„ГЛЕ, деца су наследство од Јехове, награда је плод утробе мајчине“, пише у Библији (Пс. 127:3). Зато уопште не чуди што родитељи своју принову дочекују с великом радошћу.

Међутим, рођење детета носи са собом и велике одговорности. Да би дете израсло у здраву одраслу особу, треба да се редовно и здраво храни. А да би постало веран Божји слуга, потребна му је духовна храна и поука родитеља који се труде да у њега усаде љубав према Божјим начелима (Посл. 1:8). Када треба започети с поучавањем детета и шта се под тим подразумева?

 И РОДИТЕЉИМА СУ ПОТРЕБНИ САВЕТИ

Узмимо као пример Маноја из Дановог племена, који је живео у Сараји, у древном Израелу. Јеховин анђео му је рекао да ће његова жена која је била нероткиња родити сина (Суд. 13:2, 3). Овај побожан човек и његова жена сигурно су с радошћу ишчекивали рођење свог детета. Међутим, мучиле су их и неке бриге. Зато се Маноје овако молио: „Опрости, Јехова, али молим те, нека нам опет дође Божји човек ког си послао и нека нас поучи шта треба да чинимо с дететом које ће се родити“ (Суд. 13:8). Маноју и његовој жени је било важно да на исправан начин подижу то дете. Нема сумње да су свог сина Самсона поучавали Божјем закону и, као што се показало, њихов труд је уродио плодом. „Јеховин дух почео је да делује на [Самсона]“, стоји у Библији. Тако је Самсон чинио многа моћна дела док је био судија у Израелу (Суд. 13:25; 14:5, 6; 15:14, 15).

Маноје се молио за савет како да одгаја дете које је тек требало да се роди

Када треба започети с поучавањем детета о Богу? Тимотеја су његова мајка Евникија и бака Лоида поучавале ’светим списима‘ од „раног детињства“ (2. Тим. 1:5; 3:15). Дакле, оне су Тимотеја почеле поучавати о Богу још док је био сасвим мали.

Добро је да родитељи у молитви траже вођство од Јехове и да планирају како ће „од раног детињства“ поучавати своје дете. У Пословицама 21:5 пише: „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист.“ Родитељи доста тога припремају пре него што им се роди дете. Неки чак саставе списак ствари које ће им бити потребне. Исто тако, важно је да испланирају како ће поучавати дете о Јехови. Циљ треба да им буде да почну с поучавањем убрзо након што дете дође на свет.

У једној књизи пише: „Први месеци након рођења су од суштинске важности када је реч о развоју мозга. Током овог периода се број синапси — веза између можданих ћелија које омогућавају учење — повећа двадесет пута“ (Early Childhood Counts — A Programming Guide on Early Childhood Care for Development). Важно је да родитељи искористе овај период тако што ће одмах почети да поучавају дете о Јехови и његовим мерилима.

Једна наша сестра која је општи пионир рекла је за своју ћеркицу: „Почела сам да је водим са собом у службу проповедања када је имала само месец дана. Премда није могла разумети шта се дешава око ње, верујем да је то позитивно утицало на њу. Када је имала две године, без страха је нудила трактате људима.“

Деци и те како користи поука у раном узрасту. Међутим, родитељи знају да поучавање није нимало лако.

„ИСКУПЉУЈТЕ ВРЕМЕ“

За родитеље је често највећи проблем то што су деца немирна и што је тешко задржати њихову пажњу. Код мале деце пажња лети с једне ствари на другу. На крају крајева, она су радознала и истражују свет око себе. Како родитељи могу помоћи деци да се концентришу када их поучавају?

Обратимо пажњу на следеће Мојсијеве речи, забележене у Поновљеним законима 6:6, 7: „Нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу. Усађуј их у децу своју и говори о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш.“ Реч „усађивати“ носи мисао о поучавању путем честог понављања. Дете је попут младе биљке коју треба редовно заливати. Будући да понављање помаже и одраслима да запамте важне информације, сасвим сигурно ће помоћи и малој деци.

Да би поучавали своју децу, родитељи морају проводити време с њима. С обзиром на данашњи брз темпо живота, уопште није лако издвајати време за то. Међутим, апостол Павле нас саветује да ’искупљујемо време‘ за важне духовне активности (Еф. 5:15, 16). Како то можемо постићи? Један старешина чија жена има доста обавеза као општи пионир каже да му није лако да одржи равнотежу између одгајања детета, теократских задужења и посла. Када они налазе времена да поучавају своју ћеркицу? Овај отац каже: „Свако јутро, пре него што одем на посао, моја жена и ја јој читамо из Моје књиге библијских прича или из брошурице Свакодневно разматрање Писма. Увече јој  обавезно прочитамо нешто пре спавања, а кад идемо у службу проповедања водимо је са собом. Желимо да максимално искористимо прве године њеног живота.“

„КАО СТРЕЛЕ У РУЦИ ЈУНАКА“

Сигурно желимо да наша деца једног дана буду вредни и одговорни људи. Међутим, ми их првенствено поучавамо зато што желимо да она заволе Јехову (Мар. 12:28-30).

У Псалму 127:4 се каже: „Као стреле у руци јунака, таква су деца у младости.“ Овде су деца упоређена са стрелама које треба усмерити ка циљу. Кад стрелац једном одапне стрелу, више је не може вратити. Деца брзо расту и родитељи немају баш много времена на располагању. Зато то време треба да искористе да у њихове мисли и срце усаде љубав према Божјим начелима.

Што се тиче своје духовне деце, апостол Јован је написао: „За мене нема веће радости него да чујем да моја деца живе по истини“ (3. Јов. 4). И данас су родитељи срећни кад виде да њихова деца „живе по истини“.