Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Шта је прави успех у животу?

Шта је прави успех у животу?

’Бићеш успешан на свом путу и поступаћеш мудро‘ (ИС. НАВ. 1:8)

1, 2. (а) Шта неки сматрају успехом? (б) Како можемо утврдити какво је наше гледиште о успеху?

ШТА је прави успех у животу? Људи имају веома различита гледишта о томе. На пример, многи сматрају да су успешни ако су нешто значајно остварили на финансијском, професионалном или научном плану. Други сматрају да су успешни ако су у добрим односима са члановима породице, пријатељима и колегама. Неки Јеховини сведоци можда мисле да су успешни ако им је поверен неки ауторитет у скупштини или ако постижу добре резултате у служби проповедања.

2 Да бисмо утврдили какво је наше гледиште о успеху, можда можемо записати имена неколико људи које сматрамо успешним, то јест оних којима се дивимо и које поштујемо. Шта је свима њима заједничко? Да ли су имућни и познати? Да ли су угледни? Одговори на ова питања нам у великој мери могу открити шта нам је у срцу, а то може доста утицати на наше одлуке и циљеве (Лука 6:45).

3. (а) Шта је Исус Навин морао да ради да би био успешан? (б) Шта ћемо сада размотрити?

3 Најважније је да ли Јехова сматра да смо успешни, јер нам од његовог признања зависи живот. Када је поверио Исусу Навину огромну одговорност да уведе Израелце у Обећану земљу, Јехова му је рекао да „дан и ноћ“ чита Мојсијев закон и да савесно поступа по њему. Бог му је рекао: ’Тада ћеш бити успешан на свом путу и поступаћеш мудро‘ (Ис. Нав. 1:7, 8). Знамо да је Исус Навин заиста био успешан. А како је с нама? Како можемо утврдити да ли је наше гледиште о успеху у складу с Божјим? У томе ће нам помоћи  пример двојице људи о којима се говори у Библији.

ДА ЛИ ЈЕ СОЛОМОН БИО УСПЕШАН?

4. Зашто би се могло рећи да је Соломон био успешан?

4 Зашто би се могло рећи да је Соломон у много чему био изузетно успешан? Зато што је годинама имао страх од Јехове и био му је послушан, због чега га је Јехова веома благословио. На пример, када је Јехова рекао Соломону да тражи од њега шта жели, тај краљ је молио за мудрост како би успешно водио народ. Бог му је зато дао и мудрост и богатство. (Прочитати 1. Краљевима 3:10-14.) Његова „мудрост била је већа од мудрости свих људи на Истоку и од све египатске мудрости“. Соломон је био славан „међу свим околним народима“ (1. Краљ. 4:30, 31). Што се тиче богатства, његов годишњи приход у злату износио је чак 25 тона! (2. Лет. 9:13). Био је веома успешан у дипломатији, градњи и трговини. Соломон је био успешан све док је био веран Богу (2. Лет. 9:22-24).

5. Шта је Соломон рекао о онима који су заиста успешни?

5 Оно што је Соломон забележио у Проповеднику показује да није мислио да су само богати и истакнути људи истински успешни и срећни. Штавише, он је рекао: „Сазнао сам да за њих нема ништа боље него да се радују и да чине добро за живота свога, и да сваки човек једе и пије и ужива у добру од свег труда свога. То је дар од Бога“ (Проп. 3:12, 13). Схватио је да се тим благословима истински могу радовати само они који имају Божје признање, то јест они који имају добар однос с Богом. Зато је рекао: „Закључак свега што си чуо јесте ово: Бој се истинитог Бога и држи се његових заповести. Јер то је сва дужност човеку“ (Проп. 12:13).

6. Како нам Соломонов пример помаже да разумемо шта је прави успех?

6 Соломон је годинама имао страх од Бога. У Библији стоји да је он ’волео Јехову и живео по одредбама свог оца Давида‘ (1. Краљ. 3:3). Зар то није прави успех? Соломон је под Божјим вођством саградио величанствени храм и написао три књиге које су постале део Светог писма. Иако не можемо очекивати да ћемо урадити нешто слично, пример који је Соломон оставио док је био веран Богу помаже нам да разумемо шта је прави успех и како га можемо постићи. У вези с тим, сетимо се да је Бог надахнуо Соломона да напише да су богатство, мудрост, углед и утицај — оно што већина људи сматра мерилом успеха — заправо таштина. Такве ствари су испразне попут ’трчања за ветром‘. Сигурно смо приметили да многи који воле богатство желе да га имају још више и да се често плаше да не изгубе то што имају. Осим тога, њихово богатство ће једног дана припасти неком другом. (Прочитати Проповедника 2:8-11, 17; 5:10-12.)

