Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  новембар 2013.

Пастири, угледајте се на Јехову и Христа

Пастири, угледајте се на Јехову и Христа

’Христ је пропатио за вас и оставио вам пример како да у свему идете његовим стопама‘ (1. ПЕТР. 2:21)

1, 2. (а) Како на овце утиче када се пастир добро стара о њима? (б) Зашто су у Исусово време многи били као овце без пастира?

КАДА се пастир добро стара о својим овцама, оне напредују. У једном приручнику о узгоју оваца пише следеће: „Ако човек само води стадо на испашу, а не посвећује му пажњу, лако се може десити да за неколико година у свом стаду има доста болесних оваца од којих неће имати много користи.“ С друге стране, на овце позитивно утиче када се пастир добро брине о њима.

2 Исто важи и за скупштину. Када се старешине као духовни пастири савесно брину о сваком члану Божјег стада, онда то позитивно утиче на целу скупштину. Вероватно нам је познато да се Исус сажалио на мноштво људи, јер су били „измучени и расејани као овце без пастира“ (Мат. 9:36). Али зашто су били у таквом стању? Зато што су они који су имали одговорност да их поучавају о Божјем Закону били груби, ситничави и лицемерни. Израелске верске вође нису помагале члановима свог стада нити су бринуле о њима, већ су на њих стављале „тешке терете“ (Мат. 23:4).

3. Шта старешине не смеју заборавити будући да служе као пастири Божјег стада?

3 Старешине служе као пастири и имају велику одговорност. Стадо о којем брину припада Јехови и Исусу, који је за себе рекао да је „добри пастир“ (Јов. 10:11). Они који су део Божјег стада ’скупо су купљени‘ јер их је Исус откупио својом ’драгоценом крвљу‘ (1. Кор. 6:20; 1. Петр. 1:18, 19). Он их толико воли да је жртвовао свој живот за њих. Старешине никада не смеју заборавити да њихову пастирску службу надгледа Божји вољени  Син Исус Христ, ’велики пастир оваца‘ (Јевр. 13:20).

4. О чему ће се говорити у овом чланку?

4 Дакле, како старешине треба да се опходе према Божјем стаду? Библија подстиче чланове скупштине да ’буду послушни онима‘ којима је поверено да предводе скупштину. С друге стране, она саветује старешине да не ’господаре над онима који су Божје власништво‘ (Јевр. 13:17; прочитати 1. Петрову 5:2, 3). С обзиром на то, како старешине могу предводити скупштину и у исто време пазити да не господаре над њом? Другим речима, како могу бринути о потребама своје браће, а да не пређу границе ауторитета који им је Бог дао?

„У НЕДРИМА ЋЕ ИХ НОСИТИ“

5. Шта нам речи из Исаије 40:11 откривају о Јехови?

5 Пророк Исаија је рекао о Јехови: „Као пастир он ће пасти своје стадо. Својом руком скупиће јагањце, у недрима ће их носити. Дојилице ће брижно водити“ (Ис. 40:11). Ове речи показују да Јехова брине о потребама својих слугу које су слабе и беспомоћне. Пастир добро познаје све овце у стаду и спреман је да им помогне. Исто тако, Јехова познаје потребе чланова скупштине и спремно им пружа неопходну помоћ. Као што пастир, када је то неопходно, у набору своје хаљине носи јагње које је тек дошло на свет, тако и Јехова, „Отац милосрђа“, помаже нама у неким тешким ситуацијама. Он ће нас утешити када смо у некој тешкој кушњи или у посебно тешким околностима (2. Кор. 1:3, 4).

6. Како се старешине у својој пастирској служби могу угледати на Јехову?

6 Старешине могу много тога научити од нашег небеског Оца. Попут Јехове, они морају препознати потребе оних који су део Божјег стада. Када су добро упознати с проблемима чланова скупштине и када знају чему треба одмах поклонити пажњу, старешине могу пружати одговарајуће охрабрење и подршку (Посл. 27:23). Зато је неопходно да имају добру комуникацију са својом браћом и сестрама. Не задирући у приватност својих суверника, старешине поклањају пажњу ономе што виде и чују у скупштини и спремно ’помажу онима који су слаби‘ (Дела 20:35; 1. Сол. 4:11).

7. (а) У каквом је стању био Божји народ у време пророка Језекиља и Јеремије? (б) Шта можемо научити из тога што је Јехова осудио пастире који му нису били верни?

