Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  април 2013.

’Просудите шта је најважније‘

’Просудите шта је најважније‘

’Просудите шта је најважније‘ (ФИЛ. 1:10)

1, 2. Који део пророчанства о последњим данима је веома заинтересовао Исусове ученике и зашто?

ПЕТРУ, Јакову, Јовану и Андрији напокон се пружила прилика да насамо разговарају са својим Учитељем, Исусом. Он им је претходно рекао да ће храм у Јерусалиму бити уништен и то им се дубоко урезало у ум (Мар. 13:1-4). Зато су га питали: „Кажи нам када ће то бити, и шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (Мат. 24:1-3). Исус је навео догађаје који ће знатно утицати на живот људи и у исто време бити знак да су почели последњи дани Сатаниног злог света. Након што је навео невоље као што су ратови, глад и пораст безакоња, он је споменуо нешто што је вероватно веома заинтересовало његове ученике. Прорекао је да ће последње дане обележити и нешто позитивно. Рекао је: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Мат. 24:7-14).

2 Исусови ученици су с њим већ проповедали добру вест о Краљевству (Лука 8:1; 9:1, 2). Они су се можда сетили да им је раније рекао: „Жетва је заиста велика, а радника је мало. Зато молите Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (Лука 10:2). Али онда су сазнали да треба да проповедају „по целом свету“ и дају „сведочанство свим народима“. Вероватно су се питали како ће то постићи и како ће им се у томе придружити још радника. Нема сумње да би били прилично изненађени да су током тог разговора са Исусом могли да завире у будућност и виде испуњење његових речи које се данас налазе у Матеју 24:14.

3. Како се данас испуњавају речи из Луке 21:34 и шта треба да се питамо?

3 Оно што је Исус рекао испуњава се пред нашим очима. Данас неколико милиона  људи заједничким снагама проповеда добру вест о Краљевству широм света (Ис. 60:22). Међутим, Исус је рекао да ће у последњим данима некима бити тешко да остану усредсређени на службу проповедања зато што ће бити заокупљени другим стварима. (Прочитати Луку 21:34.) Данас можемо видети да се и те његове речи обистињују. На пример, неким Божјим слугама постају важније неке споредне ствари. То се може приметити по њиховим одлукама у вези са запослењем, високим образовањем, материјалним стварима, као и по томе колико времена издвајају за забаву. С друге стране, неки полако посустају због борбе са притисцима и животним бригама. Зато је добро да се свако од нас пита: ’Шта је мени најважније у животу? Шта моје одлуке говоре о томе?‘

4. (а) С којим циљем се Павле молио за своје сувернике у Филипима и зашто? (б) Шта ћемо размотрити у овом и следећем чланку и како ће нам то помоћи?

4 У првом веку, хришћани су морали да се боре да остану усредсређени на службу Богу. Апостол Павле се молио да његови суверници у Филипима ’просуде шта је најважније‘. (Прочитати Филипљанима 1:9-11.) Попут тог апостола, већина његове браће и сестара је још ’храбрије, без страха, говорила Божју реч‘ (Фил. 1:12-14). Слично томе, данас већина Божјих слугу храбро проповеда Божју Реч. Па ипак, ако будемо размотрили како функционише Јеховина данашња организација, имаћемо додатни разлог да се још више ангажујемо у делу проповедања, које је данас најважније. У овом чланку ћемо видети више о томе како Јехова путем своје организације испуњава речи из Матеја 24:14. Видећемо и на шта је Јеховина организација усредсређена и како ми и наша породица можемо показивати сличан став. У следећем чланку ћемо сазнати шта нам може помоћи да будемо истрајни и да држимо корак с Јеховином организацијом.

НЕБЕСКИ ДЕО ЈЕХОВИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

5, 6. (а) Зашто је Јехова неким својим слугама у визији показао небески део своје организације? (б) Шта је пророк Језекиљ видео у визији?

5 Постоји много тога што нам Јехова у својој Речи није открио. Рецимо, он не говори детаљно о томе како функционише наш мозак нити какви све закони владају у свемиру иако би нам тако нешто сигурно било веома занимљиво. Јехова нам је у Библији пружио информације које су нам неопходне да разумемо шта је његова намера и да живимо у складу с њом (2. Тим. 3:16, 17). Зато је заиста интересантно што се у Библији откривају неки детаљи о небеском делу Јеховине организације! Они се налазе у визијама које су забележили Исаија, Језекиљ, Данило, као и апостол Јован (Ис. 6:1-4; Језек. 1:4-14, 22-24; Дан. 7:9-14; Откр. 4:1-11). Јехова нам је тако, фигуративно речено, омогућио да завиримо у духовно подручје. Али зашто нам је пружио те информације?

