Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  октобар 2013.

’Робујмо Јехови‘

’Робујмо Јехови‘

’У послу не будите лењи. Робујте Јехови‘ (РИМЉ. 12:11)

1. Шта већина људи мисли о ропству и о каквом ропству се говори у Римљанима 12:11?

КАДА је реч о ропству, многи помисле на људе који су жртве окрутности, тлачења и неправде. Али хришћани се налазе у једном знатно другачијем ропству. У Божјој Речи се каже да су они добровољно пристали на то да служе Господару који их воли. Када је апостол Павле рекао хришћанима у првом веку да ’робују Јехови‘, он их је подстакао да му служе из љубави (Римљ. 12:11). Шта значи робовати Јехови? Шта треба да радимо како не бисмо постали робови Сатане и света у његовој власти? Како Јехова награђује своје робове који му верно служе?

„ВОЛИМ СВОГ ГОСПОДАРА“

2. (а) Зашто неки робови у Израелу нису искористили могућност да постану слободни? (б) Шта је значило то што је господар свом робу пробушио ухо?

2 На основу Закона који је Јехова Бог дао Израелцима можемо боље разумети у каквом се ропству налазе хришћани. Према том Закону, роб би постао слободан седме године свог робовања (Изл. 21:2). Међутим, Јехова је учинио нешто изванредно у корист робова који су заиста волели свог господара и желели да му и даље служе. Ако неки роб није желео да постане слободан, господар би га довео код врата или довратка и пробушио му ухо шилом (Изл. 21:5, 6). Зашто је то радио? Занимљиво је што на хебрејском језику реч која се односи на слушање преноси мисао и о послушности. Тако је било очигледно да тај роб жели да и надаље буде послушан свом господару и да му служи. Слично је и с нашим предањем Богу. Када смо се предали Јехови, рекли смо да ћемо га слушати зато што га волимо.

3. Шта нас је навело да се предамо Богу?

3 Пре свог крштења, ми смо већ били одлучили да служимо Јехови, то јест већ смо пристали на то да будемо његови робови. Предали смо му се зато што смо желели да га слушамо и вршимо његову вољу. Нико нас на то није приморавао. То важи чак и за оне који су се крстили у детињству или младости. Учинили су то зато  што су се лично предали Јехови, а не зато што су хтели да угоде родитељима. Љубав према Јехови нас је навела да му се предамо као свом Господару. Апостол Јован је написао: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести“ (1. Јов. 5:3).

СЛОБОДНИ ЉУДИ, АЛИ БОЖЈИ РОБОВИ

4. Како смо постали „робови праведности“?

4 Веома смо захвални Јехови што нам је омогућио да постанемо његови робови! Пошто исказујемо веру у Христову откупну жртву више нисмо робови греха. Премда смо још увек несавршени, добровољно смо се подложили Јехови и Христу. Надахнут Божјим духом, апостол Павле је објаснио ту чињеницу у једној својој посланици. Он је својим суверницима рекао: „Сматрајте себе мртвима греху, а живима Богу по Христу Исусу.“ Затим је забележио следеће упозоравајуће речи: „Зар не знате да ако се некоме дајете у ропство и обавезујете на послушност, робови сте онога кога слушате — било греха, који води у смрт, било послушности, која води у праведност? Али хвала Богу што сте, премда сте били робови греха, од срца постали послушни оној поуци којој сте били предати. Да, пошто сте ослобођени од греха, постали сте робови праведности“ (Римљ. 6:11, 16-18). Вредно је запазити да је апостол Павле рекао да треба да будемо ’од срца послушни‘ Богу. Када смо се предали Јехови, постали смо „робови праведности“.

5. Коју борбу свако од нас води и зашто?

5 Па ипак, није лако живети у складу са својим предањем Богу. Ми се такорећи боримо на два фронта. Као прво, водимо борбу о којој је говорио апостол Павле. Он је написао: „По свом унутрашњем човеку заиста уживам у Божјем закону, али у својим удовима видим други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха који је у мојим удовима“ (Римљ. 7:22, 23). Пошто смо и ми од Адама наследили грех, неопходно је да се непрестано боримо против неисправних жеља. Апостол Петар је хришћанима упутио следеће речи: „Живите као слободни људи, али не као они којима је слобода покриће за зло, него као Божји робови“ (1. Петр. 2:16).

6, 7. Како Сатана настоји да учини овај свет примамљивим?

