Пређи на садржај

Пређи на садржај

Служимо Јехови, Краљу вечности

Служимо Јехови, Краљу вечности

’Краљу вечности нека је част и слава у сву вечност‘ (1. ТИМ. 1:17)

1, 2. (а) Ко је ’Краљ вечности‘ и зашто с правом носи ту титулу? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Какав је Јехова као Краљ и како то утиче на нас?

КРАЉ Свазиленда Собуза II владао је скоро 61 годину. То је у савремено доба прилично дуг период за једног владара. Међутим, постоји један краљ чија власт није ограничена људским животним веком. Библија га назива ’Краљем вечности‘ (1. Тим. 1:17). У псалмима налазимо и име овог владара: „Јехова је краљ довека, у сву вечност“ (Пс. 10:16).

2 Само трајање Божје владавине чини је посебном у односу на све људске владавине. Међутим, оно што нас привлачи Јехови јесте његов начин владања. Краљ који је 40 година владао над древним Израелом упутио му је следећу хвалу: „Јехова је милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте. Јехова је утврдио престо свој на небесима, и краљевска се власт његова над свим протеже“ (Пс. 103:8, 19). Јехова није само наш Краљ већ је и наш небески Отац, који нас много воли. Али на основу чега можемо рећи да Јехова поступа с нама као Отац са својом децом? На који начин Јехова влада откако је у Едену избила побуна? Одговори на ова питања мотивисаће нас да се приближимо Јехови и да му служимо свим срцем.

 КРАЉ ВЕЧНОСТИ СТВАРА ЈЕДНУ ВЕЛИКУ ПОРОДИЦУ

3. Ко је био први члан Јеховине породице и која су бића затим створена као Божји синови?

3 Јехова је несумњиво био веома срећан када је створио свог првенца! Он је заиста волео тог јединорођеног Сина. Ни на који начин га није сматрао мање вредним, већ му је исказао част тиме што му је пружио прилику да учествује у стварању других савршених створења (Кол. 1:15-17). Тако је настало мноштво анђела. Библија их назива Божјим ’слугама које врше његову вољу‘. Они то чине радосно, а Бог им исказује част називајући их својим синовима. Сви су они део Јеховине велике породице (Пс. 103:20-22; Јов 38:7).

4. Како су људи постали део Божје породице?

4 Када је створио небо и земљу, Јехова је наставио да проширује своју породицу. Након што је земљу претворио у прелеп дом, са свим што је потребно за подржавање живота, Јехова је као круну стварања на земљи створио првог човека Адама, који је био сличан њему (Пост. 1:26-28). Јехова, Створитељ свега, имао је право да очекује од Адама да му буде послушан. Он му је попут брижног Оца објаснио шта очекује од њега. Ни на који начин није непотребно ограничавао човекову слободну вољу. (Прочитати Постанак 2:15-17.)

5. Шта је Јехова омогућио првом људском пару?

5 За разлику од многих људских владара, Јехова радо преноси одговорности на своје поданике и опходи се с њима као са члановима своје породице у које има поверења. Примера ради, он је Адаму дао власт над животињама, као и задатак да им свима надене имена што је сигурно било врло занимљиво (Пост. 1:26; 2:19, 20). Бог није одједном створио милионе савршених људи који би настанили земљу, већ је одлучио да Адаму створи савршену жену која је добила име Ева (Пост. 2:21, 22). Овом пару је омогућио да напуни земљу својим потомством. Тако су људи могли под савршеним околностима полако претворити читаву планету у рај. Могли су заувек служити Јехови заједно са анђелима као део његове уједињене породице. Била је то предивна могућност! Све је то било доказ Јеховине очинске љубави.

БУНТОВНИ СИНОВИ ОДБАЦУЈУ БОЖЈУ ВЛАСТ

6. (а) Како је започела побуна у Божјој породици? (б) Зашто избијање побуне не значи да Јехова више не држи све под контролом?

6 Нажалост, Адам и Ева нису били задовољни тиме да им Јехова буде Врховни Владар. Повели су се за Сатаном, једним анђелом који се побунио против Бога (Пост. 3:1-6). Живот без Бога је донео бол, патњу и смрт, како њима тако и њиховом потомству (Пост. 3:16-19; Римљ. 5:12). Бог на земљи више није имао послушне поданике. Да ли то значи да више није имао све под контролом и да се одрекао власти над земљом и њеним становницима? Ни у ком случају. Он је као Врховни Владар истерао тај пар из Едена и спречио их да се врате поставивши два херувима да чувају улаз у тај врт (Пост. 3:23, 24). У исто време, Бог се показао као Отац који нас воли тако што је дао гаранцију да ће на крају ипак имати велику породицу верне духовне и земаљске деце. Обећао је да ће се појавити неко ко ће уништити Сатану и надокнадити сву штету коју је он проузроковао. (Прочитати Постанак 3:15.)