7, 8.  Зашто је Соломон одступио од Бога и какве су биле последице?

7 Вероватно знамо да је Соломон с временом одступио од Јехове. Божја Реч каже: „Кад је Соломон остарио, његове жене навеле су његово срце да се окрене другим боговима, и више није био целим срцем одан Јехови, свом Богу, као што је био његов отац Давид [...] Соломон је почео да чини оно што је зло у Јеховиним очима“ (1. Краљ. 11:4-6).

8 Јехова је с правом био гневан и рекао је Соломону: ’Зато што се ниси држао мог савеза ни мојих  одредаба које сам ти дао, ја ћу отргнути краљевство од тебе и даћу га твом слузи‘ (1. Краљ. 11:11). Баш жалосно! Премда је Соломон био у много чему успешан, на крају је разочарао Јехову. Није остао веран Богу, а то је најважније у животу. Свако од нас треба да се пита: ’Да ли ће ми Соломонов пример помоћи да будем успешан у животу?‘

ПРАВИ УСПЕХ У ЖИВОТУ

9. Гледано из угла људи у свету, да ли је апостол Павле био успешан? Објасни.

9 Живот апостола Павла се знатно разликовао од Соломоновог живота. Павле није седео на престолу од слоноваче нити се гостио с краљевима. Напротив, било је периода када је био гладан, жедан и када је трпео због хладноће и недостатка адекватне одеће (2. Кор. 11:24-27). Када је прихватио Исуса као Месију, изгубио је углед који је имао у верским круговима. Штавише, верске вође су га мрзеле. Био је у затвору, шибали су га, тукли и каменовали. Павле је рекао да су противници вређали, прогонили и клеветали њега и његове сувернике. Он је написао: „Постали смо као смеће света, као свачији отпад — све до сада“ (1. Кор. 4:11-13).

Ако узмемо у обзир гледиште људи тог времена, Павле је као младић пред собом имао светлу будућност

10. Зашто је другима можда изгледало да Павле пропушта прилику да буде успешан?

10 Павле је као младић имао пред собом светлу будућност. Потекао је из угледне породице и школовао се код Гамалила, једног уваженог учитеља. Касније је написао: „Напредовао сам у јудаизму више од многих својих вршњака“ (Гал. 1:14). Знао је хебрејски и грчки, имао је римско грађанство, што му је донело многе повластице и права које су други прижељкивали. Да је то желео, Павле је лако могао стећи углед и финансијску сигурност. Међутим, он је донео одлуку која је другима, можда чак и неким његовим рођацима, изгледала сулудо. Зашто је то урадио?

11. Који циљ је Павле имао и зашто?

11 Павле је волео Јехову и његово признање му је значило више од богатства и угледа. Пошто је добро упознао истину, он је ценио откупну жртву, службу проповедања, наду у небески живот — све оно што људи у свету нису ценили. Разумео је да постоји спорно питање које треба да се реши. Сатана је тврдио да може све људе одвратити од служења Богу (Јов 1:9-11;  2:3-5). Павле је чврсто одлучио да остане веран Богу без обзира на то које би кушње могао доживети. То је циљ о коме људи у овом свету уопште и не размишљају.

Павле је заиста био успешан

12. Зашто си одлучио да се уздаш у Бога?

12 Да ли и ми имамо такав циљ? Иако није увек лако остати веран Богу, знамо да ће нам то донети Јеховин благослов, а то је оно што некога чини заиста успешним (Посл. 10:22). Већ данас имамо користи од тога, а сигурно можемо очекивати благослове и у будућности. (Прочитати Марка 10:29, 30.) Зато имамо све разлоге да се ’уздамо у Бога, који нам богато даје све да у томе уживамо, а не у несигурно богатство‘. На тај начин ’скупљамо оно благо које је добар темељ за будућност, како бисмо освојили прави живот‘ (1. Тим. 6:17-19). Можемо бити потпуно уверени да ћемо за сто или чак хиљаду и више година, када се осврнемо на одлуке које смо у животу донели, моћи да кажемо да заиста имамо успешан живот.

ГДЕ ЈЕ ТВОЈЕ БЛАГО

13. Који је савет Исус дао што се тиче сакупљања блага?

13 Исус је рекао: „Не скупљајте више себи благо на земљи, где мољац и рђа нагризају, и где лопови проваљују и краду. Него скупљајте себи благо на небу, где ни мољац ни рђа не нагризају, и где лопови не проваљују и не краду. Јер где је твоје благо, тамо ће бити и твоје срце“ (Мат. 6:19-21).

