Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  март 2013.

Да ли имаш срце које познаје Јехову?

Да ли имаш срце које познаје Јехову?

„Даћу им срце да ме познају, да знају да сам ја Јехова. Они ће бити мој народ“ (ЈЕР. 24:7)

1, 2. Шта може бити занимљиво у вези са смоквама?

ДА ЛИ волиш смокве? Многи их воле и зато се оне узгајају широм света. Израелци старог доба су их веома ценили (Наум 3:12; Лука 13:6-9). Смокве су богате минералима, влакнима и антиоксидансима, па зато неки кажу да су добре за наше здравље.

2 Јехова је једном приликом људе упоредио са смоквама. Он није говорио о хранљивој вредности смокава, већ о симболичном срцу. Оно што је рекао преко пророка Јеремије може бити корисно и за нас и за оне које волимо. Док будемо разматрали његове речи, размишљајмо шта би то могло значити за нас као праве хришћане.

3. Шта представљају смокве о којима се говори у 24. поглављу Јеремије?

3 Године 617. пре н. е. народ у Јуди је чинио оно што Јехова мрзи. Јехова је Јеремији дао једну визију о томе шта ће се у будућности догодити с Јудом. Показао му је две корпе смокава — у једној су биле „врло добре смокве“, а у другој „врло лоше“. (Прочитати Јеремију 24:1-3.) Лоше смокве су представљале краља Седекију и људе попут њега, који ће се наћи на удару краља Навуходоносора и његове војске. Али било је и људи који су се могли упоредити са добрим смоквама. Неки од њих су били Језекиљ, Данило, тројица његових другова и још неки који су касније као затвореници били одведени у Вавилон. Неки Јудејци су се касније вратили у Јерусалим и обновили храм (Јер. 24:8-10; 25:11, 12; 29:10).

4. Зашто је оно што је Бог рекао народу у Јуди охрабрење за нас?

4 Јехова је за оне који су се могли упоредити са добрим смоквама рекао: „Даћу им срце  да ме познају, да знају да сам ја Јехова. Они ће бити мој народ“ (Јер. 24:7). Овај чланак се темељи на том стиху и можемо рећи да су то заиста охрабрујуће речи. Бог жели да имамо ’срце које га познаје‘. У овом случају „срце“ се односи на наше склоности. Сигурно бисмо сви желели да имамо срце које је наклоњено Богу и које жели да буде део његовог народа. Како се то постиже? Најпре треба да проучавамо Божју Реч и да примењујемо оно што смо научили. Затим треба да се покајемо и престанемо да радимо лоше ствари. Онда треба да предамо свој живот Богу и да се крстимо у име Оца, Сина и светог духа (Мат. 28:19, 20; Дела 3:19). Да ли си то већ учинио? Или можда то планираш и зато редовно долазиш на састанке Јеховиних сведока?

5. О коме је Јеремија првенствено писао?

5 Чак и ако смо предузели све те кораке, морамо обратити пажњу на наше ставове и понашање. Зашто? Одговор ћемо сазнати док будемо разматрали оно што је Јеремија написао о срцу. Један део Јеремијине књиге говори о народима који су живели око Јуде. Али већи део књиге говори о народу Јуде током владавине петорице краљева (Јер. 1:15, 16). Дакле, Јеремија је првенствено писао о мушкарцима, женама и деци који су већ били предани Јехови. Њихови преци су још у Мојсијево време одлучили да ће служити Јехови (Изл. 19:3-8). И у Јеремијино доба народ је потврдио да је предан Јехови када је рекао: „Долазимо к теби, јер си ти, Јехова, наш Бог“ (Јер. 3:22). Међутим, да ли се стварно може рећи да су имали добро срце?

БИЛО ИМ ЈЕ ПОТРЕБНО ’ОБРЕЗАЊЕ СРЦА‘

6. Зашто треба да нас занима шта Бог каже о срцу?

6 У савременој медицини се користе апарати помоћу којих лекари могу видети у каквом је стању нечије срце. Међутим, Јехова може видети и наше симболично срце, то јест какве смо особе. Он је рекао: „Срце је варљивије од свега и на све је спремно. Ко може проникнути у њега? Ја, Јехова, истражујем срце [...] да бих свакоме дао према његовим путевима, према плодовима његових дела“ (Јер. 17:9, 10). Јехова види како размишљамо, како се осећамо, какви су наши ставови и шта желимо од свог живота. Он ће сигурно прегледати наше срце, али и ми донекле можемо сазнати шта је у њему.

7. Шта је Јеремија рекао за срце већине Израелаца тог доба?

