Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јануар 2014.

Служимо Јехови пре него што дођу зли дани

Служимо Јехови пре него што дођу зли дани

„Сећај се свог Величанственог Створитеља“ (ПРОП. 12:1)

1, 2. (а) Који је савет Бог преко Соломона дао младима? (б) Зашто и они који више нису тако млади треба да узму у обзир савет који је Соломон записао?

БОГ је преко краља Соломона упутио младима следеће речи: „Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје, пре него што дођу зли дани.“ На шта се односи израз „зли дани“? Вешто се послуживши поетским језиком, Соломон је говорио о старости, током које наступају многе тешкоће. Неке од њих су дрхтање руку, клецање ногу, губитак зуба, слабљење вида и слуха, седа коса и погуреност. Нико не треба да чека да дође у то животно доба да би почео да служи Јехови. (Прочитати Проповедника 12:1-5.)

2 За многу нашу браћу и сестре који данас имају више од 50 година може се рећи да су прилично витални. Можда су донекле оседели, али вероватно још не наилазе на тешкоће о којима је говорио Соломон. Да ли и они могу применити савет који је Бог преко Соломона дао младима? Шта значе речи: „Сећај се свог Величанственог Створитеља“?

3. Шта значи сећати се нашег Величанственог Створитеља?

 3 Иако можда већ много година служимо Јехови, добро је да понекад нађемо времена да с цењењем размислимо о томе колико је наш Створитељ величанствен. Зар није тачно да је живот сам по себи нешто величанствено? Људи не могу у потпуности схватити сву сложеност животних процеса. Јехова је створио толико тога што нам пружа многе могућности да уживамо у животу. Када размишљамо о ономе што је створио, све више ценимо његову љубав, мудрост и моћ (Пс. 143:5). Али да бисмо се сећали свог Величанственог Створитеља, неопходно је да размишљамо и о ономе што он очекује од нас. То ће нас подстаћи да му целог свог живота служимо што боље можемо и да му тако изразимо захвалност за све што је учинио за нас (Проп. 12:13).

ЈЕДИНСТВЕНЕ МОГУЋНОСТИ И ЗА ОНЕ КОЈИ НИСУ ВИШЕ МЛАДИ

4. Шта се могу питати они који иза себе имају деценије животног искуства?

4 Уколико су иза тебе деценије животног искуства, могао би себи поставити следеће важно питање: ’Како ћу искористити наредне године свог живота док сам још увек релативно доброг здравља?‘ Као искусан Божји слуга, пред собом имаш могућности које други немају. Рецимо, можеш причати младима о томе чему те је Јехова поучио. Другима ће значити ако им будеш испричао шта си све доживео служећи Богу. Краљ Давид је молио Јехову да добије прилике за тако нешто. Он је написао: „Боже, ти си ме учио од младости моје [...] Боже, немој ме оставити ни у старости кад ми коса оседи, да бих могао и будућем нараштају причати о мишици твојој, о моћи твојој наредним поколењима“ (Пс. 71:17, 18).

5. Како хришћани са више животног искуства могу помоћи млађима?

5 Како други могу имати користи од мудрости коју си стекао током година? Младима би сигурно много значило добро друштво, па би зато можда могао да их понекад позовеш у госте. Или би могао с њима ићи у службу проповедања тако да могу видети радост коју ти доноси служење Јехови. Елијуј је још у древно доба рекао: „Дани многи нека говоре, године многе нека мудрост покажу“ (Јов 32:7). Апостол Павле је подстакао хришћанке које су имале доста животног искуства да буду пример у речима и делима. Он је написао: „Старије жене нека [...] поучавају друге добру“ (Титу 2:3).

КАКО БИ МОГАО ПОМОЋИ ДРУГИМА

6. Зашто Божје слуге које имају вишедеценијско искуство не треба да потцене свој потенцијал да помогну другима?

6 Ако си искусан Божји слуга, ти имаш огроман потенцијал да помогнеш другима. Размисли о свему што си научио у протеклих 30 или 40 година. Ти умеш да примењујеш библијска начела. Нема сумње да си научио и да изнесеш библијску истину тако да другима допреш до срца. Уколико служиш као старешина, сигурно знаш како да помогнеш браћи која су у нечему погрешила (Гал. 6:1). Можда си стекао искуство у надгледању скупштинских активности, конгресних одељења или градње Дворана Краљевства. Можда си научио како да оствариш сарадњу са лекарима тако да наша браћа и сестре могу да се лече без трансфузије крви. Твоје животно искуство је веома вредно чак и ако си недавно упознао истину. На пример, ако си одгајао децу, сигурно имаш огромно искуство. Старије Јеховине слуге могу послужити својој браћи и сестрама као неисцрпан извор охрабрења тако што их поучавају, јачају и пружају им добар пример. (Прочитати Јова 12:12.)

