Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  октобар 2013.

Поступајмо у складу са Исусовом молитвом

Поступајмо у складу са Исусовом молитвом

’Оче, прослави свог сина, да твој син прослави тебе‘ (ЈОВ. 17:1)

1, 2. Шта је Исус учинио након што је са својим апостолима прославио Пасху 33. године н. е.?

БИЛО је то касно увече 14. нисана 33. године н. е. Исус и његови ученици су прослављали Пасху. Тај празник их је подсетио на то како је Бог њихове претке ослободио из ропства у Египту. Али његови верни ученици ће доживети „вечно избављење“, што је далеко вредније од онога што су добили њихови преци. Наредног дана * Исуса су погубили његови непријатељи. Међутим, тај злобан чин се претворио у благослов. Исусова проливена крв омогућила је људима да буду ослобођени греха и смрти (Јевр. 9:12-14).

2 Да не бисмо заборавили и превидели тај великодушни дар, Исус је увео нову годишњу прославу која је заменила Пасху. Узео је бесквасни хлеб, изломио га и дао једанаесторици верних апостола рекавши: „Ово представља моје тело које ће се дати за вас. Чините ово мени на спомен.“ Затим је узео и чашу црног вина и рекао им: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која ће се пролити за вас“ (Лука 22:19, 20).

3. (а) Која велика промена је уследила након Исусове смрти? (б) О којим питањима треба да размислимо?

3 Савез који је на темељу Закона склопљен између Јехове и Израелаца требало је да буде укинут и замењен новим савезом између Јехове и Исусових помазаних следбеника. Исус није желео да његови следбеници буду попут Израелаца тог доба, који нису били уједињени у обожавању Јехове, чиме су срамотили Божје свето име (Јов.  7:45-49; Дела 23:6-9). Исус је желео да његови следбеници остану уједињени и да тако прославе Божје име. Шта је зато урадио? Упутио је свом Оцу молитву, и то најлепшу молитву коју су људи икада имали част да прочитају (Јов. 17:1-26; видети слику на почетку чланка). Док будемо разматрали ову молитву, размислимо о следећим питањима: ’Да ли је Бог услишио Исусову молитву? Да ли ја поступам у складу са том молитвом?‘

ШТА ЈЕ ИСУСУ БИЛО НАЈВАЖНИЈЕ

4, 5. (а) Коју поуку можемо наћи у првом делу Исусове молитве? (б) Како је Јехова услишио део молитве који се односио лично на Исуса?

4 Исус је до дубоко у ноћ поучавао своје ученике многим дивним стварима о Јехови. Затим је подигао очи према небу и помолио се: „Оче, дошао је час. Прослави свог сина, да твој син прослави тебе и да влашћу коју си му дао над свим људима да вечни живот свима које си му дао [...] Ја сам прославио тебе на земљи, довршивши дело које си ми дао да извршим. А сада ти, Оче, прослави мене код себе славом коју сам имао код тебе пре него што је свет постао“ (Јов. 17:1-5).

5 Исус је на почетку своје молитве споменуо оно што му је било најважније. Као прво, желео је да прослави свог небеског Оца, што је било у складу и са уводним речима његове узорне молитве: „Оче, нека се свети име твоје“ (Лука 11:2). Као друго, желео је да својим ученицима да „вечни живот“, за шта се и молио свом Оцу. И тек на крају се молио за себе, рекавши: „Оче, прослави мене код себе славом коју сам имао код тебе пре него што је свет постао.“ Јехова је услишио молитву свог Сина и дао му је чак и више него што је тражио. Дао му је узвишено име какво нема ниједан анђео (Јевр. 1:4).

’УПОЗНАТИ ЈЕДИНОГ ИСТИНИТОГ БОГА‘

6. Шта су апостоли морали да раде да би добили вечни живот и на основу чега знамо да су у томе успели?

