„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (ЈАК. 4:8)

1, 2. (а) Како Сатана покушава да заведе људе? (б) Шта ће нам помоћи да се приближимо Богу?

ЈЕХОВА БОГ је створио људе са потребом да буду присни с њим. Али Сатана би хтео да мислимо да нам Јехова није потребан. То је лаж коју Сатана протура још откад је преварио Еву у еденском врту (Пост. 3:4-6). Од тада многи сматрају да им Бог није потребан.

2 Али ми не морамо упасти у ту Сатанину замку. „Његове намере [нам] нису непознате“ (2. Кор. 2:11). Сатана покушава да нас наведе да донесемо одлуке због којих ћемо се удаљити од Јехове. У претходном чланку смо видели како можемо доносити мудре одлуке што се тиче посла, забаве и породичних односа. У овом чланку ћемо говорити о исправним одлукама када је реч о техници, здрављу, новцу и поносу. Такве одлуке ће нам помоћи да се ’приближимо Богу‘ (Јак. 4:8).

ТЕХНИКА

3. С којом сврхом се могу користити компјутери и слични електронски уређаји?

3 Широм света људи све више користе компјутере и друге електронске уређаје. Ти уређаји су веома практични ако се употребљавају за паметне ствари. Али у супротном, могли би нас удаљити од нашег небеског Оца. Узмимо као пример компјутере. Часопис који управо читаш написан је и штампан помоћу компјутера. Компјутери нам омогућују да нешто истражујемо, да комуницирамо са другима и да се забавимо. Међутим, могло би се десити да постанемо опседнути њима. Рекламе убеђују људе да морају имати најновије моделе. Један младић је толико желео један таблет рачунар да је продао свој бубрег да би га купио. Стварно жалосно!

4. Како је један брат ограничио себи коришћење компјутера?

 4 Још је горе дозволити да такви уређаји наруше наш добар однос с Јеховом. „Знам да Библија каже да треба да ’искупљујемо време‘ за духовне ствари“, каже Џон, један брат који има скоро 30 година. * „Али када је реч о компјутерима, ја сам себи најгори непријатељ.“ Често је био на интернету до касно увече. „Што сам био уморнији то ми је било теже да прекинем четовање или гледање видео-клипова, од којих неки баш и нису били за хришћане“, каже он. Желео је да промени ту навику и зато је програмирао компјутер да се угаси у време када би требало да оде на спавање. (Прочитати Ефешанима 5:15, 16.)

Родитељи, помозите својој деци да паметно користе електронске уређаје

5, 6. (а) Које одговорности родитељи имају према својој деци? (б) Како се родитељи могу постарати да њихова деца имају добро друштво?

5 Родитељи, не морате да контролишете све што ваша деца раде, али морате да водите рачуна како користе компјутер. Немојте им дозволити да посећују неморалне или спиритистичке веб-сајтове, да играју насилне игрице или да буду у контакту са злим људима. Ако им дозволите да раде шта хоће само да вам не би досађивала, она могу закључити да у томе што раде нема ничег лошег. Ви као родитељи морате заштитити своју малу децу, као и тинејџере, од свега што би их могло удаљити од Јехове. Чак и животиње штите своје младунце од опасности. Замислите само шта би медведица урадила када би неко угрозио њене младунце. (Упоредити са Осијом 13:8.)

6 Помозите својој деци да се друже са узорним хришћанима, и млађима и старијима. И не заборавите да она треба да проводе време првенствено са вама! Зато нађите времена да се играте, шалите и да нешто заједно радите. То ће свима вама помоћи да се ’приближите Богу‘. *

ЗДРАВЉЕ

7. Зашто сви желимо да будемо здрави?

7 „Како си?“ Ово питање нас често подсећа на сурову реалност. Будући да су наши прародитељи дозволили Сатани да их удаљи од Јехове, сви смо подложни болестима. Сатани иде на руку када смо болесни, јер нам је тада теже да служимо Јехови. А ако умремо, онда му уопште не можемо служити (Пс. 115:17). Зато је нормално што желимо да учинимо нешто добро за своје здравље. * Треба да нам буде важно и здравље наше браће и сестара.

8, 9. (а) Како да избегнемо претеривање када је реч о бризи за здравље? (б) Зашто је добро да будемо радосни?

8 Међутим, не смемо да у томе претерујемо. Неки толико рекламирају  одређени начин исхране, лечења или неке производе, да томе посвећују више времена него проповедању добре вести о Божјем Краљевству. Можда заиста верују да тако помажу другима. Па ипак, не би било у реду да такве производе или козметичке препарате рекламирамо пре или после састанака у Дворани Краљевства или на конгресима. Зашто?

