Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  фебруар 2014.

Јехова брине о нама и штити нас

Јехова брине о нама и штити нас

„Зато што ми је привржен, избавићу га. Заштитићу га јер познаје име моје“ (ПС. 91:14)

1, 2. Како се разликујемо што се тиче породичног порекла и начина на који смо упознали истину?

ЈЕХОВА је утемељио породицу (Еф. 3:14, 15). Чак и ако потичемо из исте породице, сви се ми међусобно разликујемо по особинама и околностима. Неки су можда живели са својим родитељима све до зрелих година. Други су можда изгубили родитеље услед неке болести или неке друге несреће. А неки чак и не знају ко су им родитељи.

2 Иако сада служимо Јехови, сви смо упознали истину на различите начине. Можда си, да тако кажемо, ’одрастао у истини‘, то јест у породици у којој су те родитељи поучили начелима из Божје Речи (Пон. зак. 6:6, 7). Или си можда међу хиљадама оних којима су Јеховини сведоци путем проповедања пренели добру вест (Римљ. 10:13-15; 1. Тим. 2:3, 4).

3. Шта је свима нама заједничко?

3 Упркос разликама које смо управо навели, сви ми имамо и нешто заједничко. Због Адамове непослушности наследили смо несавршеност, грех и смрт (Римљ. 5:12). Па ипак, Јехови се можемо обратити са „Оче“. Говорећи у име Божјег изабраног народа старог доба, пророк Исаија је рекао: „Јехова, ти си наш  Отац“ (Ис. 64:8). Осим тога, Исус је на почетку узорне молитве рекао: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Мат. 6:9).

4, 5. Шта ће нам помоћи да још више волимо и ценимо нашег небеског Оца?

4 Наш небески Отац брине о нама и штити нас као народ који с вером призива његово име. Псалмиста цитира Јехову кад каже: „Зато што ми је [мој верни слуга] привржен, избавићу га. Заштитићу га јер познаје име моје“ (Пс. 91:14). Јехова Бог нас избавља од наших непријатеља и штити нас као свој народ да не бисмо били истребљени.

5 Нашег небеског Оца ћемо још више волети и ценити ако узмемо у обзир следеће три важне ствари: (1) Јехова брине о нама, (2) штити нас и (3) он је наш најбољи пријатељ. Док будемо разматрали ове три ствари, размишљајмо о свом односу с Јеховом и о томе како му можемо исказати част као нашем Оцу. Добро је и да размишљамо о благословима које Јехова пружа онима који су блиски с њим (Јак. 4:8).

ЈЕХОВА БРИНЕ О НАМА

6. Који је један од добрих дарова који долазе од Јехове?

6 „Сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је“, написао је Исусов ученик Јаков, „јер долази од Оца небеских светлости“ (Јак. 1:17). Живот је предиван дар од Јехове (Пс. 36:9). Када вршимо Божју вољу, имамо много благослова већ сада а исто тако и могућност да вечно живимо у новом свету (Посл. 10:22; 2. Петр. 3:13). Али како је то могуће ако узмемо у обзир трагичне последице које трпимо због Адамове непослушности?

7. Како нам је Бог отворио пут да будемо у добром односу с њим?

7 Јехова се заиста на разне начине брине о нама. На пример, његова незаслужена доброта за нас је право избављење. Сви смо ми грешни и од својих прародитеља смо наследили несавршеност (Римљ. 3:23). Па ипак, пошто је Јехова оличење љубави, преузео је иницијативу и отворио нам пут да будемо у добром односу с њим. Апостол Јован је написао: „По овоме се показала Божја љубав према нама: Бог је послао свог јединорођеног Сина у свет да преко њега добијемо живот. Љубав је у овоме: нисмо ми волели Бога, него је он волео нас и послао свог Сина као жртву помирења за наше грехе“ (1. Јов. 4:9, 10).

8, 9. Како је Јехова у време Аврахама и Исака показао да се стара за своје слуге? (Видети слику на почетку чланка.)

8 Један догађај који се одиграо отприлике 1893. пре н. е. пророчански је указао на то шта је Јехова спреман да учини да би послушним људима пружио могућност да живе вечно. У Јеврејима 11:17-19 пише: „Вером је Аврахам, кад је био на кушњи, готово принео Исака. Он, који је добио обећања којима се обрадовао, био је спреман да принесе свог јединорођеног сина, иако му је било речено: ’Оно што ће се назвати „твојим потомством“ доћи ће преко Исака.‘ Али сматрао је да га Бог може и из мртвих подићи. Оданде га је и добио, а то служи као поређење.“ Није тешко увидети сличност. Јехова је жртвовао свог Сина, Исуса Христа, за све људе овог света. (Прочитати Јована 3:16, 36.)

