Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обогатимо свој живот читањем Библије

Обогатимо свој живот читањем Библије

„Заиста уживам у Божјем закону“ (РИМЉ. 7:22)

1-3. Како нам користи то што читамо Библију и примењујемо њене савете?

„СВАКОГ јутра захваљујем Јехови што ми помаже да разумем Библију.“ Ово су речи једне старије сестре која и даље чита Библију иако ју је прочитала више од 40 пута. Једна млађа сестра је рекла да јој је читање Библије помогло да разуме да је Јехова стварна особа и да развије близак однос с њим. Она каже да никада у животу није била срећнија.

2 Апостол Петар нас је подстакао да ’развијамо жељу за чистим млеком Божје речи‘ (1. Петр. 2:2). Када проучавамо Библију и примењујемо оно што смо научили, имамо чисту савест и водимо смисаон и испуњен живот. Развијамо блиска пријатељства са онима који воле Бога и служе му. Све су то добри разлози да ’уживамо у Божјем закону‘ (Римљ. 7:22). Али читање Библије нам може обогатити живот на још многе начине. Погледајмо неке од њих.

3 Што више упознамо Јехову и његовог Сина, више ћемо волети и њих и друге људе. Библија нам открива како ће Бог ускоро избавити праведне људе из овог злог света. То је добра вест коју проповедамо другима. Јехова ће нас благословити док се трудимо да друге поучимо ономе што смо сазнали читајући његову Реч.

ЧИТАЈМО И РАЗМИШЉАЈМО

4. Шта значи читати Библију „пригушеним гласом“?

4 Јехова не жели да његове слуге на брзину читају његову Реч. Он је Исусу Навину рекао: „Нека се ова књига закона не одваја од твојих уста. Пажљиво је [’пригушеним гласом‘, фуснота] читај дан и ноћ“ (Ис. Нав. 1:8; Пс. 1:2). Да ли би то значило да целу Библију, од Постанка до Откривења, треба да читамо буквално пригушеним гласом? Не. Суштина тог савета јесте да читамо оним темпом који нам допушта  да размишљамо о ономе што читамо. Када је тако пажљиво читамо, онда можемо обратити пажњу на оно што је за нас у том тренутку нарочито корисно или охрабрујуће. Када наиђемо на такве изразе, стихове или извештаје, читајмо их полако и чак наглас изговоримо речи које су нам важне. Тада ће те речи за нас имати посебну тежину. Зашто је то важно? Зато што ћемо бити мотивисани да неки библијски савет применимо само ако га заиста разумемо.

5-7. Наведи примере који показују како нам пажљиво читање Божје Речи може помоћи (а) да се држимо Јеховиних моралних мерила; (б) да будемо стрпљиви и љубазни према другима; (в) да се чак и у тешким ситуацијама уздамо у Јехову.

5 Када читамо делове Библије које није лако разумети, било би добро да их пажљиво и спорије читамо. На пример, погледајмо три могуће ситуације. У првој ситуацији замислимо како један млади брат према свом распореду за читање Библије долази до књиге пророка Осије. У четвртом поглављу застаје након што је прочитао део од 11. до 13. стиха. (Прочитати Осију 4:11-13.) Зашто? Ти стихови су му привукли пажњу зато што у последње време школски другови врше на њега притисак да почини неморал. Док размишља о тим стиховима, каже себи: ’Јехова види шта све људи раде чак и када су сами. Стварно не желим да га повредим.‘ Тај брат је чврсто решио да се држи Јеховиних моралних мерила.

6 У другој ситуацији једна сестра чита Јоилово пророчанство и долази до 13. стиха у 2. поглављу. (Прочитати Јоила 2:13.) Док пажљиво чита тај стих, размишља о томе како да се угледа на Јехову, који је „милостив и милосрдан, спор на гнев и пун доброте“. Пошто је понекад саркастична и нељубазна кад разговара са својим мужем или другима, решила је да се промени.

7 У трећој ситуацији један наш брат остаје без посла и забринут је јер не зна како ће издржавати жену и децу. Пажљиво чита књигу пророка Наума. У седмом стиху првог поглавља, наилази на речи које кажу да Јехова „пази на оне који код њега траже уточиште“ и да је за њих „тврђава у дан невоље“. Те речи му пружају утеху. Схвата да Јехова воли њега и његову породицу и зато више није толико забринут. Затим пажљиво чита 15. стих. (Прочитати Наума 1:15.) Овај стих помаже нашем брату да разуме да ће поуздање у Јехову показати тако што ће проповедати добру вест чак и када пролази кроз тешке периоде. Иако и даље тражи посао, труди се да више времена проводи у служби проповедања.

