Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ценимо Јеховину верност и спремност да опрашта

Ценимо Јеховину верност и спремност да опрашта

„Ти си, Јехова, добар и спреман да опростиш, велика је милост твоја према свима који те призивају“ (ПС. 86:5)

1, 2. (а) Зашто ценимо пријатеље који су верни и спремни да опраштају? (б) На која питања ћемо добити одговор?

КО ЈЕ за тебе прави пријатељ? „За мене је прави пријатељ неко ко је увек уз мене и ко ми опрашта кад нешто погрешим“, каже наша сестра Ешли. Сви ми волимо пријатеље који су верни и спремни да опраштају. Они доприносе томе да се осећамо сигурно и вољено (Посл. 17:17).

2 Јехова је највернији пријатељ кога можемо имати и он је увек спреман да опрости. Баш као што је и псалмиста рекао: „Ти си, Јехова, добар и спреман да опростиш, велика је милост [или: „верна љубав“] твоја према свима који те призивају“ (Пс. 86:5). Шта значи бити веран и опраштати? Како Јехова показује те дивне особине? Како се и ми можемо угледати на њега? Одговори на ова питања помоћи ће нам да још више волимо нашег најбољег пријатеља Јехову, као и да учврстимо пријатељства с нашом браћом и сестрама (1. Јов. 4:7, 8).

ЈЕХОВА ЈЕ ВЕРАН

3. Шта се подразумева под верношћу?

3 Верност подразумева оданост, искреност и дубоку приврженост. Верна особа није превртљива, већ је с љубављу привржена некоме (или нечему) чак и у тешким околностима. Јехова је заиста ненадмашан када је реч о верности (Откр. 16:5).

4, 5. (а) Како Јехова показује верност? (б) Како нам размишљање о Јеховиној верности може улити додатну снагу?

4 Како Јехова показује верност? Он никада не оставља своје верне слуге. То је потврдио и краљ Давид, Јеховин верни слуга. (Прочитати 2. Самуилову 22:26.) Када је Давид био у тешким ситуацијама, Јехова је показао да му је  веран тако што му је пружао вођство, штитио га и избављао (2. Сам. 22:1). Давид је знао да Јеховина верност не остаје само на речима. Зашто је Јехова био такав према Давиду? Зато што му је Давид био веран. Јехова цени своје верне слуге и за узврат је и он њима веран (Посл. 2:6-8).

5 Размишљање о Јеховиној верности може нам улити додатну снагу. Један наш брат који се зове Рид каже: „Волим да читам о томе како је Јехова поступао са Давидом у време невоље. Јехова је увек подржавао Давида, чак и када је морао да бежи од других и да живи по пећинама. То ми много значи јер знам да ће Јехова бити уз мене све док му верно служим, у каквим год околностима да се нађем и колико год да све изгледа црно.“ Сигурно се и ти слажеш са овим речима (Римљ. 8:38, 39).

6. На које још начине Јехова показује верност и како то користи његовим слугама?

6 На које још начине Јехова показује верност? Он се постојано држи својих мерила. Гарантује нам да ће ’до наше старости бити исти‘ (Ис. 46:4). Он увек доноси одлуке на основу својих непроменљивих мерила што се тиче добра и зла (Мал. 3:6). Осим тога, Јехова показује верност и тако што држи своју реч (Ис. 55:11). Све Јеховине верне слуге имају користи од тога. Зашто то кажемо? Зато што можемо бити сигурни да ће он одржати своје обећање и да ће нас благословити ако се максимално трудимо да се држимо његових мерила (Ис. 48:17, 18).

БУДИМО ВЕРНИ ПОПУТ ЈЕХОВЕ

7. Који је један од начина да будемо верни попут Јехове?

 7 Како и ми можемо бити верни попут Јехове? Један од начина је да учинимо нешто за оне који се налазе у тешким ситуацијама (Посл. 3:27). На пример, да ли знаш да је неко од браће и сестара обесхрабрен, можда због здравствених проблема, противљења у породици или неких личних пропуста? Зашто не би преузео иницијативу и рекао им неке ’пријатне и утешне речи‘? (Зах. 1:13). * Тако ћеш доказати да си поуздан и веран пријатељ који је „приврженији од брата“ (Посл. 18:24).

8. Како на пример можемо показати верност у браку?

8 Верност ћемо показати и тако што ћемо остати одани онима које волимо. На пример, ако смо у браку, знамо да треба да останемо верни свом брачном другу (Посл. 5:15-18). Зато нећемо направити чак ни први корак који би нас могао навести на прељубу (Мат. 5:28). Осим тога, верност према браћи и сестрама показаћемо тако што их нећемо оговарати и клеветати, нити ћемо ширити или слушати негативне приче о њима (Посл. 12:18).

