Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  мај 2013.

Вешто проповедајмо добру вест

Вешто проповедајмо добру вест

„Проповедај добру вест, потпуно изврши своју службу“ (2. ТИМ. 4:5)

1. Зашто се може рећи да је Јехова први и највећи проповедник добре вести?

ЈЕХОВА БОГ је први и највећи проповедник добре вести. На пример, одмах након побуне наших прародитеља, он је објавио добру вест, наиме да ће уништити змију, то јест Сатану Ђавола (Пост. 3:15). Јехова је током људске историје надахнуо богобојазне људе да детаљно забележе како ће он скинути љагу са свог имена, уклонити штету коју је Сатана направио и пружити људима благослове које су Адам и Ева прокоцкали.

2. (а) У ком смислу анђели учествују у проповедању добре вести? (б) Какав је пример Исус оставио онима који ће проповедати добру вест?

2 И анђели преносе добру вест и помажу онима који је проповедају (Лука 1:19; 2:10; Дела 8:26, 27, 35; Откр. 14:6). Један истакнут пример је арханђео Михаило, то јест Исус Христ. За време свог живота на земљи, оставио је пример онима који ће проповедати добру вест. Он је цео свој живот посветио проповедању добре вести! (Лука 4:16-21).

3. (а) Коју добру вест данас проповедамо? (б) Која ћемо питања размотрити?

3 Исус је заповедио својим ученицима да проповедају добру вест (Мат. 28:19, 20; Дела 1:8). Апостол Павле је рекао свом сараднику Тимотеју: „Проповедај добру вест, потпуно изврши своју службу“ (2. Тим. 4:5). Али коју добру вест ми данас проповедамо као Исусови следбеници? Она између осталог обухвата и чињеницу да нас наш небески Отац Јехова воли (Јов. 3:16; 1. Петр. 5:7). Божје Краљевство је доказ да он воли људе. Зато ревно објављујемо другима да сви који се подложе Божјем Краљевству, који су послушни Богу и чине оно што је исправно могу постати Божји пријатељи (Пс. 15:1, 2). Јехова намерава да уклони сваки облик неправде и патње. Он ће избрисати и сва болна сећања. То је заиста  добра вест! (Ис. 65:17). Будући да проповедамо добру вест, на месту је да размотримо два важна питања: Зашто је данас преко потребно да људи чују добру вест? Како је можемо вешто проповедати?

ЗАШТО ЉУДИ ТРЕБА ДА ЧУЈУ ДОБРУ ВЕСТ?

Добро осмишљена питања помажу другима да разумеју зашто у нешто верују

4 Замисли да ти неко каже да је твој отац напустио тебе и остале чланове твоје породице. Они који тврде да га познају кажу ти да је он неприступачан, неповерљив и безосећајан. Други ти кажу да је преминуо и да зато не вреди ни да покушаваш да с њим ступиш у контакт. Слично томе, многи људи су изложени лажним учењима о Богу. Они су поучени да се Бог не може упознати и да је безосећајан. На пример, неке верске вође тврде да Бог кажњава зле тако што их вечно мучи у паклу. Други га криве за природне непогоде због којих многи пате. Иако такве трагедије погађају и добре и зле, неки кажу да их Бог користи да би казнио људе.

Питања могу отворити нечији ум и срце за истину

5, 6. Како теорија еволуције и лажна верска учења утичу на људе?

5 С друге стране, неки сматрају да Бог уопште не постоји. Узмимо само теорију еволуције као један пример. Многи поборници ове теорије тврде да је живот настао сам од себе и да Створитељ не постоји. Неки чак кажу да су људи заправо само једна животињска врста и да зато није ништа необично ако се неко води искључиво својим нагонима. Они кажу да је сасвим нормално да јачи тлаче слабије. Зато нас не изненађује што многи мисле да ће увек бити неправде. Међутим, они који верују у еволуцију немају праву наду што се тиче будућности.

6 Нема сумње да су теорија еволуције и лажна верска учења продубили проблеме који погађају човечанство у последњим данима (Римљ. 1:28-31; 2. Тим. 3:1-5). Они људима нису донели никакво трајно добро. Због њих су људи, као што је апостол Павле забележио, „замраченог ума и отуђени од живота који даје Бог“ (Еф. 4:17-19). Осим тога, теорија еволуције и лажна верска учења спречавају људе да прихвате добру вест која потиче од Бога. (Прочитати Ефешанима 2:11-13.)

Питања такође подстичу људе да размишљају и дођу до исправног закључка

7, 8. Који је једини начин да људи у потпуности разумеју добру вест?