9 Исак је сигурно био срећан што је остао жив! Несумњиво је био захвалан Јехови што се побринуо да један ован, који се роговима  заплео у честар, буде принет као жртва паљеница уместо њега (Пост. 22:10-13). Зато је место на коме се то догодило названо „Јехова-Јире“, што значи „Јехова ће се [за то] постарати“ (Пост. 22:14, фуснота).

МОГУЋНОСТ ЗА ПОМИРЕЊЕ С БОГОМ

10, 11. Ко је прихватио „службу помирења“ и шта она подразумева?

10 Док размишљамо о томе шта је све Јехова учинио за нас, јасно нам је да без Исусове откупне жртве не бисмо могли бити у добром односу с Богом. Апостол Павле је написао: ’Закључили смо ово: један човек је умро за све, па су тако сви умрли; он је умро за све да они који живе не живе више за себе, него за њега који је умро за њих и био ускрснут‘ (2. Кор. 5:14, 15).

11 Први хришћани су због љубави према Богу и захвалности за изузетну част што могу да му служе радо прихватили „службу помирења“. Та служба је заправо била дело проповедања захваљујући коме су се људи могли помирити с Богом, бити његови пријатељи и на крају постати његови синови на небу. Данас Јеховине помазане слуге обављају ту исту службу. Они су Божји и Христови заступници и путем њихове службе проповедања Јехова привлачи себи понизне и искрене људе, који постају његове слуге. (Прочитати 2. Коринћанима 5:18-20; Јов. 6:44; Дела 13:48.)

12, 13. Како можемо изразити захвалност Јехови за све оно што чини за нас?

12 Као израз захвалности Јехови што се брине о њима, сви хришћани који имају земаљску наду проповедају добру вест о Божјем Краљевству заједно са помазаницима. У служби проповедања користимо Библију, што је још један дар од Бога (2. Тим. 3:16, 17). Када вешто користимо Божју Реч, људима пружамо прилику да добију вечни живот. Јехова нам даје и свој свети дух, на који се сви ми ослањамо у служби проповедања (Зах. 4:6; Лука 11:13). Резултати су заиста импресивни, што можемо видети у сваком Годишњаку Јеховиних сведока. Заиста је велика част што у служби проповедања можемо славити и хвалити нашег небеског Оца, који тако добро брине о нама!

13 С обзиром на све оно што Јехова чини за нас, добро је да се питамо: ’Да ли захвалност Јехови показујем тако што у служби проповедања дајем све од себе? Како се могу побољшати и још ефикасније преносити добру вест?‘ Ако смо заиста захвални Јехови за све што нам пружа, онда ће нам вршење његове воље бити најважније у животу. А он ће се за узврат постарати да увек имамо оно што нам је неопходно (Мат. 6:25-33). Пошто нас Јехова толико воли, сигурно желимо да учинимо све што можемо како бисмо му угодили и обрадовали му срце (Посл. 27:11).

14. Зашто се може рећи да је Јехова наш Избавитељ?

14 Псалмиста Давид је у песми рекао: „Мене невоље и јад притишћу. Али се Јехова брине за мене. Ти си помоћ моја и Избавитељ мој“ (Пс. 40:17). Јехова је увек избављао свој народ, нарочито када су их жестоко прогањали њихови непријатељи. Заиста смо захвални Јехови за помоћ у таквим ситуацијама, као и за много тога што нам пружа да бисмо му остали верни.

ЈЕХОВА НАС ШТИТИ

15. Наведи пример који показује како брижан отац штити своје дете.

15 Брижан отац не само да се стара о својој деци већ их и штити.  Све ће учинити да их избави ако се нађу у некој опасности. Један брат прича шта му се десило кад је био мали. Када су се он и његов отац враћали из службе проповедања морали су да пређу једну речицу. Због велике кише која је падала тог јутра, речица је набујала и могли су је прећи само преко великог камења. Он је ишао испред оца, али се оклизнуо и пао у реку. У два наврата се нашао потпуно под водом. Колико је само био захвалан оцу који га је брзо зграбио за рамена и спасао га. Наш небески Отац нас избавља од опасности које вребају у овом злом свету под Сатанином влашћу. Јехова нам сасвим сигурно пружа најбољу могућу заштиту (Мат. 6:13; 1. Јов. 5:19).