7. Како старије Божје слуге могу помагати својим млађим суверницима?

7 На који још начин можеш помоћи другима? Можда би могао показати младима како да почну да проучавају  Библију с неким и како да то квалитетно раде. Ако си сестра, можда би неким својим саветом могла помоћи младим сестрама које имају малу децу да не запоставе духовне активности док испуњавају мајчинске обавезе. Ако си брат, можда би могао поучити младу браћу како да износе говоре са одушевљењем и како да вешто проповедају добру вест. Да ли би их могао повести са собом када идеш у охрабрујућу посету неком старом брату или старој сестри? Чак и ако више немаш толико снаге као раније, пружају ти се бројне прилике да помажеш својим млађим суверницима. У Божјој Речи стоји: „Лепота је младићима снага њихова, а старцима је част седа коса“ (Посл. 20:29).

СЛУЖИТИ ТАМО ГДЕ ЈЕ ПОТРЕБНО ВИШЕ ОБЈАВИТЕЉА

8. Шта је апостол Павле радио чак и када више није био млад?

8 Чак и када више није био млад, апостол Павле је и даље давао све од себе у служби Богу. Он је отприлике 61. н. е. пуштен из затвора у Риму. До тада је за собом већ имао многе године напорне мисионарске службе и могао је решити да остане у Риму како би тамо проповедао добру вест (2. Кор. 11:23-27). Нема сумње да би браћи у том великом граду било веома драго када би апостол Павле остао код њих. Али он је увидео да за њега има далеко више посла на другим подручјима. Зато је с Тимотејем и Титом наставио да служи као мисионар. Упутили су се најпре у Ефес, затим на Крит, а потом вероватно у Македонију (1. Тим. 1:3; Титу 1:5). Не знамо да ли је Павле стигао до Шпаније, али знамо да је и то намеравао (Римљ. 15:24, 28).

9. Колико је година апостол Петар можда имао када се преселио у Вавилон? (Видети слику на почетку чланка.)

9 Апостол Петар је можда имао више од 50 година када се преселио тамо где је била велика потреба за проповедањем. На основу чега бисмо могли то закључити? Ако је он био Исусов вршњак или можда мало старији од Исуса, имао је око 50 година када се с другим апостолима састао у Јерусалиму 49. н. е. (Дела 15:7). Неко време након тога, Петар се преселио у Вавилон несумњиво да би проповедао Јудејцима, којих је било много на том подручју (Гал. 2:9). Он је већ живео у Вавилону када је под Божјим вођством написао своју прву посланицу, отприлике 62. године н. е. (1. Петр. 5:13). Сигурно му није било лако да се настани у некој страној земљи, али Петар је ипак желео да упркос својим годинама учини све што може у служби Јехови.

10, 11. Испричај како су се неки који нису више тако млади преселили тамо где је потребно више објавитеља.

10 Након што су им се околности промениле, многа наша браћа и сестре који имају више од 50 година утврдили су да им се пружају нове могућности у служби Јехови. Неки од њих су се преселили тамо где је потребно више објавитеља. На пример, брат по имену Роберт је испричао следеће: „Моја жена и ја смо имали нешто више од 50 година када смо схватили да нам се указала изврсна прилика. Наш син јединац се већ био осамосталио, више нисмо морали да се старамо о остарелим родитељима и добили смо једно мало наследство. Израчунао сам да бисмо новцем од продаје наше куће могли исплатити хипотеку и живети док не почнем да примам пензију. Сазнали смо да у Боливији многи желе да проучавају Библију и да животни трошкови у тој земљи нису велики. Зато смо решили да се тамо преселимо. Није нам било лако да се навикнемо на ново окружење, које је сушта супротност ономе на шта смо навикли у Сједињеним Државама. Али могу рећи да се наш труд и те како исплатио.“

11 Он је још рекао: „Сада можемо да се заиста посветимо скупштинским активностима. Неки с којима смо проучавали Библију предали су  се Јехови и крстили. Једна сиромашна породица с којом смо проучавали Библију живи у селу које је више од десет километара удаљено од места где се одржавају састанци. Али сваке седмице чланови те породице долазе на састанке иако им је пут доста напоран. Можете само да замислите колико нас радује њихов духовни напредак и то што је најстарији син у тој породици постао пионир.“

ПРОПОВЕДАТИ НА СТРАНОМ ЈЕЗИКУ

12, 13. Испричај шта су неки урадили када су отишли у пензију.

12 Скупштинама и групама на неком страном језику веома значи ако у својој средини имају хришћане с великим животним искуством. Осим тога, проповедање на страном језику може бити веома пријатно искуство. На пример, један наш брат из Велике Британије који се зове Брајан испричао је: „Када сам се пензионисао са 65 година, моја жена и ја смо осетили да нам је живот постао монотон. Наша деца су се већ била осамосталила, а у служби проповедања смо ретко наилазили на људе који су хтели да проучавају Библију. У то време сам упознао једног младог Кинеза који се бавио научним радом на једном факултету у нашем граду. Прихватио је мој позив да посети један наш састанак и почео сам да проучавам Библију с њим. После неколико седмица, повео је на библијски студиј једног свог колегу, који је такође Кинез. Две седмице касније, са собом је довео другог колегу, а недуго затим и трећег.