6 Он жели да увек имамо на уму да смо део једне уједињене организације. Дакле, у вршење Јеховине воље нису укључени само људи. На пример, Језекиљ је видео огромне небеске кочије, које представљају небески део Јеховине организације. Оне су биле веома брзе и могле су да у тренутку промене смер (Језек. 1:15-21). Имале су велике точкове и зато су сасвим лако прелазиле огромне раздаљине. Језекиљ је у  визији накратко видео и особу која је управљала кочијама. Он је рекао: „Видео сам нешто попут сјајног белог злата, што је изгледало као ватра која је горела изнутра свуда унаоколо [...] То је било нешто што је изгледало као Јеховина слава“ (Језек. 1:25-28). Језекиљ је због ове визије сигурно био испуњен страхопоштовањем! Видео је да Јехова има потпуну контролу над својом организацијом и да је усмерава својим светим духом. Језекиљева визија је заиста величанствен приказ небеског дела Јеховине организације.

7. Шта је Данило видео у једној визији и како нам то јача поверење у Јехову и Исуса?

7 Оно што је Данило видео у једној визији може нам ојачати поверење у Јехову и Исуса. Тај пророк је видео Јехову, који је био приказан као „Прадавни“. „Престо му је био пламен огњени, а точкови огањ разгорео“ (Дан. 7:9). Јехова је желео да Данило разуме да је његова организација у покрету, то јест да испуњава његову намеру. Поред тога, Данило је видео и да је неко „као син човечји“ добио власт над земаљским делом Јеховине организације. Та особа је Исус Христ и његова савршена власт неће бити кратког века. У ствари, „његова [је] власт вечна и никада неће проћи, а његово краљевство неће пропасти“ (Дан. 7:13, 14). Оно што је Данило забележио сигурно јача наше поуздање у Јехову и подстиче нас да ценимо све што он ради. Јехова је „власт, част и краљевство“ предао свом Сину, Исусу. Он има поверења у свог Сина зато што му је он  остао веран у кушњама. С обзиром на то, и ми треба да имамо поверење у Исуса и његово вођство.

8. Како је на Исаију и Језекиља утицало оно што су видели у визијама и како то треба да утиче на нас?

8 Како на нас треба да утиче то што знамо ове детаље о небеском делу Јеховине организације? Попут Језекиља, несумњиво смо и ми испуњени страхопоштовањем и понизношћу (Језек. 1:28). Дубоко размишљање о тим детаљима може нас покренути да поступимо попут Исаије. Када му се указала прилика да другима говори о ономе што Јехова чини, он ју је без оклевања искористио. (Прочитати Исаију 6:5, 8.) Био је уверен да уз Јеховину помоћ може савладати све тешкоће. Слично томе, то што знамо неке детаље о небеском делу Јеховине организације, треба и нас да испуни страхопоштовањем и подстакне да ревно служимо Јехови. Заиста је охрабрујуће размишљати о том делу Јеховине организације, који је стално у покрету и потпуно усредсређен на вршење Јеховине воље!

ЗЕМАЉСКИ ДЕО ЈЕХОВИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

9, 10. Зашто је неопходно да постоји земаљски део Јеховине организације?

9 Преко свог Сина, Јехова је основао земаљски део своје организације, који складно сарађује с небеским делом његове организације. То је било неопходно да би се испуниле речи из Матеја 24:14. Зашто то можемо рећи? Размотримо следеће три чињенице.

10 Као прво, Исус је рекао да ће његови ученици проповедати добру вест „све до краја земље“ (Дела 1:8). Као друго, била им је потребна духовна храна и охрабрење (Јов. 21:15-17). Као треће, било је неопходно да се састају да би славили Јехову и поучавали се како да изврше дело које им је поверено (Јевр. 10:24, 25). Ништа од тога није могло бити препуштено случају. Сасвим је јасно да је успех Христових ученика зависио од тога да буду добро организовани.

11. Како показујемо да подупиремо Јеховину организацију?

