Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  септембар 2012.

Више од хиљаду година мира!

Више од хиљаду година мира!

’Бог ће бити све свима‘ (1. КОР. 15:28)

1. Какву наду има „велико мноштво“?

ДА ЛИ можемо замислити колико тога би власт једног утицајног, али праведног и саосећајног владара могла учинити за своје поданике током хиљаду година? Небројено „велико мноштво“ које ће преживети ’велику невољу‘, када буде био уништен садашњи зли свет, очекује предивна будућност (Откр. 7:9, 14).

2. Који проблеми погађају човечанство већ 6 000 година?

2 Током протеклих 6 000 година, људи покушавају да владају независно од Бога, што им је нанело пуно бола и патње. У Библији је пре много времена записано: „Човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проп. 8:9). А како је данас? Осим ратова и немира, човечанство се бори са сиромаштвом, болестима, уништавањем животне средине, климатским променама и многим другим проблемима. Званичници упозоравају да ће последице бити катастрофалне уколико човечанство нешто драстично не промени.

3. Које обећање ће се испунити током Хиљадугодишње владавине?

3 Исус Христ ће као Краљ Божјег Краљевства са својих 144 000 сувладара постепено уклонити сву штету која је нанета људима и нашој планети. Током Хиљадугодишње владавине ће се испунити дивно обећање које је дао Јехова Бог: „Ја стварам нова небеса и нову земљу. Оно што је пре било неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати“ (Ис. 65:17). Пред нама су величанствени догађаји. Погледајмо како нам пророчанства из Божје Речи пружају прилику  да већ сада видимо те благослове (2. Кор. 4:18).

’ОНИ ЋЕ ГРАДИТИ КУЋЕ И САДИЋЕ ВИНОГРАДЕ‘

4. У каквим условима многи данас живе?

4 Ко не би волео да има свој дом, место где би се са својом породицом осећао сигурно и спокојно? Међутим, данас је веома тешко имати пристојно место за живот. Многи људи живе у пренасељеним градовима. Пуно је оних који живе у страћарама и сиротињским четвртима. Они могу само да маштају о томе да ће једног дана имати своју кућу.

5, 6. (а) Како ће се испунити пророчанства из Исаије 65:21 и Михеја 4:4? (б) Како можемо добити те благослове?

5 Под владавином Божјег Краљевства свако ће имати свој дом, јер је Исаија прорекао: „Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род“ (Ис. 65:21). Али то није све. На крају крајева, неки већ данас имају свој дом, а неки живе у вилама или на огромним имањима. Међутим, многи од њих се плаше да ће због економске кризе остати без крова над главом или да ће им неко провалити у кућу и опљачкати их. Колико ће све бити другачије под Божјим Краљевством! Пророк Михеј је написао: „Свако ће седети под својом лозом и под својом смоквом и нико их неће плашити“ (Мих. 4:4).

6 Шта треба да радимо ако желимо да живимо под владавином Краљевства? Наравно, свима нам је потребно пристојно место за живот. Па ипак, не треба да се усредсредимо на то да већ сада себи обезбедимо кућу из снова, можда тако што бисмо се много задужили. Далеко је мудрије да се усредсредимо на испуњење Јеховиног обећања. Присетимо се да је Исус за себе рекао следеће: „Лисице имају јазбине и птице небеске имају гнезда, а Син човечји нема где да спусти главу“ (Лука 9:58). Исус је могао да себи сагради или стекне најлепшу могућу кућу. Зашто то није урадио? Очигледно није желео да га ишта спречи да тражи најпре Краљевство. Да ли можемо да опонашамо његов пример и задржимо бистро око, које није оптерећено материјалистичким циљевима и бригама? (Мат. 6:33, 34).

„ВУК И ЈАГЊЕ ЗАЈЕДНО ЋЕ ПАСТИ“

7. Према Јеховиним речима, какав је однос требало да постоји између људи и животиња?

7 Јехова је створио људе као круну својих дела стварања на земљи. Свом прворођеном Сину, вештом градитељу, Јехова је рекао: „Начинимо човека по својој слици, сличног нама, и нека влада над морским рибама, над створењима која лете по небу, над стоком, над свом земљом и над свим другим животињама што се мичу по земљи“ (Пост. 1:26). Дакле, требало је да Адам и Ева, а на крају и сви људи, владају над животињама.