7, 8. (а) Колико се погоршало стање на земљи до Нојевог времена? (б) Како је Јехова очистио земљу од зла и сачувао људску породицу?

 7 Током векова који су уследили, неки људи су били верни Јехови. Међу њима су били Авељ и Енох. Ипак, већина људи је одбацила Јехову као свог Оца и Владара. Већ у Нојево време земља се ’напунила насиљем‘ (Пост. 6:11). Да ли то значи да је Јехова изгубио контролу над збивањима на земљи? Шта каже историја?

8 Размотримо шта Библија говори о Ноју. Јехова му је дао детаљна упутства како да сагради огромну арку у којој би се спасли он и његова најближа породица. Међутим, Бог је мислио и на друге људе, на читаву људску породицу и зато је поверио Ноју да буде ’проповедник праведности‘ (2. Петр. 2:5). Нојева порука је без сумње укључивала позив на покајање и упозорење на предстојеће уништење, али људи једноставно нису желели да слушају. Ноје и његова породица су деценијама живели међу тим насилним и врло неморалним људима. Јехова је као брижни Отац штитио и благосиљао тих осам верних људи. Проузроковавши свеопшти Потоп, Јехова је доказао да има власт над тим бунтовним људима и злим анђелима. Јехова је сасвим сигурно све држао под контролом (Пост. 7:17-24).

Јехова је одувек Врховни Владар (Видети 6, 8, 10, 12. и 17. одломак)

ЈЕХОВИНА ВЛАСТ НАКОН ПОТОПА

9. Коју прилику је Јехова дао људима након Потопа?

9 Кад су Ноје и његова породица крочили на очишћену земљу и удахнули свеж ваздух, срце им је сигурно било препуно захвалности за Јеховину бригу и заштиту. Ноје је одмах подигао олтар и принео жртве Јехови. Бог је благословио Ноја и његову породицу и рекао им да се ’рађају, множе и напуне земљу‘ (Пост. 8:20–9:1). Људски род је поново имао прилику да уједињено служи Јехови и настани се по свој земљи.

10. (а) Где је и како након Потопа избила побуна против Јеховине власти? (б) Шта је Јехова предузео да би се његова воља испунила?

10 Међутим, Потоп није избрисао несавршенство код људи. Они су и даље морали да се боре против невидљивог утицаја Сатане и других анђела који су се побунили. Није прошло дуго и поново је избила побуна против Јеховине власти. На пример, Нојев праунук Неврод је предњачио у томе. Он је описан као „моћан ловац који се противио Јехови“. Саградио је велике градове, попут Вавела, и поставио себе за краља ’у земљи Сенару‘ (Пост. 10:8-12). Које је кораке предузео Краљ вечности према овом бунтовном човеку који је себе прогласио краљем и покушао да осујети његову намеру да људи ’напуне земљу‘? Бог је направио пометњу у језику људи, због чега су се Невродови поданици ’оданде расејали по целој земљи‘. Са њима се по целој земљи проширила и лажна религија, као и образац људске власти (Пост. 11:1-9).

11. Како је Јехова показао да је веран свом пријатељу Аврахаму?

11 Премда су након Потопа многи обожавали лажне богове, и даље је било оних који су били верни Јехови. Један од њих је Аврахам, који је из послушности Богу напустио удобност живота у свом родном граду Уру и годинама живео у шаторима (Пост. 11:31; Јевр. 11:8, 9). Док је живео номадским начином живота, често је био окружен краљевима од којих су многи живели у утврђеним градовима. Међутим, Јехова је штитио њега и његову породицу. У псалмима је следећим  речима описано како их је Јехова штитио: „Никоме није дао да их превари, него је због њих краљеве укоравао“ (Пс. 105:13, 14). Јехова је као верни пријатељ обећао Аврахаму: „Краљеви ће изаћи од тебе“ (Пост. 17:6; Јак. 2:23).

12. Како је Јехова доказао да има власт над Египтом и како је то утицало на његов изабрани народ?

12 Бог је Аврахамовом сину Исаку и унуку Јакову поновио своје обећање да ће их благословити, што је значило да ће из њихове лозе потећи краљеви (Пост. 26:3-5; 35:11). Међутим, пре него што су добили те благослове, Јаковљеви потомци су постали робови у Египту. Да ли је то значило да Јехова неће испунити своје обећање или да се одрекао своје врховне власти над земљом? Ни у ком случају! У време које је сам одредио, Јехова је доказао да има моћ и власт над тврдоглавим фараоном. Поробљени Израелци су се поуздали у Јехову и он их је избавио на изванредан начин омогућивши им да прођу кроз Црвено море. Јасно је да је Јехова и даље био Врховни Владар и да је као брижни Отац користио своју огромну моћ да заштити свој народ. (Прочитати Излазак 14:13, 14.)