7 Док испитујемо своје срце, можемо се питати: ’Какво је било симболично срце већине Израелаца у Јеремијино доба?‘ Одговор можемо наћи у једној необичној фрази коју је Јеремија користио: „Цео је Израелов дом необрезаног срца.“ Он није говорио о обрезању мушкараца које је било прописано Мојсијевим законом, јер је рекао: „’Ево, долазе дани‘, говори Јехова, ’када ћу позвати на одговорност све који су обрезани, али су ипак у необрезању.‘“ Дакле, чак су и обрезани Израелци били „необрезаног срца“ (Јер. 9:25, 26). Шта је то значило?

8, 9. Шта је већина Израелаца морала да уради са својим срцем?

8 Шта значи израз „необрезаног срца“ можемо закључити на основу речи које је Јехова упутио Израелцима. Он им је рекао: „Обрежите своје срце, народе  Јудин и становници Јерусалима, да мој гнев не би дошао [...] због ваших злих дела.“ Али одакле су потицала та зла дела? Из њиховог срца. (Прочитати Марка 7:20-23.) Били су тврдоглави и нису хтели да се мењају. Јехова је сматрао да им је срце зло. (Прочитати Јеремију 5:23, 24; 7:24-26.) Зато им је рекао: „Обрежите се Јехови, обрежите своје срце“ (Јер. 4:4; 18:11, 12).

9 Дакле, Израелци у Јеремијино доба морали су да обрежу своје симболично срце. Исти проблем су имали и Израелци у Мојсијево доба (Пон. зак. 10:16; 30:6). Како би могли ’обрезати своје срце‘? Тако што би одбацили све мисли, жеље и мотиве који их наводе да занемарују Јеховине заповести (Дела 7:51).

КАКО МОЖЕМО ИМАТИ ’СРЦЕ КОЈЕ ПОЗНАЈЕ‘ ЈЕХОВУ?

10. Како попут Давида и ми можемо проверавати своје симболично срце?

10 Треба да будемо захвални Јехови што нам помаже да проникнемо у своје симболично срце. Али будући да већ служимо Јехови, да ли заиста треба да толико бринемо о свом срцу? Већина наше браће и сестара верно служи Јехови и живи у складу с његовим мерилима. Они нису попут ’лоших смокава‘. Али сетимо се да се Давид молио Јехови следећим речима: „Проникни у мене, Боже, и упознај срце моје. Испитај ме и види неспокојне мисли моје, и види има ли у мени нешто што ме на пут боли наводи“ (Пс. 17:3; 139:23, 24).

11, 12. (а) Зашто свако од нас треба да испита своје срце? (б) Шта Јехова неће урадити?

11 Јехова жели да га упознамо, то јест да будемо по његовој вољи и да тако и остане. Јеремија је рекао: „Ти, Јехова над војскама, испитујеш праведника; ти видиш бубреге и срце“ (Јер. 20:12). Пошто Јехова испитује чак и срце праведних људи, сви ми треба да проверавамо шта нам је заиста у срцу. (Прочитати Псалам 11:5.) Могло би се догодити да дубоко у свом срцу откријемо неке неисправне ставове, осећања или циљеве који га чине неосетљивим. Можда тешко спроводимо у дело оно што Јехова каже да треба да радимо. Због тога је можда потребно да симболично речено обрежемо своје срце. Који се погрешни ставови и негативна осећања могу појавити у нашем срцу и како их можемо искоренити? (Јер. 4:4).

12 Јехова нас сигурно неће приморавати да се мењамо. Он је за „добре смокве“ рекао да ће им ’дати срце да га познају‘. Није рекао да ће их натерати да се у срцу промене. Они су морали да имају жељу да упознају Бога, а такву жељу треба да имамо и ми.

Испитај своје срце и искорени из њега све неисправне жеље да би имао Божји благослов

13, 14. Како би оно што нам је у срцу могло да нас повреди?

13 Исус је рекао: „Из срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочења, хуле“  (Мат. 15:19). На пример, ако неко у срцу има неисправне жеље, можда ће починити блуд или прељубу. Уколико се не буде покајао, заувек ће изгубити Божју наклоност. Али неко може имати неисправне жеље у свом срцу чак и ако не почини такав грех. (Прочитати Матеја 5:27, 28.) Зато је важно да проверавамо да ли можда у срцу имамо неке неисправне жеље. Ако се добро загледамо у своје срце, да ли ћемо можда открити да гајимо неприкладна осећања према некој особи супротног пола? Јехова не прелази преко таквих ствари и то морамо променити.

