Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  август 2013.

Јелисеј је видео пламена кола — да ли их и ти видиш?

Јелисеј је видео пламена кола — да ли их и ти видиш?

Сиријски краљ је послао људе да пронађу пророка Јелисеја и они су му јавили да је у Дотану, утврђеном граду који се налазио на једном брду. Краљ је тамо послао војску с коњима и бојним колима. Пред зору су његове снаге опколиле град (2. Краљ. 6:13, 14).

Када је Јелисејев слуга устао и изашао напоље, видео је силну непријатељску војску и повикао: „Јао, господару! Шта ћемо сад?“ Јелисеј му је рекао: „Не бој се, јер наших има више него њихових!“ Затим се помолио: „Јехова, молим те, отвори му очи да види.“ У Библији даље стоји: „Јехова је отворио очи слузи који је видео брда пуна пламених коња и кола свуда око Јелисеја“ (2. Краљ. 6:15-17). Шта можемо научити из овог, као и из других догађаја из Јелисејевог живота?

Јелисеј је остао прибран када га је опколила сиријска војска јер се уздао у Јехову и видео како га Јехова штити. Премда ми не очекујемо да ће се у данашње време догађати нека чуда, сигурни смо да Јехова штити свој народ као групу. И ми смо на неки начин окружени пламеним коњима и колима. Ако то „видимо“ очима вере и ако се увек уздамо у Јехову, ’живећемо у спокоју‘ и искусити Јеховин благослов (Пс. 4:8). Погледајмо сада шта можемо научити и из других догађаја из Јелисејевог живота.

КАКО ЈЕ ЈЕЛИСЕЈ ПОСТАО ИЛИЈИН СЛУГА

Док је једном приликом Јелисеј орао њиву, пришао му је пророк Илија и ставио на њега свој пророчки огртач. Јелисеј је знао шта то значи. Приредио је гозбу, поздравио се са оцем и мајком и отишао од куће да би био Илијин слуга (1. Краљ. 19:16, 19-21). Будући да је био спреман да уради све што је Јехова тражио од њега, Јехова га је користио као свог слугу. Касније је дошао на Илијино место као пророк.

Јелисеј је био Илијин слуга вероватно око шест година. Између осталог, он је „Илији водом  поливао руке“ (2. Краљ. 3:11). У то време људи обично нису користили прибор за јело, као што су виљушке и ножеви, већ су јели рукама. Зато је након оброка слуга поливао водом руке свом господару да би их он опрао. Из тога можемо закључити да је Јелисеј обављао и неке послове који су сматрани мање вредним. Па ипак, за њега је била част да буде Илијин слуга.

Данас су многе Јеховине слуге у неком облику пуновремене службе. Мотивише их њихова вера и жеља да своју снагу што више користе у служби Јехови. Неки од њих су отишли од куће да би радили у Бетелу, на грађевинским пројектима и другим местима. Њихова служба често укључује послове који у свету нису толико цењени. Не би требало да такве послове сматрамо мање важнима или понижавајућима пошто их сам Јехова веома цени (Јевр. 6:10).

ЈЕЛИСЕЈ НИЈЕ ОДУСТАО ОД СВОЈЕ СЛУЖБЕ

„Пре него што је Јехова узео Илију у вихору на небеса“, рекао му је да из Галгала оде у Ветиљ. Илија је рекао Јелисеју да не треба да га прати, али Јелисеј му је одговорио: „Нећу те оставити.“ Док су ишли, још два пута је покушао да га наговори да се раздвоје, али безуспешно (2. Краљ. 2:1-6). Баш као што Рута није хтела да оде од Нојемине, тако ни Јелисеј није хтео да напусти Илију (Рута 1:8, 16, 17). Зашто? По свему судећи, Јелисеј је ценио то што му је Бог пружио прилику да служи Илији.

Јелисеј је одличан пример за нас. И ми ћемо веома ценити свако задужење које добијемо у Јеховиној организацији уколико имамо у мислима да тиме служимо Јехови, а од тога нема веће части (Пс. 65:4; 84:10).

„РЕЦИ ШТА ЖЕЛИШ ДА ТИ УЧИНИМ“

Док су ишли путем, Илија је рекао Јелисеју: „Реци шта желиш да ти учиним пре него што будем узет од тебе.“ Јелисеј је тражио нешто што ће му помоћи да боље служи Јехови, баш као што је то учинио Соломон деценијама раније. Замолио је за ’двоструки део Илијиног духа‘ (1. Краљ. 3:5, 9; 2. Краљ. 2:9). Првенци у Израелу су добијали двоструки део наследства (Пон. зак. 21:15-17). Према томе, Јелисеј је тражио да буде Илијин наследник. Штавише, он је очигледно желео да буде храбар као Илија који је ’ревновао за Јехову‘ (1. Краљ. 19:13, 14).

