Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Славимо Божје свето име

Славимо Божје свето име

„Славићу име твоје довека“ (ПС. 86:12)

1, 2. Како Јеховини сведоци гледају на Божје име за разлику од хришћанских цркава?

У ХРИШЋАНСКИМ црквама се углавном не користи Божје име. На пример, у предговору једног библијског превода пише: „Употреба било ког личног имена за једног јединог Бога [...] у потпуности је неприкладна за хришћанску цркву“ (Revised Standard Version).

2 С друге стране, Јеховини сведоци с поносом носе и славе Божје име. (Прочитати Псалам 86:12 и Исаију 43:10.) Осим тога, за нас је част што разумемо право значење тог имена, као и важност његовог посвећења (Мат. 6:9). Наравно, ту част никада не смемо узети олако. Зато ћемо размотрити три важна питања: Шта значи познавати Божје име? Како Јехова још од древног доба показује да с правом носи своје славно име? И шта значи ходити у Јеховино име?

ШТА ЗНАЧИ ПОЗНАВАТИ БОЖЈЕ ИМЕ

3. Шта значи познавати Божје име?

3 Познавати Божје име обухвата много више од тога да само знамо да се Бог зове „Јехова“. То би значило да сазнамо какав је он Бог, шта намерава у будућности, како је поступао у прошлости и нарочито како се опходио према својим слугама. Наравно, Јехова је у складу са испуњењем своје намере постепено откривао својим слугама све више детаља о себи (Посл. 4:18). На пример, знамо да је открио своје име првим људима, јер је Ева споменула његово име када је родила Каина (Пост. 4:1). Ноје, Аврахам, Исак и Јаков су такође знали Божје име. Јехова им је помагао да још боље разумеју значење његовог имена тако што их је благосиљао, штитио и откривао им неке аспекте своје намере. Доста касније, Бог је открио Мојсију нешто посебно  у вези са значењем свог имена.

Мојсије је знао шта значи Божје име и то му је јачало веру

4. Зашто је Мојсије питао Бога које је његово име и зашто је то било сасвим разумљиво?

4 Прочитати Излазак 3:10-15. Када је Мојсије имао 80 година, Бог му је поверио изузетно одговоран задатак рекавши: ’Изведи мој народ, Израелове синове, из Египта.‘ Мојсије је затим поставио Јехови једно веома важно питање: ’Шта да кажем Израелцима ако ме питају које је твоје име?‘ Зашто је то питао ако су Божје слуге већ доста дуго знале како гласи Божје име? По свему судећи, желео је да боље упозна особу која носи то име како би уверио Израелце да ће их Бог заиста избавити. Било је сасвим разумљиво што је Мојсије то питао, јер су Израелци прилично дуго били у ропству и вероватно су сумњали у то да Јехова заиста може да их избави. У ствари, неки од њих су чак почели да обожавају египатске богове! (Језек. 20:7, 8).

5. Шта је Јехова открио Мојсију о значењу свог имена?

5 Како је Јехова одговорио Мојсију? Рекао му је: „Овако кажи Израеловим синовима: ’ПОСТАЋУ послао ме је к вама.‘“ * Затим је додао: „Јехова, Бог ваших праочева [...] послао ме је к вама.“ Бог је тим речима објаснио да ће постати шта год је потребно како би испунио своју намеру и да ће увек испунити оно што обећа. Зато је у Изласку 3:15 Јехова рекао о себи: „То је моје име довека и то је мој спомен из нараштаја у нараштај.“ Нема сумње да су те речи испуниле Мојсија страхопоштовањем и да су ојачале његову веру.

ЈЕХОВА ЈЕ ПОКАЗАО ДА С ПРАВОМ НОСИ СВОЈЕ ИМЕ

6, 7. Како је Јехова недвосмислено доказао да с правом носи своје славно име?

6 Убрзо након што је разговарао с Мојсијем, Јехова је недвосмислено доказао да с правом носи своје име тако што је избавио Израелце из ропства. Казнио је Египат са десет невоља и показао да су фараон и египатски богови немоћни (Изл. 12:12). Затим је раздвојио Црвено море, провео Израелце посред њега, а фараона и његову војску је уништио у мору (Пс. 136:13-15). Док су Израелци путовали кроз пустињу, Јехова је тај милионски народ снабдевао водом и храном! Он чак није дозволио да им се одећа похаба нити да им  се сандале подеру (Пон. зак. 1:19; 29:5). Све то показује да ништа не може спречити Јехову да испуни оно што обећа. Он је касније рекао пророку Исаији: „Ја, ја сам Јехова, и осим мене нема спаситеља“ (Ис. 43:11).