ЈЕХОВА ПОСТАЈЕ КРАЉ НАД ИЗРАЕЛОМ

13, 14. (а) Шта су Израелци рекли за Јехову у победничкој песми? (б) Шта је Бог обећао Давиду?

13 Одмах након што су чудесно избављени из Египта, Израелци су испевали победничку песму у част Јехови. Та песма је забележена у 15. поглављу Изласка. У 18. стиху тог поглавља стоји: „Јехова ће краљевати довека, у сву вечност.“ Јехова је заиста постао краљ над тим народом (Пон. зак. 33:5). Међутим, они нису били задовољни тиме да над собом имају Јехову као невидљивог Владара. Када је прошло отприлике 400 година од изласка из Египта, тражили су од Бога да им по узору на суседне паганске народе постави неког човека за краља (1. Сам. 8:5). Па ипак, Јехова је и даље био њихов Краљ, што је посебно било очигледно током владавине краља Давида.

14 Давид је свети ковчег савеза донео у Јерусалим. Био је то повод за славље и Левити су певали песму хвале Јехови. У њој се налази једна  важна мисао која је забележена у 1. Летописа 16:31: „Нека говоре међу народима: ’Јехова је почео да краљује!‘“ Међутим, неко би могао да се пита: ’Ако Јехова већ јесте Краљ вечности, зашто се у песми каже да је он у то време почео да краљује?‘ Јехова почиње да краљује када користи свој ауторитет или када некоме даје овлашћење да га заступа неко време или у некој посебној ситуацији. Важно је да то знамо. Пре него што је Давид умро, Јехова му је обећао да ће његова краљевска лоза вечно трајати: „Подићи ћу после тебе твог потомка, оног који ће потећи од тебе, и утврдићу његово краљевство“ (2. Сам. 7:12, 13). Ово пророчанство се испунило више од 1 000 година касније када се појавио Давидов ’потомак‘. Ко је то био и када је постао Краљ?

ЈЕХОВА ПОСТАВЉА НОВОГ КРАЉА

15, 16. Када је Исус помазан за будућег Краља и који је савез склопио док је био на земљи?

15 Године 29. н. е., Јован Крститељ је почео да проповеда да се „приближило небеско краљевство“ (Мат. 3:2). Он је крстио Исуса и том приликом Јехова је свог Сина помазао као обећаног Месију и будућег Краља Божјег Краљевства. Јехова је показао колико воли Исуса када је рекао: „Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи“ (Мат. 3:17).

16 Исус је током целе своје службе славио свог Оца (Јов. 17:4). Један од начина на који је то чинио било је проповедање о Божјем Краљевству (Лука 4:43). Чак је и поучио своје ученике како да се моле за долазак тог Краљевства (Мат. 6:10). Као будући Краљ, имао је право да каже својим противницима: „Божје краљевство је међу вама“ (Лука 17:21). Касније, током вечери уочи своје смрти, Исус је склопио „савез за краљевство“ са својим апостолима. Тако су неки од његових верних ученика добили могућност да у будућности владају с њим као краљеви у Божјем Краљевству. (Прочитати Луку 22:28-30.)

17. У ком смислу је Исус почео да влада у првом веку и шта је морао да чека?

17 Када је Исус почео да влада као Краљ Божјег Краљевства? Јасно је да то није било одмах, јер је већ следећег дана убијен, а његови ученици су се разбежали (Јов. 16:32). Међутим, Јехова је као и увек све држао под контролом. Трећег дана је ускрснуо свог Сина, а на Педесетницу 33. н. е. Исус је почео да влада над хришћанском скупштином (Кол. 1:13). Па ипак, морао је да чека док не буде могао да влада над целом земљом као обећани потомак. Јехова је рекао свом Сину: „Седи мени с десне стране, док не положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим“ (Пс. 110:1).

СЛУЖИМО КРАЉУ ВЕЧНОСТИ

18, 19. Шта треба да радимо и о чему ће бити речи у следећем чланку?

18 Јеховина власт је хиљадама година оспоравана и на небу и на земљи. Међутим, Јехова се никада није одрекао своје врховне власти, већ је увек све држао под контролом. Као брижан Отац, штитио је своје верне слуге и бринуо о њима. Међу њима су Ноје, Аврахам и Давид. То сазнање нас сигурно мотивише да будемо подложни Јехови као нашем Краљу и да му се још више приближимо.

19 Можда се питамо: На који начин је Јехова постао Краљ у наше време? Како можемо бити верне Јеховине слуге и постати савршена деца у његовој великој породици? Шта значи то што се молимо за долазак Божјег Краљевства? У следећем чланку ћемо добити одговор на ова питања.