7 Погледајмо зашто је Бог у време пророка Језекиља и Јеремије осудио неке пастире свог народа. Он их је прекорио зато што нису бринули о његовом стаду. Пошто нису чували Божје стадо, оно је било изложено разним опасностима и овце су се разбежале. Ти пастири нису хранили овце, него су их искоришћавали и ’пасли сами себе‘ (Језек. 34:7-10; Јер. 23:1). Оно што је Јехова рекао о тим пастирима може се с правом применити на вође у хришћанском свету. Али Јеховине речи уједно истичу колико је важно да се старешине савесно и добро старају о Јеховином стаду.

„ДАО САМ ВАМ ПРИМЕР“

8. Зашто је важно да се старешине угледају на Исуса када помажу другима да коригују своје ставове?

8 Будући да су Јеховине слуге несавршене, понекад им се може десити да не разумеју у потпуности шта Јехова очекује од њих. Можда не успевају да примене неки библијски савет или не поступају као духовно зрели људи. Како  старешине тада треба да поступе? Треба да се угледају на Исуса. Он је стрпљиво помагао својим ученицима када су били заокупљени тиме ко ће од њих бити највећи у Божјем Краљевству. Исус није изгубио стрпљење, већ их је и даље поучавао и подсећао на то колико је важно да буду понизни (Лука 9:46-48; 22:24-27). Оправши им ноге, показао им је како на делу изгледа понизност, што је особина која је преко потребна старешинама. (Прочитати Јована 13:12-15; 1. Петр. 2:21.)

9. Који је савет Исус дао својим ученицима?

9 Исусово гледиште о одговорностима пастира Божјег стада знатно се разликовало од гледишта које су једном приликом изнели апостоли Јаков и Јован. Њих двојица су хтели да обезбеде себи истакнута места у Божјем Краљевству. Али Исус их је исправио рекавши: „Знате да владари господаре народима и великаши их држе под својом влашћу. А међу вама нека не буде тако. Него ко хоће да буде велик међу вама, нека вам буде слуга“ (Мат. 20:25, 26). Ти апостоли су морали да се боре против склоности да ’господаре‘ над својом браћом у вери и да их ’држе под својом влашћу‘.

10. Шта Исус очекује од старешина што се тиче односа према стаду и какав је пример у том погледу био апостол Павле?

10 Исус очекује од старешина да се према стаду опходе попут њега. Они не смеју господарити над својим суверницима, већ морају бити спремни да им служе. Апостол Павле је показивао такву понизност, што се види из следећих речи које је упутио старешинама из Ефеса: „Ви знате како сам се понашао међу вама све време, од првог дана кад сам крочио у Азију. Робовао сам Господу са свом понизношћу.“ Желео је да те старешине горљиво и понизно помажу другима. Рекао им је: „У свему сам вам показао да таквим напорним радом морате помагати онима који су слаби“ (Дела 20:18, 19, 35). Павле је рекао хришћанима у Коринту да није господар њихове вере, већ да је њихов сарадник који им понизно помаже да радосно служе Богу (2. Кор. 1:24). Он је понизно и марљиво служио Богу и својим суверницима и зато је добар пример за данашње старешине.

’ЧВРСТО СЕ ДРЖИТЕ ВЕРНЕ РЕЧИ‘

11, 12. Како старешине могу помоћи сувернику који треба да донесе неку одлуку?

11 Старешине морају да се ’при поучавању чврсто држе верне речи‘ (Титу 1:9). Али то чине „у духу благости“ (Гал. 6:1). Добри духовни пастири не присиљавају своје сувернике да поступају на одређени начин, већ настоје да им помогну да доносе одлуке на темељу своје љубави према Јехови и његовој Речи. На пример, када помажу брату који стоји пред неком важном одлуком, старешине ће му указати на специфична библијска начела и можда ће с њим размотрити одговарајући чланак из наше литературе. Они га могу подстаћи да размисли о томе како та одлука може утицати на његов однос с Јеховом. Поред тога, подсетиће га на то колико је важно да у молитви тражи Божје вођство пре него што донесе неку одлуку (Посл. 3:5, 6). Након што са својим суверником размотре таква питања, старешине ће поштовати његово право да сам донесе одлуку (Римљ. 14:1-4).

