Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  октобар 2013.

Све створено доказује да Свемоћни Бог постоји

Све створено доказује да Свемоћни Бог постоји

’Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, јер си ти све створио‘ (ОТКР. 4:11)

1. Шта треба да радимо да би наша вера остала јака?

МНОГИ кажу да верују само у оно што виде. У Библији заиста пише да „ниједан човек никада није видео Бога“ (Јов. 1:18). С обзиром на ту чињеницу, како можемо помоћи људима да развију веру у Бога? Како наша вера у Јехову, „невидљивог Бога“, може остати јака? (Кол. 1:15). Најпре треба да разумемо која учења спречавају људе да сазнају истину о Јехови. Затим морамо научити како да користимо Библију да бисмо оповргли погрешна размишљања која се ’подижу против познавања Бога‘ (2. Кор. 10:4, 5).

2, 3. Која два учења спречавају људе да сазнају истину о Богу?

2 Једно лажно учење које спречава многе људе да сазнају истину о Богу јесте теорија еволуције. Та теорија није у складу с Библијом и лишава људе било какве наде. Суштина тог учења је у томе да су сви животни облици настали сами од себе, из чега произлази да људски живот заправо нема сврху.

3 С друге стране, неки који дословно тумаче Библију сматрају да је свемир, укључујући и нашу планету и целокупан живи свет на њој, стар свега неколико хиљада година. Они који заступају ово учење, које је познато као креационизам, углавном веома поштују Библију, али сматрају да је Бог створио све што постоји за шест дословних дана од 24 часа, и то само пре неколико хиљада година. Они не прихватају поуздане научне доказе који не иду у прилог њиховом гледишту. На тај начин, креационисти заправо поткопавају поверење у Библију и приказују је као књигу у којој се налазе неистине и заблуде. Они су попут неких људи из првог века који су се ревно трудили да угоде Богу, али ’нису знали тачно шта је његова воља‘ (Римљ. 10:2). Божја Реч нам може помоћи да оповргнемо ’снажно утврђена‘ учења, као што су теорија  еволуције и креационизам. * Зато свако од нас треба да се истински потруди да добро разуме оно што Библија научава.

ВЕРА СЕ ТЕМЕЉИ НА ДОКАЗИМА И РАЗУМУ

4. На чему треба да се темељи наша вера?

4 Библија нас саветује да стичемо знање (Посл. 10:14). Јехова жели да се наша вера у њега темељи на доказима и разуму, а не на људској филозофији или верској традицији. (Прочитати Јеврејима 11:1.) Да бисмо развили јаку веру у Јехову Бога, најпре морамо бити уверени у то да он постоји. (Прочитати Јеврејима 11:6.) То уверење није плод наше маште, већ је резултат разматрања чињеница и логичног размишљања (Римљ. 12:1).

5. Који је један од разлога зашто смо уверени да Бог постоји?

5 Апостол Павле је навео један од разлога зашто можемо бити сигурни да Бог постоји премда га не видимо. Павле је о Јехови Богу написао следеће: „Његова невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено“ (Римљ. 1:20). Како можемо помоћи некоме ко не верује у Бога да увиди истинитост ових Павлових речи? Могли бисмо навести неке од следећих примера из природе који доказују да Створитељ постоји и да поседује огромну моћ и мудрост.

БОЖЈА МОЋ СЕ ВИДИ У ОНОМЕ ШТО ЈЕ СТВОРЕНО

6, 7. Зашто се може рећи да два омотача која штите нашу планету представљају доказ Јеховине моћи?

6 Два омотача која штите нашу планету очигледан су доказ Јеховине моћи. Реч је о Земљиној атмосфери и магнетном пољу. Атмосфера представља много више од ваздуха који удишемо. Она нас и штити од кише метеороида, који се великом брзином крећу кроз свемир. Метеороиди који би могли нанети приличну штету нашој планети обично сагоре током уласка у њену атмосферу, што видимо као блиставе трагове светлости на ноћном небу.

7 Још нешто што нас штити јесте Земљино магнетно поље. Извор тог магнетног поља је Земљино спољашње језгро. Оно се махом састоји од растопљеног гвожђа и ствара снажно магнетно поље које обавија нашу планету и протеже се далеко у свемир. То поље нас штити од зрачења која су последица Сунчевих бакљи и експлозија у вишим слојевима Сунчеве атмосфере. Огромна количина енергије која се приликом таквих експлозија ослобађа уништила би сав живот на нашој планети, али то се не дешава захваљујући Земљином магнетном пољу, које ту енергију апсорбује и одбија. Величанствена светлост разних боја која се може видети на ноћном небу близу Северног и Јужног пола представља доказ да нас оно заиста штити. Нема сумње да Јехова поседује ’огромну моћ‘. (Прочитати Исаију 40:26.)

