Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  фебруар 2013.

Остани под Јеховином заштитом

Остани под Јеховином заштитом

’Јехова ће ратовати против тих народа као у дан рата свога, у дан боја‘ (ЗАХ. 14:3)

1, 2. Који рат нас очекује у блиској будућности и шта Божје слуге у том рату неће морати да раде?

ТРИДЕСЕТОГ октобра 1938. године, милиони људи у Сједињеним Државама слушали су радио-драму на основу романа Рат светова. Глумци у улози репортера описивали су инвазију Марсоваца који су почели да уништавају нашу планету. Иако је било најављено да је реч о радио-драми, многи слушаоци су се уплашили зато што су мислили да се то заиста дешава. Неки су чак предузели одређене кораке да би се заштитили од Марсоваца.

2 Човечанство ће у блиској будућности доживети прави рат. Међутим, већина није спремна за њега. Долазак тог рата је проречен, али не у неком роману научне фантастике, већ у Божјој Речи, Библији. Ради се о Армагедону — Божјем рату против овог злог света (Откр. 16:14-16). Божје слуге се неће борити у том рату, нити ће морати да се бране. Јехова ће показати своју моћ и избавити их.

3. Које пророчанство ћемо разматрати и зашто је оно важно за нас?

3 Пророчанство забележено у 14. поглављу Захарије говори нам доста тога о Армагедону. Иако је записано пре око 2 500 година, оно је веома важно за нас данас (Римљ. 15:4). То пророчанство говори о ономе што се догађало Божјем народу откад је Христ почео да влада на небу 1914. године, као и о невероватним догађајима који ће се ускоро одиграти. Занимљиво је што се у овом пророчанству говори о ’великој долини‘ и о ’живим водама‘  (Зах. 14:4, 8). У овом чланку ћемо сазнати о каквој се долини ради и како су Јеховине слуге у њој заштићене. А када будемо схватили шта те живе воде значе за нас, имаћемо жељу да их пијемо. Зато је веома важно да обратимо пажњу на ово пророчанство (2. Петр. 1:19, 20).

ПОЧИЊЕ „ЈЕХОВИН ДАН“

4. (а) Када је почео „Јеховин дан“? (б) Шта су Јеховине слуге објављивале много пре 1914. и како су светске вође реаговале на то?

4 Пророчанство у 14. поглављу Захарије почиње речима: „Ево, долази Јеховин дан.“ (Прочитати Захарију 14:1, 2.) Какав је то дан? То је „Господов дан“, који је почео 1914. године када је Исус постао Краљ Божјег Краљевства на небу (Откр. 1:10; 11:15). Деценијама пре 1914, Јеховине помазане слуге су објављивале да ће се „времена незнабожаца“ завршити те године и да ће свет ући у изузетно тешко раздобље (Лука 21:24). Како су народи реаговали на то? Уместо да обрате пажњу том правовременом упозорењу, политичке и верске вође су им се ругале и прогониле их. Тиме су се заправо ругали Свемоћном Богу, јер помазани хришћани представљају Божје Краљевство (Јевр. 12:22, 28).

5, 6. (а) Шта су радили непријатељи Божјег народа? (б) Ко је био „преостали народ“?

5 Захарија је прорекао шта ће непријатељи Божјег народа учинити када је рекао: „Град [Јерусалим] ће бити освојен.“ Тај „град“ предочава Божје Месијанско Краљевство. Помазани хришћани који су још увек на земљи јесу део тог Краљевства (Фил. 3:20). Током Првог светског рата, браћа која су имала велике одговорности у Јеховиној организацији била су ухапшена и послата у затвор у Атланти, у САД. Божји непријатељи су били неправедни и окрутни према помазаним хришћанима, забранили су њихову литературу и покушали да зауставе дело проповедања. То је било као да су ’опљачкали‘ куће тог града.

6 Иако су моћни непријатељи прогонили Божји народ и говорили лажи о њему, нису могли да униште праву религију. Било је помазаних хришћана који су остали верни Богу. Као што је Захарија рекао, тај „преостали народ“ није дозволио да буде „истребљен из града“.