13 „Отприлике у време када је његов четврти колега изразио жељу да проучава Библију, помислио сам: ’Јесте да имам 65 година, али то не значи да треба да се пензионишем што се тиче службе Јехови.‘ Зато сам питао своју жену, која је две године млађа од мене, да ли би хтела да учи кинески. Учили смо путем аудио-касета. То је било пре десет година и могу рећи да смо због тога имали осећај да смо поново млади. До сада смо проучавали Библију са 112 Кинеза. Већина њих је била на нашим састанцима, а једна Кинескиња служи као пионир.“

Можда ниси још толико стар да не би могао учинити нешто више у служби Јехови (Видети 12. и 13. одломак)

 УЖИВАЈ У ОНОМЕ ШТО МОЖЕШ ДА ЧИНИШ

14. Шта не треба да забораве они који нису више млади и зашто је добро да размисле о апостолу Павлу?

14 Наравно, не могу сви хришћани који имају преко 50 година да учине нешто више у служби Јехови. Неки од њих имају лоше здравље, други брину о остарелим родитељима или о деци која још увек зависе од њих. Ако си и ти међу њима, немој заборавити да Јехова цени све што радиш као његов слуга. Зато немој бити незадовољан због онога што не можеш да учиниш, већ уживај у ономе што можеш да чиниш. Размисли о апостолу Павлу. Он је годинама био у кућном притвору и зато није могао да настави са мисионарским путовањима. Али кад год би га други посетили, говорио би им о светим списима и јачао би им веру (Дела 28:16, 30, 31).

15. Зашто су старији хришћани за сваку похвалу?

15 Јехова цени и службу оних који су већ прилично зашли у године. Тачно је да је Соломон рекао да зли дани старости пропраћени лошим здрављем нису најбоље животно доба. Па ипак, Јехова цени све што старији чине да би га хвалили (Лука 21:2-4). Браћи и сестрама је такође веома драго када у скупштини имају сувернике који деценијама верно служе Богу.

16. Шта Ана није доживела, али на који је начин служила Богу?

16 У Библији се говори о Ани, једној старој удовици која је и у позним годинама хвалила Јехову. Она је имала 84 године када се Исус родио. По свему судећи, није доживела да постане Исусов следбеник ни да буде помазана светим духом нити да проповеда добру вест о Божјем Краљевству. Па ипак, радо је чинила оно што је могла. У Библији пише: „Никад није изостајала из храма, него је ноћ и дан служила Богу“ (Лука 2:36, 37). Када би свештеник ујутру и увече приносио ка̂д, Ана би била са другим верницима у храмском дворишту и молила би се у себи, што је могло трајати око пола сата. Када је видела да су Јосиф и Марија донели Исуса у храм, почела је да „говори о детету свима који су чекали избављење Јерусалима“ (Лука 2:38).

17. Како можемо помагати остарелим и болесним хришћанима да и даље служе Јехови?

17 Веома је важно да спремно помажемо остарелим и болесним Божјим слугама. Неки можда не могу да буду на састанцима и већим скуповима иако би то желели. Неке скупштине су се постарале да ти остарели хришћани прате састанке путем телефона. Међутим, у неким местима то није изводљиво. Али иако не могу бити на састанцима, наша стара браћа и сестре још увек могу подупирати служење Јехови. На пример, својим молитвама могу доприносити напретку своје скупштине. (Прочитати Псалам 92:13, 14.)

18, 19. (а) Како старија браћа и сестре могу позитивно утицати на друге? (б) Ко може применити савет: „Сећај се свог Величанственог Створитеља“?

18 Старија браћа и сестре можда нису ни свесни колико позитивно могу утицати на друге. Рецимо, иако је Ана годинама долазила у храм и верно служила Јехови, она вероватно није знала да ће вековима касније њен пример позитивно утицати на друге. Она је веома волела Јехову и зато је њен пример забележен у Светом писму. Нема сумње да наша старија браћа и сестре исто тако воле Јехову и да својим примером позитивно утичу на своје сувернике. Сасвим је разумљиво што у Божјој Речи пише: „Седа је коса предивна круна кад се налази на путу праведности“ (Посл. 16:31).

19 Сви имамо границе у ономе што можемо да учинимо у служби Јехови. Али они који су још увек релативно доброг здравља могу послушати следећи савет из Божје Речи: ’Сећај се свог Величанственог Створитеља пре него што дођу зли дани‘ (Проп. 12:1).