Како је Илија одговорио на молбу свог слуге? „Тражиш тешку ствар“, рекао му је он и додао: „Ако ме будеш видео кад будем узет од тебе, биће ти тако, ако ме не будеш видео, неће ти бити“ (2. Краљ. 2:10). Изгледа да је Илијин одговор имао двоструко значење. Као прво, једино Бог може да одлучи да ли ће Јелисеј добити оно што је тражио. Као друго, да би показао да стварно жели да то добије, морао је да остане уз Илију без обзира на то шта би се могло десити.

ШТА ЈЕ ЈЕЛИСЕЈ ВИДЕО

Како је Бог гледао на Јелисејеву молбу да добије двоструки део Илијиног духа? У Библији стоји: „Док су тако ишли и разговарали, гле, појавила су се пламена бојна кола с пламеним коњима и раздвојила их. Тако је Илија у вихору узашао на небеса. Јелисеј је то гледао.“ * Био је то Јеховин одговор на Јелисејеву молбу. Јелисеј је видео како је Илија узет од њега, добио је двоструки део његовог духа и наследио га као пророк (2. Краљ. 2:11-14).

Јелисеј је подигао пророчки огртач који је спао са Илије и ставио га на себе. Тај огртач је био доказ да је сада Јелисеј Божји пророк. Мало касније је чудом разделио воде Јордана, што је био још један доказ да га је Јехова именовао за свог пророка.

Нема сумње да је на Јелисеја оставило снажан утисак то што је видео како је Илија у вихору узашао на небеса. Пламена бојна кола с пламеним коњима не виђају се сваки дан! То је био доказ да је Јехова услишио Јелисејеву молбу. Када Бог услишава наше молитве, ми немамо визију пламених бојних кола с пламеним коњима. Па ипак, имамо јасне доказе да Јехова користи своју огромну моћ да би извршио своју вољу. Када видимо како Јехова благосиља земаљски део своје организације,  ми заправо „видимо“ како се његове небеске кочије крећу (Језек. 10:9-13).

Јелисеј је доживео много тога што га је уверило да Јехова има огромну моћ. Уз помоћ Јеховиног светог духа овај пророк је извршио 16 чуда, што је двапут више од броја чуда која се приписују Илији. * Јелисеј је по други пут видео пламена бојна кола и коње у Дотану када га је опколила сиријска војска, као што је описано на почетку чланка.

ЈЕЛИСЕЈ СЕ УЗДАО У ЈЕХОВУ

Премда су га у Дотану опколили непријатељи, Јелисеј је остао прибран. Зашто? Имао је јаку веру у Јехову. Таква вера је потребна и нама. Треба да се молимо за Јеховин свети дух како бисмо могли да стекнемо веру и друге плодове духа (Лука 11:13; Гал. 5:22, 23).

Оно што се десило у Дотану, Јелисеју је пружило добар разлог да се узда у Јехову и његову невидљиву војску. Овај пророк је схватио да је Бог поставио огромну војску својих анђела око града који су опколили непријатељи. Бог је чудом спасао Јелисеја и његовог слугу тако што је ослепио непријатељску војску (2. Краљ. 6:17-23). У тим пресудним тренуцима, као и у другим ситуацијама, Јелисеј је веровао Јехови и потпуно се уздао у њега.

Добро је да се угледамо на Јелисеја и потпуно се уздамо у Јехову (Посл. 3:5, 6). Тада ће нам се он ’смиловати и благословити нас‘ (Пс. 67:1). Наравно, ми нисмо дословно окружени пламеним колима и коњима. Али Јехова ће нас током предстојеће „велике невоље“ заштитити као организацију (Мат. 24:21; Откр. 7:9, 14). Док се то не деси, добро је да стално имамо у мислима да је ’Бог уточиште наше‘ (Пс. 62:8).

^ одл. 16 Илија није био узет на небеса где пребивају Јехова и његови анђели. Видети Стражарску кулу од 15. септембра 1997, страна 15.

^ одл. 19 Видети Стражарску кулу од 1. августа 2005, страна 10.