7. Какав нам пример пружају помазани хришћани?

7 Да ли се ово пророчанство у потпуности испунило када је завршен Први светски рат? Није. Прогонство које је Захарија прорекао и даље се наставило (Откр. 12:17). На пример, наша браћа су окрутно прогоњена током Другог светског рата. Пример тих верних помазаних хришћана подстиче и нас данас да издржимо све кушње које би нас могле задесити, укључујући и противљење рођака, колега на послу или школских другова који нам се ругају због наше вере (1. Петр. 1:6, 7). Где год да живе, праве Божје слуге су чврсто одлучиле да остану ’непоколебљиве у једном духу‘ и да се ’не плаше својих противника‘ (Фил. 1:27, 28). Али где можемо  пронаћи сигурност у свету који нас мрзи? (Јов. 15:17-19).

ЈЕХОВА СТВАРА ’ВРЛО ВЕЛИКУ ДОЛИНУ‘

8. (а) Шта у Библији понекад представљају горе? (б) Шта предочава ’маслинска гора‘?

8 Пошто „град“, то јест Јерусалим, предочава Божје Краљевство, шта онда предочава ’маслинска гора која је насупрот Јерусалима‘? Како ће се она „раздвојити по средини“ и како ће од ње настати две горе? Зашто их Јехова назива ’својим горама‘? (Прочитати Захарију 14:3-5.) У Библији горе понекад представљају краљевства, то јест власти. У њој се често каже да благослови и заштита долазе са Божје горе (Пс. 72:3; Ис. 25:6, 7). Зато можемо рећи да маслинска гора предочава Јеховину власт над свим што је створио.

9. Шта значи то што се „маслинска гора“ раздваја?

9 Шта значи то што се „маслинска гора“ раздваја по средини? То значи да Јехова успоставља још једну власт са посебном сврхом. Та власт је Месијанско Краљевство у рукама Исуса Христа. Пошто сва власт припада Јехови, он те две горе назива својим горама (Зах. 14:4).

10. Шта представља „врло велика долина“ између две горе?

10 Када се симболична гора раздвоји, половина горе на север а половина на југ, Јеховине ноге стоје на обе горе. Под Јеховиним ногама настаће „врло велика долина“. Та симболична долина представља Божју заштиту. Баш као што су људи заштићени у долини између две горе, тако су Јеховине слуге сигурне под његовом влашћу и под влашћу његовог Сина. Јехова никада неће дозволити да права религија буде уништена. Када се маслинска гора раздвојила? То се догодило 1914, када су се завршила времена незнабожаца и када је Исус почео да влада као Краљ на небу. Пророчанство још каже да ће Јеховин народ бежати у ту ’врло велику долину‘. Када је то почело да се догађа?

БОЖЈИ НАРОД БЕЖИ У ДОЛИНУ!

11, 12. (а) Када је Божји народ почео да бежи у симболичну долину? (б) Шта доказује да Јехова својом снажном руком штити свој народ?

11 Исус је својим следбеницима рекао: „Сви ће вас народи мрзети због мог имена“ (Мат. 24:9). Откада су 1914. године почели последњи дани, та мржња је још већа. Иако су Божји непријатељи током Првог светског рата жестоко прогонили помазане хришћане, нису успели да их униште. Они су 1919. године били ослобођени из канџи Вавилона Великог, светског царства криве религије (Откр. 11:11, 12). * Те године је Божји народ почео да бежи у ту долину.

12 Јехова од 1919. и даље штити своје верне слуге широм света. Током протеклих деценија власти су у многим деловима света покушавале да зауставе дело проповедања и да забране литературу Јеховиних сведока. То се и данас дешава у неким  земљама. Али Јехова неће дозволити властима да униште праву религију. Он ће својом снажном руком штитити свој народ (Пон. зак. 11:2).

13. Како можемо остати под Јеховином заштитом и зашто је важније него икада да ту и останемо?

