„Стрпљење нашег Господа сматрајте спасењем“ (2. ПЕТР. 3:15)

1. О чему размишљају неке Божје слуге?

ЈЕДНА сестра која већ деценијама верно служи Јехови упркос многим проблемима, искрено се запитала: „Да ли ћу доживети да видим крај овог света?“ Неки који већ дуго служе Јехови имају у мислима то исто питање. Сигурно чезнемо за даном када ће Бог успоставити нови свет и уклонити све проблеме с којима се данас суочавамо (Откр. 21:5). Иако имамо много разлога да верујемо да је крај Сатаниног света веома близу, можда нам је тешко да стрпљиво чекамо тај дан.

2. О којим питањима ће бити речи у овом чланку?

2 Па ипак, у Библији се каже да морамо бити стрпљиви. Попут Божјих слугу у прошлости, и ми ћемо доживети испуњење Божјих обећања ако имамо јаку веру и стрпљиво чекамо да дође време које је он за то одредио. (Прочитати Јеврејима 6:11, 12.) И сам Јехова је стрпљив. Он може уништити зло кад год пожели, али чека прави тренутак (Римљ. 9:20-24). Зашто је толико стрпљив? Како је Исус показао да је стрпљив попут свог Оца? Зашто је за нас добро да будемо стрпљиви попут Јехове? Одговори на ова питања могу нам помоћи да развијамо стрпљење и јаку веру, чак и ако нам изгледа да Јехова касни са испуњењем својих обећања.

ЗАШТО ЈЕ ЈЕХОВА СТРПЉИВ?

3, 4. (а) Зашто је Јехова стрпљив што се тиче остварења своје намере с нашом планетом? (б) Како је Јехова реаговао на побуну у Едену?

3 Нико у читавом свемиру нема већи ауторитет од Јехове и он зато не мора да чека неко одређено време да би уништио зло. Па ипак, Јехова је с добрим разлогом стрпљив. После  побуне у Едену покренута су нека веома важна питања која се тичу и људи и духовних створења. Јехова је стрпљив јер зна да је потребно да прође неко време да би се у потпуности одговорило на та питања. Будући да добро зна како размишљају и поступају и људи и духовна створења, он сигурно ради оно што је најбоље за нас (Јевр. 4:13).

4 Јеховина намера је била да земља буде настањена Адамовим и Евиним потомцима. Иако је Сатана завео Еву, а Адам постао непослушан, Бог није одустао од своје намере. Није донео неку исхитрену одлуку, нити је одустао од људи, већ је смислио како да испуни своју намеру са људима и нашом планетом (Ис. 55:11). Да би испунио своју намеру и оправдао своју врховну власт, Јехова показује велико самосавладавање и стрпљење, чекајући хиљадама година да се неки аспекти његове намере остваре у право време и на најбољи начин.

5. Како нам користи то што је Јехова стрпљив?

5 Још један разлог због ког је Јехова стрпљив јесте то што жели да што више људи добије вечни живот. Он већ сада чини оно што је неопходно да би спасао „велико мноштво“ (Откр. 7:9, 14; 14:6). Јехова путем дела проповедања позива људе да сазнају за његово Краљевство и његова праведна мерила. „Добра вест о краљевству“ је најбоља вест коју људи треба да чују (Мат. 24:14). Све особе које Јехова привлачи себи постају део праве хришћанске скупштине коју сачињавају људи који истински воле једни друге и правду (Јов. 6:44-47). Он им с љубављу помаже да стекну његову наклоност. Поред тога, он позива неке људе да постану део његовог небеског Краљевства. Када буду на небу, помагаће људима да постигну савршенство и вечни живот. Дакле, иако Јехова стрпљиво чека, он ради на испуњењу својих обећања, и то за наше добро.

6. (а) Како је Јехова показивао стрпљење у Нојево време? (б) Како Јехова данас показује стрпљење?

6 Јехова је стрпљив иако подноси многе увреде. То је било очигледно када је трпео зло пре Потопа. Земља је у то време била пуна неморала и насиља, и Јехова је ’осећао бол у срцу‘ јер су се људи много искварили (Пост. 6:2-8). Наравно, он није желео да у недоглед толерише ту ситуацију, већ је одлучио да непослушне људе уништи потопом. Док је „Бог стрпљиво чекао у Нојевим данима“, предузео је одређене кораке да спасе Ноја и његову породицу (1. Петр. 3:20). Благовремено је рекао Ноју шта намерава да уради и дао му је упутства како да сагради арку (Пост. 6:14-22). Осим тога, Ноје је био ’проповедник праведности‘, што значи да је упозоравао људе на предстојеће уништење (2. Петр. 2:5). Исус је рекао да ће наше време бити слично Нојевим данима. Јехова је већ одредио када ће уништити овај зли свет. Ниједан човек не зна ’дан и час‘ када ће се то догодити (Мат. 24:36). Бог нам је поверио задатак да упозоравамо људе и да им објаснимо како могу бити спасени.

7. Да ли Јехова касни са испуњењем својих обећања? Објасни.

7 Наравно, то што је Јехова стрпљив не значи да само чека да прође време. Никада не треба да помислимо да то што је стрпљив значи да му није стало до нас. Али искрено речено, није лако размишљати на такав начин док старимо или патимо у овом злом свету. Можда смо обесхрабрени или сматрамо  да Бог касни са испуњењем својих обећања (Јевр. 10:36). Никада немојмо заборавити да он има добре разлоге што је стрпљив и да ово време користи за добробит својих верних слугу (2. Петр. 2:3; 3:9). Погледајмо сада како Исус опонаша свог Оца што се тиче стрпљења.