7 Исус Навин, следећи вођа израелског народа, такође је видео Јеховина моћна дела у Египту и у пустињи. Зато је кратко пре него што је умро рекао својим сународницима: „Добро знате свим својим срцем и свом својом душом да од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила. Ниједна реч није остала неиспуњена“ (Ис. Нав. 23:14). Јехова је учинио управо оно што је и обећао.

8. Како Јехова данас испуњава оно што је рекао?

8 Јехова и данас испуњава оно што је рекао. Он је преко свог Сина прорекао да ће се у последњим данима добра вест о Краљевству проповедати „по целом свету“ (Мат. 24:14). Само је Свемоћни Бог Јехова то могао прорећи и испунити, поверивши при том проповедање добре вести сасвим обичним људима (Дела 4:13). Према томе, када проповедамо добру вест, ми заправо учествујемо у испуњењу једног библијског пророчанства. Тиме исказујемо част свом Оцу и показујемо да стварно мислимо то што кажемо када се молимо: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Мат. 6:9, 10).

БОЖЈЕ СЛАВНО ИМЕ

Фараон није хтео да призна да је Јехова свемоћни Бог

9, 10. Шта још можемо сазнати о Јехови на основу тога како се опходио са Израелцима?

9 Убрзо након што су Израелци изашли из Египта, Јехова им је још нешто открио о себи. Склопио је с њима савез на темељу Закона и обећао је да ће бринути о њима као што муж брине о жени (Јер. 3:14). Симболично речено, Израелци су постали Јеховина супруга. Постали су народ који носи Божје име (Ис. 54:5, 6). Јехова је обећао да ће их благосиљати, штитити и да ће им дати мир ако му буду верни (Бр. 6:22-27). На тај начин би се његово име прославило и у другим народима. (Прочитати Поновљене законе 4:5-8 и Псалам 86:7-10.) Захваљујући томе, многи људи из других народа почели су да служе Јехови. Они су поступили попут Моавке Руте, која је рекла Нојемини: „Твој народ биће  мој народ и твој Бог мој Бог“ (Рута 1:16).

10 Током скоро 1 500 година, Јехова је показао Израелцима још неке своје особине. Иако су били бунтован народ, Јехова Бог је био ’милосрдан и спор на гнев‘. Показао је изузетно стрпљење и дуготрпљивост (Изл. 34:5-7). Па ипак, његовом стрпљењу је дошао крај када су Јудејци, потомци древних Израелаца, одбацили и убили његовог Сина (Мат. 23:37, 38). Зато више нису могли да буду народ који носи Божје име. У духовном погледу су били мртви, попут сувог дрвета (Лука 23:31). Како су уопште Израелци гледали на Божје име?

11. Зашто су Израелци престали да користе Божје име?

11 Израелци су с временом погрешно закључили да је Божје име толико свето да га не треба изговарати (Изл. 20:7). Зато су постепено престали да га користе. Нема сумње да је то веома повредило Јехову (Пс. 78:40, 41). Он је Бог „који тражи да се оданост исказује искључиво њему“ и он љубоморно чува своје име. Пошто су Израелци показали непоштовање према његовом имену, више нису били достојни да га носе (Изл. 34:14). То треба да нам помогне да разумемо колико је важно да с поштовањем користимо име нашег Створитеља.

НОВ НАРОД КОЈИ НОСИ БОЖЈЕ ИМЕ

12. Ко је постао народ који носи Божје име?

12 Јехова је преко пророка Јеремије обећао да ће склопити „нови савез“ с једним новим народом, духовним Израелом. Прорекао је да ће га познавати сви припадници тог народа, „од најмањег до највећег“ (Јер. 31:31, 33, 34). Када је Бог склопио тај нови савез? На Педесетницу 33. године. С ким је склопио тај нови савез? С народом који се у Библији назива ’Израелом Божјим‘, а чине га људи из свих народа. Јехова их још назива и ’народом који носи његово име‘ (Гал. 6:16; прочитати Дела апостолска 15:14-17; Мат. 21:43).

13. (а) Да ли су први хришћани користили Божје име? Објасни. (б) Шта мислиш о томе што имамо част да објављујемо Божје име у служби проповедања?

