„Као златне јабуке у сребрним посудама, такве су речи изговорене у право време“ (ПОСЛ. 25:11)

1. Како добра комуникација учвршћује брак?

„РАДИЈЕ бих проводио време са својом женом, него са било ким другим“, каже један брат из Канаде. „Свака радост у животу је већа, а сваки бол мањи када их поделим с њом.“ Један наш брат из Аустралије је написао: „Током ових 11 година колико смо заједно није прошао ниједан дан, а да нисам разговарао са својом супругом. Нас двоје не сумњамо у стабилност нашег брака. Добра и смисаона комуникација је првенствени разлог за то.“ Једна сестра из Костарике је рекла: „Добра комуникација не само да нам је обогатила брак већ нас је приближила Јехови, заштитила нас од искушења, међусобно нас зближила и продубила нашу љубав.“

2. Шта отежава комуникацију у браку?

2 Да ли ти и твој брачни друг имате добру комуникацију или вам је можда тешко да нађете заједнички језик? Сасвим је разумљиво да се понекад појаве неки проблеми, јер је брак заједница двоје несавршених људи који се разликују по карактеру у зависности од тога из какве средине потичу и како су васпитани (Римљ. 3:23). Осим тога, муж и жена можда имају другачији начин комуникације. Због тога Џон Готман и Нан Силвер, аутори књиге која се бави брачним односима, кажу да је брак институција која захтева храброст, одлучност и непоколебљивост.

3. Шта брачним паровима помаже да учврсте свој брак?

3 Успешан брак је резултат залагања и великог труда. Али такав труд доноси неизмерно задовољство. Брачни другови који се воле заиста уживају у заједничком животу (Проп. 9:9). Узмимо као пример Исака и Ребеку који су имали срећан брак (Пост. 24:67). Није било наговештаја о томе да су с проласком времена изгубили  међусобну наклоност. Исто се може рећи и за многе брачне парове у данашње време. У чему је тајна њиховог успеха? Научили су да искрено, али љубазно, размењују мисли и осећања и да при том показују разумевање, љубав, дубоко поштовање и понизност. Као што ћемо у наставку видети, када се у браку испољавају такве особине и таква осећања, комуникација највероватније неће представљати никакав проблем.

БУДИТЕ УВИЂАВНИ

4, 5. Како увиђавност помаже брачним друговима да се боље разумеју? Наведи примере.

4 У Пословицама 16:20 пише: „Ко разборито сагледава ствари, налази добро.“ Несумњиво је тако када су у питању брак и породични живот. (Прочитати Пословице 24:3.) Најмудрије савете ћемо наћи у Божјој Речи. У Постанку 2:18 се каже да је Бог створио жену да допуњује свог мужа, а не да буде његова копија. То је очигледно у начину на који преноси своје мисли и осећања. Наравно, иако се међусобно разликују, већина жена углавном воли да прича о својим осећањима, о другим људима и догађајима. Цене срдачан и присан разговор јер им то пружа доказ да су вољене. С друге стране, многи мушкарци не воле баш да причају о својим осећањима. Њихови разговори се углавном окрећу око послова, проблема и решавања тих проблема. Међутим, мушкарцима је важно да их други поштују.

5 „Мој муж жели да одмах реши проблем, уместо да ме саслуша“, каже једна сестра из Велике Британије. „То уме да ми заиста засмета јер све што желим јесте раме за плакање.“ А један наш брат је рекао: „Када смо се супруга и ја венчали, имао сам обичај да одмах нађем решење за све што је мучи. Међутим, убрзо сам схватио да она заправо само жели да је неко саслуша“ (Посл. 18:13; Јак. 1:19). Увиђаван супруг запажа осећања своје супруге и труди се да сходно томе поступа. А њој то пружа доказ да он узима у обзир њене мисли и осећања (1. Петр. 3:7). Она се пак труди да разуме његова гледишта. Када муж и жена разумеју, цене и испуњавају улогу коју им је Бог доделио, њихов брак је нешто заиста дивно. Осим тога, у стању су да заједнички доносе и спроводе у дело разумне одлуке.

6, 7. (а) Како начело из Проповедника 3:7 помаже брачним друговима да буду увиђавни? (б) Како жена показује разборитост и шта муж треба да се потруди да уради?

