфера буде опуштена. Ралф, који има три ћерке и сина, каже да њихово породично проучавање више личи на спонтани разговор у ком сви учествују него на студиозно разматрање неке теме. Наравно, неће увек бити лако заинтересовати све чланове породице и држати њихову пажњу. Једна мајка каже: „Немам увек довољно снаге да то време учиним онолико занимљивим колико бих желела.“ Шта нам може помоћи да ипак успемо у томе?

ПРИЛАГОДЉИВОСТ И ДОМИШЉАТОСТ

„Морамо бити прилагодљиви“, каже један наш брат који има двоје деце и живи у Немачкој. „Нашој породици је најважније да проучавање Библије не буде једнолично“, каже Наталија која има две ћерке. Многе породице време за проучавање деле на неколико мањих целина.  „Тако је проучавање много динамичније и сви радије учествују“, објашњава Клејтон, који живи у Бразилу и има двоје деце тинејџерског узраста. Када је међу децом велика разлика у годинама, родитељима ће примена овог принципа омогућити да посвете пажњу потребама сваког детета. Према томе, могуће је позабавити се потребама сваког члана породице, само треба бити прилагодљив и што се тиче тема које ће се обрађивати и што се тиче начина на који ће се оне разматрати.

Које су идеје неке породице спровеле у дело да би проучавање Библије учиниле занимљивијим? Неки на почетку отпевају једну од песама из наше песмарице. „То ствара лепу атмосферу и припрема нас за разматрање материјала који смо изабрали“, каже Хуан из Мексика. Његова породица бира песме које одговарају материјалу који ће проучавати.

Шри Ланка

Има породица које заједно читају неки део Библије. Да би било занимљивије, читају га по улогама. Један наш брат из Јапана каже да му је „у почетку било врло необично да тако чита Библију“. Али његова два сина су уживала да на тај начин читају Библију с родитељима. Неке породице чак глуме догађаје записане у Библији. Деца „обично примете детаље из тих записа које ми родитељи пропустимо“, каже Роџер, који живи у Јужноафричкој Републици и има два сина.

Јужноафричка Република

Још један начин да се породично проучавање учини занимљивијим јесте заједнички рад на неком пројекту, као што је израда макете Нојеве арке или Соломоновог храма. Такви пројекти захтевају доста истраживања што може бити право уживање. На пример, у једној азијској земљи су родитељи и бака једне петогодишње девојчице дошли на идеју да с њом праве друштвену игру која се темељи на Павловим мисионарским путовањима. Неке друге породице праве друштвене игре на темељу записа из Изласка. Нове идеје су „оживеле наше породично проучавање и уопште подигле дух наше породице“, каже 19-годишњи Доналд из Тога. Имаш ли неку идеју која би ваше породично проучавање учинила занимљивијим?

Сједињене Државе

ДОБРА ПРИПРЕМА

Прилагодљивост и домишљатост доприносе томе да породично проучавање буде занимљиво. Али да би оно било и поучно, сви треба да се добро припреме. Дешава се да се најмлађи чланови брзо уморе, па је зато важно да очеви претходно добро промисле какав ће материјал изабрати и да се добро припреме за њега. Један отац каже: „Проучавање свима много више користи када сам ја добро припремљен.“ Један други отац који живи у Немачкој има навику да својој породици довољно унапред каже шта ће разматрати током седмица које долазе. У Бенину, један отац шесторо деце предтинејџерског узраста с времена на време испланира да његова породица погледа неки DVD који је издала наша организација. Тада унапред припреми питања и подели их осталим члановима своје породице. Јасно је да припрема утиче на квалитет породичног проучавања.

Када цела породица зна шта ће се следеће разматрати, имаће о чему да разговара током целе седмице а и вероватније је да ће с нестрпљењем ишчекивати то време. Исто тако, ако сви чланови породице добију неки задатак, свако од њих ће осећати да лично доприноси успеху породичног проучавања.

РЕДОВНОСТ

Многим породицама није лако да сваке седмице одвоје време за породично проучавање.

Многи очеви раде по цео дан само да би њихове породице саставиле крај с крајем. Примера ради, један наш брат у Мексику одлази на посао у шест ујутро а враћа се кући тек око осам увече. Понекад ће због других теократских обавеза бити неопходно да се породично проучавање одржи у неко друго време.

Па ипак, важно је да будемо чврсти у одлуци да сваке седмице одвојимо време за породично проучавање. Једанаестогодишња Лоис, која живи у Тогу, каже: „Чак и ако у току дана нешто искрсне па морамо мало касније почети, ми ипак имамо породично проучавање.“ Зато многе породице планирају да за то одвоје неки дан почетком седмице. Ако се деси нешто непредвиђено, породично проучавање могу одложити за неки други дан.

Породично проучавање је део нашег обожавања Јехове. Сигурно бисмо желели да сви чланови наше породице приносе Јехови ’плод својих усана‘ (Ос. 14:2). То треба да буду лепи тренуци за све у породици, ’јер је радост Јеховина наша тврђава‘ (Нем. 8:9, 10).