Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

Да ли сте знали?

Да ли је јерусалимски храм икада био обновљен након 70. године н. е.?

ИСУС је рекао да од Јеховиног храма неће остати ни камен на камену. То пророчанство се испунило 70. године н. е. када је римска војска коју је предводио Тит уништила Јерусалим (Мат. 24:2). Касније је цар Јулијан планирао да обнови тај храм.

За Јулијана се каже да је био последњи пагански владар Римског царства. Он је био братанац Константина Великог и био је упућен у хришћанско учење. Међутим, када је постављен за цара 361. н. е., одбацио је хришћанска учења и дао предност паганству. Историчари су му дали име „Јулијан Отпадник“.

Јулијан је презирао хришћанство. Један од разлога можда лежи у томе што је као шестогодишњак видео како су му они који су исповедали хришћанство убили оца и друге чланове породице. Према речима црквених историчара, он је подстицао Јудејце да обнове храм, сматрајући да ће тиме доказати да је Исус био лажни пророк. *

Нема сумње да је Јулијан планирао да обнови храм. Историчари дебатују о томе да ли је започео обнову храма и ако јесте, зашто су радови обустављени. Међутим, једно је сигурно. Јулијан је погинуо непуне две године након што је постао цар, а са њим је нестала и идеја о обнови храма.

На храмском брду се данас налази исламско светилиште Купола на стени

^ одл. 5 Исус није рекао да храм никада неће бити обновљен, већ је рекао да ће бити уништен, што се и догодило 70. године н. е.