ПРИРОДА ОТКРИВА БОЖЈУ МУДРОСТ

8, 9. Како се Јеховина мудрост види у природним циклусима који подржавају живот?

8 Јеховина мудрост се види у природним циклусима који подржавају живот на нашој планети. Замислимо да живимо у утврђеном граду који је густо насељен и у коме није могуће обновити залихе питке воде нити је могуће одстранити отпадне материје. Тај град би убрзо био толико загађен да би постао неподесан за живот. Наша планета је у извесном смислу попут једног утврђеног града. Она има ограничену количину питке воде, а отпадне материје које настају  на њој не избацују се у свемир. Па ипак, она је из нараштаја у нараштај дом милијардама живих створења. Како је то могуће? То је могуће захваљујући изванредним природним циклусима који подржавају живот.

9 Узмимо као пример кружење угљеника и кисеоника. Милијарде живих бића дисањем уносе кисеоник и ослобађају угљен-диоксид. И поред тога, наша атмосфера никада не остаје без кисеоника и никада не постаје презасићена угљен-диоксидом. Зашто је то тако? За то је заслужан изванредан процес који се зове фотосинтеза. Користећи угљен-диоксид, воду, сунчеву светлост и хранљиве састојке, биљке тим процесом стварају угљене хидрате и кисеоник. Када при дисању уносимо кисеоник, затварамо тај круг. Јехова дословно преко биљака даје „свима живот и дах“ (Дела 17:25). Он је ван сваке сумње безгранично мудар.

10, 11. Како се на примеру лептира монарха и вилиног коњица види Јеховина изузетна мудрост?

10 Јеховина мудрост се може запазити и на основу безбројних створења која живе на нашој дивној планети. Према неким проценама, на Земљи постоји између два и сто милиона биљних и животињских врста. (Прочитати Псалам 104:24.) Сви они сведоче о томе да Створитељ постоји. Погледајмо само неке од њих.

Око вилиног коњица говори у прилог Божјој мудрости; увећани приказ (Видети 11. одломак)

11 На пример, мозак лептира монарха је величине маковог зрна. Па ипак, тај лептир преваљује раздаљину од скоро 3 000 километара, од Канаде до једне мале шуме у Мексику, при чему се оријентише помоћу Сунца. Али како он то ради, будући да се положај Сунца на небу мења? Јехова је створио минијатурни мозак овог лептира са способношћу да исправи одступања до којих долази због кретања Сунца. Или узмимо као пример мрежасто око вилиног коњица. Оно има више од 30 000 сочива. И поред тога, сићушан мозак вилиног коњица је у стању да обради информације које му стижу са свих тих сочива и може регистровати и најмањи покрет.

12, 13. Шта ти је посебно занимљиво што се тиче начина на који је Јехова створио ћелије људског тела?

12 Још више фасцинира начин на који је Јехова створио ћелију, која представља основну јединицу грађе свих живих бића. На пример, људско тело има отприлике сто билиона ћелија. У свакој од њих налази се сићушна спирална структура позната као ДНК (дезоксирибонуклеинска киселина). У њој се налазе информације потребне за настанак људског тела.

13 Колико информација садржи ДНК? Упоредимо сада количину информација која стане у један грам ДНК са количином информација која стане на један компакт диск (CD). На једном CD-у могу се чувати сви подаци из неког речника, што је заиста изванредно ако се узме у обзир да је  CD само танак пластичан диск. Међутим, у само један грам ДНК може стати билион пута више података! Другим речима, када бисмо једну кашичицу напунили осушеном ДНК, у њој би се налазиле информације о 350 пута више људи него што их данас живи на нашој планети!

14. На шта нас подстичу научна открића?

14 Поетски се изразивши, краљ Давид је рекао да је Јехова све информације потребне за настанак људског тела забележио у једној симболичној књизи. Обративши се Јехови, он је рекао: „Очи су твоје виделе док сам заметак био, у књизи су твојој сви делови његови били записани, и дани кад су настајали, када још није било ниједнога“ (Пс. 139:16). Сасвим је разумљиво што је Давид пожелео да хвали Јехову након што је размишљао о томе како је настао. Недавна научна открића само продубљују страхопоштовање које осећамо када дубоко размишљамо о томе како нас је Јехова створио. Она нас додатно подстичу да попут псалмисте кажемо Јехови: „Хвалим те и пун сам страхопоштовања што сам тако дивно створен. Дивна су дела твоја, добро зна то душа моја“ (Пс. 139:14). Просто је невероватно како људи не схватају да све створено доказује да Свемоћни Бог постоји!

