Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  децембар 2013.

„Чините ово мени на спомен“

„Чините ово мени на спомен“

„Исус је [...] узео хлеб и захваливши Богу, изломио га је и рекао: ’Ово представља моје тело које се предаје за вас. Чините ово мени на спомен‘“ (1. КОР. 11:23, 24)

1, 2. О чему су можда апостоли размишљали пре него што је Исус последњи пут кренуо за Јерусалим?

’САДА кад су се облаци разишли, јасно се види млад месец. Стражари у Јерусалиму су претходне вечери сигурно видели први месечев срп. Синедрион је одмах објавио почетак новог месеца, то јест нисана, а гласници су пренели ту вест све до ових крајева. Исус ће сигурно кренути за Јерусалим да би тамо стигао пре Пасхе.‘

2 Можда су тако размишљали апостоли који су били са Исусом у Переји (с друге стране Јордана) на његовом последњем путовању за Јерусалим (Мат. 19:1; 20:17, 29; Мар. 10:1, 32, 46). Пошто је било утврђено када почиње 1. нисан, Пасха се прослављала 13 дана касније, наиме 14. нисана након заласка сунца.

3. Зашто праве хришћане занима ког датума пада Пасха?

3 Господова вечера, то јест Спомен-свечаност, одржаће се 14. априла 2014. након заласка сунца. Тај датум одговара датуму када су Израелци прослављали Пасху. То ће заиста бити посебан дан за праве хришћане и оне који цене библијску истину. Зашто? Због следећих речи које су записане у 1. Коринћанима 11:23-25: „Исус је оне ноћи кад је био издат узео хлеб и захваливши Богу, изломио га је и рекао: ’Ово представља моје тело које се предаје за вас. Чините ово мени на спомен.‘ Тако је узео и чашу.“

4. (а) О којим питањима треба да размислимо пре Спомен-свечаности? (б) Како се одређује датум Спомен-свечаности? (Видети оквир „Спомен-свечаност 2014.“)

4 Једини празник који по Исусовој заповести његови следбеници сваке године славе јесте Спомен-свечаност и зато сигурно желимо да и ове године присуствујемо тој свечаности. Али пре него што дође време за то било би добро да се питамо: ’Како се у мислима можемо припремити за Спомен-свечаност? Шта значе симболи  који ће се тада користити? Како ће изгледати та прослава? Шта тај догађај значи мени лично?‘

СИМБОЛИ

5. Шта је Исус рекао својим апостолима да припреме за Пасху?

5 Када је Исус рекао својим апостолима да нађу собу у којој ће прославити Пасху, није им рекао да посебно украсе ту просторију. Он је по свему судећи желео да то буде чиста и довољно пространа соба у којој ће бити са својим апостолима. (Прочитати Марка 14:12-16.) Апостоли су обезбедили све што треба за тај оброк, укључујући и бесквасни хлеб и црно вино. Након пасхалне вечере, Исус је говорио о симболима, то јест о бесквасном хлебу и црном вину.

6. (а) Шта је Исус након пасхалне вечере урадио са хлебом? (б) Какав хлеб се користи за Спомен-свечаност?

6 Апостол Матеј је том приликом био присутан и касније је написао: „Исус је узео хлеб и, изрекавши благослов, изломио га је, дао ученицима и рекао: ’Узмите, једите‘“ (Мат. 26:26). Тај хлеб је био бесквасни хлеб, какав се јео за време Пасхе (Изл. 12:8; Пон. зак. 16:3). Био је умешен од пшеничног брашна и воде, без квасца и других зачина, као што је со. Пошто је био без квасца, није могао да нарасте. Био је танак, сув и ломљив, сличан двопеку. У данашње време, пре Спомен-свечаности, скупштинске старешине могу замолити некога да умеси такав хлеб од пшеничног брашна и воде и да га испече у плеху који је мало подмазан уљем. (Уколико се не може набавити пшенично брашно може се употребити брашно од пиринча, јечма, кукуруза или неког сличног зрна.) Може се користити и мацес, бесквасни хлеб који Јевреји једу у време Пасхе, али без додатака као што су слад, јаја или црни лук.

7. Какво је вино Исус користио и које се вино данас користи на Спомен-свечаности?