9 Ми се састајемо да бисмо разговарали о духовним стварима што доприноси нашој радости, која је плод Божјег светог духа (Гал. 5:22). Ако бисмо на састанцима давали другима савете о здрављу или о неким производима, било да су то тражили од нас или нису, могли бисмо им одвући пажњу од духовних ствари или чак одузети радост (Римљ. 14:17). Нека свако сам за себе одлучи како ће се бринути о свом здрављу. Осим тога, нико нема решење за све болести. Чак и најбољи доктори старе, оболевају и на крају умиру. И то што се претерано бринемо о свом здрављу не може нам продужити живот (Лука 12:25). Али Библија каже да „весело срце делује добро као лек“ (Посл. 17:22).

10. (а) Шта некога чини лепим у Јеховиним очима? (б) Када ћемо бити потпуно здрави?

10 Слично томе, сасвим је на месту да обраћамо пажњу на свој изглед. Али нема потребе да се толико трудимо да избришемо све знаке старења. Оно треба да буде показатељ зрелости, достојанства и унутрашње лепоте. На пример, у Библији се каже: „Седа је коса предивна круна кад се налази на путу праведности“ (Посл. 16:31). Тако Јехова гледа на нас, па тако и ми треба да гледамо на себе. (Прочитати 1. Петрову 3:3, 4.) Зато не би било паметно да се излажемо непотребним ризицима и потенцијално опасним хируршким захватима само да бисмо боље изгледали. „Радост Јеховина“ је извор праве лепоте која зрачи изнутра, без обзира на године или здравствено стање (Нем. 8:10). Тек ћемо у новом свету бити млади, лепи и потпуно здрави (Јов 33:25; Ис. 33:24). А до тада треба да мудро доносимо одлуке и да се уздамо у Јеховина обећања. То ће нам помоћи да се радујемо животу и да се не оптерећујемо превише својим здрављем (1. Тим. 4:8).

НОВАЦ

11. Како новац може постати замка?

11 Новац није зло, нити је лоше бавити се поштеним послом (Проп. 7:12; Лука 19:12, 13). Међутим, „љубав према новцу“ сигурно ће нас удаљити од Јехове (1. Тим. 6:9, 10). „Бриге овог света“, то јест претерана брига око тога како ћемо обезбедити основне ствари за живот, могу негативно утицати на нашу духовност. Исто се односи и на „заводљиво богатство“, то јест мишљење да богатство доноси праву срећу и сигурност (Мат. 13:22). Исус је јасно рекао да „нико“ не може у исто време служити Богу и богатству (Мат. 6:24).

12. Које су финансијске замке данас уобичајене и како их можемо избећи?

12 Искривљено гледиште о новцу може нас водити до погрешних поступака (Посл. 28:20). Неки су у жељи да се брзо обогате куповали срећке или су се укључили у пирамидална удружења, чак су на то навели и друге чланове скупштине. Други су били преварени понудом о нереално високој заради од неке инвестиције. Немојмо дозволити да због похлепе упаднемо у ту замку. Будимо разборити. Нико се није преко ноћи обогатио на поштен начин.

13. Какав став према новцу Јехова жели да имамо?

13 Када најпре тражимо „краљевство и Божју праведност“, Јехова ће  благословити наш труд да обезбедимо оно што нам је заиста потребно (Мат. 6:33; Еф. 4:28). Он не жели да дремамо на састанцима зато што смо уморни од посла нити да за време састанака размишљамо о новцу. Међутим, многи људи у свету сматрају да само ако се посвете стицању новца могу себи обезбедити сигурну будућност и мирну старост. Врло често усмеравају своју децу да теже за истим циљем. Исус је рекао да је то неразумно. (Прочитати Луку 12:15-21.) Можда нас то подсећа на Гијезија, који је мислио да у исто време може да буде похлепан и да има добар однос с Јеховом (2. Краљ. 5:20-27).

14, 15. Зашто је немудро тражити сигурност у новцу? Наведи пример.

14 Неки орлови су се удавили када су покушали да ухвате рибу која је за њих била и сувише тешка. Може ли се нешто слично десити и некоме од нас? Један старешина који се зове Алекс каже да је веома штедљив и да чак води рачуна о томе колико ће шампона потрошити. Међутим, почео је да тргује акцијама на берзи, надајући се да ће му то омогућити да напусти посао и почне са пионирском службом. Детаљно је анализирао извештаје о понуди и потражњи на берзи. Своју уштеђевину, као и новац који је позајмио од брокера, уложио је у акције за које су аналитичари предвиђали да ће им вредност брзо скочити. Али вредност тих акција је нагло пала. Међутим, Алекс је решио да поврати свој новац мислећи да ће вредност акција поново порасти.

