Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

„Кажи нам када ће то бити?“

„Кажи нам када ће то бити?“

„Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (МАТ. 24:3)

1. Шта и ми попут апостола жарко желимо?

БЛИЖИО се крај Исусове службе на земљи и његови ученици су жарко желели да сазнају шта их очекује у будућности. Зато су га само неколико дана пре његове смрти четворица апостола упитала: „Када ће то бити, и шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (Мат. 24:3; Мар. 13:3). Исус им је одговорио тако што им је дао детаљно пророчанство, које је забележено у 24. и 25. поглављу Матејевог јеванђеља. Он је у том пророчанству навео многе значајне догађаје који ће се одиграти у будућности. Његове речи имају веома важно значење за нас зато што и ми жарко желимо да сазнамо шта нам доноси будућност.

2. (а) Шта смо током година желели да још боље разумемо? (б) Која ћемо три питања размотрити?

2 Јеховине слуге су током година, тражећи у молитви Јеховино вођство, детаљно разматрале Исусово пророчанство о последњим данима. Трудили су се да још боље разумеју када ће се те речи испунити. Размотримо сада три питања на основу којих ћемо видети како нам је током времена значење Исусових речи постајало све јасније. Та питања су: Када почиње „велика невоља“?, Када Исус суди „овцама“ и „јарцима“? и Када Исус ’долази‘? (Мат. 24:21; 25:31-33).

КАДА ПОЧИЊЕ ВЕЛИКА НЕВОЉА?

3. Шта смо раније мислили што се тиче времена када почиње велика невоља?

3 Годинама смо мислили да је велика невоља почела избијањем Првог светског рата 1914. године и да је Јехова ’скратио те дане‘ 1918. када се тај рат завршио како би помазани остатак имао прилику да проповеда добру вест свим народима (Мат. 24:21, 22). Када дело проповедања буде завршено, Сатанин свет ће бити уништен. Дакле, сматрали смо да велика невоља има три фазе: почетак (1914-1918), прекид (од 1918. па надаље) и крај кад дође Армагедон.

4. Шта смо увидели даљњим разматрањем Исусовог пророчанства о последњим данима?

 4 Међутим, на основу даљњег разматрања Исусових речи увидели смо да један део његовог пророчанства о последњим данима има два испуњења (Мат. 24:4-22). Прво испуњење је било у Јудеји у првом веку н. е., а друго ће бити у наше време и то у светским размерама. То је водило до још неколико нових објашњења. *

5. (а) Који тежак период је почео 1914? (б) Са којим се периодом у првом веку н. е. он може упоредити?

5 Схватили смо да велика невоља није почела 1914. године. На основу чега можемо рећи да није тада почела? На основу тога што библијско пророчанство каже да ће велика невоља започети нападом на криву религију, а не неким међународним сукобом. Дакле, догађаји који су започели 1914. године нису били почетак велике невоље већ „почетак болних невоља“ (Мат. 24:8). Те ’болне невоље‘ могу се упоредити са оним што се дешавало у Јерусалиму и Јудеји од 33. до 66. године н. е.

6. Шта ће означити почетак велике невоље?

6 Шта ће означити почетак велике невоље? Исус је рекао: „Кад видите да гадост која пустоши, о којој је говорио пророк Данило, стоји на светом месту (нека читалац употреби разборитост), тада они који буду у Јудеји нека беже у горе“ (Мат. 24:15, 16). У првом испуњењу, „гадост“ је ’стала на свето место‘ када је римска војска 66. године н. е. напала Јерусалим и јерусалимски храм, који су Јудејци сматрали светим местом. У већем испуњењу, „гадост“ ће ’стати на свето место‘ када Уједињене нације буду напале хришћанство, које је свето у очима својих верника, као и остали део Вавилона Великог. Тај напад је описан и у Откривењу 17:16-18. Он ће означити почетак велике невоље.

7. (а) Како је Божји народ у првом веку био спасен? (б) Шта можемо очекивати у будућности?

 7 Исус је још рекао да ће се ти дани ’скратити‘. То се у првом испуњењу десило када је римска војска 66. године н. е. ’скратила‘ свој напад, то јест прекинула опсаду Јерусалима. Затим су помазани хришћани побегли из Јерусалима и Јудеје да би се спасли. (Прочитати Матеја 24:22; Мал. 3:17.) Шта онда можемо очекивати током предстојеће велике невоље? Јехова ће ’скратити‘ напад Уједињених нација на криву религију, јер не жели да права религија буде уништена са кривом религијом. Тако ће Божји народ бити спасен.

8. (а) Шта ће уследити кад прође први део велике невоље? (б) Када ће, по свему судећи, последњи из групе од 144 000 добити небеску награду? (Видети напомену за овај одломак.)

