Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  март 2013.

За оне који воле Јехову „не постоји камен спотицања“

За оне који воле Јехову „не постоји камен спотицања“

„Велик мир имају они који закон твој воле, за њих не постоји камен спотицања“ (ПС. 119:165)

1. Како је једна атлетичарка показала упорност?

ЈОШ од тинејџерских година, Мери Декер је била атлетичарка светског гласа. Била је фаворит за златну медаљу у трци на 3 000 метара на Олимпијским играма 1984. године. Али ту трку није завршила. Саплела се о ногу друге атлетичарке и пала. Морали су да је изнесу са стазе, повређену и уплакану. Али она није одустала. Вратила се у форму за мање од годину дана и 1985. године поставила нови светски рекорд у трци на 1 500 метара.

2. У каквој се трци налазе прави хришћани и на шта морамо бити усредсређени?

2 Наш хришћански живот се може упоредити са једном трком. Циљ нам је да у њој победимо. То није спринт у коме је брзина одлучујући фактор. Али сасвим сигурно није ни рекреативно трчање уз повремену лагану шетњу. Наша трка се пре може упоредити са маратоном у коме до победе води само истрајност. Апостол Павле је користио поређење о тркачу када је писао хришћанима који су живели у Коринту, граду познатом по атлетским такмичењима. Он је написао: „Зар не знате да у трци сви тркачи трче, али само један добија награду? Зато трчите тако да је освојите“ (1. Кор. 9:24).

3. Ко може победити у трци за вечни живот?

3 Свето писмо нас подстиче да учествујемо у тој симболичној трци. (Прочитати 1. Коринћанима 9:25-27.) Награда је вечни живот, за помазане хришћане на небу, а за остале на земљи. Награду ће добити сви који ту трку истрче до краја, што није случај у многим такмичењима (Мат. 24:13). Такмичари губе награду само ако не трче по правилима или ако не прођу кроз циљ. Осим тога, то је једина трка у којој је награда вечни живот.

4. Зашто није лако доћи до циља?

 4 Није лако доћи до циља. Треба бити дисциплинован и одлучан. Само једна особа је стигла до циља, а да се ниједном није спотакла. То је Исус Христ. Његов ученик Јаков је написао да „сви често грешимо“ (Јак. 3:2). То је стварно тачно. Ми смо несавршени, а несавршени су и људи око нас. Зато се повремено може десити да се саплетемо, затетурамо и изгубимо темпо. Можда чак и паднемо, али устајемо и настављамо да трчимо. Неки се приликом пада озбиљно повреде тако да им је потребна помоћ да устану и да се врате у трку. Дакле, сасвим је могуће да се једном или чак више пута спотакнемо или паднемо (1. Краљ. 8:46).

Ако ти се деси да паднеш, прихвати помоћ и устани!

ЧАК И АКО СЕ СПОТАКНЕШ, ОСТАНИ У ТРЦИ

5, 6. (а) У ком смислу за праве хришћане не постоји „камен спотицања“ и шта ће им помоћи да устану? (б) Зашто се неки не опораве након пада?

5 Шта ћемо урадити када се спотакнемо или паднемо показује какви смо као људи. Неки који су се спотакли или пали, покајали су се и наставили да служе Богу. Други то нису учинили. У Пословицама 24:16 пише: „Ако праведник и седам пута падне, опет ће устати, а зли ће посрнути у невољи.“

6 Јехова неће дозволити да се они који се уздају у њега спотакну или доживе пад, то јест неку незгоду или неуспех, од кога се не могу опоравити. Он нам гарантује да ће нам помоћи да ’устанемо‘ како бисмо наставили да му служимо целом душом. То је заиста велика утеха за све оне који свим срцем воле Јехову. Међутим, зли људи уопште не желе да устану. Они не траже помоћ Божјег светог духа и његовог народа, или је одбијају. Али за оне који ’воле Јеховин закон‘ не постоји камен спотицања због ког би потпуно одустали од трке за живот. (Прочитати Псалам 119:165.)

7, 8. Како неко може да „падне“, а да и даље има Божју наклоност?

7 Неки су починили мањи грех, можда чак и више пута, због неке  своје слабости. Али ако ’устану‘, то јест ако се искрено покају и ако се труде да наставе да верно служе Јехови, он ће их и даље сматрати праведнима. На пример, Бог је Израелце сматрао праведнима све док су се кајали због својих грешака (Ис. 41:9, 10). У Пословицама 24:16, које смо раније цитирали, није поента у томе што је неко пао, већ што је устао уз помоћ нашег милосрдног Бога. (Прочитати Исаију 55:7.) Јехова Бог и Исус Христ имају поверења у нас и зато нас подстичу да ’устанемо‘ (Пс. 86:5; Јов. 5:19).