7 Матеј даље каже: „Узео је и чашу, захвалио Богу и дао им је, говорећи: ’Пијте из ње сви‘“ (Мат. 26:27, 28). Исус је у руци имао чашу црног вина. (То сигурно није био сок од грожђа, јер је берба  грожђа одавно била прошла.) Иако вино није било део пасхалног оброка у Египту, Исус није рекао ништа против тога да се оно пије током Пасхе. Чак га је користио приликом успоставе Господове вечере. Зато прави хришћани у данашње време имају вино на Спомен-свечаности. Које вино треба користити? То треба да буде чисто црно вино, без икаквих додатака, као што је била чиста крв коју је Исус пролио за нас. Може бити домаће или пак куповно, као што је бургундац, каберне или кјанти.

ЗНАЧЕЊЕ СИМБОЛА

8. Зашто прави хришћани обраћају посебну пажњу на значење хлеба и вина?

8 Речи апостола Павла јасно указују на то да ће и други хришћани осим апостола држати Спомен-свечаност. Он је суверницима у Коринту написао следеће: „Ја сам од Господа примио оно што сам вам предао: Господ Исус је [...] узео хлеб и захваливши Богу, изломио га је и рекао: ’Ово представља моје тело које се предаје за вас. Чините ово мени на спомен‘“ (1. Кор. 11:23, 24). У складу с тим, прави хришћани сваке године прослављају Спомен-свечаност и зато обраћају посебну пажњу на значење хлеба и вина.

9. Шта неки верују што се тиче хлеба који је Исус користио?

9 Неки верници истичу то да је Исус дословно рекао: ’Ово је моје тело‘, па зато верују да се хлеб чудом претворио у његово тело. Међутим, то није у складу са чињеницама. * Апостоли су својим очима видели Исуса, као и бесквасни хлеб који је био пред њима. Исусове речи су очигледно имале симболично значење, као и много пута раније (Јов. 2:19-21; 4:13, 14; 10:7; 15:1).

10. Шта представља хлеб на Спомен-свечаности?

 10 Хлеб који су апостоли видели и убрзо након тога јели представља Исусово тело. Божје слуге су једно време сматрале да хлеб представља скупштину помазаних хришћана будући да Свето писмо за њих каже да су „Христово тело“. То мишљење се заснивало на чињеници да је Исус изломио хлеб, али да ниједна његова кост није била сломљена (Еф. 4:12; Римљ. 12:4, 5; 1. Кор. 10:16, 17; 12:27). Међутим, додатно истраживање и логика довели су их до закључка да хлеб представља Исусово тело. Исус је „страдао у телу“ и био је прибијен на стуб. Дакле, хлеб на Спомен-свечаности представља физичко тело у ком је Исус „понео наше грехе“ (1. Петр. 2:21-24; 4:1; Јов. 19:33-36; Јевр. 10:5-7).

11, 12. (а) Шта је Исус рекао о вину? (б) Шта представља вино на Спомен-свечаности?

11 Ово сазнање нам помаже да разумемо оно што је Исус затим рекао о вину. У Светом писму можемо прочитати следеће: „Тако је узео и чашу након што је вечерао и рекао: ’Ова чаша представља нови савез на основу моје крви‘“(1. Кор. 11:25). У многим преводима ова изјава је дословно преведена и отприлике гласи: „Ова чаша је нови савез.“ Да ли је чаша коју је Исус држао представљала нови савез? Није. Исус је говорио о вину које се налазило у тој чаши. Шта је према Исусовим речима то вино представљало? Његову проливену крв.

12 У Марковом јеванђељу можемо прочитати да је Исус рекао: „Ово представља моју ’крв савеза‘, која ће се пролити за многе“ (Мар. 14:24). А у Матејевом јеванђељу се каже да ће се Исусова крв „пролити за многе ради опроштења греха“ (Мат. 26:28). Зато се с правом може рећи да црно вино представља Исусову крв. На основу његове крви ослобођени смо откупнином, то јест „опроштени су нам преступи“. (Прочитати Ефешанима 1:7.)

Апостоли су пили вино које је представљало Исусову крв савеза (Видети 11. и 12. одломак)

СПОМЕН-СВЕЧАНОСТ

13. Како изгледа Спомен-свечаност?

13 Шта можете очекивати уколико први пут долазите на Спомен-свечаност? Она ће се вероватно одржати у некој чистој дворани где се сви могу удобно сместити. Можда ће бити неких једноставних цветних аранжмана, али ништа претерано јер то не треба да личи на неку забаву. Један старешина ће одржати говор у коме ће на достојанствен начин размотрити шта Свето писмо говори о Господовој вечери. Објасниће зашто треба да ценимо оно што је Христ учинио за нас када је свој живот дао као откупну жртву да бисмо ми добили живот. (Прочитати Римљанима 5:8-10.)