8. Шта су научници приметили код неких дивљих животиња?

8 Да ли је заиста могуће да људи владају над свим животињама и буду у миру с њима? Многи људи су веома привржени својим кућним љубимцима, као што су пси и мачке. Али шта је са дивљим животињама? У једном научном извештају је стајало: „Научници који су неко време провели са дивљим животињама утврдили су  да су сви сисари емотивна бића.“ Наравно, знамо да су животиње уплашене и разјарене када осете да су угрожене. Међутим, да ли оне могу показивати нежност и наклоност? У том извештају се даље каже: „У бризи за младунце сисари откривају своју најлепшу страну, то јест огроман потенцијал за показивање нежности и наклоности.“

9. Какве промене можемо очекивати што се тиче животиња?

9 Зато не треба да нас чуди што Библија каже да ће између људи и животиња владати мир. (Прочитати Исаију 11:6-9; 65:25.) Присетимо се да је Јехова Ноју и његовој породици након што су изашли из арке рекао: „Нека вас се боје и нека пред вама страхују сва створења на земљи.“ То је била једна врста заштите за животиње (Пост. 9:2, 3). Зар Јехова не би могао да уклони извесну меру тог страха тако да све буде онако како је он у почетку желео? (Ос. 2:18). Сви који тада буду живели на земљи имаће много разлога за радост!

„ОН ЋЕ ОБРИСАТИ СВАКУ СУЗУ“

10. Зашто су сузе данас уобичајене?

10 Када је Соломон видео „сва тлачења која се чине под сунцем“, с тугом је рекао: „Гле, потлачени сузе лију, а никога нема да их утеши“ (Проп. 4:1). Данас је ситуација слична, ако не и још гора. Ко од нас није због нечега пролио сузе? Наравно, некад су то можда сузе радоснице. Међутим, сузе су најчешће знак душевног бола.

11. Који библијски догађај је за тебе посебно дирљив?

11 Размислимо о неким дирљивим догађајима о којима се говори у Библији. Када је Сара умрла у 127. години, ’Аврахам је ушао у шатор да је ожали и оплаче‘ (Пост. 23:1, 2). Када се Нојемина опростила од своје две снахе које су биле удовице, „оне су гласно заплакале“. Након што је покушала да их убеди да се врате кући, оне су „још јаче заплакале“ (Рута 1:9, 14). Када се на смрт разболео, краљ Језекија се молио Богу и „горко заплакао“, што је очигледно дирнуло Јехову (2. Краљ. 20:1-5). Кога од нас нису погодили стихови који описују како се апостол Петар одрекао Исуса? Када је чуо да је петао запевао, Петар је ’изашао напоље и горко плакао‘ (Мат. 26:75).

12. Како ће Божје Краљевство донети истинску утеху човечанству?

12 Управо зато што се дешавају многе лоше ствари, људима је очајнички потребна утеха. Током Христове хиљадугодишње владавине Бог ће „обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откр. 21:4). Бог нам обећава свет без туге, јаука и боли, али нам исто тако обећава и да ће уклонити највећег непријатеља човечанства, то јест смрт. Како ће се то догодити?

’ИЗАЋИ ЋЕ СВИ КОЈИ СУ У ГРОБОВИМА‘

13. Шта се дешава с људима откад је Адам згрешио?

13 Након што је Адам сагрешио, смрт је почела да влада као краљ над људима. Она је непобедиви непријатељ, неизбежан крај грешних људи, извор неизрециве туге и боли (Римљ. 5:12, 14). У ствари, „због страха од смрти“ милиони су ’цео живот подложни ропству‘ (Јевр. 2:15).

14. Шта ће се десити након што смрт буде уништена?

 14 Библија говори о времену када ће ’као последњи непријатељ бити уништена смрт‘ (1. Кор. 15:26). То ће донети благослове не само ’великом мноштву‘ које ће дочекати обећани нови свет и имати наду у бескрајни живот већ и милијардама оних који ће бити ускрснути. Да ли можемо да замислимо колика ће радост владати када „велико мноштво“ буде изразило добродошлицу ускрснулима? Када дубоко размишљамо о ускрсењу неких особа, о чему се говори у Библији, биће нам лакше да замислимо како ће изгледати то време. (Прочитати Марка 5:38-42 и Луку 7:11-17.)

