Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јануар 2014.

Млади, доносите добре одлуке

Млади, доносите добре одлуке

’Младићи и девојке, хвалите име Јеховино‘ (ПС. 148:12, 13)

1. Како многи млади хришћани данас служе Јехови?

ЖИВИМО у веома важном периоду људске историје. Данас се као никада раније милиони људи из свих народа окрећу Јехови Богу (Откр. 7:9, 10). Многи млади доживљавају много тога лепог и занимљивог док помажу људима да упознају животоважну истину из Библије (Откр. 22:17). Неки од њих проучавају Библију са другима и тиме им помажу да воде квалитетнији живот. Други су научили неки страни језик да би пренели добру вест људима из других народа (Пс. 110:3; Ис. 52:7). Како и ти можеш још више учествовати у ономе што Јеховин народ данас чини?

2. Како се на основу Тимотејевог примера види да је Јехова спреман да младима повери неке одговорности? (Видети слику на почетку чланка.)

2 Као млада особа, ти већ сада можеш донети одлуке које ће ти касније отворити пут да више служиш Богу. На пример, Тимотеј је по свему судећи доносио добре одлуке које су довеле до тога да касније, када је вероватно имао двадесетак година, постане мисионар (Дела 16:1-3). Када је апостол Павле због прогонства био приморан да напусти тек основану скупштину у Солуну, поверио је Тимотеју да се врати у тај град и ојача тамошњу браћу. По свему судећи, Тимотеј је добио тај задатак свега неколико месеци након што је постао Павлов сарадник у мисионарској служби (Дела 17:5-15; 1. Сол. 3:1, 2, 6). Да ли можеш да замислиш како се осећао када му је била поверена та одговорност?

 НАЈВАЖНИЈА ОДЛУКА

3. Која је најважнија одлука коју треба да донесеш и када је најбоље да то учиниш?

3 У младости се доносе многе важне одлуке. Али једна од њих је најважнија. То је одлука да служиш Јехови. Када је најбоље донети ту одлуку? Јехова нам каже: „Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје“ (Проп. 12:1). Једини начин да се ’сећаш‘ Јехове као свог Створитеља јесте да му служиш свим срцем (Пон. зак. 10:12). Одлука да свим срцем служиш Богу јесте најважнија одлука коју ћеш икада донети. Она ће утицати на твоју целокупну будућност (Пс. 71:5).

4. Које важне одлуке ће утицати на твоју службу Богу?

4 Наравно, твоја одлука да служиш Јехови није једина одлука која ће утицати на твоју будућност. Рецимо, можда размишљаш о томе да ли да ступиш у брак, ко би за тебе био добар брачни друг и како ћеш се издржавати. Све су то веома важне одлуке, али било би добро да најпре утврдиш да ли желиш да служиш Јехови најбоље што можеш (Пон. зак. 30:19, 20). Зашто то треба да учиниш? Зато што су наведене одлуке међусобно повезане. Твоје одлуке у вези с браком и запослењем утицаће на твоју службу Богу. (Упоредити с Луком 14:16-20.) Наравно, важи и обратно. Оно што си одлучио у вези са службом Богу утицаће на твоје одлуке о браку и запослењу. Зато прво утврди шта ти је најважније (Фил. 1:10).

ЧЕМУ ЋЕШ ПОСВЕТИТИ СВОЈУ МЛАДОСТ?

5, 6. Наведи пример који показује како добре одлуке у младости могу касније донети благослове. (Видети и чланак у овом издању „Одлука коју сам донео у детињству“.)

5 Након што донесеш одлуку да служиш Богу, треба да размислиш о томе шта он очекује од тебе, а затим да одлучиш на који начин ћеш му служити. Један брат из Јапана је испричао: „Када сам имао 14 година, био сам у служби проповедања с једним старешином. Он је приметио да баш и не волим службу. Љубазно ми је рекао: ’Јуичиро, можда би било боље да сад лепо одеш кући и да размислиш о томе шта је Јехова учинио за тебе.‘ Послушао сам га. У ствари, неколико дана сам размишљао о томе и молио се Јехови. Постепено сам променио своје гледиште о служби проповедања тако да сам после неког времена почео да уживам у служби Јехови. Гутао сам чланке о мисионарима и почео сам да размишљам о томе како да још више служим Богу.

6 „Решио сам да доносим одлуке које ће ми с временом помоћи да служим Јехови у некој другој земљи“, каже Јуичиро. „Тако сам почео да учим енглески језик. Након што сам завршио школу, почео сам да дајем часове енглеског језика. Тај посао ми је омогућио да будем пионир. Са 20 година сам почео да учим монголски језик и имао сам прилику да посетим једну групу на монголском језику. Две године касније, то јест 2007, отпутовао сам у Монголију. Када сам био у служби проповедања с неким пионирима и видео да многи људи траже истину, пожелео сам да се преселим тамо да бих им помагао. По повратку у Јапан, почео сам да радим на остварењу тог циља. У Монголији служим као пионир од априла 2008. Живот овде није лак, али људи прихватају добру вест и имам прилику да им помогнем да се приближе Јехови. Мислим да нисам могао изабрати бољи начин живота.“

7. Које одлуке морамо сами донети и зашто нам је у том погледу Мојсије добар пример?