6 Исус је у својој молитви споменуо и оно што ми морамо радити да бисмо добили вечни живот. (Прочитати Јована 17:3.) Он је рекао да морамо ’добро упознати‘ Бога и Христа. Како то можемо учинити? Треба да се потрудимо да сазнамо што више о Јехови и његовом Сину. Још један начин да упознамо Бога јесте да лично искусимо колико је добро држати се његових мерила. Апостоли су то већ радили, као што је Исус и рекао у молитви: „Речи које си дао мени ја сам дао њима, и они су их примили“ (Јов. 17:8). Али да би добили вечни живот морали су да и даље дубоко размишљају о Божјој Речи и да је примењују у свакодневном животу. Да ли су апостоли то чинили до краја свог живота на земљи? Сигурно јесу. То можемо рећи зато што су њихова имена урезана на дванаест камена темељаца небеског Новог Јерусалима (Откр. 21:14).

7. Шта значи познавати Бога и зашто је то толико важно?

7 На грчком језику глагол преведен са ’добро упознати‘ стоји у несвршеном облику, што подразумева трајан процес. Дакле, наше знање о Јехови треба да стално расте. Међутим, познавање Јехове као највеће особе у свемиру подразумева много више од тога да знамо његове особине и  намеру. Морамо га волети и имати близак однос с њим. Исто тако је важно да волимо нашу браћу и сестре. Божја Реч каже: „Ко не воли, није упознао Бога“ (1. Јов. 4:8). Осим тога, ако добро познајемо Бога, онда ћемо му бити послушни. (Прочитати 1. Јованову 2:3-5.) Велика је част бити међу онима који познају Јехову! Али морамо пазити да не изгубимо то драгоцено пријатељство с њим, као што се то десило Јуди Искариотском. Дајмо све од себе да учврстимо пријатељство с Јеховом. Он ће нам заузврат дати вечни живот (Мат. 24:13).

„ЗБОГ СВОГ ИМЕНА“

8, 9. Шта је Исусу било најважније док је био на земљи и које је гледиште одбацио?

8 На основу Исусове молитве забележене у 17. поглављу Јовановог јеванђеља јасно се види да Исус воли и нас, своје ученике, исто као што је волео и апостоле (Јов. 17:20). Међутим, треба да имамо на уму да постоји нешто што му је важније од нашег спасења. Током читавог његовог живота на земљи најважније му је било да прослави име свог Оца. На пример, када је у синагоги у Назарету објавио зашто је дошао на земљу, прочитао је следећи део из свитка пророка Исаије: „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима.“ Можемо бити сигурни да је Исус том приликом јасно изговорио Божје име (Лука 4:16-21).

9 Још давно пре него што је Исус дошао на земљу, јудејске верске вође су поучавале народ да не треба да користи Божје име. Исус је сигурно одбацио такво гледиште. Он је тим вођама рекао: „Ја сам дошао у име свог Оца, али ви ме не примате. Кад би неко други дошао у своје име, њега бисте примили“ (Јов. 5:43). А неколико дана пре своје смрти,  у молитви је рекао: „Оче, прослави своје име“, чиме је у ствари нагласио шта му је најважније (Јов. 12:28). Зато није чудо што је у Исусовој молитви коју управо разматрамо главна нит посвећење Божјег имена.

10, 11. (а) Како је Исус људима објавио име свога Оца? (б) Зашто Исусови ученици објављују Божје име?

10 „Објавио сам твоје име људима које си ми дао из света“, рекао је Исус. „Били су твоји, а ти си их дао мени, и држали су се твоје речи. Ја више нисам у свету, али они јесу у свету, а ја долазим к теби. Свети Оче, чувај их због свог имена које си ми дао, да буду једно, као што смо и ми“ (Јов. 17:6, 11).

11 То што је Исус својим ученицима објавио име свога Оца значило је много више од тога да је само изговарао то име. Исус им је помогао да схвате ко је Јехова, које особине има и како поступа с људима (Изл. 34:5-7). Исус је сада Краљ на небу, али он и даље помаже својим ученицима да објављују Јеховино име широм света. С којим циљем? Да што више људи упозна Јехову пре него што дође крај овог злог света. А када буде дошао крај, Јехова ће спасти своје верне слуге и тако пред свим људима прославити своје величанствено име! (Језек. 36:23).

„КАКО БИ СВЕТ ВЕРОВАО“

12. Које три ствари треба да урадимо да бисмо довршили дело које је Исус започео?