16, 17. Како је Јехова помогао Израелцима и заштитио их када су се борили против Амаличана?

16 Оно што се догодило 1513. године пре н. е. када су Израелци били ослобођени из Египта и када су чудом прешли Црвено море само потврђује колико Јехова штити свој народ. Након што су прешли пустињу на путу ка гори Синај, стигли су до Рафидина.

17 Имајући у виду пророчанство из Постанка 3:15, Сатана је сигурно тражио прилику да нападне Израелце када се чинило да су прилично рањиви. Он је то и урадио преко Амаличана, непријатеља Божјег народа (Бр. 24:20). Погледајмо шта је Јехова урадио преко четворице својих верних слугу, наиме преко Исуса Навина,  Мојсија, Арона и Ора. Док се Исус Навин борио против Амаличана, Мојсије, Арон и Ор су стајали на оближњем брду. Док су Мојсију руке биле подигнуте, израелска војска је била јача. Кад су му руке отежале, Арон и Ор су му помагали држећи му руке. Тако је уз Јеховину помоћ и заштиту ’Исус поразио Амаличане и народ који је био с њима‘ (Изл. 17:8-13). Мојсије је на том месту подигао олтар и назвао га „Јехова-Ниси“, што значи „Јехова је моја застава“. (Прочитати Излазак 17:14, 15, фуснота.)

ИЗБАВЉЕНИ ИЗ САТАНИНИХ КАНЏИ

18, 19. Како Јехова штити своје слуге у данашње време?

18 Јехова штити оне који га воле и слушају. Попут Израелаца у Рафидину, ми се уздамо у то да ће нас Јехова заштитити од непријатеља. Јехова нас је често штитио као целину и избављао из Ђаволових канџи. На пример, Јехова је много пута заштитио нашу браћу када су била прогоњена због свог неутралног става. Тако је било током нацистичког режима у Немачкој, као и у другим земљама током 1930-их и почетком 1940-их. Док читамо животне приче и извештаје из Годишњака о томе како је Јехова штитио свој народ у време прогонства, стичемо још веће поуздање у Јехову као нашег Избавитеља (Пс. 91:2).

Јехова нам преко суверника може помоћи да останемо верни у тешким ситуацијама (Видети одломке 18-20)

19 Јехова нас штити и преко своје организације и преко публикација тако што нас с времена на време подсећа на неке ствари. Размислимо како нам је нешто од тога користило током протеклих година. Данашњи свет је опседнут неморалом и порнографијом и зато нас Јехова без одлагања упозорава на то и конкретно нам помаже да не учинимо нешто чиме бисмо угрозили добар однос с њим. На пример, недавно смо добили савет како да се чувамо лошег друштва на друштвеним мрежама * (1. Кор. 15:33).

20. Какву заштиту и какво вођство имамо у хришћанској скупштини?

20 По чему ће се видети да смо заиста „поучени од Јехове“? По томе што ћемо слушати његове заповести (Ис. 54:13). Наше скупштине су попут сигурних лука у којима можемо наћи потребну заштиту и вођство. Ту су старешине које нам на темељу Библије пружају помоћ и савет (Гал. 6:1). Јехова се брине о нама преко тих људи које нам је дао „на дар“ (Еф. 4:7, 8). Како треба да реагујемо ако нам старешине дају неки савет? Подложност и послушност донеће нам Јеховин благослов (Јевр. 13:17).

21. (а) Шта треба да радимо? (б) О чему ће говорити следећи чланак?

21 Дозволимо зато да нас води свети дух и прихватимо вођство нашег небеског Оца. Размишљајмо о животу његовог Сина, Исуса Христа, и дајмо све од себе да поступамо по угледу на њега. Он је добио велику награду зато што је био послушан све до смрти (Фил. 2:5-11). И ми ћемо бити благословљени што се свим срцем уздамо у Јехову (Посл. 3:5, 6). Зато се увек ослонимо на њега јер се он на најбољи могући начин брине о нама и штити нас. Велика је част што му служимо и то нам заиста доноси радост. Али зашто можемо рећи да је Јехова наш најбољи пријатељ? У следећем чланку ћемо добити одговор на то питање, што ће нам сигурно помоћи да га још више волимо и ценимо.

^ одл. 19 Корисне савете можемо наћи у следећим чланцима: „Буди мудар кад користиш интернет“ у Стражарској кули од 15. августа 2011, стране 3-5; „Чувајмо се Ђаволових замки!“ и „Избегавајмо Сатанине клопке“ у Стражарској кули од 15. августа 2012, стране 20-29.