Пређи на садржај

Пређи на садржај

Старешине, да ли ћете ’окрепити уморну душу‘?

Старешине, да ли ћете ’окрепити уморну душу‘?

Анђела * је неудата сестра која има нешто више од 30 година. Мало је забринута зато што очекује пастирску посету. Пита се шта ће јој старешине рећи. Зна да је пропустила неколико састанака, али заиста је била уморна јер по цео дан ради у старачком дому. Поред тога, веома је забринута за своју болесну мајку.

Да си ти један од старешина које треба да посете Анђелу, како би охрабрио ту „уморну душу“? (Јер. 31:25). Погледајмо како би се могао припремити за једну такву посету.

РАЗМИСЛИ О ОКОЛНОСТИМА СВОЈИХ СУВЕРНИКА

Сви смо понекад уморни од посла или обавеза које имамо као Божје слуге. На пример, пророк Данило је „био исцрпљен“ када је добио визију чије значење није разумео (Дан. 8:27). Касније му се појавио анђео Гаврило, који му је помогао. Он му је објаснио визију, потврдио му је да је Јехова чуо његове молитве и рекао му да је и даље ’Божји миљеник‘ (Дан. 9:21-23). Једном другом приликом, Данила је један други анђео ојачао сличним речима (Дан. 10:19).

Пре него што посетиш неког суверника, размисли о његовим околностима

И ти можеш учинити нешто слично када посећујеш браћу и сестре који су исцрпљени или обесхрабрени. Пре него што их посетиш, размисли о њиховој ситуацији. Које проблеме имају и како им они одузимају снагу? Које су њихове добре особине? „Концентришем се на врлине своје браће“, каже Ричард који преко 20 година служи као старешина. Он још каже: „Када добро размислим о  околностима у којима се они налазе, онда ми је лакше да их охрабрим у складу с њиховим потребама.“ Ако у пастирске посете идеш с још једним старешином, било би добро да заједно размотрите околности оних које ћете посетити.

ПОТРУДИ СЕ ДА АТМОСФЕРА БУДЕ ОПУШТЕНА

Наравно, понекад није пријатно разговарати о неким личним стварима. Рецимо да сте ти и још један старешина у посети код једног брата и примећујете да му није баш лако да се отвори пред вама. Како тада можеш пробити лед? Твој искрен осмех и неколико лепих речи могу позитивно утицати на њега. Мајкл служи као старешина више од 40 година и обично на почетку пастирске посете каже: „Једна од најлепших ствари за старешине је што могу боље упознати своју браћу и сестре када их посете код куће. Заиста сам једва чекао да дођемо.“

Можда се на почетку посете можеш помолити с братом. На пример, апостол Павле је у молитвама спомињао веру, љубав и истрајност своје браће (1. Сол. 1:2, 3). Када у молитви споменеш лепе особине свог суверника, то ће припремити и тебе и њега за охрабрујућ разговор. Оно што кажеш у молитви такође га може окрепити. Реј има доста искуства као старешина и каже: „Понекад смо сви склони томе да изгубимо из вида колико тога доброг чинимо. Зато много значи када нас неко на то подсети.“

ДАЈ СВОЈОЈ БРАЋИ НЕКИ ДУХОВНИ ДАР

Попут апостола Павла, и ти можеш дати неки „духовни дар“ својој браћи тако што ћеш изнети неку библијску мисао, можда чак и на темељу само једног стиха (Римљ. 1:11). На пример, можда је неки брат потиштен и осећа се безвредно, попут псалмисте који је рекао да је постао као смежуран „мех  на диму“ (Пс. 119:83, 176). Након што укратко објасниш значење тих речи, могао би рећи брату да си сигуран да он ’није заборавио‘ Божје заповести.

Слично томе, можда ће Исусово поређење о изгубљеној драхми дирнути сестру која се удаљила од скупштине или више није толико ревна (Лука 15:8-10). Изгубљена драхма је можда била део огрлице која је направљена као ниска сребрних новчића. Када сестра буде боље разумела значење тог поређења, схватиће да је она вредан део хришћанске скупштине. Затим јој можеш објаснити колико је важна Јехови као део његовог стада.

Наша браћа и сестре обично воле да разговарају о библијским мислима које су им се допале. Зато им дај прилику да и они нешто кажу. Након што прочиташ неки стих који се може применити на њихову ситуацију, можеш истаћи кључне речи и на основу тога разговарати с њима. На пример, када си у посети код неког брата, можеш прочитати 2. Коринћанима 4:16 и упитати га: „Да ли си лично осетио како ти је Јехова помогао да обновиш своју унутрашњу снагу?“ Тако ће пастирска посета заиста бити прилика да се ’узајамно охрабрите‘ (Римљ. 1:12).

Наша браћа и сестре обично воле да разговарају о библијским мислима које су им се допале

Своје сувернике можеш охрабрити и тако што ћеш разговарати о некој библијској личности чије су околности биле сличне њиховим. Оне који су потиштени вероватно ће охрабрити пример Ане или Епафродита, који су се у неким тренуцима борили с малодушношћу, али Бог их је ипак ценио (1. Сам. 1:9-11, 20; Фил. 2:25-30). Постоје многи библијски примери о којима можеш разговарати с браћом и сестрама.

И ДАЉЕ ПОМАЖИ СВОЈОЈ БРАЋИ

Твоја браћа и сестре ће видети да их истински волиш ако и након пастирске посете будеш показивао да ти је стало до њих (Дела 15:36). Можда се на крају посете можеш договорити с њима да идете у службу проповедања. Бернард је искусан старешина и када види брата или сестру код којих је недавно био у посети, дискретно спомене оно о чему су причали и пита их: „Каква је сада ситуација?“ Када на сличан начин показујеш да ти је стало до браће, биће ти лакше да видиш да ли им је потребна још нека помоћ.

Данас је више него икада раније неопходно да наша браћа или сестре осете да их неко разуме, воли и да брине о њима (1. Сол. 5:11). Зато је веома важно да размислиш о њиховим околностима пре него што их посетиш. Моли Јехову да ти помогне у томе. Потражи стихове који ће их охрабрити. Ако будеш све то чинио, пронаћи ћеш праве речи којима ћеш окрепити „уморну душу“!

^ одл. 2 Имена су промењена.