15. Како би реаговао на ускрсење драге особе?

15 Размислимо о речима „били су ван себе од усхићења“ и „славили су Бога“. Да смо лично могли видети та ускрсења, вероватно бисмо се и ми тако осећали. Нема сумње да ћемо бити ван себе од радости када будемо видели да су наши вољени ускрснули. Исус је рекао: „Долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (Јов. 5:28, 29). Нико од нас није видео нешто слично. Ускрсење је сигурно међу најизванреднијим догађајима који тек треба да се одиграју.

БОГ ЋЕ БИТИ „СВЕ СВИМА“

16. (а) Зашто треба да са одушевљењем говоримо о благословима које још нисмо доживели? (б) Како је Павле храбрио своје сувернике у Коринту?

16 Они који остану верни Јехови у овим тешким временима имаће величанствену будућност. Иако још увек не видимо дословно те дивне благослове, то што их држимо јасно у мислима помоћи ће нам  да се усредсредимо на оно што је заиста важно и да не дозволимо да нам пажњу одвуку краткотрајна задовољства у овом свету (Лука 21:34; 1. Тим. 6:17-19). Разговарајмо одушевљено о нашој величанственој нади током породичног проучавања, са суверницима и особама с којима проучавамо Библију, као и са онима које занима библијска истина. Она ће тако остати жива у нашим мислима и срцу. Апостол Павле је управо то и радио када је храбрио своје сувернике. Његове речи су им помогле да размишљају о томе шта ће се десити на крају Христове хиљадугодишње владавине. Покушајмо да представимо себи шта заиста значе Павлове речи из 1. Коринћанима 15:24, 25, 28. (Прочитати.)

17, 18. (а) У ком смислу је Јехова ’свима био све‘ на почетку људске историје? (б) Како ће Исус обновити јединство и склад?

17 Павлове речи да ће ’Бог бити све свима‘ описују какав ће бити живот на крају Хиљадугодишње владавине. Шта то заправо значи? Размислимо о времену када су Адам и Ева као савршени људи били део Јеховине породице у којој су владали мир и склад. Јехова је као Врховни Владар директно владао над свим што је створио, како анђелима тако и људима. Они су могли да лично комуницирају с њим, да му служе и да добију његов благослов. Он је ’свима био све‘.

Након што као Краљ испуни своју улогу, Исус ће понизно предати Краљевство свом Оцу

18 Тај склад је био нарушен када је Сатана навео прве људе да се побуне против Јеховине врховне власти. Па ипак, од 1914. године Месијанско краљевство предузима одређене кораке како би обновило то јединство и склад (Еф. 1:9, 10). Током Хиљадугодишње владавине, величанствене ствари које још нисмо видели постаће реалност. А онда ће се Христова хиљадугодишња владавина завршити. Шта ће се затим догодити? Иако је Исус добио ’сву власт на небу и на земљи‘, није постао амбициозан. Он не жели да заузме Јеховино место, већ ће понизно „предати краљевство свом Богу и Оцу“. Употребиће своју јединствену улогу и власт на ’Божју славу‘ (Мат. 28:18; Фил. 2:9-11).

19, 20. (а) Како ће сви поданици Божјег Краљевства показати да ли прихватају Јеховину врховну власт? (б) Какви нас благослови очекују?

19 До тада ће земаљски поданици Божјег Краљевства постати савршени. Они ће опонашати Исусов пример и понизно се и спремно подложити Јеховиној врховној власти. На крају ће добити прилику да то и покажу тако што ће остати верни у завршној кушњи (Откр. 20:7-10). Затим ће сви бунтовници, и људи и духовна створења, заувек бити уништени. То ће бити заиста радосно време! Сва разумом обдарена створења радосно ће хвалити Јехову, који ће ’свима бити све‘. (Прочитати Псалам 99:1-3.)

20 Да ли те благослови које ће Божје Краљевство ускоро донети подстичу да усредсредиш своју пажњу и труд на вршење Божје воље? Да ли ћеш дозволити да те лажна нада и удобности које Сатанин свет нуди одврате од служења Јехови? Да ли ћеш и даље бити чврсто решен да подржаваш Јеховину врховну власт? Делима покажи да то желиш да чиниш у сву вечност. Тада ћеш имати част да чак и више од хиљаду година уживаш у миру и напретку!