 8 Шта се дешава кад прође први део велике невоље? Исусове речи указују на то да ће се пре него што почне Армагедон одиграти још неколико догађаја. Који су то догађаји? Одговор на ово питање забележен је у Језекиљу 38:14-16 и Матеју 24:29-31. (Прочитати.) * Након тога ће уследити Армагедон, врхунац велике невоље, који се може упоредити са уништењем Јерусалима 70. године н. е. (Мал. 4:1). Предстојећа велика невоља, чији ће врхунац бити у Армагедону, биће такав догађај ’каквог није било од почетка света‘ (Мат. 24:21). Након њега ће почети Христова хиљадугодишња владавина.

9. Како на Јеховин народ утиче Исусово пророчанство о великој невољи?

9 Ово пророчанство о великој невољи нам улива храброст. Зашто то можемо рећи? Зато што нам оно гарантује да ће Јеховин народ, у целини гледано, преживети велику невољу без обзира на то с каквим би се проблемима могао суочити (Откр. 7:9, 14). А што је најважније,  ми смо срећни што ће у Армагедону Јехова потврдити своје право да буде Врховни Владар и посветити своје име (Пс. 83:18; Језек. 38:23).

КАДА ИСУС СУДИ ОВЦАМА И ЈАРЦИМА?

10. Шта смо раније мислили о томе када ће се одиграти раздвајање људи на овце и јарце?

10 Хајде да видимо када се испуњава још један део Исусовог пророчанства, наиме поређење о раздвајању људи на овце и јарце (Мат. 25:31-46). Раније смо мислили да Исус као Судија раздваја људе на овце и јарце током читавог периода који се у Библији назива последњим данима и који је започео 1914. године. Сматрали смо да су они који не прихвате добру вест о Божјем Краљевству, а умру пре него што почне велика невоља у ствари јарци и да за њих нема наде да ће ускрснути.

11. Зашто можемо рећи да раздвајање људи на овце и јарце није почело 1914. године?

11 У Стражарској кули је 1995. године поново разматран стих из Матеја 25:31, где стоји: „Кад Син човечји стигне у својој слави и сви анђели с њим, тада ће сести на свој славни престо.“ У једном чланку је било истакнуто да је Исус постао Краљ Божјег Краљевства 1914. године, али да тада није ’сео на свој славни престо‘ у улози Судије који ће судити ’свим народима‘ (Мат. 25:32; упоредити с Данилом 7:13). Међутим, у поређењу о овцама и јарцима Исус је првенствено приказан у улози Судије. (Прочитати Матеја 25:31-34, 41, 46.) Будући да Исус није почео да суди свим народима 1914. године, раздвајање људи на овце и јарце није могло почети те године. * Када ће онда Исус почети да суди људима?

12. (а) Када ће Исус по први пут бити Судија свим народима? (б) Који догађаји су описани у Матеју 24:30, 31 и Матеју 25:31-33, 46?

 12 Исусово пророчанство о последњим данима открива да ће Исус по први пут бити Судија свим народима након уништења криве религије. Као што смо већ споменули у  осмом одломку, у Матеју 24:30, 31 наведени су неки догађаји који ће се одиграти током тог времена. Ако размотримо те стихове, запазићемо да је Исус прорекао догађаје који су слични онима који се спомињу у поређењу о овцама и јарцима. На пример: Син човечји долази у својој слави и са анђелима; пред њим се сакупљају сви народи; они који су просуђени као овце ’подижу главу‘ јер их очекује „вечни живот“. * Они који су просуђени као јарци ’проплакаће‘ јер ће схватити да их очекује ’вечна смрт‘ (Мат. 25:31-33, 46).

13. (а) Када ће Исус као Судија раздвојити људе на овце и јарце? (б) Како ово објашњење треба да утиче на наше гледиште о служби проповедања?

13 До каквог закључка онда можемо доћи? Исус ће судити људима из свих народа и раздвојити их на овце и јарце кад дође током велике невоље. Затим ће они који су просуђени као јарци бити заувек уништени кад дође Армагедон, то јест врхунац велике невоље. Како ово објашњење треба да утиче на наше гледиште о служби проповедања? Оно нам помаже да схватимо колико је дело проповедања важно. Људи имају времена да промене свој начин размишљања и да крену тесним путем који „води у живот“ док не почне велика невоља (Мат. 7:13, 14). Наравно, они већ сада показују да ли им се добра вест о Божјем Краљевству свиђа или не свиђа. Међутим, не смемо изгубити из вида да ће тек током велике невоље  људи бити просуђени као овце или јарци. Дакле, имамо много разлога да се трудимо да и даље пружамо могућност што већем броју људи да чују добру вест о Божјем Краљевству и да је прихвате.

Људи имају времена да промене свој начин размишљања док не почне велика невоља (Видети 13. одломак)

КАДА ИСУС ДОЛАЗИ?

14, 15. Која четири стиха се односе на Христов будући долазак у улози Судије?

 14 Да ли даљње разматрање Исусовог пророчанства открива да треба да изменимо наше објашњење тога када ће се одиграти други значајни догађаји? Одговор ће нам пружити управо то пророчанство. Погледајмо како.

