Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  фебруар 2014.

Питања читалаца

Питања читалаца

На основу чега су Јудејци у првом веку закључили да Месија треба да се појави у то време?

У време Јована Крститеља „народ је био у ишчекивању и сви су се у свом срцу питали за Јована: ’Да није можда он Христ?‘“ (Лука 3:15). Зашто су Јудејци очекивали да ће се Месија појавити у то време? Постоји неколико разлога.

Кад је Исус рођен, Јеховин анђео се појавио пастирима који су чували своја стада на пољима надомак Витлејема. Тај анђео је објавио: ’Данас вам се у Давидовом граду родио Спаситељ — Христ, Господ‘ (Лука 2:8-11). Тада се „појавила силна небеска војска, која је хвалила Бога и говорила: * ’Слава Богу на висинама, а на земљи мир међу људима који су му по вољи‘“ (Лука 2:13, 14).

Речи тог анђела су сигурно оставиле дубок утисак на те понизне пастире. Одмах су кренули у Витлејем и кад су нашли Јосифа, Марију и тек рођеног Исуса, „испричали су оно што им је било речено за то дете“. Тако су се ’сви који су то чули дивили ономе што су им пастири рекли‘ (Лука 2:17, 18). На основу израза „сви који су то чули“ можемо закључити да су пастири причали и другим људима о ономе што им се десило. Када су се вратили кући и даље су ’славили и хвалили Бога за све што су чули и видели, јер се догодило онако како им је било речено‘ (Лука 2:20). Ови пастири нису задржали за себе добре вести које су чули.

Кад је Марија свог прворођеног сина донела у Јерусалим пред Јехову, као што је то налагао Мојсијев закон, пророчица Ана је „почела да захваљује Богу и да говори о детету свима који су чекали избављење Јерусалима“ (Лука 2:36-38; Изл. 13:12). Тако је вест о доласку Месије наставила да се шири.

Касније су ’астролози са истока дошли у Јерусалим и почели да се распитују: „Где је краљ јудејски који се родио? Јер смо видели његову звезду кад смо били на истоку, па смо дошли да му се поклонимо“‘ (Мат. 2:1, 2). Када је то чуо, „краљ Ирод се узнемирио, а и сав Јерусалим с њим. Скупио је све свештеничке главаре и народне писмозналце, и испитивао их је где треба да се роди Христ“ (Мат.  2:3, 4). Тако су многи људи чули да је обећани Месија дошао. *

У Луки 3:15, стиху који смо раније цитирали, пише да су неки Јудејци сматрали да би Јован Крститељ могао бити обећани Христ. Међутим, Јован је то порекао када је понизно рекао: „Онај који за мном долази јачи је од мене. Ја нисам достојан да му изујем сандале. Он ће вас крстити светим духом и ватром“ (Мат. 3:11). Те Јованове речи само су допринеле томе да народ буде у још већем ишчекивању Месије.

Да ли су на основу пророчанства из Данила 9:24-27, где се говори о 70 недеља, Јудејци у првом веку могли израчунати када ће се појавити Месија? Ову могућност не можемо одбацити, али је не можемо ни потврдити. Чињеница је да је у Исусово време постојало много опречних тумачења пророчанства о 70 недеља, али ниједно од њих није слично нашем данашњем тумачењу тог пророчанства. *

Есени, за које се сматра да су били јудејска аскетска секта, научавали су да ће се пред крај периода од 490 година појавити двојица Месија, али не можемо бити сигурни да су своје рачунице темељили на Даниловом пророчанству. Чак и да јесу, тешко је замислити како би уопште идеја једне издвојене групе могла толико утицати на остале Јудејце.

У другом веку н. е., неки Јудејци су веровали да је 70 недеља обухватало период од уништења првог храма 607. пре н. е. до уништења другог храма 70. н. е., док су други испуњење овог пророчанства повезивали са периодом Макабејаца у другом веку пре н. е. Према томе, није постојало неко општеприхваћено гледиште о томе како би требало рачунати тих 70 недеља.

Да се у првом веку тачно разумело када се навршава тих 70 недеља, очекивали бисмо да апостоли и других хришћани у првом веку то користе као доказ да је Исус Христ обећани Месија и да се појавио у тачно одређено време. Међутим, нема никаквих назнака да су први хришћани то чинили.

Постоји још нешто што је вредно пажње. Писци јеванђеља су често указивали на то да су се нека пророчанства из хебрејског дела Светог писма испунила на Исусу Христу (Мат. 1:22, 23; 2:13-15; 4:13-16). Међутим, нико од њих није повезао Исусово појављивање на земљи са пророчанством о 70 недеља.

У суштини, не можемо са сигурношћу рећи да ли су људи у Исусово време добро разумели пророчанство о 70 недеља. Међутим, као што смо већ видели, на основу онога што стоји у јеванђељима можемо разумети зашто су Јудејци у првом веку очекивали Месију.

^ одл. 4 Библија не каже да су анђели певали приликом Исусовог рођења него да су хвалили Бога.

^ одл. 7 Неко би могао да се пита: ’Како су астролози повезали појављивање „звезде“ на истоку са рођењем „јудејског краља“?‘ Можда су чули вест о Исусовом рођењу док су путовали кроз Израел пратећи звезду.

^ одл. 9 Наше садашње тумачење пророчанства о 70 недеља изнето је у 11. поглављу књиге Обрати пажњу на Данилово пророчанство!