7 Сваки Јеховин сведок мора сам одлучити шта ће урадити са својим животом (Ис. Нав. 24:15). Ми вам не можемо рећи да ли треба да ступите у брак, ко би вам био добар брачни друг или како да се издржавате. Млади,  можда се питате да ли да изаберете занимање за које вам не треба нека велика школа. Неки од вас живе у сиромашним селима, а други у богатим градовима. Веома се разликујете по карактеру, способностима, искуству, интересовањима и по томе колико је ваша вера јака. Вероватно се и ви међусобно разликујете као што се и Мојсије разликовао од младих Јевреја у древном Египту. На пример, он је уживао у свим повластицама на фараоновом двору, док су други Јевреји били робови (Изл. 1:13, 14; Дела 7:21, 22). Попут вас, они су живели у веома важном периоду (Изл. 19:4-6). Свако од њих је морао да одлучи да ли ће свим срцем служити Јехови. Мојсије је донео добру одлуку. (Прочитати Јеврејима 11:24-27.)

8. Шта може помоћи младима да доносе добре одлуке?

8 Млади, Јехова жели да вам помогне да доносите добре одлуке. Он вас поучава својим начелима, која можете применити без обзира на то какве су ваше животне околности (Пс. 32:8). Поред тога, ваши богобојазни родитељи и старешине могу вам помоћи да увидите како можете поступати по тим начелима (Посл. 1:8, 9). Погледајмо сада како вам три темељна библијска начела могу помоћи да доносите добре одлуке које ће позитивно утицати на вашу будућност.

ТРИ БИБЛИЈСКА НАЧЕЛА КОЈА ТИ МОГУ ПОМОЋИ

9. (а) Како нам Јехова исказује част? (б) Какву ћемо прилику имати ако будемо ’тражили најпре краљевство‘?

9 Тражи најпре Божје Краљевство и његову праведност. (Прочитати Матеја 6:19-21, 24-26, 31-34.) Јехова нам је дао слободну вољу и тиме нам исказује част. Он нигде не каже колико времена млади морају посветити проповедању добре вести. Али Исус нам је рекао да најпре тражимо Божје Краљевство. Ако се будеш трудио да живиш у складу са тим начелом, бићеш у прилици да покажеш љубав према Богу и ближњима, као и захвалност за наду да ћеш вечно живети. Док размишљаш о браку и запослењу, добро је да узмеш у обзир и то да ли ће ти одлуке на тим пољима створити додатне бриге о материјалним потребама или ће ти олакшати да ревно тражиш Божје Краљевство и његову праведност.

10. Зашто је Исус био срећан и које одлуке ће нас усрећити?

10 Срећа проистиче из служења другима. (Прочитати Дела апостолска 20:20, 21, 24, 35.) Исус је поучавао људе да живе у складу са овим темељним начелом. Воља његовог Оца му је била важније од сопствене воље и зато је био веома срећан. Радовало га је када је видео како кротке особе прихватају добру вест (Лука 10:21; Јов. 4:34). Можда си већ осетио срећу која проистиче из помагања другима. Ако се при доношењу важних животних одлука будеш водио начелима о којима је Исус говорио, сигурно ћеш обрадовати и себе и Јехову (Посл. 27:11).

11. Зашто је Варух изгубио радост и који савет му је Јехова дао?

11 Највећа је радост служити Јехови (Посл. 16:20). Јеремијин писар Варух је по свему судећи заборавио на ту чињеницу. У једном тренутку више није налазио радост у служењу Јехови. Зато му је Јехова рекао: „Ти тражиш велике ствари за себе. Не тражи их! [...] Јер, ево, пустићу невољу на свако тело [...] а теби ћу твоју душу дати као плен у свим местима куда будеш ишао“ (Јер. 45:3, 5). Шта ти мислиш, да ли би Варуха усрећиле велике ствари за којима је тежио или то што би га Јехова избавио приликом уништења Јерусалима? (Јак. 1:12).

12. Која одлука је помогла Рамиру да води испуњен живот?

12 Брат по имену Рамиро уверио се у то да служење другима доноси  радост. Он каже: „Одрастао сам у сиромашној сеоској породици у Андима. Зато, када ми је старији брат понудио да ми плати школовање на факултету, чинило ми се да је то нешто што не смем пропустити. Али кратко пре тога сам се крстио као Јеховин сведок и указала ми се прилика да с једним пиониром проповедам у једном градићу. Преселио сам се тамо, научио сам да шишам и отворио берберницу да бих могао да се издржавам. Многи су прихватили да проучавају Библију с нама. Касније сам почео да служим у тек основаној скупштини на једном од језика староседелаца. Сада већ десет година служим као пионир. Ниједно друго занимање ми не би донело толико радости као то што помажем људима да на свом матерњем језику упознају истину.“

Рамиро радосно служи Јехови од своје младости (Видети 12. одломак)

13. Зашто је младост одлично време да се више служи Јехови?

