Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ценимо Јеховину великодушност и разумност

Ценимо Јеховину великодушност и разумност

„Јехова је добар према свима, и милосрђе његово почива над свим делима његовим“ (ПС. 145:9)

1, 2. Коју прилику имају Јеховини пријатељи?

„У БРАКУ смо скоро 35 година“, каже Моника, једна наша сестра. „Мој муж и ја се одлично познајемо. Али чак и после свих ових година, још увек једно о другом откривамо нешто што досад нисмо знали.“ Сигурно је исто тако и у многим другим браковима и пријатељствима.

2 Лепо је када можемо боље упознати оне које волимо. Међутим, од свих пријатељстава која имамо, пријатељство са Јеховом је најважније. Никада нећемо знати све о њему (Римљ. 11:33). Кроз читаву вечност имаћемо прилику да се упознајемо са Јеховиним особинама и да га због њих још више волимо и ценимо (Проп. 3:11).

3. О чему ћемо говорити у овом чланку?

3 У претходном чланку смо говорили о томе колико је Јехова приступачан и непристран, због чега га још више ценимо. Сада ћемо говорити о још две његове дивне особине, а то су великодушност и разумност. Тако ћемо још боље разумети колико је Јехова „добар према свима“ и колико „милосрђе његово почива над свим делима његовим“ (Пс. 145:9).

ЈЕХОВА ЈЕ ВЕЛИКОДУШАН

4. Шта је суштина праве великодушности?

4 Шта значи бити великодушан? Одговор налазимо у Исусовим речима забележеним у Делима апостолским 20:35: „Више усрећује давање него примање.“ Овом једноставном изјавом Исус је истакао суштину праве великодушности. Великодушна особа радо троши своје време, снагу и средства у корист других. У суштини, великодушност се не мери вредношћу онога што се даје, већ мотивом који стоји  иза тога. (Прочитати 2. Коринћанима 9:7.) Нико није толико великодушан као Јехова и зато Библија за њега каже да је ’срећан Бог‘ (1. Тим. 1:11).

5. Како Јехова показује великодушност?

5 Како Јехова показује великодушност? Он подмирује потребе свих људи, укључујући и оне који му још не служе. Јехова је заиста „добар према свима“. Он „даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима“ (Мат. 5:45). Зато је апостол Павле, када се обраћао онима који нису веровали у Јехову, рекао да им он ’чини добро, дајући им кишу с неба и плодоносна времена, пунећи њихова срца до ситости јелом и весељем‘ (Дела 14:17). Јехова је очигледно великодушан према свим људима (Лука 6:35).

6, 7. (а) О коме Јехова посебно брине? (б) Наведи пример који показује како се Бог брине о својим верним слугама.

6 Јехова посебно ужива у томе да се брине о својим верним слугама. Краљ Давид је рекао: „Млад сам био и остарео сам, али нисам видео праведника остављеног, ни децу његову хлеб да просе“ (Пс. 37:25). Многе верне Јеховине слуге су на својој кожи осетиле колико Јехова брине за њих. Погледајмо један пример.

7 Пре неколико година се Ненси, једна наша сестра у пуновременој служби, нашла у незгодној ситуацији. Она каже: „Требало је да следећег дана платим станарину од 66 долара. Нисам имала тај новац и нисам знала како да дођем до њега. Помолила сам се Јехови у вези с тим и отишла на посао. Радила сам у једном ресторану као конобарица. Нисам очекивала да ћу те вечери добити баш много бакшиша зато што је то био дан у недељи када обично нема гостију. На моје изненађење, те вечери је у ресторану било неколико гостију. Када сам завршила смену и избројала новац од бакшиша, било је тачно 66 долара.“ Ненси је уверена да јој је Јехова великодушно дао управо оно што јој је било потребно (Мат. 6:33).

8. Који је највреднији дар од свих дарова које је Јехова дао људима?

8 Јеховин највреднији дар стоји на располагању свима. О чему је заправо реч? Реч је о откупној жртви његовог Сина. Исус је рекао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јов. 3:16). У овом контексту „свет“ се односи на читаво човечанство. Тај највреднији дар који је Јехова дао људима стоји на располагању свима који желе да га прихвате. Они који исказују веру у Исуса добиће вечни живот (Јов. 10:10). То је заиста највећи доказ Јеховине великодушности!