12 Исус је својим ученицима заповедио да доврше дело које је он започео. Он је у молитви Јехови овако рекао: „Као што си ти мене послао у свет, тако сам и ја њих послао у свет.“ Али Исус је знао да ће им за то бити потребна помоћ. Зато се док је био с њима трудио да им помогне да се изборе са својим манама. Молио је Јехову да им помогне да учине три важне ствари. Као прво, молио се да његови ученици не буду део Сатаниног злог света. Као друго, молио се да остану свети тако што ће се држати Божје Речи. И као треће, усрдно се молио да његови ученици буду уједињени, као што су уједињени он и његов Отац. Свако од нас треба да се пита да ли поступа у складу са оним што је наведено у овој Исусовој молитви. Исус је веровао да ће његови ученици управо то учинити и да ће зато многи прихватити добру вест. (Прочитати Јована 17:15-21.)

13. Како је Јехова услишио Исусову молитву у првом веку н. е.?

13 Јехова је услишио Исусову молитву, што можемо видети читајући Дела апостолска. Међу хришћанима у првом веку било је Јевреја и нејевреја, богатих и сиромашних, робова и робовласника. Све је то могло довести до неслоге и раздора. Али они су били тако уједињени да их је апостол Павле упоредио са различитим деловима људског тела, а за Исуса је рекао да је њихов поглавар (Еф. 4:15, 16). То је заиста изванредан успех ако узмемо у обзир колико је Сатанин свет разједињен. Наравно, сва заслуга за то припада Јехови, који је то омогућио посредством свог моћног светог духа (1. Кор. 3:5-7).

14. Како је Јехова услишио Исусову молитву у наше време?

14 Нажалост, ситуација се променила после смрти апостола.  Као што је и било проречено, у скупштину се увукао отпад што је довело до нејединства (Дела 20:29, 30). Али Исус је 1919. године своје помазане следбенике ослободио из ропства кривој религији и ујединио их савршеном везом љубави (Кол. 3:14). До каквих је резултата довело њихово проповедање? Више од седам милиона људи из ’свих народа, племена и језика‘ служи Јехови уједињено са помазаницима (Јов. 10:16; Откр. 7:9). Исус се молио да свет спозна да га је Јехова послао и да Јехова воли његове ученике као што воли њега. Јехова је на заиста изузетан начин услишио ту молитву! (Јов. 17:23).

ДИРЉИВЕ РЕЧИ ЗА КРАЈ

15. За шта се Исус посебно молио што се тиче његових помазаних ученика?

15 Нешто раније те вечери 14. нисана, Исус је својим ученицима исказао част тако што је с њима склопио савез по ком ће они владати с њим у његовом Краљевству (Лука 22:28-30; Јов. 17:22). Зато се Исус молио за све оне који ће бити његови помазани следбеници: „Оче, желим да и они које си ми дао буду са мном, тамо где сам ја, како би гледали моју славу коју си ми дао, јер си ме волео пре постанка света“ (Јов. 17:24). Они који немају небеску наду нису љубоморни на оне који је имају, што је још један доказ јединства које данас постоји међу правим хришћанима.

16, 17. (а) Шта је Исус на крају молитве рекао да ће и даље радити? (б) Шта ми и даље треба да радимо?

16 Под утицајем данашњих верских вођа, већина људи у свету игнорише чињеницу да Јехова има уједињен народ који га заиста познаје. Исто је било и у Исусово време. Зато је Исус завршио своју молитву следећим речима: „Праведни Оче, свет те није упознао, али ја сам те упознао, а ови су спознали да си ме ти послао. И обзнанио сам им твоје име и обзнањиваћу га, да љубав којом си ме волео буде у њима и ја у јединству с њима“ (Јов. 17:25, 26).

17 Исус је заиста људима објавио име свога Оца. Он и данас као Поглавар скупштине помаже својим ученицима да објављују људима Божје име и његову намеру. Послушајмо Исусову заповест и ревно учествујмо у делу проповедања и стварања ученика (Мат. 28:19, 20; Дела 10:42). Чувајмо наше драгоцено јединство. Тако ћемо поступати у складу са Исусовом молитвом, што ће Јехови донети славу, а нама вечну срећу.

^ одл. 1 То је и даље био 14. нисан.