8. Укратко наведи нешто вредно што си научио читајући Библију.

8 Мисли које смо истакли у овим примерима налазе се у библијским књигама за које неки сматрају да их је тешко разумети. Али када у њима нађемо овако корисне и охрабрујуће стихове, желећемо да пажљивије прочитамо и остале стихове у тим књигама. Замислимо само колико мудрих и утешних речи можемо наћи у књигама тих пророка. А шта да кажемо за остали део Библије? Божја Реч је попут богатог налазишта дијаманата. Потрудимо се да пронађемо што више тих драгуља. Док читамо Библију, тражимо савете и охрабрење, који су драгоцени попут дијаманата.

ПОТРУДИМО СЕ ДА РАЗУМЕМО ОНО ШТО ЧИТАМО

9. Шта треба да радимо да бисмо боље разумели Библију?

9 Веома је важно да сваког дана читамо Библију. Али исто тако је  важно и да разумемо оно што читамо. Зато искористимо наше публикације да бисмо сазнали нешто о људима, местима и догађајима о којима читамо. Ако се питаш како би у свом животу могао применити неки библијски савет, потражи помоћ од неког старешине или зрелих сухришћана. Једном хришћанину из првог века била је потребна помоћ да исправно разуме истину. Он се звао Аполо.

10, 11. (а) Како је Аполо постао још бољи проповедник добре вести? (б) Зашто је Аполо добар пример за нас? (Видети оквир „Да ли си у току са најновијим разумевањем истине?“)

10 Аполо је био реван хришћанин јеврејског порекла „добро упућен у Писма“. У Делима апостолским за њега се каже: „Говорио је и тачно поучавао о Исусу, али је познавао само Јованово крштење.“ Аполо очигледно није знао да има неких новина што се тиче значења крштења. Акила и Прискила су у то време били у Ефесу и када су га тамо чули како проповеда „тачније [су] му објаснили Божји пут“ (Дела 18:24-26). Како је то користило Аполу?

11 Он је из Ефеса отишао за Ахају и наставио да проповеда. „Кад је тамо стигао, много је помогао онима који су примили веру по Божјој незаслуженој доброти, јер је снажно побијао Јудејце у јавним расправама, доказујући из Писама да је Исус заиста Христ“ (Дела 18:27, 28). Захваљујући томе што је исправно разумео значење крштења, много је помогао новима да напредују у истини. Шта из овога можемо научити? Можемо се угледати на Апола тако што ћемо се трудити да разумемо оно што читамо у  Библији. Али ћемо бити спремни да са понизношћу и захвалношћу прихватимо савете и предлоге искуснијих суверника. Тако ћемо сигурно постати бољи учитељи.

ОНО ШТО СМО НАУЧИЛИ ПРЕНОСИМО ДРУГИМА

12, 13. Како бисмо тактично користећи Библију могли помоћи некоме да духовно напредује?

12 Попут Акиле, Прискиле и Апола, и ми можемо бити прави благослов за друге. Како се осећамо када заинтересованој особи помогнемо да савлада неку препреку у свом духовном напретку? А како се осећају старешине када им се неки суверник захвали за библијски савет којим су му помогли да преброди неку кризу? Заиста смо срећни када на темељу Божје Речи помогнемо некоме да промени свој живот набоље. * Погледајмо како то можемо постићи.

13 Што се тиче служења Јехови, у време пророка Илије многи Израелци су седели на две столице. Оно што је Илија рекао тим Израелцима може помоћи и онима који проучавају, али још нису одлучили да служе Јехови. (Прочитати 1. Краљевима 18:21.) Или рецимо, ако се неко плаши како ће реаговати његови пријатељи или чланови породице када им каже да проучава Библију, могли бисмо га охрабрити на темељу Исаије 51:12, 13. (Прочитати.)

14. Шта ће нам помоћи да се сетимо библијских стихова кад нам затребају?

14 У Библији има много тога што нас може охрабрити, исправити или ојачати. Али можда се питамо како да нађемо стихове баш онда кад нам требају. Сваки дан читајмо Библију и размишљајмо о ономе што смо прочитали. Тако ћемо с временом научити доста стихова, а Јеховин дух ће нам помоћи да их се сетимо кад нам затребају (Мар. 13:11; прочитати Јована 14:26). *

15. Шта ће нам помоћи да још боље разумемо Божју Реч?