 БУДИМО ВЕЛИКОДУШНИ ПОПУТ ЈЕХОВЕ

Закон је подстицао Израелце да буду великодушни попут Јехове (Видети 9. одломак)

9. Како можемо бити великодушни попут Јехове?

 9 Како можемо бити великодушни попут Јехове? Он нам „богато даје све да у томе уживамо“. Зато треба да и ми будемо ’спремни да с другима делимо‘ оно што имамо и да тако допринесемо њиховој радости (1. Тим. 6:17-19). Ми од својих средстава радо дајемо дарове онима које волимо и помажемо онима који су у оскудици. (Прочитати Поновљене законе 15:7.) Шта ће нам помоћи да не заборавимо да будемо великодушни? Нека наша браћа и сестре имају обичај да кад год добију неки поклон, траже прилику да и они некоме нешто поклоне. У нашим скупштинама има заиста много великодушне браће и сестара.

10. Како можемо показати да смо великодушни?

10 Своју великодушност према другима можемо показати речима и делима. Како? Тако што ћемо своје време и снагу користити да помогнемо другима и да их охрабримо (Гал. 6:10). Да бисмо проверили како стојимо у том погледу, могли бисмо се питати: ’Да ли други сматрају да сам спреман да их саслушам када ми причају о својим проблемима? Да ли сам, кад год је то могуће, спреман да урадим нешто за некога или да му помогнем кад ме за то замоли? Када сам задњи пут искрено похвалио неког члана своје породице или неког суверника?‘ Када смо спремни да дајемо, бићемо ближи и са Јеховом и са нашом браћом и сестрама (Лука 6:38; Посл. 19:17).

11. Како можемо бити великодушни према Јехови?

 11 И према Јехови можемо бити великодушни. У Божјој Речи пише: „Исказуј част Јехови иметком својим“ (Посл. 3:9). У наш иметак спадају наше време, снага и средства које спремно трошимо у нашој служби.  Чак и мала деца могу научити да буду великодушна према Јехови. „Када као породица дајемо прилог, дозвољавамо својој деци да новац ставе у кутију за прилог у Дворани Краљевства“, каже наш брат Џејсон. „Она уживају у томе зато што, како сама кажу, ’дају нешто Јехови‘.“ Деца која одмалена науче да се радују кад могу да нешто дају Јехови вероватно ће имати такав став и кад одрасту (Посл. 22:6).

ЈЕХОВА ЈЕ РАЗУМАН

12. Шта значи бити разуман?

12 Разумност је још једна Јеховина дивна особина. Шта значи бити разуман? Изворна реч која је у преводу Нови свет обично превођена као „разуман“ дословно значи „спреман да попусти“ (Титу 3:1, 2, фуснота). Разумна особа не инсистира на слову закона, није груба нити безразложно строга, већ се труди да буде блага према другима и да узима у обзир њихове околности. Спремна је да саслуша друге и да удовољи њиховим жељама када је то могуће.

13, 14. (а) Како Јехова показује колико је разуман? (б) Шта можемо научити о разумности на основу тога како је Бог поступао са Лотом?

13 Како Јехова показује колико је разуман? Он узима у обзир осећања својих слугу и често је спреман да удовољи њиховим жељама. На пример, погледајмо како је Јехова поступао са праведним човеком Лотом. Када је одлучио да уништи Содом и Гомору, јасно је рекао Лоту да бежи у брда. Међутим, Лот је из неког разлога молио Јехову да му дозволи да побегне на једно друго место. Он је у ствари тражио од Јехове да промени свој план! (Прочитати Постанак 19:17-20.)

14 Неко би лако могао рећи да је Лот био слаб или непослушан. На крају крајева, Јехова га је свакако могао спасти где год да је био, тако да није било никаквог разлога за страх. Али то су ипак били његови страхови. Лот се осећао тако како се осећао и Јехова је то узео у обзир. Дозволио је Лоту да побегне у град који је хтео да уништи. (Прочитати Постанак 19:21, 22.) Јехова очигледно није био ни строг, а ни груб. Био је разуман и спреман да попусти.

15, 16. Како се у Мојсијевом закону видело колико је Јехова разуман? (Видети слику на 12. страни.)