8 Чак и ако се за време маратона неки тркач спотакне или падне, он има времена да се врати у трку и надокнади изгубљено уколико без одлагања нешто предузме. У нашој трци за вечни живот ми не знамо ’дан и час‘ када ће се трка завршити (Мат. 24:36). Зато, што се мање спотичемо то је већа вероватноћа да ћемо одржати темпо, остати у трци и успешно је завршити. Како онда можемо избећи да се спотакнемо?

СПОТИЦАЊЕ КОЈЕ УСПОРАВА НАПРЕДАК

9. Којих пет ствари могу постати камен спотицања?

9 Погледајмо сада пет ствари које би могле бити камен спотицања. То су: личне слабости, жеље тела, неправде које су нам нанели суверници, невоље или прогонство и туђе мане. Међутим, немојмо заборавити да је Јехова веома стрпљив и да неће одмах сматрати да му нисмо верни уколико смо се спотакли.

10, 11. Са којим се личним слабостима Давид борио?

10 Личне слабости се могу упоредити са камењем које се налази на нашој стази. Ако се подсетимо неких догађаја из живота краља Давида и апостола Петра, можемо запазити две такве слабости — недостатак самосавладавања и страх од људи.

11 Краљ Давид је показао недостатак самосавладавања када је била у питању Витсавеја. А када га је Навал увредио, реаговао је пренагљено. Тачно је да се у тим ситуацијама није савладао, али никада није престао да се труди да угоди Јехови. Захваљујући помоћи других, успео је да поново стекне равнотежу (1. Сам. 25:5-13, 32, 33; 2. Сам. 12:1-13).

12. Како је Петар остао у трци иако је правио неке грешке?

12 Петар је више пута подлегао страху од људи, али је ипак остао веран Исусу и Јехови. На пример, пред другима се одрекао свог Учитеља, и то не само једном већ три пута (Лука 22:54-62). Касније се према хришћанима нејеврејског порекла опходио као да су мање вредни од обрезаних хришћана јеврејског порекла. Међутим, апостол Павле је видео да Петар нема добар став и знао је да у скупштини не би смело да буде такве дискриминације. Да Петар не би лоше утицао на другу браћу, Павле му је у лице рекао шта мисли (Гал. 2:11-14). Да ли се Петар толико увредио да је одустао од трке за живот? Није. Озбиљно је размислио о ономе што му је Павле рекао, прихватио је савет и наставио трку.

13. Како лоше здравље може бити камен спотицања?

13 Понекад и лоше здравље може бити камен спотицања. Оно нас може успорити, уздрмати и изморити. На пример, једна сестра у Јапану се озбиљно разболела 17 година после крштења. Толико се заокупила здравственим проблемима да је духовно ослабила. Постала је неактивна. Двојица старешина су је посетила, охрабрила љубазним речима и она је поново почела да долази на састанке. Она каже: „До суза ме је гануло то што  су ме браћа и сестре тако срдачно дочекали.“ Наша сестра је сада поново у трци за живот.

14, 15. Које драстичне мере неко треба да предузме када му се јаве неисправне жеље? Наведи пример.

14 Жеље тела су многе навеле да се спотакну. Када се нађемо у искушењу да прекршимо неку Божју заповест, треба да предузмемо драстичне мере да бисмо у моралном и духовном погледу остали чисти и да би нам мисли биле чисте. Сетимо се да је Исус рекао да у симболичном смислу треба да ’бацимо од себе‘ све што би нас могло спотаћи, чак и ако је у питању око или рука. То би се у сваком случају односило на размишљање о неморалним стварима, као и на поступке због којих су неки испали из трке за вечни живот. (Прочитати Матеја 5:29, 30.)

15 Један брат који је одрастао у истини написао је да се бори са хомосексуалним склоностима откад зна за себе. Он каже: „Одувек сам се осећао непријатно и изгледало је као да се нигде не уклапам.“ Када је имао 20 година почео је са општом пионирском службом и постао је слуга помоћник. А онда је озбиљно посрнуо и морале су да буду предузете неке дисциплинске мере. Међутим, прихватио је помоћ старешина. Успео је да се опорави и врати у духовну трку захваљујући томе што се молио, проучавао Божју Реч и усредсредио се на помагање другима. Годинама касније је рекао: „Понекад ме поново обузму таква осећања, али не дозвољавам да ме то савлада. Схватио сам да Јехова неће дозволити да будем искушан преко својих граница. Зато верујем да Бог сматра да све то могу поднети.“ Тај брат је још рекао: „У новом свету ће бити избрисане све моје патње. Једва чекам то време. А дотле ћу се и даље борити.“ Он је чврсто одлучио да остане у трци за вечни живот.