6 Још једна борба коју водимо јесте борба против овог света, који је под демонским утицајем. Сатана, владар овог света, настоји да нас одвоји од Јехове и Исуса. Он нас на разне начине искушава, јер жели да нас исквари и да од нас направи своје робове. (Прочитати Ефешанима 6:11, 12.) Зато се труди да овај свет учини примамљивим. Апостол Јован је написао: „Ако неко воли свет, у њему нема љубави према Оцу, јер ништа што је у свету — жеља тела и жеља очију и истицање свог иметка — не потиче од Оца, већ потиче од света“ (1. Јов. 2:15, 16).

7 Жеља за материјалним благостањем је више него очигледна у овом свету. Сатана настоји да увери људе у то да је новац све што је потребно за срећан живот. Све је више тржних центара. Рекламе подстичу људе да живе само за то да поседују што више ствари и да угађају себи. Туристичке агенције у својој понуди имају разне егзотичне дестинације до којих се углавном путује у друштву људи који настоје да из живота извуку што више. Према томе, где год да се окренемо, сервира нам се порука да заслужујемо нешто боље у животу, али наравно по мерилима овог света.

8, 9. Која реална опасност постоји и зашто?

8 Говорећи о неким хришћанима у првом веку који су дозволили безбожном свету да утиче на њих, апостол Петар је рекао: „Уживањем сматрају  развратност усред бела дана. Они су мрља и љага. С необузданим уживањем препуштају се својим преварним учењима док се госте с вама. Јер говоре разметљиве и испразне речи, и жељама тела и бесрамним делима маме оне који су тек побегли од оних чија су дела покварена. Обећавају им слободу, а сами су робови покварености. Јер свако робује оном ко га савлада“ (2. Петр. 2:13, 18, 19).

9 Ако покушавамо да задовољимо ’жеље очију‘, то јест да имамо све што пожелимо, нећемо стећи слободу, већ ћемо постати робови Сатане Ђавола, невидљивог господара овог света (1. Јов. 5:19). Постоји реална опасност да постанемо робови материјализма, а то је ропство из којег је тешко ослободити се.

ЧЕМУ ЋЕШ ПОСВЕТИТИ ЖИВОТ?

10, 11. Ко је Сатани данас омиљена мета и зашто им образовање може отежавати да служе Јехови?

10 Сатана данас посебно настоји да заведе оне који немају толико искуства, као што је то учинио у Едену. Његова омиљена мета су млади. Сатани није нимало драго када види да неко жели да служи Јехови. Он настоји да све оне који су се предали Јехови наведе да му више не буду верни.

11 Размислимо још једном о робу који је пристао на то да му господар пробуши ухо. Наравно, то је било болно, али је након тога имао трајан знак да припада свом господару. И за младе који служе Богу може бити исто тако тешко, па чак и болно, да донесу неке одлуке које се знатно разликују од одлука које доносе њихови вршњаци. Сатана жели да нас увери у то да ћемо имати испуњен живот ако се посветимо некој каријери у његовом свету, али ми не смемо да заборавимо колико је важно да задовољимо своје духовне потребе. Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Мат. 5:3). Као Богу предани хришћани, ми живимо за вршење Божје воље, а не Сатанине. Уживамо у Јеховином закону и дубоко размишљамо о њему дан и ноћ. (Прочитати Псалам 1:1-3.) Међутим, многе образовне установе имају веома обимне програме тако да Јеховине слуге које се школују у њима немају скоро нимало времена да дубоко размишљају о Божјој Речи и задовоље своје духовне потребе.

12. Коју одлуку многи млади треба да донесу?

12 У првом веку су неки хришћани били робови и можда су имали господаре  који су им загорчавали живот. У свом првом писму Коринћанима, апостол Павле им је поставио следеће питање: „Јеси ли био позван као роб?“ Затим им је дао следећи савет: „Не брини. Али ако можеш да постанеш слободан, искористи прилику“ (1. Кор. 7:21). Дакле, ако је неко имао прилику да оде од господара који му је отежавао живот, свакако је требало да је искористи и постане слободан. Данас је у многим земљама школовање обавезно до одређеног узраста. Млади затим треба да донесу одлуку да ли ће наставити са школовањем. Притом треба имати на уму да би грађење каријере у овом свету путем високог образовања могло спречити некога да пуновремено служи Јехови. (Прочитати 1. Коринћанима 7:23.)

Коме ћеш служити?

ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ ИЛИ НАЈБОЉЕ ОБРАЗОВАЊЕ?

13. Које образовање је од највеће користи Јеховиним слугама?