14 Или се може десити да смо се толико наљутили на неког суверника да смо почели да га мрзимо иако га никада не бисмо дословно убили (Лев. 19:17). Морамо се максимално потрудити да савладамо таква осећања (Мат. 5:21, 22).

15, 16. (а) Како неки хришћанин може бити „необрезаног срца“? (б) Зашто мислиш да Јехова не жели да будемо такви?

15 Већина хришћана нема таквих проблема са симболичним срцем. Међутим, Исус је говорио и о ’злим мислима‘. Реч је о гледиштима и ставовима који могу негативно утицати на многе аспекте нашег живота. На пример, можда мислимо да је верност нашој породици важнија од свега другог. Наравно, за разлику од многих људи у овим „последњим данима“ ми као хришћани волимо чланове своје породице (2. Тим. 3:1, 3). Али могло би нам се десити да одемо у крајност. Многи сматрају да „крв није вода“ и зато се осећају увређено када неко увреди члана њихове породице. Сетимо се шта су због таквих осећања урадила Динина браћа (Пост. 34:13, 25-30). Замислимо само каква је осећања Авесалом имао у свом срцу када је могао да убије свог полубрата Амнона (2. Сам. 13:1-30). Ови примери показују колико је опасно имати „зле мисли“.

16 Наравно, прави хришћани никога не би убили. Међутим, да ли имамо негативна осећања према брату или сестри који су увредили или мислимо да су увредили неког нашег рођака? Како ћемо се понашати према том сувернику? Да ли ћемо га избегавати и решити да га никада више не позовемо у госте? (Јевр. 13:1, 2). Такво понашање је показатељ недостатка  љубави и зато преко тога не треба олако прелазити. Јехова добро зна шта нам је у срцу. Ако примети таква осећања и за нас ће рећи да смо „необрезаног срца“ (Јер. 9:25, 26). Сетимо се оних којима је Јехова рекао: „Обрежите своје срце“ (Јер. 4:4).

САЧУВАЈМО СРЦЕ КОЈЕ ПОЗНАЈЕ ЈЕХОВУ

17. Како нам страх од Јехове може помоћи да се променимо у срцу?

17 Можда ћемо испитујући своје срце утврдити да нисмо баш толико послушни Јехови колико би требало. Може бити да нам је на неки начин срце ’необрезано‘. Да ли се плашимо шта ће људи мислити о нама? Да ли желимо да будемо познати и да имамо много пара? Да ли смо понекад тврдоглави или самовољни? Ако је тако, нисмо једини (Јер. 7:24; 11:8). Многи Израелци у Јеремијино доба нису били верни Јехови. Јеремија је за њих рекао да су имали „тврдокорно и бунтовно срце“. Још је додао: „Нису рекли у свом срцу: ’Бојмо се Јехове, свог Бога, онога који у право време даје кишу, јесењу и пролећну‘“ (Јер. 5:23, 24). Ако се бојимо Јехове, то јест ако га поштујемо, уклонићемо зло из свог срца и чинићемо оно што очекује од нас.

18. Шта је Јехова обећао онима који су у новом савезу?

18 Док се у том правцу трудимо, Јехова ће нам дати срце које га познаје. Он је то обећао помазаницима, који су у новом савезу, када је рекао: „Свој закон ставићу у њих и уписаћу га у њихова срца. Бићу њихов Бог, и они ће бити мој народ.“ Још је додао: „Неће више пријатељ пријатеља учити нити брат брата, говорећи: ’Упознајте Јехову!‘ Јер ће ме сви познавати, од најмањег до највећег [...] Опростићу им њихов преступ и више се нећу сећати њиховог греха“ (Јер. 31:31-34). *

19. Каквој будућности се надају прави хришћани?

19 Сви ми жељно ишчекујемо оно што је Бог обећао и зато треба да упознамо Јехову и да будемо део његовог народа. Али да бисмо добили те благослове, најпре нам морају бити опроштени греси на темељу Христове откупне жртве. Пошто желимо да Бог опрости нама, и ми морамо опраштати другима, колико год да нам је то понекад тешко. Неопходно је да се трудимо да из свог срца искоренимо сва лоша осећања која имамо према другима. Тиме ћемо показати да желимо да служимо Јехови и да га још боље упознамо. Бићемо попут оних људи за које је Јехова рекао: „Тражићете ме и наћи ћете ме, јер ћете ме тражити свим својим срцем. Даћу вам да ме нађете“ (Јер. 29:13, 14).

^ одл. 18 О новом савезу се говори у 14. поглављу књиге Поуке које нам Бог пружа преко Јеремије.