11 Како показујемо да подупиремо одлуке Јеховине организације? Веома је важно да увек имамо поуздање у оне којима су Јехова и Исус поверили да нас предводе у делу проповедања. У данашњем свету има много тога чему би се та браћа могла посветити, али они то ипак не раде. Погледајмо сада на шта је земаљски део Јеховине организације одувек био усредсређен.

УСРЕДСРЕЂЕНИ НА ОНО ’ШТО ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ‘

12, 13. Како старешине извршавају своју службу и зашто је то охрабрујуће за нас?

12 Широм света, старешине које имају доста искуства у служењу Јехови наименоване су да надгледају и унапређују дело проповедања у земљи у којој служе. Пре него што донесу неку одлуку та браћа се усрдно моле Јехови и траже вођство у његовој Речи гледајући на њу као на ’светиљку својој нози и светлост својој стази‘ (Пс. 119:105; Мат. 7:7, 8).

13 Попут старешина у првом веку, старешине које данас надгледају дело проповедања посвећене су „поучавању Божјој речи“ (Дела 6:4). Веома их радује што дело проповедања напредује како на њиховом подручју тако и широм света (Дела 21:19, 20). Својим суверницима не намећу безбројна правила и процедуре. У ствари, пошто желе да дело проповедања напредује, они се при доношењу одлука  ослањају на Свето писмо и вођство Божјег светог духа. (Прочитати Дела апостолска 15:28.) На тај начин су ова духовно зрела браћа добар пример свима у својој скупштини (Еф. 4:11, 12).

14, 15. (а) Шта се све обавља да би се подупрло међународно дело проповедања? (б) Шта мислиш о томе што лично можеш подупирати дело проповедања?

14 Многа наша браћа марљиво раде на припремању публикација, састанака и конгреса. Да би што више људи сазнало за ’величанствена Божја дела‘, библијска литература се преводи на око 600 језика (Дела 2:7-11). Тај посао добровољно обављају на хиљаде вредне браће и сестара. Поред тога, многа млада браћа и сестре раде у штампаријама на производњи библијске литературе. Та литература се затим доставља скупштинама, од којих се неке налазе и у забаченим подручјима.

15 Много тога се предузима што нам помаже да се усредсредимо на проповедање добре вести. На пример, нека браћа и сестре учествују у изградњи Дворана Краљевства и Конгресних дворана. Многи помажу онима које је задесила нека природна непогода или им је хитно потребна медицинска помоћ. Други организују веће скупове и конгресе или поучавају у школама које постоје у оквиру наше организације. А то је само део активности у којима се ангажује на хиљаде добровољаца. Али зашто се обавља сав тај посао? Зато што се на тај начин подупире проповедање добре вести, духовно јачају они који учествују у проповедању и унапређује обожавање истинитог Бога. Дакле, да ли је земаљски део Јеховине организације усредсређен на оно што је најважније? Јесте, и то ван сваке сумње!

ОПОНАШАЈМО ПРИМЕР ЈЕХОВИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

16. Шта можемо истражити током породичног и личног проучавања?

16 Да ли понекад размишљамо о ономе што Јеховина организација постиже? Неки су одлучили да то истраже током породичног или личног проучавања. Одличан материјал за проучавање и дубоко размишљање могу нам бити визије које су добили Исаија, Језекиљ, Данило и Јован. Ако желимо да боље упознамо Јеховину организацију, можемо користити књигу Jehovah’s Witnesses— Proclaimers of God’s Kingdom, као и друге публикације или неки наш DVD.

17, 18. (а) Како ти је користило разматрање овог чланка? (б) Шта треба да се питамо?

17 За нас је добро да дубоко размишљамо о томе како Јехова путем своје организације подупире дело проповедања. Останимо уз његову дивну организацију и трудимо се да будемо усредсређени на оно што је најважније. Тада ћемо имати став који је имао апостол Павле када је рекао: „Будући да ову службу имамо по милосрђу које нам је указано, не посустајемо“ (2. Кор. 4:1). Он је такође храбрио своје сувернике: „Не посустајмо у чињењу добра, јер ћемо, ако се не уморимо, жети кад дође време“ (Гал. 6:9).

18 Да ли као појединци или породице треба да изменимо нешто тако да свакодневно дамо приоритет ономе што је најважније? Можемо ли поједноставити свој живот и искупљивати време од активности које нису толико битне како бисмо више пажње поклонили ономе што је најважније, то јест делу проповедања? У следећем чланку ће бити речи о пет ствари које нам помажу да држимо корак с Јеховином организацијом.