9, 10. (а) Коме првенствено желимо да останемо верни? (б) Зашто није увек лако држати се Јеховиних заповести?

9 Нарочито је важно да останемо верни Јехови. Како то можемо постићи? Тако што ћемо се трудити да на ствари гледамо из његовог угла, то јест да волимо оно што он воли и да мрзимо оно што он мрзи, и да се у складу с тим понашамо. (Прочитати Псалам 97:10.) Што више будемо ускладили своје мисли и осећања са Јеховиним, то ће нам бити лакше да слушамо његове заповести (Пс. 119:104).

10 Наравно, није увек лако држати се Јеховиних заповести. Можда  морамо да се посебно трудимо да останемо верни Јехови. На пример, нека наша браћа и сестре би волели да се ожене или удају, али међу Божјим слугама још нису нашли особу с којом би могли ступити у брак (1. Кор. 7:39). Рецимо, нека неудата сестра вероватно примећује како је колеге с посла увек упознају с неким за кога би се могла удати. Можда се та сестра осећа усамљено. Али она је чврсто одлучила да остане верна Јехови. Такве изванредне примере верности несумњиво веома ценимо! Јехова ће сигурно благословити све оне који му остају верни упркос потешкоћама (Јевр. 11:6).

„Има и пријатеља приврженијих од брата“ — Посл. 18:24 (Видети 7. одломак)

’Спремно опраштајте једни другима‘ — Еф. 4:32 (Видети 16. одломак)

ЈЕХОВА ЈЕ СПРЕМАН ДА ОПРАШТА

11. Шта значи опраштати?

11 Једна од Јеховиних особина коју можда највише ценимо јесте његова спремност да опрашта. Шта значи опраштати? У суштини, то значи прећи преко неке увреде када постоји ваљани разлог за то. Под тим се не подразумева да ћемо једноставно прогледати некоме кроз прсте или се правити као да се ништа није десило. Ако смо решили да некоме нешто опростимо, онда то значи да смо одлучили да се не љутимо због онога што се десило. Свето писмо нам каже да је Јехова ’спреман да опрости‘ онима који се искрено кају (Пс. 86:5).

12. (а) Како Јехова показује да је спреман да опрости? (б) Шта значи то што су наши греси ’избрисани‘?

12 Како Јехова показује да је спреман да опрости? Када Јехова опрашта, он то чини великодушно, јер опрашта потпуно и трајно (Ис. 55:7). На основу чега знамо да Јехова потпуно опрашта? Погледајмо шта пише у Делима апостолским 3:19. (Прочитати.) Апостол Петар је подстакао оне који су га слушали да се ’покају и обрате‘. Када се онај ко је починио грех искрено каје, он из дубине срца жали због  онога што је урадио и чврсто је решио да више не чини такав грех (2. Кор. 7:10, 11). Осим тога, право покајање подстиче грешника да се ’обрати‘, то јест да престане да греши и да почне да чини оно што је Богу угодно. Петар је онима који су га слушали рекао да ће им греси бити избрисани ако се буду искрено покајали. Дакле, кад нам Јехова опрашта, наши греси су потпуно избрисани, као да их никада нисмо ни починили (Јевр. 10:22; 1. Јов. 1:7).

13. Шта нам гарантују речи „више се нећу сећати њиховог греха“?

13 На основу чега знамо да Јехова трајно опрашта? Погледајмо Јеремијино пророчанство о новом савезу, који је склопљен са помазаним хришћанима и омогућује опроштење греха онима који верују у откупну жртву. (Прочитати Јеремију 31:34.) Јехова каже: „Опростићу им њихов преступ и више се нећу сећати њиховог греха.“ Дакле, Јехова нам гарантује да више ништа неће предузети против нас због греха које нам је већ опростио. Он не извлачи наше грехе из прошлости да би нас увек изнова кажњавао због њих. Он нам опрашта грехе и више се не осврће на њих (Римљ. 4:7, 8).

14. Како нам размишљање о Јеховиној спремности да опрашта може донети утеху? Наведи пример.