6 Увиђавни брачни другови такође разумеју да постоји „време кад се ћути и време кад се говори“ (Проп. 3:1, 7). „Сада схватам да постоји време када није добро покретати нека питања“, каже једна сестра која је у браку десет година. „Ако је мој муж претрпан послом или има неких других обавеза, чекам да се то мало стиша па тек онда кажем шта имам. Зато су наши разговори много опуштенији.“ Разборита жена води рачуна шта ће рећи јер зна да „речи изговорене у право време“ више пријају и више се цене. (Прочитати Пословице 25:11.)

Мале ствари много значе у браку

7 Муж треба да буде спреман не само да саслуша своју жену већ и да јасно изрази своја осећања. Један старешина који је 27 година у браку је рекао: „Морао сам да стекнем навику да својој жени кажем шта ми лежи на срцу.“ Један брат који је 24 године у браку каже: „Понекад ми се дешава да једноставно не желим да разговарам о неким проблемима јер мислим да ће се они решити ако не будем превише причао о њима. Али схватио сам да показивање осећања није знак слабости. Када ми је тешко да изразим своја осећања,  молим се да употребим праве речи на прави начин. Онда дубоко удахнем и почнем да говорим.“ Исто тако је важно изабрати прави моменат, можда када сте сами док разматрате дневни цитат или док заједно читате Библију.

8. Шта још мотивише парове који служе Јехови да раде на свом браку?

8 И за мужа и за жену је важно да се моле и да имају јаку жељу да се побољшају што се тиче комуникације. Искрено речено, тешко је променити старе навике. Али када брачни другови воле Јехову, моле се за његов дух и свој брак сматрају светом заједницом, имају мотивацију која данас многима недостаје. Једна наша сестра која је 26 година у браку је написала: „Мој муж и ја озбиљно схватамо Јеховино гледиште о браку, тако да уопште не размишљамо о раздвајању. Зато се заиста трудимо да разговором решимо све проблеме.“ Јехова богато награђује оне који му показују такву верност и оданост (Пс. 127:1).

НЕГУЈТЕ ЉУБАВ

9, 10. Како се негује љубав у браку?

9 Да би брак био успешан, најважније је да постоји љубав, јер она „савршено повезује“ људе (Кол. 3:14). Искрена љубав постаје све јача док заједно идете кроз живот и делите радост и тугу. Постајете још приснији пријатељи и међусобна наклоност је све већа. Нису велике ствари то што учвршћује брак, као што се приказује у филмовима и серијама, већ безброј ситница као што су загрљај, љубазна реч, знак пажње, осмех или искрено питање: „Како ти је прошао дан?“ Те мале ствари много значе у браку. Један брат који је ожењен већ 19 година каже да он и супруга сваког дана телефонирају једно другом или шаљу порукице само да чују како ствари стоје.

10 Љубав подстиче брачне другове да се и даље труде да се још боље упознају (Фил. 2:4). Тако њихова љубав постаје све јача упркос томе што су несавршени. Успешан брак је с проласком времена све лепши и јачи. Зато ако си у браку, запитај се: ’Колико добро познајем свог брачног друга? Да ли знам како размишља о неким стварима и како се осећа? Колико често размишљам о свом брачном другу, рецимо о особинама које су ме највише привукле њему?‘

 РАЗВИЈАЈТЕ ПОШТОВАЊЕ

11. Зашто је узајамно поштовање неопходно за успешан брак? Наведи пример.

11 Чак ни најсрећнији бракови нису савршене заједнице, а ни брачни парови који се воле не гледају увек на неке ствари истим очима. Аврахам и Сара нису увек били истог мишљења (Пост. 21:9-11). Али те несугласице нису створиле јаз међу њима. Зашто? Зато што су поштовали једно друго. На пример, када је Аврахам разговарао са Саром често је говорио: „Молим те“ (Пост. 12:11, 13). А она га је слушала и сматрала ’господарем‘ (Пост. 18:12). Када међу брачним друговима нема поштовања, то се обично види по начину на који разговарају и по тону њиховог гласа (Посл. 12:18). Ако тај проблем не решавају у корену, њихов брак се може распасти. (Прочитати Јаковљеву 3:7-10, 17, 18.)

12. Зашто нарочито они који су недавно ступили у брак треба да с поштовањем међусобно разговарају?