7 Да би се помирили с Јеховом Богом, људи треба да се увере да он постоји и да је важно да му се приближе. Можемо им помоћи тако што ћемо их подстаћи да пажљиво размисле о делима стварања. Када о томе објективно размишљају, могу видети да Бог поседује мудрост и моћ (Римљ. 1:19, 20). Да бисмо људима који размишљају о делима нашег Величанственог Створитеља помогли да развију страхопоштовање према њему, можемо користити брошуре Да ли је живот настао стварањем? и Порекло живота — пет питања која заслужују одговор. Па ипак, они који желе да упознају Бога само на основу дела стварања сигурно неће добити одговоре на најдубља животна питања, као што су: Зашто Бог допушта патњу? Каква је Божја намера са земљом? Да ли је Богу стало до мене лично?

8 Људи могу у потпуности разумети добру вест о Богу и његовој намери само ако проучавају Библију. А ми имамо изузетну част да помогнемо другима да добију одговоре на своја питања! Међутим, ако желимо да допремо до њиховог срца, није довољно да им само наведемо чињенице. Неопходно је да им пружимо уверљиве доказе (2. Тим.  3:14). У служби проповедања ћемо бити још уверљивији ако опонашамо Исусов пример. Зашто је Исус био успешан у проповедању? Између осталог, зато што је вешто користио питања. Како се можемо угледати на њега?

ВЕШТО КОРИСТИМО ПИТАЊА

9. Шта морамо да радимо ако желимо да у духовном погледу помогнемо другима?

9 Зашто треба да попут Исуса користимо питања док проповедамо добру вест? Замисли следећу ситуацију: Твој лекар ти каже да има добру вест за тебе. Може те излечити ако изврши једну озбиљну операцију. Ти му вероватно верујеш. Али шта ако би ти тако нешто рекао а да није ни утврдио какво је твоје здравствено стање? У том случају, вероватно нећеш имати толико поверења у њега. Без обзира на то колико је тај лекар стручан и способан, пре него што ти пружи било какву помоћ неопходно је да ти постави нека питања и тако сазна какве симптоме имаш. Слично томе, ако желимо да помогнемо људима да прихвате добру вест о Краљевству, неопходно је да научимо да ефикасно постављамо питања. Можемо им помоћи тек када стекнемо јасну слику о њиховом духовном стању.

Треба да будемо уверљиви ако желимо да допремо до срца оних с којима разговарамо

10, 11. Шта можемо постићи ако опонашамо Исусов начин поучавања?

10 Исус је знао да помоћу добро изабраних питања учитељ може упознати особу коју поучава и подстаћи је да изрази своје мишљење. На пример, када је хтео да своје ученике поучи о понизности, Исус им је најпре поставио једно питање (Мар. 9:33). Када је поучио Петра да размишља на темељу начела, поставио му је питање у ком је навео два могућа одговора (Мат. 17:24-26). Једном другом приликом, када је хтео да наведе своје ученике да кажу шта им је у срцу, поставио им је неколико питања. (Прочитати Матеја 16:13-17.) Међутим, постављајући питања и износећи поуке, Исус није једноставно говорио људима шта треба да раде. Он их је мотивисао да живе у складу с добром вешћу.

11 Када по узору на Исуса вешто користимо питања, постићи ћемо барем три ствари. Установићемо како да на најбољи начин помогнемо другима, савладаћемо могуће приговоре и поучићемо понизне особе како да пронађу одговоре на своја питања. Погледајмо три ситуације које показују како можемо вешто користити питања.

12-14. Како родитељи могу помоћи деци да уверљиво проповедају добру вест? Наведи пример.

12 Прва ситуација: Рецимо да ти се твоје дете тинејџерског узраста обрати за помоћ јер није сигурно како да школском другу објасни зашто верује у стварање. Несумњиво би желео да му помогнеш да уверљиво проповеда добру вест. Стога не би било на месту да га критикујеш нити да му одмах даш неки савет. Много је боље да му по узору на Исуса поставиш нека питања да би видео како оно размишља. Како би то могао да урадиш?

13 Након што заједно прочитате неке делове из брошуре Порекло живота — пет питања која заслужују одговор, могао би га питати  који су аргументи на њега оставили најјачи утисак. Подстакни га да размисли о томе зашто верује да постоји Створитељ и зашто жели да врши Божју вољу (Римљ. 12:2). Кажи му да је сасвим у реду ако не наведе исте разлоге које би ти навео.