14. О које две наде ће се говорити током Спомен-свечаности?

14 Говорник ће објаснити и то да Свето писмо пружа две различите наде правим хришћанима. Неки хришћани имају наду да ће владати са Христом на небу. Такву наду, какву су имали и апостоли који су му остали верни, данас има само мали број хришћана (Лука 12:32; 22:19, 20; Откр. 14:1). Већина правих хришћана који данас верно служе Богу има наду да ће вечно живети у рају на земљи. Тада ће се напокон и на земљи вршити Божја воља, као и на небу, за шта се хришћани већ одавно моле (Мат. 6:10). Свето писмо говори и о дивним условима који ће тада владати на земљи и у којима ће људи заувек уживати (Ис. 11:6-9; 35:5, 6; 65:21-23).

15, 16. Шта се ради са бесквасним хлебом током Спомен-свечаности?

 15 Говорник ће након тога рећи да је дошло време да се учини оно што је Исус учинио током Господове вечере. На столу поред говорника биће симболи, то јест бесквасни хлеб и црно вино. Он ће из Светог писма прочитати шта је Исус рекао и учинио када је успоставио Господову вечеру. На пример, у Матејевом јеванђељу пише: „Исус је узео хлеб и, изрекавши благослов, изломио га је, дао ученицима и рекао: ’Узмите, једите. Ово представља моје тело‘“ (Мат. 26:26). Он је изломио хлеб на комаде да би га могао дати апостолима који су седели око њега. На Спомен-свечаности, 14. априла, на тањирима ће бити бесквасни хлеб који је већ изломљен на комаде.

16 На столу ће бити неколико тањира са бесквасним хлебом, тако да се могу понудити сви присутни. То неће бити неки компликован обред. Пре него што се присутнима понуди хлеб, биће упућена кратка молитва. Скоро нико неће узети хлеб, као што је то било у већини скупштина током Спомен-свечаности 2013. године.

17. Шта се према Исусовој заповести ради са вином на Спомен-свечаности?

17 Говорник ће после тога прочитати шта је Исус урадио са вином. У Матејевом јеванђељу пише: „Узео је и чашу, захвалио Богу и дао им је, говорећи: ’Пијте из ње сви, јер ово представља моју „крв савеза“, која ће се пролити за многе ради опроштења греха‘“ (Мат. 26:27, 28). Затим ће уследити још једна молитва, након чега ће бити пронета чаша црног вина.

18. Зашто је важно бити на Спомен-свечаности иако скоро нико од присутних неће узети симболе?

18 Будући да симболе узимају само они који ће владати са Христом на небу, већина присутних ће с поштовањем једноставно додати другима бесквасни хлеб и црно вино. (Прочитати Луку 22:28-30; 2. Тим. 4:18.) Иако скоро нико од присутних неће узети хлеб и вино, својим присуством ће показати да изузетно цене вредност Исусове жртве. Током Спомен-свечаности могу размишљати о благословима које имају захваљујући Исусовој откупној жртви. Они се надају да ће бити међу ’великим мноштвом‘ које ће преживети предстојећу ’велику невољу‘. Они спадају међу оне који су „опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви“ (Откр. 7:9, 14-17).

19. Како се можемо припремити за Спомен-свечаност и извући поуку из програма?

19 Јеховини сведоци широм света припремају се за ту посебну свечаност. Седмицама пре тога позивају људе да присуствују Спомен-свечаности. Осим тога, већина од нас неколико дана пре Спомен-свечаности чита библијске стихове који говоре о томе шта је Исус радио и шта се догађало тих дана који су претходили Господовој вечери 33. године н. е. Свако од нас ће ускладити своје обавезе да би могао присуствовати Спомен-свечаности. Било би добро да стигнемо на време, пре уводне песме и молитве, да бисмо могли да се поздравимо са гостима и да бисмо пратили цео програм. Сви ми, било да смо домаћини било да смо гости, треба да пратимо у својој Библији стихове које говорник чита и објашњава. И што је најважније, својим присуством на Спомен-свечаности показаћемо да искрено и дубоко ценимо Исусову жртву и да слушамо његову заповест: „Чините ово мени на спомен“ (1. Кор. 11:24).

^ одл. 9 Хајнрих Мајер, изучавалац Библије, износи следеће запажање: „Будући да је Исус још увек био жив и да његова крв још увек није била проливена, нико од гостију [апостола] није помислио [...] да дословно једе његово тело и пије његову крв. Према томе, Исус сигурно није желео да се његове једноставне речи разумеју другачије.“