15 У делу пророчанства које је забележено у Матеју 24:29–25:46, Исус се првенствено усредсредио на оно што ће се десити током ових последњих дана и током предстојеће велике невоље. Исус у тим стиховима осам пута указује на свој долазак. * Што се тиче велике невоље, он каже: „Видеће Сина човечјег како долази на облацима небеским“; „Не знате у који дан долази ваш Господ“; „Син човечји долази у час када се не надате!“ А у поређењу о овцама и јарцима, Исус каже: „Кад Син човечји стигне у својој слави“ (Мат. 24:30, 42, 44; 25:31). У сва ова четири стиха говори се о Христовом будућем доласку у улози Судије. Где у Исусовом пророчанству налазимо преостала четири указивања на његов долазак?

16. У којим се још стиховима спомиње Исусов долазак?

16 Што се тиче верног и разборитог роба, Исус је рекао: „Срећан је тај роб ако га његов господар, кад дође, нађе да тако ради.“ У поређењу о девицама, Исус је рекао: „Док су оне отишле да купе [уље], стигао је младожења.“ У поређењу о талантима, Исус је рекао: „После дужег времена дошао је господар тих робова.“ У том истом поређењу, господар каже: „Кад дођем добио [бих] своје с каматом“ (Мат. 24:46; 25:10, 19, 27). * На које време се односе ова четири стиха која говоре о Христовом доласку?

17. Које мишљење смо имали што се тиче доласка о коме се говори у Матеју 24:46?

17 Раније смо у нашим публикацијама изнели мишљење да се ова четири претходно наведена стиха  односе на Исусов долазак 1918. године. Узмимо као пример оно што је Исус рекао о ’верном и разборитом робу‘. (Прочитати Матеја 24:45-47.) Сматрали смо да се ’долазак‘ о коме се говори у 46. стиху односи на време када је Исус дошао да прегледа духовно стање помазаника 1918. године и да је 1919. тог роба поставио над свим својим имањем (Мал. 3:1). Међутим, даљње разматрање Исусових речи указује на то да наше досадашње објашњење што се тиче времена када се испуњавају неки аспекти Исусовог пророчанства треба да се измени. Зашто то кажемо?

18. Шта можемо закључити што се тиче Исусовог доласка на основу разматрања Исусовог пророчанства у целини?

18 У стиховима који претходе Матеју 24:46, реч ’долазак‘ доследно указује на време када Исус долази да објави и изврши пресуду током велике невоље (Мат. 24: 30, 42, 44). Уједно, као што смо рекли у  12. одломку, Исусов ’долазак‘ споменут у Матеју 25:31 односи се на то исто време суђења које предстоји у будућности. Зато је разумно закључити да се Исусов долазак када ће верног роба поставити над свим својим имањем, о чему се говори у Матеју 24:46, 47, такође односи на долазак који тек предстоји, то јест током велике невоље. Дакле, разматрање Исусовог пророчанства у целини показује да се свих ових осам стихова који говоре о Исусовом доласку односе на будуће време суда током велике невоље.

19. Која смо нова објашњења размотрили и на која питања ћемо добити одговор у наредним чланцима?

19 Шта смо онда у овом чланку научили? Одговорили смо на три питања која смо навели на почетку. Прво смо размотрили да велика невоља није почела 1914, већ да ће почети када Уједињене нације буду напале Вавилон Велики. Затим смо видели зашто се може рећи да Исус као Судија није почео да раздваја људе на овце и јарце 1914. године, већ да ће се то догодити током велике невоље. И на крају, размотрили смо зашто се може рећи да Исус није дошао да постави верног роба над свим својим имањем 1919. године, већ да ће се то десити током велике невоље. Дакле, сва три догађаја се односе на исти период који тек предстоји, то јест на велику невољу. Да ли ово ново објашњење утиче и на то како разумемо поређење о верном робу? Да ли утиче и на то како разумемо друга Исусова поређења која се испуњавају током овог времена краја? На ова важна питања добићемо одговор у следећим чланцима.

 

^ одл. 4 4. одломак: Додатне информације могу се наћи у Стражарској кули од 15. фебруара 1994, стране 8-21 и од 1. маја 1999, стране 8-20.

^ одл. 8 8. одломак: Један од догађаја који се спомиње у овим стиховима је ’сакупљање изабраних‘ (Мат. 24:31). Дакле, изгледа да ће сви помазаници који буду на земљи кад прође прва фаза велике невоље у једном тренутку бити узети на небо пре избијања Армагедона. Ово је измена у односу на „Питања читалаца“ у Стражарској кули од 15. августа 1990, страна 30 (енгл.).

^ одл. 11 11. одломак: Видети Стражарску кулу од 15. октобра 1995, стране 18-28.

^ одл. 12 12. одломак: Видети паралелни извештај из Луке 21:28.

^ одл. 15 15. одломак: Речи „доћи“ и „стићи“ су превод истог грчког глагола ерхоме.

^ одл. 16 16. одломак: Као што је већ речено, грчка реч која је у Матеју 25:10 преведена речју „стигао“ облик је истог грчког глагола који је у Матеју 24:46; 25:19 преведен са „дође“ и „дошао“.