16, 17. (а) Шта је помогло једном брату који је сматрао да је жртва неправде? (б) На шта треба да се усредсредимо да се не бисмо спотакли?

16 Неправде које су нам нанели суверници могу бити камен спотицања. На пример, у Француској је један некадашњи старешина постао огорчен јер је сматрао да је жртва неправде. Престао је да долази на састанке и постао је неактиван. Двојица старешина су га посетила и саосећајно слушала, не прекидајући га док је износио своје виђење целе ситуације. Рекли су му да покуша да баци своје бреме на Јехову и нагласили су да је најважније угодити Богу. Он је позитивно реаговао на те савете и убрзо се вратио у скупштину и у духовну трку.

17 Сви прави хришћани треба да задрже на уму да је Поглавар скупштине Исус Христ и да зато не треба да се превише брину због онога што раде несавршени људи. Исус, чије су очи „као пламен огњени“ добро зна шта се дешава у скупштинама, и то много боље него било ко од нас (Откр. 1:13-16). На пример, можда сматрамо да је нешто неправда, али може бити да смо ми нешто погрешно протумачили или да је у питању неспоразум. Исус ће исправити све што треба, на прави начин и у право време. Зато не смемо дозволити да нам поступци или одлуке сухришћана постану камен спотицања.

18. Како можемо издржати невоље или прогонство?

18 Друге две ствари које би могле бити камен спотицања јесу невоље или прогонство и туђе мане у скупштини. Исус је у поређењу о сејачу рекао да ће се неки спотаћи када буду доживели ’невољу или прогонство‘ због тога што  служе Богу. Одакле год да долази прогонство — од чланова породице, комшија или власти — оно ће нарочито погодити оне који ’немају корена у себи‘, то јест оне који немају изграђен однос с Јеховом (Мат. 13:21). Међутим, ако желимо да останемо блиски с Јеховом, семе Краљевства ће пустити корен у нашем срцу и онда ће наша вера бити јака. Зато кад наиђу кушње, уз молитву дубоко размишљајмо о хвале вредним стварима. (Прочитати Филипљанима 4:6-9.) Јехова ће нам дати снаге да издржимо кушње и да нам ти проблеми не буду камен спотицања.

Немој дозволити да те ишта спречи да дођеш до циља!

19. Да ли нека увреда треба да нам буде камен спотицања?

19 Нажалост, неки су због туђих мана одустали од трке за вечни живот. Разлике у мишљењу када се ради о стварима које су питање савести постале су им камен спотицања (1. Кор. 8:12, 13). Ако нас неко увреди, да ли ћемо дозволити да се од тога направи велики проблем? Свето писмо нас саветује да не судимо другима, да им опраштамо и да не инсистирамо на својим правима (Лука 6:37). Ако се и у твом животу појави нешто што би ти могло бити камен спотицања, питај се: ’Да ли судим другима по својим мерилима? Будући да знам да су моја браћа несавршена, да ли ћу дозволити да због нечијих мана испаднем из трке за живот?‘ Ако волимо Јехову, онда нећемо дозволити да нас оно што други раде спречи да дођемо до циља.

ИСТРАЈНО ТРЧИМО И НЕМОЈМО СЕ СПОТИЦАТИ

20, 21. Како можемо успешно завршити трку за живот?

20 Да ли желиш да ’трку истрчиш до краја‘? (2. Тим. 4:7, 8). Онда је изузетно важно да проучаваш Библију и библијску литературу и да дубоко размишљаш о томе. То ће ти помоћи да препознаш шта би за тебе могло постати камен спотицања. Моли Јехову да ти да свети дух и неопходну духовну снагу. Немој заборавити да ниједан тркач у трци за живот није осуђен на неуспех само зато што се понекад спотакне или можда падне. Он може устати и вратити се у трку. Испити вере за њега не морају бити камен спотицања, већ корак напред у духовном напретку.

21 Библија показује да у трци за живот морамо дати све од себе ако желимо да освојимо награду. Та трка није попут вожње аутобусом који треба да нас довезе до циља. Свако од нас мора трчати. А Јехова ће нам помоћи тако што ће нам дати „велики мир“ (Пс. 119:165). Можемо бити сигурни да ће он благословити све који истрче трку до краја (Јак. 1:12).