15 Месецима није могао ни о чему другом да размишља. Није могао да се концентрише на духовне ствари и патио је од несанице. Али вредност његових акција никада није порасла. Изгубио је сву уштеђевину и морао је да прода кућу. „Нанео сам велики бол својој породици“, каже он. Али је научио нешто важно. „Сада знам да ће се свако ко се узда у Сатанин свет горко разочарати“ (Посл. 11:28). Ако се уздамо у новац или у своју способност да га зарадимо, ми се заиста уздамо у ’бога овог света‘, Сатану (2. Кор. 4:4; 1. Тим. 6:17). Алекс је од тада поједноставио свој живот како би више времена проводио у служби проповедања. Због тога су и он и његова породица срећнији и приснији с Јеховом. (Прочитати Марка 10:29, 30.)

ПОНОС

16. На шта треба да будемо поносни, али шта се може десити ако превисоко мислимо о себи?

16 Нема ничег лошег у томе да будемо поносни што смо Јеховини сведоци (Јер. 9:24). Разумна мера самопоштовања помаже нам да доносимо добре одлуке и да не снижавамо своја морална мерила. Али морамо пазити да не постанемо поносни и да мислимо да смо паметнији од Јехове, јер би нас то могло удаљити од њега (Пс. 138:6; Римљ. 12:3).

Немојмо се оптерећивати својим положајем у скупштини већ уживајмо у својој служби!

17, 18. (а) Наведи примере понизних и поносних библијских личности. (б) Како један брат није дозволио да га понос удаљи од Јехове?

17 У Библији имамо примере и поносних и понизних људи. Краљ Давид је понизно тражио савете од Јехове и он га је зато благословио (Пс. 131:1-3). Али Јехова је понизио Навуходоносора и Валтасара јер су били поносни (Дан. 4:30-37; 5:22-30). И ми се данас можемо наћи у ситуацијама у којима ће бити испитана наша понизност. Рајан, 32-годишњи слуга помоћник, прешао је у једну нову скупштину. „Очекивао сам да убрзо будем наименован за старешину“, каже Рајан, „али прошло је годину дана и ништа се није десило.“ Да ли је постао љут или огорчен сматрајући да му  старешине нису исказале дужно поштовање? Да ли је престао да долази на састанке и допустио да га понос удаљи од Јехове и његовог народа? Како би се ти поставио у таквој ситуацији?

18 „Читао сам у нашим публикацијама све што сам могао да нађем о неиспуњеним очекивањима“, каже Рајан (Посл. 13:12). „Схватио сам да морам да се научим стрпљењу и понизности. Морао сам да допустим Јехови да ме обликује.“ Рајан је почео да више размишља о томе како може помоћи другима у скупштини и људима које среће у служби проповедања. Убрзо је водио неколико напредних библијских студија. „Изненадио сам се када сам годину и по дана касније био наименован за старешину“, каже он. „Већ сам био престао да се оптерећујем тиме, јер сам заиста уживао у својој служби.“ (Прочитати Псалам 37:3, 4.)

ОСТАНИ БЛИЗАК С ЈЕХОВОМ

19, 20. (а) Шта можемо урадити како нас чак и ствари које су део свакодневице не би удаљиле од Јехове? (б) На кога се можемо угледати?

19 Све оно о чему смо разговарали у овом и претходном чланку има своје место у нашем животу. Ми смо поносни што смо Јеховине слуге. Можда имамо срећну породицу и добро здравље. Свесни смо да захваљујући послу и новцу можемо подмирити своје потребе. Знамо да нам рекреација прија и да електронски уређаји заиста могу бити корисни. Али ако за свим тим тежимо у погрешно време, у претераној мери или на начин који угрожава нашу духовност, могли бисмо се удаљити од Јехове.

Не дозволимо никоме и ничему да нас удаљи од Јехове!

20 Сатана би, наравно, волео да се то деси. Али ми ипак можемо спречити да се тако нешто догоди нама или члановима наше породице (Посл. 22:3). Приближимо се Јехови и останимо блиски с њим. У Библији се говори о многима који су у томе успели. Енох и Ноје су ’ходили са истинитим Богом‘ (Пост. 5:22; 6:9). Мојсије је „остао постојан као да види Невидљивог“ (Јевр. 11:27). Исус је имао Божју подршку јер је увек чинио оно што је угодно његовом небеском Оцу (Јов. 8:29). Угледајмо се на њих. „Увек се радујте. Непрестано се молите. За све захваљујте“ (1. Сол. 5:16-18). И не дозволимо никоме и ничему да нас удаљи од Јехове!

^ одл. 4 Имена су промењена.

^ одл. 6 Видети Пробудите се! од октобра 2011, „Како извести децу на прави пут“.

^ одл. 7 Видети Пробудите се! од марта 2011, „Пет корака до бољег здравља“.