14 Објасни му да такав разговор какав сте ви водили може да води са својим школским другом. Може да наведе неке чињенице и да затим са својим другом резонује на основу неких питања. На пример, може да га замоли да прочита оквир на 21. страни брошуре Порекло живота. Затим би га твоје дете могло упитати: „Зар није тачно да је ДНК без премца што се тиче капацитета за чување информација чак и у данашње компјутерско доба?“ Његов друг ће вероватно одговорити потврдно. Затим може да га пита: „Ако компјутерски стручњаци не могу да постигну тако нешто, како би то могла да учини материја без разума?“ Да би твом детету било лакше да с другима разговара о својој вери, добро је да с њим то редовно вежбаш. Ако поучиш своје дете да ефикасно користи питања, оно ће бити успешно у проповедању добре вести.

15. Како можемо користити питања када разговарамо с неким ко је атеиста?

15 Друга ситуација: У служби проповедања можемо наићи на оне који не верују да Бог постоји. На пример, неко нам може рећи да је атеиста. Можемо покушати да наставимо разговор и тактично питамо особу колико дуго је атеиста и зашто има такво гледиште. Након што саслушамо њен одговор и искрено је похвалимо што је дубље размишљала о тој теми, могли бисмо је питати да ли жели да прочита брошуру која износи доказе у прилог стварању. Ако је станар  толерантан, вероватно ће рећи да вреди узети у обзир такве доказе. Тада му можемо понудити брошуру Да ли је живот настао стварањем? или брошуру Порекло живота — пет питања која заслужују одговор. Тактична и љубазна питања могу бити кључ који ће отворити нечије срце за добру вест.

16. Зашто не треба да будемо задовољни ако особа једноставно прочита одговор из публикације?

16 Трећа ситуација: Када проучавамо Библију с неком заинтересованом особом, могло би се десити да будемо задовољни ако она једноставно прочита одговор из публикације. Међутим, на тај начин бисмо спречили њен духовни напредак. Зашто се то може рећи? Зато што се особа неће укоренити у истини ако само механички одговара на питања. На крају би јој се лако могло десити да се поколеба пред противљењем, баш као што једна биљка увене на врућини (Мат. 13:20, 21). Да до тога не би дошло, треба да је питамо шта мисли о ономе што учи, као и да видимо да ли се с тим слаже. Још важније је да схватимо зашто се са нечим слаже или не слаже. Затим можемо резоновати с њом на темељу Светог писма како бисмо јој помогли да сама дође до исправног закључка (Јевр. 5:14). Ако вешто користимо питања, особе које поучавамо ће вероватно бити укорењене у вери и моћи ће да се одупру онима који им се противе или желе да их одвуку од истине (Кол. 2:6-8). Шта још можемо урадити да бисмо вешто проповедали добру вест?

ПОМАЖИМО ЈЕДНИ ДРУГИМА

17, 18. Како можемо помагати једни другима у служби проповедања?

17 Када је Исус послао своје ученике да проповедају, послао их је по двојицу (Мар. 6:7; Лука 10:1). Касније је апостол Павле говорио о онима који су се ’заједно с њим борили за добру вест‘ (Фил. 4:3). У складу с тим библијским примерима, Божја организација је 1953. године подстакла искусне објавитеље да обучавају своје сувернике у служби проповедања.

18 Како можемо помагати једни другима у служби проповедања? (Прочитати 1. Коринћанима 3:6-9.) Када наш сарадник чита станару неки библијски стих, добро је да га пратимо у својој Библији. Пажљиво слушајмо разговор. Тако ћемо моћи уколико затреба да му помогнемо да савлада неки приговор (Проп. 4:12). Међутим, не треба да упадамо у реч свом сараднику када резонује са станарем. Ако бисмо то радили, обесхрабрили бисмо га и збунили станара. Наравно, понекад је сасвим на месту да се укључимо у разговор. Али добро је да тада будемо сажети и да након тога дозволимо свом сараднику да настави разговор.

19. Шта треба да задржимо на уму и зашто?

19 Док смо у служби од куће до куће, како можемо искористити време између два разговора? Могли бисмо попричати о томе како да наши уводи буду ефикаснији. Немојмо негативно говорити о људима који живе на том подручју нити о својим суверницима (Посл. 18:24). На крају крајева, Библија каже да смо ми попут земљаних посуда и да нам је Јехова указао велико милосрђе поверивши нам проповедање добре вести, које је драгоцено попут блага. (Прочитати 2. Коринћанима 4:1, 7.) Зато сви покажимо да ценимо то благо тако што ћемо дати све од себе да вешто проповедамо добру вест.