13 Служи Јехови у младости. (Прочитати Проповедника 12:1.) Немој мислити да најпре мораш наћи добар посао па да тек онда почнеш с пионирском службом. Младост је одлично време за такву службу. Млади обично немају много породичних одговорности, доброг су здравља и имају довољно снаге да се боре с неким изазовима у служби. Шта би ти волео да учиниш за Јехову док си још млад? Можда ти је циљ да будеш пионир или би волео да проповедаш добру вест на неком страном језику. Или можда видиш прилику да унутар своје скупштине још више служиш Јехови. Који год циљ да имаш, мораћеш да радиш да би се издржавао. Колико ћеш морати да се школујеш? Какву ћеш одлуку донети у том погледу?

ПРИМЕЊУЈ БИБЛИЈСКА НАЧЕЛА КАДА ДОНОСИШ ОДЛУКЕ

14. Шта треба да узмеш у обзир када размишљаш о томе којим ћеш се послом бавити?

14 Три библијска начела која смо навели могу ти помоћи да мудро изабереш  запослење. Можда у оквиру твоје школе постоји служба која ти може пружити неке корисне информације. Или у заводу за запошљавање можеш сазнати која се занимања траже у твојој средини или тамо где би волео да служиш. Премда ти оно што будеш сазнао може користити, неопходно је да будеш опрезан. Под утицајем оних који не воле Јехову могао би у срцу развити љубав према овом свету (1. Јов. 2:15-17). Зато када будеш видео шта ти овај свет нуди, немој заборавити да би те срце лако могло преварити. (Прочитати Пословице 14:15; Јер. 17:9.)

15, 16. Ко ти може пружити најбољи савет што се тиче избора запослења?

15 Након што утврдиш које могућности имаш што се тиче запослења, потребни су ти добри савети (Посл. 1:5). Ко ти може помоћи да у светлу библијских начела процениш којим би послом могао да се бавиш? То су они који воле Јехову, који воле тебе и добро знају какав си и у каквим околностима живиш. Они ће ти помоћи да добро размислиш о својим способностима и мотивима. Можда ће те њихове речи покренути да поставиш себи неке друге циљеве. Ако твоји родитељи служе Јехови, сигурно ти могу много помоћи. Осим тога, духовно зрела браћа која у твојој скупштини служе као старешине такође ти могу дати добар савет. Разговарај и с пионирима и путујућим надгледницима. Зашто су одлучили да пуновремено служе Богу? Како су почели с пионирском службом и како се издржавају? Како им њихова служба доноси радост? (Посл. 15:22).

16 Они који те добро познају у најбољем су положају да ти дају добре савете. Рецимо да желиш да напустиш средњу школу и започнеш с пионирском службом првенствено зато што ти је тешко да идеш у школу и да учиш. Неко ко те воли може препознати твоје мотиве и помоћи ти да разумеш да у школи можеш развити истрајност, што је преко потребна особина да би се пуновремено служило Јехови (Пс. 141:5; Посл. 6:6-10).

17. На шта треба да пазимо?

17 Нема сумње да ће свако ко служи Јехови бити изложен опасностима, то јест лошим утицајима који га могу удаљити од Јехове (1. Кор. 15:33; Кол. 2:8). Али неки посао нас може у већој мери изложити утицајима који су штетни по наше пријатељство с Јеховом. Да ли познајеш неке који су „доживели бродолом вере“ због свог избора запослења? (1. Тим. 1:19). Заиста би било мудро да пазиш да својим одлукама не угрозиш пријатељство с Богом (Посл. 22:3).

ИСКОРИСТИ МЛАДОСТ ДА СЛУЖИШ ЈЕХОВИ

18, 19. Шта треба да раде млади који тренутно немају јаку жељу да више служе Јехови?

18 Ако заиста желиш да служиш Јехови, онда док си млад искористи прилике које ти он пружа. Потруди се да доносиш одлуке које ће ти омогућити да му што више служиш током овог веома важног периода у људској историји (Пс. 148:12, 13).

19 С друге стране, шта треба да радиш ако тренутно немаш довољно јаку жељу да више служиш Јехови? Труди се да и даље јачаш своју веру. Говорећи о томе колико се трудио да живи по Божјој вољи, апостол Павле је у посланици Филипљанима написао: „Ако у било чему другачије размишљате, Бог ће вам открити да треба да размишљате онако како сам описао. Али колико год да смо већ напредовали, наставимо да ходимо истим уходаним кораком“ (Фил. 3:15, 16). Никада немој заборавити на то да те Јехова воли и да су његови савети најбољи. Он ти више од било ког другог може помоћи да у младости донесеш добре одлуке.