15 Погледајмо сада како се у Мојсијевом закону видело колико је Јехова разуман. Ако је неки Израелац био толико сиромашан да није могао да на жртву принесе јагње или јаре, могао је уместо тога принети два голуба или две грлице. Али шта ако је био толико сиромашан да ни то није могао да принесе? У том случају Јехова је дозволио сиромашним Израелцима да на жртву принесу мало брашна. Али запазимо један важан детаљ: То није смело бити обично брашно, већ „фино брашно“, које се користило само у изузетним приликама (Пост. 18:6). Зашто је то важно? (Прочитати Левитску 5:7, 11.)

16 Замисли да си ти Израелац и то прилично сиромашан. Док улазиш у свети шатор са мало брашна које приносиш на жртву, примећујеш богатије Израелце како доводе стоку. Можда ти је непријатно зато што твоја жртва изгледа безначајно. А онда помислиш на то да је твоја жртва пред Јеховом заиста вредна. Зашто? Као прво, Јехова је тражио да то буде квалитетно брашно. Тиме је Јехова заправо најсиромашнијим Израелцима рекао: ’Знам да не можеш да ми принесеш колико могу други, али знам и да је то што ми дајеш у ствари оно најбоље што имаш.‘  Јехова је заиста показао колико је разуман тиме што је узео у обзир могућности својих слугу (Пс. 103:14).

17. Какве жртве Јехова прихвата?

 17 Сазнање да Јехова у својој разумности прихвата наше жртве које му приносимо целом душом може нам пружити истинску утеху (Кол. 3:23). Констанца, једна старија сестра из Италије, рекла је следеће: „Одувек сам највише волела да са другима разговарам о нашем Створитељу. Зато и даље проповедам и поучавам друге о Божјој Речи. Понекад ми је жао што због нарушеног здравља не могу учинити више. Али схватам да Јехова зна где су моје границе, да ме воли и да цени оно што за њега могу учинити.“

БУДИМО РАЗУМНИ ПОПУТ ЈЕХОВЕ

18. Како се родитељи могу угледати на Јехову?

18 Како можемо бити разумни попут Јехове? Подсетимо се још једном како је Јехова поступао са Лотом. Иако је Јехова имао последњу реч, љубазно је саслушао Лота док је говорио како се осећа. Одлучио је да му изађе у сусрет. Ако имаш децу, можеш ли поступати разумно попут Јехове? Да ли ћеш саслушати своју децу и ако је то прикладно удовољити њиховим жељама? У Стражарској кули од 1. септембра 2007. године било је споменуто да неки родитељи можда желе да се консултују са својом децом када одређују кућни ред. На пример, родитељи имају право да одреде у које време увече деца треба да се врате кући. Па ипак, могу питати децу шта она мисле о томе. У неким случајевима родитељи ће можда решити да удовоље жељама своје деце уколико тиме нису нарушена библијска начела. Родитељи ће можда увидети да их деца више слушају када уваже и њихово мишљење.

19. Како се старешине труде да буду разумне попут Јехове?

19 Скупштинске старешине се труде да буду разумне попут Јехове тако што узимају у обзир околности у којима се налазе њихови суверници. Сетимо се да је Јехова ценио чак и жртве најсиромашнијих Израелаца. Исто тако, нека браћа и сестре због здравствених проблема или поодмаклих година не могу баш много тога урадити у служби проповедања. Ако се због тога осећају обесхрабрено, старешине се могу љубазно потрудити да их утеше и подсете да их Јехова воли зато што му дају највише што могу (Мар. 12:41-44).

20. Да ли се под разумношћу подразумева да штедимо себе у служби Богу? Објасни.

20 Наравно, никада нећемо избегавати да учинимо нешто за Јехову под изговором да смо разумни, а у ствари само желимо да будемо добри према себи (Мат. 16:22). Не би било добро да мислимо да нема потребе да се нешто посебно трудимо и да затим бранимо свој став говорећи да смо разумни. Сви треба да се ’снажно напрежемо‘ у нашој служби (Лука 13:24). У суштини, ми се трудимо да направимо равнотежу између два начела. С једне стране, ми се снажно напрежемо у нашој служби. А с друге стране, не губимо из вида чињеницу да Јехова никада не тражи од нас оно што му не можемо дати. Када дајемо све од себе, можемо бити сигурни да је он тиме задовољан. Заиста је право уживање служити тако захвалном и разумном Господару! У следећем чланку ћемо размотрити још две Јеховине дивне особине (Пс. 73:28).

„Исказуј част Јехови иметком својим“ — Посл. 3:9 (Видети 11. одломак)

„Што год радите, чините то целом душом“ — Кол. 3:23 (Видети 17. одломак)