Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Супротности и разлике — ризница мудрости и поука

Супротности и разлике — ризница мудрости и поука

Сигурно се слажеш с тим да је Исус био највећи Учитељ који је икада живео на земљи. Можда се и ти трудиш да по угледу на њега користиш питања и поређења. Међутим, да ли си некада размишљао о томе колико често је Исус наглашавао суштину онога о чему је говорио користећи контрасте, то јест супротности?

Многи људи у свакодневном говору користе ову стилску фигуру. Можда и ти то радиш, а да тога уопште ниси свестан. Примери таквих реченица били би: „Рекли су да је све воће зрело, али ово је још зелено.“ Или: „Као дете је била прилично стидљива, али сада је веома дружељубива.“

У оваквим случајевима најпре износимо неку чињеницу или неку мисао, а затим уводимо супротност користећи везнике а, али, него, већ, па ипак. Контраст се може постићи и додавањем неке информације. Такве реченице звуче природно и помажу другима да схвате шта смо желели да кажемо.

Чак и ако овакав начин изражавања није уобичајен у неким језицима или културама, није на одмет да размислимо колико је заиста вредан. Зашто? Зато што многе такве примере можемо наћи у Божјој Речи. Исус је често користио реченице у којима су долазиле до изражаја супротности. Сетимо се његових следећих речи: „Светиљка се не пали да се стави под корпу, него на свећњак.“ Или: „Нисам дошао да обезвредим [Закон], него да [га] испуним.“ Или: „Чули сте да је било речено: ’Не учини прељубу.‘ А ја вам кажем: Свако ко пожудно гледа неку жену [...]“ Или: „Чули сте да је било речено: ’Око за око и зуб за зуб.‘ А ја вам кажем: Не опирите се ономе ко је зао. Напротив, ако те неко ошамари по десном образу, окрени му и други“ (Мат. 5:15, 17, 27, 28, 38, 39).

Сличне примере можемо наћи и у другим библијским књигама. Такве реченице нам могу помоћи да схватимо суштину, а понекад се њима наглашава да је нешто боље од онога што је претходно речено. Ако имаш децу, размисли о следећим речима: „А ви, очеви, не раздражујте своју децу, него их васпитавајте на Јеховин начин и помажите им да усвоје његов начин размишљања“ (Еф. 6:4). Да је апостол Павле једноставно написао да очеви (или мајке) треба да одгајају децу у складу с Божјим мерилима, то би било сасвим исправно. Али бољи ефекат је постигао употребивши контраст, то јест супротност када је рекао родитељима да ’не раздражују своју децу него да их васпитавају на Јеховин начин‘.

Мало даље у том истом поглављу, Павле је написао: „Јер се не боримо против крви и тела, него против [...] злих духовних сила на небесима“ (Еф. 6:12). Ове речи нам вероватно помажу да  схватимо да водимо заиста озбиљну битку. Ми се не боримо са људима, већ са злим духовним силама.

КАКО НАМ МОГУ КОРИСТИТИ

У тој истој библијској књизи, то јест у Посланици Ефешанима, пронаћи ћемо и друге стихове у којима Павле истиче супротности. Размишљање о њима помоћи ће нам да разумемо суштину Павлових речи и да схватимо шта треба да радимо.

Вероватно ће ти бити и занимљиво и корисно да размотриш пропратну табелу у којој се налазе примери таквих реченица из четвртог и петог поглавља Посланице Ефешанима. Док читаш те стихове, размишљај о свом животу. Запитај се: ’Шта ја стварно мислим о томе? Како бих ја реаговао у истој или сличној ситуацији? Како би ме други проценили у светлу тих стихова?‘ Ако схватиш да на неким подручјима треба да се поправиш, онда то и уради. Нека ти примери супротности и разлика помогну да будеш боља особа.

Ту табелу можеш користити током породичног проучавања. Нека најпре сви чланови породице прочитају све реченице. Затим нека неко наведе први део реченице, а неко други нека покуша да се сети шта је стајало у другом делу реченице. Тако бисте у породичном кругу и у опуштеној атмосфери могли разговарати о томе како да на још бољи начин примените савет из другог дела реченице. Разматрање библијских стихова у којима постоје контрасти може помоћи и млађима и старијима да се понашају као прави хришћани како у кругу породице тако и на другим местима.

Можеш ли се сетити шта се каже у другом делу реченице?

Када будемо увидели колико су вредне такве изјаве, биће нам лакше да их уочимо док читамо Библију и наћи ћемо начин да их применимо у нашој хришћанској служби. На пример, особи с којом разговараш могао би рећи: „Многи кажу да сви имамо бесмртну душу, али запазите шта каже Божја Реч.“ Или док с неком особом проучаваш Библију могао би рећи: „Многи људи на овом подручју сматрају да су Бог и Исус једна особа, али шта Библија каже о томе? А шта ви мислите?“

У Библији ћемо наћи многе изјаве у којима су наглашене супротности и оне нам могу помоћи да размишљамо онако како Јехова размишља. А користећи такве примере, можемо помоћи другима да упознају библијску истину.