Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јун 2013.

Ценимо све Јеховине особине

Ценимо све Јеховине особине

’Угледајте се на Бога, као његова вољена деца‘ (ЕФ. 5:1)

1. (а) О којим Јеховиним особинама можемо размишљати? (б) Како ће то утицати на нас?

КАДА размишљамо о томе какав је Јехова, које нам његове особине прво падну на памет? Многи од нас прво помисле на љубав, правду, мудрост и моћ. Али ми знамо да Јехова има и друге лепе особине. Заправо, могли бисмо набројати више од 40 Јеховиних особина о којима је било речи у нашим публикацијама. Замислимо само какве све фасцинантне чињенице о Јехови можемо открити током личног или породичног проучавања! Како ће то утицати на нас? Још више ћемо волети и ценити нашег небеског Оца. А што више будемо волели Јехову, више ћемо желети да му се приближимо и да га опонашамо (Ис. Нав. 23:8; Пс. 73:28).

2. (а) Шта ће нам помоћи да још више ценимо Јехову? (б) О чему ће у наставку бити речи?

2 Али шта у ствари значи ценити нешто? То значи препознати праву вредност нечега. Цењење може продубити наш осећај захвалности. Ево једног примера: Неко ново јело нам се најпре може свидети зато што дивно мирише. Али још више ће нам се допасти кад га будемо пробали уживајући у сваком залогају и када на крају успемо да га и сами припремимо. Слично томе, још више ћемо ценити Јехову када се упознамо с његовим особинама, када размишљамо о њима и када их показујемо у свом животу (Еф. 5:1). Сврха овог и наредна два чланка јесте да продубимо љубав и поштовање према Јехови док размишљамо о неким његовим особинама о којима нисмо толико често говорили. Размотрићемо шта се под сваком од тих особина подразумева, како их Јехова показује и како се и ми можемо угледати на њега и испољавати те особине у свом животу.

 ЈЕХОВА ЈЕ ПРИСТУПАЧАН

3, 4. (а) Како би описао приступачну особу? (б) На основу чега знамо да је Јехова приступачан?

3 Прва особина коју ћемо размотрити јесте приступачност. Како би описао приступачну особу? Можда би рекао да је то неко ко је добар, с ким се може лако разговарати и ко је спреман на сарадњу. Колико је неко приступачан често се може закључити на основу онога што говори, као и на основу гестова, израза лица и других невербалних знакова.

4 На основу чега знамо да је Јехова приступачан? Иако је он свемоћни Створитељ читавог свемира, спреман је да нас саслуша кад му се молимо и да услиши наше молитве. (Прочитати Псалам 145:18 и Исаију 30:18, 19.) Јехови се можемо дуго молити и то у свако доба и на сваком месту. Слободно му се можемо обратити јер знамо да нас због тога никада неће прекорити (Пс. 65:2; Јак. 1:5). Јехова је баш због тога што је приступачан дозволио да у својој Речи буде описан изразима које ми као људи разумемо. На пример, псалмиста Давид је написао да нас „очи Јеховине гледају“ и да нас ’десница његова чврсто држи‘ (Пс. 34:15; 63:8). Пророк Исаија је Јехову упоредио са пастиром када је рекао: „Својом руком скупиће јагањце, у недрима ће их носити“ (Ис. 40:11). Та слика брижног пастира који у недрима носи мало јагње показује колико Јехова жели да будемо близу њега. Наш небески Отац је заиста приступачан! Како и ми можемо испољавати ту особину?

ИЗУЗЕТНО ВРЕДНА ОСОБИНА

5. Зашто је важно да старешине буду приступачне?

5 Пре извесног времена, ревним Сведоцима који живе на различитим континентима било је постављено следеће питање: „Коју особину  највише цените код старешина?“ Огромна већина је одговорила да је то приступачност. Наравно, сви прави хришћани треба да се труде да буду приступачни, али то је посебно важно за старешине (Ис. 32:1, 2). Једна сестра је коментаришући зашто јој је та особина толико важна споменула следеће: „Врлине неког старешине могу бити од користи његовој браћи и сестрама само ако је он приступачан.“ Да ли схватамо колико је ова изјава логична? Али шта некога чини приступачним?

6. Шта је неопходно да би неко био приступачан?