ПОМОЗИМО ДРУГИМА ДА СЛАВЕ СВЕМОЋНОГ БОГА

15, 16. (а) Како наша литература помаже људима да сазнају нешто више о ономе што је Јехова створио? (б) Наведи неки пример који ти се посебно допао из рубрике „Игра случаја или дело Створитеља?“.

15 Током више деценија, милиони људи су захваљујући часопису Пробудите се! увидели да оно што је створено сведочи о Свемоћном Богу. На пример, 2006. године је септембарско издање тог часописа имало наслов „Да ли постоји Створитељ?“. Оно је било намењено онима који верују у еволуцију или креационизам. Што се тиче тог издања, једна сестра је подружници у Сједињеним Државама написала: „Људи су невероватно лепо реаговали на ово посебно издање. Једна наставница биологије наручила је за своје ученике 20 примерака тог часописа.“ Један брат је рекао: „Почео сам да проповедам крајем 1940-их и ускоро ћу напунити 75 година, али никада нисам толико уживао у служби проповедања као овог месеца када смо нудили посебно издање часописа Пробудите се!“

16 У последњих неколико година, у већини издања часописа Пробудите се! налазе се чланци из рубрике „Игра случаја или дело Створитеља?“. У тим кратким чланцима наводе се примери изванредног дизајна који је очигледан у ономе што је створено, као и начини на које људи настоје да копирају умеће нашег Створитеља. Године 2010, добили смо брошуру Да ли је живот настао стварањем?, која такође може покренути људе да славе Бога. У њој се налазе прелепе слике и занимљиви графички прикази који нам помажу да продубимо своју захвалност Јехови за оно што је створио. На крају сваке целине налазе се питања на основу којих читалац може да размисли о информацијама које је размотрио. Да ли си користио ту брошуру у служби проповедања од куће до куће или у неформалном сведочењу?

17, 18. (а) Како родитељи могу помоћи деци да са много више самопоуздања бране своју веру? (б) Како си користио ове брошуре током породичног проучавања?

17 Родитељи, да ли сте са својом децом разматрали ту брошуру током породичног проучавања? Ако то будете радили, помоћи ћете им да још више цене нашег Бога. Уколико ваша деца иду у средњу школу, она су посебно изложена утицају оних који заговарају теорију еволуције. Научници и наставници промовишу еволуцију као непобитну чињеницу. Ту теорију на сличан начин представљају и у емисијама о свету природе,  па чак и у многима забавним емисијама и филмовима. Да бисте помогли својој деци тинејџерског узраста да не подлегну тој пропаганди, можете користити брошуру Порекло живота — пет питања која заслужују одговор, коју смо такође добили 2010. године. Попут брошуре Да ли је живот настао стварањем?, она подстиче младе да развијају „способност просуђивања“ (Посл. 2:10, 11). Уједно им помаже и да процене колико је логично оно што уче у школи.

Веома је важно да родитељи науче децу да бране своју веру (Видети 17. одломак)

18 Брошура Порекло живота треба да помогне ђацима да установе колико основа имају сензационалне вести у којима се тврди да су у фосилизованим остацима научници пронашли „карике које недостају“ у еволуционом ланцу. Она подстиче младе да сами процене да ли такве вести заиста доказују да су људи настали од нижих животних облика. Поучава их и како да одговоре на тврдње да су научници помоћу експеримената доказали да је живот могао настати спонтано. Ако родитељи буду добро користили ове брошуре, помоћи ће деци да са много више самопоуздања одговоре онима које интересује зашто она верују у Створитеља. (Прочитати 1. Петрову 3:15.)

19. Коју јединствену прилику имамо?

19 Јеховина организација нам обезбеђује материјал који је плод обимног истраживања и који нам помаже да на основу онога што нас окружује разумемо колико је Јехова диван, а то нас покреће да га од срца хвалимо (Пс. 19:1, 2). Имамо јединствену прилику да Јехови, Створитељу свега што постоји, дамо част и славу, којих је он и те како достојан (1. Тим. 1:17).

^ одл. 3 Информације о томе како се може разговарати са онима који заступају креационизам налазе се у брошури Да ли је живот настао стварањем?, стране 24-28.

Сазнајте више

Шта Библија заиста научава?

Шта је истина о Богу?

Шта мислите, да ли је Богу стало до вас? Сазнајте какав је Бог и да ли можете бити блиски с њим.

КЊИГЕ И БРОШУРЕ

Да ли је живот настао стварањем?

Веома је важно у шта верујете када је у питању настанак живота.

КЊИГЕ И БРОШУРЕ

Порекло живота — пет питања која заслужују одговор

Испитајте доказе а затим сами одлучите да ли ћете веровати у еволуцију или у стварање.