12 Они који су недавно ступили у брак нарочито треба да се труде да једно с другим разговарају љубазно и с поштовањем и да тако створе атмосферу у којој ће слободно и искрено изражавати своје мисли и осећања. Један брат је рекао: „Прве године брака су нам донеле доста радости, али понекад је било и напетости. Док схватите како се ваша жена осећа, какве су јој потребе и навике, а и док она схвати све то што се тиче вас, не иде све баш тако глатко! Али све ће бити добро ако сте обоје разумни, ако имате смисао за хумор и ако сте понизни, стрпљиви и ослањате се на Јехову.“ То је заиста тачно!

БУДИТЕ ИСТИНСКИ ПОНИЗНИ

13. Зашто је понизност неопходна за успешан брак?

13 Добра комуникација у браку је попут потока који тихо тече кроз неки врт. Понизност је један од кључних фактора за добру комуникацију (1. Петр. 3:8). Један брат који је 11 година у браку каже да се „неки проблем најбрже може решити ако сте понизни јер вас то покреће да кажете ’извини‘“. Један старешина  који већ 20 година живи у срећном браку каже: „Понекад је много важније рећи ’извини‘ него ’волим те‘.“ Он још додаје: „Једна од најбржих пречица до понизности јесте молитва. Када се супруга и ја заједно помолимо Јехови, свеснији смо чињенице да смо несавршени и да нам он показује незаслужену доброту. То ми помаже да трезвено размишљам.“

Негујте добру комуникацију у браку

14. Како понос утиче на брак?

14 Међутим, понос ни у ком случају не води до решења неког проблема. Он гуши комуникацију јер убија и жељу и храброст да се извинимо. Уместо да понизно каже: „Извини. Молим те, опрости ми“, поносна особа тражи изговоре за своје понашање. Пребацује кривицу на другога уместо да буде храбра и призна своје грешке. Када је повређена можда се чак свети грубим речима или леденом тишином (Проп. 7:9). Понос је заиста погубан за брак. Добро је да не заборавимо да се ’Бог супротставља охолима, а незаслужену доброту показује понизнима‘ (Јак. 4:6).

15. Како начело из Ефешанима 4:26, 27 може помоћи брачним паровима да реше међусобне несугласице?

15 Наравно, било би наивно мислити да понос никада неће изаћи на површину. Треба да га препознамо и да одмах реагујемо. Павле је сухришћанима рекао: „Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев. И не дајте Ђаволу прилику да делује“ (Еф. 4:26, 27). Када не слушамо савете из Божје Речи, само себи непотребно правимо проблеме. Једна сестра каже: „Дешавало се да супруг и ја не применимо савет из Ефешанима 4:26, 27. То су ми биле најгоре ноћи!“ Много је боље решити проблем на време и тражити пут до помирења. Наравно, брачни другови треба да дају једно другом времена да се мало смире. Добро је да се моле Јехови да им помогне да размишљају на исправан начин. То подразумева да буду понизни, што ће им помоћи да се усредсреде на проблем, а не на себе, како не би отежавали ситуацију. (Прочитати Колошанима 3:12, 13.)

16. Како понизност помаже мужу и жени да исправно гледају на врлине свог брачног друга?

16 Понизност и скромност помажу мужу и жени да се усредсреде на врлине свог брачног друга. Ево једног примера: Можда је жена доста способна и то веома користи њеној породици. Ако је муж понизан и скроман, неће се осећати угрожено већ ће је ценити и пружати јој подршку (Посл. 31:10, 28; Еф. 5:28, 29). А понизна и скромна жена се неће хвалити на сва уста нити ће омаловажавати свог мужа. На крају крајева, њих двоје су „једно тело“ и ако једно од њих пати онда ће патити и друго (Мат. 19:4, 5).

17. Како данашњи бракови могу бити срећни и прославити Јехову?

17 Сигурно би хтео да имаш брак какав су имали Аврахам и Сара или Исак и Ребека — срећан, дуготрајан и на хвалу Јехови. Ако је тако, држи се Божјег гледишта о браку. Савете и мудрост тражи у Божјој Речи. Негуј праву љубав — „пламен који долази од Јах“ — тако што ћеш с цењењем размишљати о свом брачном другу (Песма 8:6). Труди се да будеш понизан. Покажи поштовање према свом брачном другу. Тада ће твој брак бити извор радости теби и твом небеском Оцу (Посл. 27:11). Можда ћеш и ти рећи исто што и један брат који је 27 година у браку: „Не могу да замислим живот без своје жене. Наш брак је сваког дана све јачи зато што волимо Јехову и зато што негујемо добру комуникацију.“