13 Ако се држимо Јехове и останемо чврсти у истини, он и његов Син, Исус Христ, учиниће свој део и Јехова неће дозволити никоме и ничему да нас ’уграби из његове руке‘ (Јов. 10:28, 29). Он је спреман да нам у сваком погледу помогне да му останемо послушни као Врховном Владару и да будемо верни поданици Месијанског Краљевства. Његова помоћ ће нам бити још потребнија током велике невоље која ће се ускоро догодити. Зато је важније него икада да останемо под Јеховином заштитом.

ДОЛАЗИ „ДАН РАТА“

14, 15. Шта ће се десити са онима који не буду имали Божју заштиту у дан његовог рата?

14 Како се крај овог света све више приближава, Сатана ће све више нападати Јеховине слуге. Али ускоро ће кренути у свој последњи напад. Тог дана Јехова ће се борити против својих непријатеља и уништиће их. То ће бити „дан рата“ који је Захарија прорекао. Тај рат ће у највећој могућој мери показати колико је Јехова велики ратник (Зах. 14:3).

15 Шта ће се догодити са онима који немају Јеховину заштиту када се Јехова буде борио против својих непријатеља? Пророчанство каже да они неће имати ’драгоцену светлост‘. То значи да неће имати Божју наклоност. Пророчанство још каже да ће се „смрзнути“ и ’коњи, мазге, камиле, магарци и сва стока‘. То значи да ће оружје и сва војна опрема бити потпуно бескорисни. Захарија каже да ће Јехова на своје непријатеље пустити „пошаст“, то јест болести. Очи и језик ће им „иструнути“. Не знамо да ли ће се овај део пророчанства дословно испунити, али знамо да Божји непријатељи неће моћи да нам науде, нити ће моћи да говоре против Бога (Зах. 14:6, 7, 12, 15). Сви ’краљеви земаљски и њихове војске‘ стаће на Сатанину страну. Али без обзира где се буду налазили, сви ће бити уништени (Откр. 19:19-21). „Тог дана они које Јехова побије лежаће од једног краја земље до другог“ (Јер. 25:32, 33).

16. О којим питањима треба да размислимо и шта треба да радимо док се велика невоља приближава?

16 Рат увек доноси патњу, чак и онима који на крају изађу као победници. И ми ћемо патити током велике невоље. Биће несташица хране. Можда ћемо изгубити већину онога што поседујемо. Можда ћемо изгубити права која сада имамо. Како ћемо реаговати у таквим ситуацијама? Да ли ће нас обузети паника? Да ли ћемо се под притиском одрећи своје вере? Да ли ћемо изгубити наду и постати очајни? Морамо остати верни Јехови и уздати се у њега јер ћемо једино тако бити под његовом заштитом током велике невоље. (Прочитати Авакума 3:17, 18.)

 ’ПОТЕЋИ ЋЕ ЖИВЕ ВОДЕ‘

17, 18. (а) Шта су „живе воде“? (б) Шта представљају ’источно‘ и ’западно море‘? (в) Шта сви ми желимо?

17 После Армагедона „живе воде“ ће и даље тећи из престола Месијанског Краљевства. Те „живе воде“ представљају све што Бог даје људима да би могли вечно живети. У Захаријином пророчанству ’источно море‘ јесте Мртво море и представља људе који се налазе у гробовима и који ће бити ускрснути. ’Западно море‘ је Средоземно море, које је пуно живота, и представља „велико мноштво“, које ће преживети Армагедон. (Прочитати Захарију 14:8, 9; Откр. 7:9-15.) Обе групе ће бити ослобођене смрти коју смо наследили од Адама и утолиће своју жеђ симболичним живим водама, то јест пиће из ’реке воде живота‘ (Откр. 22:1, 2).

Заувек останимо под Јеховином заштитом

18 Јехова ће нас заштитити кад буде уништавао овај зли свет и увешће нас у свој праведан нови свет. Иако нас сви народи мрзе, ми желимо да будемо верни поданици Божјег Краљевства и да останемо под Јеховином заштитом.

^ одл. 11 Видети Откривење — близу је величанствени врхунац!, стране 169-170.