Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  октобар 2013.

Да ли користиш сваку прилику да упозориш друге?

Да ли користиш сваку прилику да упозориш друге?

Неми филм, A Trip Down Market Street, занимљив је због тога што приказује свакодневни живот људи у Сан Франциску на почетку 20. века. Режисери су поставили камеру која се ручно покретала на предњи део трамваја и тако су, док се трамвај кретао, снимили градску вреву у главној улици. У филму се могу видети запрежна кола и први модели аутомобила, као и улични продавци новина и људи који су кренули у куповину.

Гледано из данашњег угла може се рећи да је филм трагичан ако се узме у обзир да је највероватније снимљен кратко пре разорног земљотреса и пожара који су 18. априла 1906. однели на хиљаде жртава и скоро уништили тај део града. Неки од људи које је камера ухватила заправо су имали још само неколико дана живота. Скот Мајлс, рођак једног од оних који су радили на том филму, каже: „Док гледате снимак, може само да вам буде жао тих људи, који нису знали шта ће их ускоро задесити.“

Године 1906, без икаквог наговештаја, земљотрес и пожар су готово сравнили са земљом центар Сан Франциска

Постоји сличност између тог времена и наших дана. Нама је такође жао људи око нас. Они су заокупљени свакодневицом, потпуно несвесни чињенице да ће ускоро бити уништен читав овај светски поредак. Па ипак, Јеховин дан суда није попут земљотреса који може уследити без икаквог наговештаја. Јехова нам је оставио неко време да упозоравамо друге на његов дан суда. Нема сумње да сваке седмице проповедаш од врата до врата. Међутим, да ли би можда на још неки начин могао упозоравати људе?

ИСУС ЈЕ УВЕК БИО СПРЕМАН ДА ПРОПОВЕДА

Исус је увек био спреман да пренесе добру вест и зато је његов пример вредан пажње. Проповедао је свима на које је наилазио. На пример, пренео је добру вест порезнику на којег је наишао, као и жени коју је срео крај бунара током поднева (Лука 19:1-5; Јов. 4:5-10, 21-24). Уколико је било потребно, он је без приговарања мењао свој план да би поучавао људе, чак и ако је то било време које је одредио за одмор. Давао је све од себе да би их поучио зато што је саосећао с њима (Мар. 6:30-34). Како се можемо угледати на њега?

ОНИ КОРИСТЕ СВАКУ ПРИЛИКУ

Мелика живи у добро обезбеђеној згради. Многе њене комшије су студенти из  иностранства чија се имена не налазе на списку станара и који користе мобилне телефоне чији бројеви нигде нису регистровани. Њој је драго што има прилику да разговара с њима о Библији када их сретне у ходнику или лифту. Она каже: „На своју зграду гледам као на своје подручје за проповедање.“ Мелика носи са собом литературу на неколико језика и многи прихвате када им понуди трактат или часопис. Она им такође скреће пажњу на наш веб-сајт, jw.org. Почела је да проучава Библију с неколико особа.

Соња је такође спремна да сведочи кад год јој се укаже прилика. Она ради на једној клиници и поставила је себи за циљ да темељно сведочи свим својим колегама. Прво се потрудила да их упозна како би сазнала шта сваког од њих брине и занима. Затим је током пауза за ручак са сваким од њих лично поразговарала о некој библијској теми. Тако је започела два библијска студија. Она планира да искористи неке своје паузе да у чекаоници разговара са онима који имају заказан преглед код лекара.

ИСКОРИСТИ ПРИЛИКЕ КОЈЕ ТИ ИМАШ

Један човек који је преживео земљотрес 1906. назвао га је „најстраховитијом катастрофом која је икада погодила неку државу или град“. Међутим, све катастрофе биће ништа у поређењу с даном освете који ће ускоро задесити све оне „који не познају Бога“ (2. Сол. 1:8). Јехова жарко жели да сви људи обрате пажњу на упозорење Сведока и да промене свој начин размишљања и став срца (2. Петр. 3:9, фуснота; Откр. 14:6, 7).

Да ли користиш сваку згодну прилику да сведочиш онима које срећеш док обављаш своје свакодневне послове?

Ми имамо част да помажемо људима да разумеју у каквом времену живимо, да одбаце себичне жеље и почну да служе Јехови (Соф. 2:2, 3). Да ли користиш сваку згодну прилику да сведочиш својим колегама, комшијама и свима које срећеш док обављаш своје свакодневне послове? Хоћеш ли се потрудити да даш све од себе у том погледу?