6 Да би неко био приступачан, мора бити искрено заинтересован за друге. Ако је старешина спреман да се даје за добробит браће и сестара, укључујући и децу, они ће осетити да му је заиста стало до њих (Мар. 10:13-16). Дванаестогодишњи Карлос каже: „Старешине у нашој дворани су љубазне и насмејане и то ми се код њих много свиђа.“ Наравно, није довољно да неки старешина каже да је приступачан, већ то треба да покаже и делима (1. Јов. 3:18). Како то може учинити?

7. Зашто су људи често спремни да започну разговор када виде наш конгресни беџ и шта из тога можемо научити?

7 Размислимо о следећем примеру. Један брат је пре извесног времена носио конгресни беџ док се авионом враћао са конгреса. Када је стјуард видео беџ на коме је писало ’Нека дође Краљевство Божје‘, рекао је брату: „И треба да дође — могли бисмо да попричамо о томе.“ Касније су разговарали и тај човек је радо узео наше часописе. Многи од нас су имали слична искуства. Али зашто су људи често спремни да започну разговор кад виде наш конгресни беџ? Зато што онај ко га носи у ствари каже другима: „Слободно ме питајте куда идем.“ Тај беџ показује људима да смо спремни да разговарамо о својим веровањима. Слично томе, старешине желе да својим ставом кажу браћи и сестрама: „Слободно ми се обратите.“ Како то могу постићи?

8. Како старешине показују да су искрено заинтересоване за друге и како то утиче на скупштину?

8 Неки обичаји се разликују од земље до земље, али када срдачним осмехом и руковањем поздравимо нашу браћу, тиме им кажемо да смо искрено заинтересовани за њих. Ко треба да преузме иницијативу? Запазимо какав нам је пример оставио Исус. Матеј каже да је Исус пришао својим ученицима и почео да разговара с њима (Мат. 28:18). Исто тако и старешине данас прилазе браћи и сестрама да би разговарали с њима. Како то утиче на скупштину? Једна пионирка која има 88 година је рекла: „Старешине ме срдачним осмехом и охрабрујућим речима поздраве када дођем у Дворану Краљевства и зато их стварно волим.“ Једна друга сестра каже: „Можда то изгледа као нека ситница, али много ми значи што ме старешина са осмехом поздрави када дођем на састанак.“

ПРИСТУПАЧНИ И СПРЕМНИ НА САРАДЊУ

9, 10. (а) Какав нам пример Јехова пружа? (б) Како старешине могу показати да су спремне на сарадњу?

 9 Очигледно је да не можемо бити приступачни ако нисмо спремни на сарадњу. Јехова нам је у том погледу изванредан пример. Он „није далеко ни од кога од нас“ (Дела 17:27). Један од начина на који старешине показују да су спремне на сарадњу јесте да издвајају  време пре и после састанака да разговарају са браћом и сестрама, како са млађима тако и са старијима. Један брат који је пионир рекао је: „Кад ме старешина пита како сам, а затим застане да чује шта ћу рећи, осећам да ме цени.“ Једна сестра која је Јеховин сведок већ скоро 50 година рекла је: „Осећам се вредном када старешине после састанка издвоје мало времена да попричају са мном.“

10 Наравно, старешине имају и других обавеза. Али првенствени циљ на састанцима треба да им буде да посвете пажњу својим суверницима.

ЈЕХОВА ЈЕ НЕПРИСТРАН

11, 12. (а) Шта значи бити непристран? (б) Шта Библија каже о Јехови што се тиче непристраности?

11 Непристраност је још једна Јеховина изванредна особина. Шта значи бити непристран? То значи бити фер и коректан према свима, без разлике. Непристраност се види у ставу и поступцима. Зашто су потребне обе ствари? Зато што ће се само онај ко заиста има непристран став према другима тако и понашати према њима. У грчком делу Светог писма, израз који је преведен са „није пристран“ дословно значи „онај који не процењује по спољашњости“, то јест ко никоме не повлађује (Дела 10:34). Дакле, онај ко је непристран неће обраћати пажњу на то како неко изгледа или у каквим условима живи, већ какав је као човек.

12 Јехова је најбољи пример што се тиче непристраности. Његова Реч каже да он ни према коме „није пристран“. (Прочитати Дела апостолска 10:34, 35 и Поновљене законе 10:17.) Једна ситуација која је искрсла у Мојсијево доба то јасно показује.

Салпадове кћери су се увериле у то да је Бог непристран (Видети 13. и 14. одломак)

13, 14. (а) У каквој су се ситуацији нашле Салпадове кћери? (б) Како је Јехова показао да је непристран?