14. Зашто није мудро тежити за оним што данашњи свет сматра благом?

14 Новац није једино благо које неко може имати. То може бити било шта о чему је Соломон писао, а што се према људским мерилима сматра успехом, као што су престиж, углед или утицај. Исус је нагласио мисао која је слична ономе што је Соломон забележио у Проповеднику, наиме оно што свет сматра благом нема трајну вредност. Као што смо вероватно већ видели, све је то пропадљиво и лако се може изгубити. Професор Фредерик Дејл Брунер је о томе написао: ’Сви знају да је слава пролазна. Данас јеси, сутра ниси. Данас имаш брдо пара, а већ сутра немаш ништа. Исус воли људе. Он жели да нас поштеди очаја који неизбежно доноси пролазна слава. Она једноставно не може да потраје. Исус не жели да његови ученици буду разочарани. Сваког дана свет се окрене против некога ко је до јуче седео на његовом врху.‘ Премда би се већина људи сложила са овим речима, колико би њих заиста живело по томе? А ти?

15. За каквим успехом треба да тежимо?

15 Неке верске вође говоре да је неисправно тежити за успехом и  да би требало угушити сваку такву жељу. Међутим, Исус није осудио тежњу за успехом, већ је подстицао своје ученике да свој труд исправно усмере, то јест да скупљају непропадљиво „благо на небу“. Првенствено треба да се трудимо да будемо успешни у Јеховиним очима. Исусове речи нас подсећају на то да је на нама да одлучимо за чим ћемо тежити. Па ипак, чињеница је да ћемо тежити за оним што нам је у срцу, за оним што ми сматрамо вредним.

16. У шта можемо бити сигурни?

16 Ако искрено желимо да угодимо Јехови, он ће нам сасвим сигурно пружити све што нам је неопходно. Понекад ће можда дозволити да трпимо глад или жеђ, попут апостола Павла (1. Кор. 4:11). Међутим, треба да послушамо следећи Исусов савет: „Не брините се и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или ’Шта ћемо пити?‘ или ’Шта ћемо обући?‘ Јер су свим тим заокупљени незнабошци. А ваш небески Отац зна да вам је све то потребно. Зато тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово додати“ (Мат. 6:31-33).

БУДИМО УСПЕШНИ У БОЖЈИМ ОЧИМА

17, 18. (а) Од чега зависи прави успех? (б) А од чега не зависи?

17 Суштина је у следећем: Прави успех не зависи од тога да ли смо постигли нешто што овај свет сматра вредним. Поред тога, прави успех се не мери тиме да ли нам је поверен неки ауторитет у оквиру Божје организације. Па ипак, такав благослов може бити повезан са оним што је темељ правог успеха, а то је наша послушност и верност Богу. У његовој Речи стоји: „Од настојника се тражи да буде веран“ (1. Кор. 4:2). И од нас се очекује да останемо верни Богу јер је Исус рекао: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Мат. 10:22). Зар се не слажеш с тим да ће спасење бити неоспоран доказ правог успеха?

18 У светлу претходно реченог, јасно је да верност Богу нема никакве везе са угледом, образовањем, финансијским или друштвеним статусом, нити зависи од наше интелигенције или наших способности. Можемо остати верни Богу у каквим год околностима да се нађемо. Међу Божјим слугама у првом веку било је и богатих и сиромашних. Онима који су били имућни апостол Павле је рекао да „чине добро, да се богате добрим делима, да буду дарежљиви, спремни да с другима деле оно што имају“. И богати и сиромашни могли су ’освојити прави живот‘ (1. Тим. 6:17-19). Исто је и данас. Сви ми имамо исту прилику и одговорност, а то је да останемо верни Богу и ’богатимо се добрим делима‘. Ако тако будемо чинили, бићемо успешни у очима нашег Створитеља и бићемо срећни што знамо да смо му угодили (Посл. 27:11).

19. Шта ћеш учинити да би постигао прави успех у животу?

19 Можда не можемо променити мишљење које свет има о нама, али можемо променити начин на који ми сагледавамо своју ситуацију. Шта год да нам се деси, останимо верни Богу јер је то вредно сваког труда. Будимо уверени да ће нас Јехова богато благословити — и сада и у сву вечност. Увек имајмо на уму Исусове речи упућене помазаним хришћанима: „Буди веран све до смрти и наградићу те животом“ (Откр. 2:10). То је заиста прави успех!