13 Павле је хришћанима у Колосима написао следеће упозорење: „Пазите да вас неко не одмами филозофијом и празном преваром, што је засновано на људском предању, на начелима овог света, а не на Христовим учењима“ (Кол. 2:8). Многи интелектуалци заговарају идеје које наликују на ’филозофију и празну превару‘, које се заснивају на људском предању. На факултетима се нагласак углавном ставља на стицање теоријских знања. Зато је чест случај да они који заврше неки факултет немају неко практично знање, због чега нису вични пословима које намеће свакодневни живот. Насупрот томе, Јеховине слуге бирају образовање које ће им помоћи да стекну одређене вештине које ће им омогућити да се издржавају и да што више времена посвете служби Богу. Они озбиљно гледају на следећи савет који је Павле дао Тимотеју: „Нема сумње, оданост Богу и јесте извор великог добитка кад је човек задовољан оним што има. Дакле, кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тим. 6:6, 8). Прави хришћани нису заинтересовани за то да стекну неку академску титулу, већ желе да у што већој мери проповедају добру вест и помажу другима да постану Христови ученици. (Прочитати 2. Коринћанима 3:1-3.)

14. Према Филипљанима 3:8, шта је Павле мислио о томе што је могао да служи Богу и Христу?

14 Размотримо пример апостола Павла. Он се школовао код Гамалила,  који је био учитељ Закона. То би се могло упоредити с данашњим високим образовањем. Али шта је Павле закључио када је упоредио вредност свог образовања са изузетном чашћу што може да служи Богу и Христу? Он је рекао: „Све сматрам губитком у поређењу са ненадмашном вредношћу познавања Христа Исуса, мог Господа.“ Затим је додао: „Ради њега сам пристао да све изгубим и све то сматрам смећем, само да добијем Христа“ (Фил. 3:8). Те Павлове речи могу помоћи младим хришћанима и њиховим богобојазним родитељима да донесу добру одлуку што се тиче образовања. (Видети слику.)

ДОБРО ИСКОРИСТИ НАЈБОЉЕ ОБРАЗОВАЊЕ

15, 16. Какво образовање нам пружа Јеховина организација и која је сврха тог образовања?

15 Каква атмосфера влада на већини данашњих факултета? Зар није тачно да су међу студентима опијање и полни неморал постали нешто уобичајено? Осим тога, зар није истина да се у тим установама научава теорија еволуције? (Еф. 2:2). С друге стране, Јеховина организација нам путем састанака пружа најбоље могуће образовање у добром друштву наших суверника. Сви имамо прилику да се сваке седмице поучавамо у Теократској школи проповедања. Ту су још и посебне школе за неожењену браћу (Библијска школа за неожењену браћу) и за брачне парове који су у пионирској служби (Библијска школа за брачне парове). Божја организација нам пружа образовање које нам помаже да будемо послушни нашем Господару Јехови.

16 Многе вредне информације можемо наћи помоћу Индекса публикација и библиотеке публикација на CD-у (Watchtower Library). Сврха таквог образовања је у томе да што боље служимо Јехови. Захваљујући том образовању можемо помоћи људима да се помире с Богом (2. Кор. 5:20). А затим ће и они помагати другима да то учине (2. Тим. 2:2).

НАГРАДА ЗА ОНЕ КОЈИ РОБУЈУ ЈЕХОВИ

17. Које благослове нам доноси образовање које добијамо у Јеховиној организацији?

17 Исус је у поређењу о талантима рекао да је господар похвалио двојицу верних робова, да се радовао с њима и да им је поверио још посла. (Прочитати Матеја 25:21, 23.) Ако изаберемо образовање које добијамо од Јеховине организације, већ данас ћемо имати много благослова. Погледајмо шта је доживео Мајкл. Био је толико добар ђак да су га професори позвали на један састанак јер су хтели да га подстакну да упише неки факултет. Зачудили су се када су сазнали да је решио да похађа занатски курс који би му омогућио да се издржава док служи као општи пионир. Да ли Мајкл мисли да је због те одлуке нешто пропустио? Он каже: „Образовање које у Божјој организацији добијам као пионир, а сада и као старешина, изузетно је вредно. Благослови и одговорности које су ми поверене далеко су вреднији од новца који сам можда могао зарадити. Веома ми је драго што сам одлучио да не упишем факултет.“

18. Због чега си се одлучио за образовање које Јехова пружа?

18 Јеховина организација нам пружа образовање које нам помаже да разумемо Божју вољу и да служимо Јехови Богу. Захваљујући том образовању имамо наду да ћемо бити ’ослобођени робовања распадљивости‘ и да ћемо на крају добити „славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:21). Што је најважније, оно нас поучава како да на најбољи могући начин покажемо да волимо свог Господара Јехову (Изл. 21:5).