12 Старешине треба да дају савете који се заснивају искључиво на Библији. Зато је важно да се исправно  служе њом и да се чврсто држе онога што у њој пише. Тако се чувају од тога да на било који начин злоупотребе свој ауторитет. На крају крајева, стадо не припада њима. Свако у скупштини пред Јеховом и Исусом сноси одговорност за своје одлуке (Гал. 6:5, 7, 8).

„ПРИМЕР СТАДУ“

Старешине помажу члановима своје породице да се припреме за службу проповедања (Видети 13. одломак)

13, 14. На којим пољима старешине морају бити пример стаду?

13 Апостол Петар је подстакао старешине да ’не господаре над онима који су Божје власништво‘, а затим им је рекао да ’буду пример стаду‘ (1. Петр. 5:3). Како старешине пружају пример стаду? Погледајмо два услова која мора испунити брат који „жели да служи као надгледник“. Као прво, мора да буде „разборит“. То значи да он добро разуме библијска начела и зна да их примени у животу. У тешким ситуацијама остаје смирен и доста размишља пре него што донесе неку одлуку. Као друго, он мора да „добро управља својим домом“. То значи да ако има жену и децу, мора бити узоран супруг и отац, јер „ако неко не зна да управља својим домом, како ће се бринути за Божју скупштину“ (1. Тим. 3:1, 2, 4, 5). Када чланови скупштине виде да старешине поседују те особине, они имају још више поверења у њих.

14 Старешине пружају пример својим суверницима и тиме што предводе у служби проповедања. Исус је и у том погледу пример за надгледнике. Њему је проповедање добре вести о Краљевству било веома важно. Показао је својим ученицима како треба обављати то дело (Мар. 1:38; Лука 8:1). За браћу и сестре је веома охрабрујуће када са старешинама иду у службу проповедања, јер тада виде да старешине ревно учествују у том животоважном делу и да вешто поучавају друге. Када су старешине ревне и настоје да проповедају добру вест упркос томе што имају много обавеза, њихов пример подстиче све у скупштини да показују сличну ревност. Старешине такође пружају пример суверницима тиме што се припремају за састанке и дају коментаре на њима, као и тиме што учествују у чишћењу и одржавању Дворане Краљевства (Еф. 5:15, 16; прочитати Јеврејима 13:7).

Старешине дају пример у служби проповедања (Видети 14. одломак)

„ПОМАЖИТЕ СЛАБИМА“

15. Зашто старешине иду у пастирске посете?

15 Савестан пастир спремно помаже овцама које су се повредиле или разболеле. Слично томе, неопходно је да старешине што пре пруже помоћ суверницима који имају проблеме или им је потребна духовна помоћ. Премда је старијима и болеснима можда потребна  помоћ што се тиче њихових физичких потреба, веома је важно да и у духовном погледу добију помоћ и охрабрење (1. Сол. 5:14). Млади у скупштини се можда боре са ’младалачким жељама‘ и другим изазовима (2. Тим. 2:22). Зато је важно да пастири у скупштини повремено посете оне који су део Божјег стада да би боље разумели с каквим се проблемима боре и охрабрили их одговарајућим мислима из Божје Речи. Када се таква помоћ пружа на време, многи проблеми се могу решити пре него што прерасту у велике потешкоће.

16. Како старешине помажу члановима скупштине који имају потешкоће духовне природе?

16 Али понекад се проблеми нагомилају до те мере да представљају опасност по нечији однос с Јеховом. Шта тада треба учинити? Јаков је у својој посланици написао следеће: „Болује ли ко међу вама? Нека позове старешине из скупштине, па нека се они моле за њега, мажући га уљем у Јеховино име. Молитва упућена с вером оздравиће болеснога, и Јехова ће га подићи. И ако је починио грехе, биће му опроштено“ (Јак. 5:14, 15). Када сазнају да неки члан скупштине има потешкоће духовне природе, старешине треба да му спремно помогну чак и ако им се он није обратио за помоћ. У духовном погледу старешине пружају окрепу и охрабрење суверницима када се заједно с њима моле Јехови и када их подупиру у тешкоћама. (Прочитати Исаију 32:1, 2.)

17. Како на Божје стадо утиче то што старешине настоје да поступају попут „великог пастира“?

17 У свему што раде у оквиру Јеховине организације, духовни пастири настоје да поступају попут „великог пастира“, Исуса Христа. Захваљујући помоћи старешина, Божје стадо непрестано напредује. Наравно, за све то смо првенствено захвални нашем величанственом Пастиру Јехови.