15 Попут краља Соломона, молимо се Јехови да нам да мудрост у служби проповедања и у обављању скупштинских задужења (2. Лет. 1:7-10). Угледајмо се на пророке који су „марљиво испитивали и пажљиво истраживали“ свете списе да би добро упознали Јехову и сазнали шта је његова воља (1. Петр. 1:10-12). Апостол Павле је подстакао Тимотеја да се ’храни речима вере и добрим учењем‘ (1. Тим. 4:6). Ако наставимо да проучавамо Библију, бићемо у још бољој позицији да другима помажемо у духовном погледу, а самим тим ће и наша вера бити јача.

ЧИТАЊЕ БИБЛИЈЕ НАМ ПРУЖА ЗАШТИТУ

16. (а) Како је Веријцима користило то што су „сваки дан истраживали Писма“? (б) Зашто је и за нас важно да сваки дан читамо Библију?

16 Јудејци који су живели у Верији, граду у тадашњој Македонији, имали су обичај да ’сваки дан истражују Писма‘. Када им је Павле проповедао добру вест, они су то што им је говорио упоређивали са оним што су већ знали из Писма. До чега је то довело? Многи су се уверили да им је говорио истину и „постали [су] верници“ (Дела  17:10-12). Овај пример потврђује да свакодневно читање Библије јача нашу веру у Јехову. А јака вера нам је неопходна да бисмо преживели крај овог света (Јевр. 11:1).

17, 18. (а) Како јака вера и љубав штите наше симболично срце? (б) Како нас нада штити?

17 Апостол Павле је с добрим разлогом написао: „Ми који припадамо дану, будимо трезвени и на груди ставимо оклоп вере и љубави и ставимо кацигу — наду у спасење“ (1. Сол. 5:8). Војници су морали да на грудима носе оклоп како би заштитили срце. Слично томе, хришћани морају заштитити своје симболично срце од греха. Када један Јеховин слуга има јаку веру у испуњење Божјих обећања и љубав према Богу и ближњима, он у духовном смислу има најбољи могући оклоп. Мало је вероватно да ће учинити нешто због чега би изгубио Божју наклоност.

18 Павле је споменуо и кацигу, то јест „наду у спасење“. У библијско време, војници су могли лако изгубити живот у бици уколико нису заштитили главу. Али с добром кацигом могли су без већих последица поднети ударце. Када проучавамо Божју Реч, наша нада у то да нас Јехова може избавити постаје све јача. Таква нада ће нам помоћи да не потпаднемо под утицај отпадника, чије се испразне речи шире као гангрена (2. Тим. 2:16-19). Наша нада ће нам дати снагу да се одупремо лошим утицајима који нас могу навести да згрешимо Јехови.

ПОМОЋИ ЋЕ НАМ ДА ПРЕЖИВИМО ПОСЛЕДЊЕ ДАНЕ

19, 20. Зашто истински ценимо Божју Реч и како то доказујемо? (Видети оквир „Јехова ми даје управо оно што ми треба“.)

19 Што се више ближимо крају овог света, то ћемо више морати да се ослањамо на Јеховину Реч. Њени савети нам помажу да се решимо лоших навика и да се боримо против несавршености. Охрабрење и утеха које нам пружа дају нам снагу да пребродимо кушње које пред нас стављају Сатана и овај свет. Захваљујући вођству које нам Јехова пружа преко своје Речи, остаћемо на путу живота.

20 Немојмо заборавити да Бог „жели да се све врсте људи спасу“. То се односи на све његове слуге, као и на људе који спремно слушају добру вест. Али сви они који желе да буду спасени морају ’добро упознати истину‘ (1. Тим. 2:4). Зато је неопходно да читамо Библију и да примењујемо њене савете ако желимо да преживимо. Свакодневним читањем Библије доказујемо да истински ценимо Јеховину Реч (Јов. 17:17).

^ одл. 12 Наравно, никада не треба да користимо Библију да бисмо присилили некога да се промени или да бисмо га осудили. Треба да се угледамо на Јехову и да будемо стрпљиви и добри према онима с којима проучавамо Библију (Пс. 103:8).

^ одл. 14 Можда знамо неке речи из стиха, али не знамо где се он тачно налази. Како да га пронађемо? Те речи можемо потражити на крају Библије у регистру библијских речи или у библиотеци публикација на CD-у (Watchtower Library).