13 Као припадници тог новог народа, први хришћани су користили Божје име. На пример, то су радили када су цитирали стихове из хебрејског дела Светог писма. * Када је апостол Петар на Педесетницу 33. године сведочио Јудејцима и прозелитима, више пута је споменуо Божје име (Дела 2:14, 20, 21, 25, 34). Јехова је подупирао прве хришћане у делу проповедања зато што су исказивали част његовом имену. Јехова подупире и нас у служби проповедања док објављујемо његово име другима и показујемо им, уколико је то могуће, да се оно налази и у њиховом Светом писму. На тај начин помажемо људима да упознају истинитог Бога, а неки од њих ће можда развити близак однос с њим, који ће трајати у сву вечност.

14, 15. Шта је Јехова учинио да би сачувао своје име упркос ширењу отпадништва?

14 Касније се међу првим хришћанима појавило отпадништво, које је ухватило маха нарочито после смрти Исусових апостола (2. Сол. 2:3-7). Лажни учитељи  су прихватили јудејску традицију и престали да користе Божје име. Међутим, да ли је Јехова дозволио да његово име падне у заборав? Нипошто! Иако не знамо тачно како се у прошлости изговарало, оно није избрисано из постојања. Божје име се већ стотинама година налази у неким библијским преводима, као и у делима која су написали изучаваоци Библије. На пример, Чарлс Питерс је 1757. написао да по свему судећи име „Јехова“, за разлику од многих Божјих титула, „најбоље описује суштину Божје личности“. У једној књизи из 1797. Хоптон Хејнс је рекао: „ЈЕХОВА је лично име БОГА коме су Јудејци искључиво служили, а то име су користили и Христ и његови апостоли.“ Хенри Гру (1781-1862) не само што је користио Божје име већ је и разумео да је оно оклеветано и да се мора посветити. Попут њега, Божје име су користили Џорџ Сторс (1796-1879) и Чарлс Расел, који су једно време сарађивали.

15 За Божји народ је посебно била значајна 1931. година. Тада су Међународни истраживачи Библије, како су се Божје слуге у то време називале, усвојили библијско име Јеховини сведоци (Ис. 43:10-12). На тај начин су целом свету објавили да су поносни на то што служе једином истинитом Богу и хвале његово име (Дела 15:14). Све то нас сигурно подсећа на Јеховине речи из Малахије 1:11: „Од сунчевог изласка па до његовог заласка моје ће име бити велико међу народима.“

ХОДИТИ У ЈЕХОВИНО ИМЕ

16. Зашто треба да нам буде част што ходимо у Јеховино име?

16 Пророк Михеј је написао: „Сви ће народи ходити у име свог бога, а ми ћемо ходити у име Јехове, нашег Бога, довека, у сву вечност“ (Мих. 4:5). Јехова је дозволио Истраживачима Библије да носе његово име. То је за њих била велика част, али и доказ да имају његову наклоност. (Прочитати Малахију 3:16-18.) Да ли је и за тебе част што носиш то име? Да ли се заиста трудиш да ’ходиш у Јеховино име‘? Да ли разумеш шта то стварно значи?

17. Шта значи ходити у Божје име?

17 Ходити у Божје име подразумева најмање три ствари. Прво, морамо објављивати његово име другима зато што ће само они који ’призову Јеховино име бити спасени‘ (Римљ. 10:13). Друго, неопходно је да опонашамо Јехову, посебно у показивању љубави (1. Јов. 4:8). Треће, морамо бити послушни Божјим законима, јер тако славимо име нашег Оца (1. Јов. 5:3). Да ли ћеш заувек „ходити у име Јехове, нашег Бога“?

18. Зашто се они који славе Божје свето име не плаше онога што носи будућност?

18 Ускоро ће сви који не прихватају Јехову или се буне против њега морати да признају да је он једини истинити Бог (Језек. 38:23). Они ће проћи попут фараона који је рекао да не зна Јехову и да га неће послушати, али је убрзо након тога на својој кожи осетио колико је моћан Јехова Бог (Изл. 5:1, 2; 9:16; 12:29). С друге стране, ми смо желели да упознамо Јехову и постали смо његови пријатељи. Поносни смо на то што му служимо и што носимо његово име. Зато се не плашимо онога што носи будућност и уздамо се у речи из Псалма 9:10: „Они који знају име твоје, уздаће се у тебе, јер ти, Јехова, нипошто нећеш оставити оне који те траже.“

^ одл. 5 Божје име је на хебрејском језику један облик глагола који значи „постати“. Зато „Јехова“ значи „Он проузрокује да постане“ (Пост. 2:4, фуснота).

^ одл. 13 Први хришћани су користили књиге које данас чине хебрејски део Светог писма. У њима се налазило Божје име у виду тетраграма. На основу расположивих доказа може се закључити да се тетраграм налазио и у првим примерцима Септуагинте, што је превод хебрејског дела Светог писма на грчки језик.