14 Размишљање о Јеховиној спремности да нам опрашта донеће нам велику утеху. Погледајмо један пример. Пре доста година, једна сестра коју ћемо звати Елена била је искључена. После неког времена је била примљена. „Иако сам говорила себи и другима да верујем да ми је Јехова опростио“, каже Елена, „имала сам осећај да је далеко од мене и да су други ближи и приснији с њим.“ Она каже да јој је велику утеху донело дубоко размишљање о томе како Библија описује Јеховину спремност да нам опрашта. „Осетила сам Јеховину љубав и милосрђе као никада раније“, каже Елена. Нарочито јој је значила следећа мисао: „Кад нам Јехова опрашта грехе, не морамо да се осећамо као да ћемо носити мрљу тих греха до краја живота.“ * Она још каже: „Схватила сам да у дубини душе нисам веровала да Јехова може да ми све опрости и мислила сам да ћу носити тај терет до краја живота. Знам да ће ми требати још времена, али почела сам да осећам да заиста могу да се приближим Јехови и чини ми се као да сам скинула неки терет с леђа.“ Ми заиста служимо дивном Богу који је спреман да нам опрашта! (Пс. 103:9).

СПРЕМНО ОПРАШТАЈМО ПОПУТ ЈЕХОВЕ

15. Како се можемо угледати на Јехову што се тиче опраштања?

15 На Јехову се можемо угледати ако смо спремни да опростимо другима кад год постоји ваљани разлог за то. (Прочитати Луку 17:3, 4.) Немојмо заборавити да када Јехова нама опрашта грехе, он их заборавља у том смислу што се више не осврће на њих. Зато и ми када опраштамо другима, желимо да то оставимо иза себе и да се више не осврћемо на оно што се догодило.

16. (а) Да ли то што смо спремни да опраштамо значи да превиђамо увреде и дозвољавамо другима да нас искоришћавају? Објасни. (б) Шта морамо радити да би нам Бог опраштао?

 16 То што смо спремни да опростимо не значи да превиђамо увреде нити да дозвољавамо другима да нас искоришћавају. Ми једноставно не желимо да гајимо озлојеђеност. Међутим, значајно је запазити  да ми морамо опраштати другима ако желимо да Бог опрашта нама (Мат. 6:14, 15). Јехова је саосећајан и „памти да смо прах“ (Пс. 103:14). Зато када нас други повреде речима или неким поступцима, сетимо се да су и они несавршени попут нас и од срца им опростимо (Еф. 4:32; Кол. 3:13).

Искрено се молимо за оне који су нас повредили (Видети 17. одломак)

17. Шта нам може помоћи ако су нас неки брат или сестра повредили?

 17 Наравно, није увек лако опростити. Чак је и неким помазаним хришћанима у првом веку очигледно било тешко да реше неке несугласице (Фил. 4:2). Ако су нас неки брат или сестра повредили, шта нам може помоћи? Погледајмо Јовов пример. Он је био јако повређен када су га његови „пријатељи“ — Елифас, Вилдад и Софар — неосновано оптужили (Јов 10:1; 19:2). Јехова их је на крају прекорио због тога. Рекао им је да оду код Јова и принесу жртву за своје грехе (Јов 42:7-9). Али Јехова је и од Јова тражио да нешто учини. Шта то? Рекао му је да се моли за њих. Јов је тако и урадио и Јехова га је благословио што је био спреман да опрости. (Прочитати Јова 42:10, 12, 16, 17.) Коју поуку из тога можемо извући? Када се искрено молимо за некога ко нас је повредио, биће нам лакше да не гајимо озлојеђеност.

И ДАЉЕ ЦЕНИМО СВЕ ЈЕХОВИНЕ ОСОБИНЕ

18, 19. Како можемо и даље продубљивати своју љубав према Јехови?

18 Сигурно смо уживали док смо разматрали неке од Јеховиних дивних особина. Видели смо да је приступачан, непристран, великодушан, разуман, веран и спреман да опрашта. Наравно, то је само делић онога што још можемо сазнати о Јехови. Кроз читаву вечност ћемо откривати још много тога лепог о њему (Проп. 3:11). Сигурно се слажемо са речима апостола Павла, који је написао: „О дубино богатства, мудрости и знања Божјег!“ Исто се може рећи и за Божју љубав и шест особина о којима је било речи у овим чланцима (Римљ. 11:33).

19 И даље продубљујмо своју љубав према Јехови због свих његових дивних особина. Упознајмо се с њима, размишљајмо о њима и трудимо се да их у свом животу испољавамо (Еф. 5:1). Док то будемо чинили, сигурно ћемо се све више уверавати у истинитост псалмистиних речи: „А мени је добро бити близу Бога“ (Пс. 73:28).

^ одл. 7 Корисни предлози могу се наћи у чланцима „Да ли си недавно икога охрабрио?“ у Стражарској кули од 15. јануара 1995. и „Подстицати на љубав и добра дела — како?“ у издању од 1. априла 1995.