 13 Непосредно пре него што су Израелци ушли у Обећану земљу, пет неудатих кћери Салпада из Манасијиног племена нашло се у једној незавидној ситуацији. О чему се радило? Њихов отац је умро и оне нису могле добити земљу у наследство. Зашто? Зато што су према Мојсијевом закону само синови имали право на наследство. Али њихов отац није имао синове (Бр. 26:33, 52-55). Да ли ће ту земљу наследити неки други рођаци? Шта су Салпадове кћери урадиле?

14 Оне су дошле пред Мојсија и питале га: „Зашто да се име нашег оца избрише из његове породице зато што није имао сина?“ Затим су га замолиле: „Дај нам наследство међу браћом нашег оца.“ Да ли је Мојсије рекао да се не може  одступити од правила? Не, он је „изнео њихов случај пред Јехову“ (Бр. 27:2-5). Шта се онда догодило? Јехова је рекао Мојсију: „Салпадове кћери су у праву. Свакако им дај у наследство посед међу браћом њиховог оца и пренеси на њих наследство њиховог оца.“ Јехова је отишао и корак даље. Он је тај изузетак претворио у правило и рекао Мојсију: „Кад неко умре а нема сина, његово наследство пренесите на његову кћер“ (Бр. 27:6-8; Ис. Нав. 17:1-6). Од тада су све Израелке које су се нашле у истој ситуацији биле заштићене.

15. (а) Како се Јехова опходио према свом народу, чак и према онима који су били у незавидној ситуацији? (б) Који још библијски примери говоре о Јеховиној непристраности?

15 Јехова је својом одлуком показао колико је добар и непристран! Те жене су се нашле у незавидној ситуацији, али Јехова се праведно и с поштовањем опходио према њима, као и према свим осталим Израелцима (Пс. 68:5). Ово је само један од многих библијских примера који потврђују једну охрабрујућу чињеницу — Јехова је непристран према свим својим слугама (1. Сам. 16:1-13; Дела 10:30-35, 44-48).

УГЛЕДАЈМО СЕ НА ЈЕХОВУ

16. Како можемо радити на томе да будемо непристрани попут Јехове?

16 Како и ми можемо бити непристрани попут Јехове? Сетимо се да се непристраност огледа како у ставу тако и у поступцима. Само ако смо заиста непристрани тако ћемо се и понашати према другима. Можда бисмо за себе рекли да смо толерантни и непристрани. Међутим, вероватно смо свесни тога да није увек лако објективно проценити своја осећања. Како онда можемо утврдити да ли смо познати по томе да смо непристрани? Када је Исус желео да сазна шта људи говоре о њему, питао је своје поуздане пријатеље: „Шта говоре људи, ко је Син човечји?“ (Мат. 16:13, 14). Зашто не бисмо и ми поступили попут Исуса? Могли бисмо питати неког пријатеља на чију искреност можемо рачунати да ли смо познати по томе да смо непристрани. Шта треба да радимо ако нам каже да код нас има неких трагова пристраности кад је реч о раси, националности, друштвеном или економском положају? Тада усрдно молимо Јехову да нам помогне да исправимо своје ставове да бисмо били потпуно непристрани као и он (Мат. 7:7; Кол. 3:10, 11).

17. Како ћемо показати да смо непристрани?

 17 У скупштини ће се видети да желимо да поступамо попут Јехове ако се према свој браћи и сестрама опходимо љубазно и с поштовањем. На пример, бићемо гостољубиви према свима, укључујући и оне који су одрасли у другачијој култури, као и сиромашне, сирочиће или удовице. (Прочитати Галатима 2:10 и Јаковљеву 1:27.) Осим тога, ми непристрано проповедамо добру вест свим људима, па и онима који су странци у нашој земљи. Заиста смо срећни што наша литература излази на око 600 језика. То је видљив доказ непристраности!

18. Како ћеш показати да цениш то што је Јехова приступачан и непристран?

18 Нађимо времена да размишљамо о томе колико је Јехова приступачан и непристран. То ће нам помоћи да га још више волимо и ценимо. Тада ћемо бити подстакнути да га још боље опонашамо и да те особине испољавамо у опхођењу са нашом браћом и сестрама, као и са онима којима проповедамо добру вест.

„Јехова је близу свих који га призивају“ — Пс. 145:18 (Видети 9. одломак)

„Јехова, ваш Бог [...] није пристран“ — Пон. зак. 10:17 (Видети 17. одломак)