ЗАШТО ЈЕ ИСУС ДОБАР ПРИМЕР ШТО СЕ ТИЧЕ СТРПЉЕЊА?

8. Под каквим околностима је Исус показао стрпљење?

8 Исус већ вековима с великом ревношћу врши Божју вољу. Када се Сатана побунио, Јехова је одлучио да свог јединорођеног Сина пошаље на земљу као Месију. Размислимо на тренутак шта је то значило за Исуса — морао је хиљадама година стрпљиво чекати да дође то време. (Прочитати Галатима 4:4.) Али он није пасивно чекао да прође време, већ је био заокупљен послом који му је Отац поверио. Када је дошао на земљу знао је да ће га Сатана усмртити, као што је било проречено (Пост. 3:15; Мат. 16:21). Стрпљиво је подносио изузетан бол јер је знао да је Божја воља да умре на тај начин. Тако је показао верност Богу без премца. Није био усредсређен на себе и свој положај, и у томе треба да се угледамо на њега (Јевр. 5:8, 9).

9, 10. (а) Шта је Исус чинио док је стрпљиво чекао да Јехова предузме неке кораке? (б) Како се можемо угледати на Исуса?

9 Исус је након ускрсења добио власт на небу и на земљи (Мат. 28:18). Он ту власт користи да би спровео Јеховину намеру у време које је Бог за то одредио. Исус је стрпљиво чекао с Божје десне стране све до 1914. године када су његови непријатељи били положени за подножје његовим ногама (Пс. 110:1, 2; Јевр. 10:12, 13). Он ће ускоро уништити Сатанин свет. У међувремену стрпљиво помаже људима и води их на ’изворе вода живота‘ (Откр. 7:17).

10 Да ли схватамо како се можемо угледати на Исуса што се тиче поштовања Јеховиног временског распореда? Исус је једва чекао да учини све што је његов Отац тражио од њега, али је ипак био спреман да чека да за то дође време које је Бог одредио. Док очекујемо крај Сатаниног злог света, треба да будемо стрпљиви, да чекамо на Божје вођство и да истрајемо упркос обесхрабрењу. Како можемо код себе развити такво стрпљење?

КАКО МОЖЕМО РАЗВИЈАТИ СТРПЉЕЊЕ?

11. (а) У ком смислу су вера и стрпљење нераскидиво повезани? (б) На основу чега можемо имати јаку веру?

11 Пре него што је Исус дошао на земљу, пророци и други људи који су верно служили Богу доказали су да чак и несавршени људи могу бити стрпљиви. Њихова вера и стрпљење су били нераскидиво повезани. (Прочитати Јаковљеву 5:10, 11.) Да нису заиста веровали у оно што им је Јехова рекао, да ли би могли да стрпљиво чекају на испуњење његових обећања? Често су се налазили у тешким и застрашујућим ситуацијама, али били су сигурни да ће Бог на крају учинити оно што је обећао (Јевр. 11:13, 35-40). Ми имамо још више разлога да наша вера буде јака, јер је Исус сада ’Усавршитељ наше вере‘ (Јевр. 12:2). Он је испунио пророчанства и помогао нам да боље разумемо Божју вољу, тако да имамо чврст темељ за веру.

12. Како можемо ојачати своју веру?

12 Шта бисмо конкретно могли урадити да бисмо стекли још јачу веру и развили стрпљење? Од суштинске  важности је да примењујемо савете из Божје Речи. На пример, размислимо зашто најпре треба да тражимо Божје Краљевство. Можемо ли се потрудити да на још бољи начин примењујемо савет из Матеја 6:33? То би могло значити да више времена проводимо у служби проповедања или да променимо нешто у свом животу. Немојмо заборавити како је Јехова благословио наш досадашњи труд. Можда нам је помогао да с неким проучавамо Библију или нам је дао „Божји мир који превазилази сваки ум“. (Прочитати Филипљанима 4:7.) Ако размишљамо о свим тим благословима, схватићемо колико је добро за нас да будемо стрпљиви (Пс. 34:8).

13. Које поређење показује како нас вера чини стрпљивима?

13 Следеће поређење показује како нам вера може помоћи да будемо стрпљиви. Један земљорадник сеје семе, обрађује земљу и на крају жање род. После сваке добре жетве сигуран је да ће опет засејати њиву. Можда ће следећи пут засејати још већу површину. Он ће то учинити иако зна да ће морати да буде стрпљив до жетве. Али је сигуран да ће пожњети род. Слично томе, када поступамо у складу с Јеховиним саветима и видимо како нам то користи, имамо више поуздања и вере у Јехову. Тада ће нам бити лакше да будемо стрпљиви и да чекамо на благослове за које смо сигурни да ће доћи. (Прочитати Јаковљеву 5:7, 8.)

Стрпљење ће нам помоћи да најпре тражимо Божје Краљевство и да добијемо благослове

14, 15. Како треба да гледамо на људску патњу?

14 Још један начин да развијамо стрпљење јесте да на свет и своје околности гледамо из Јеховиног угла. На пример, размислимо о томе како Јехова гледа на људску  патњу. Већ дуго посматра како људи пате и то му наноси бол, али то га није спречило да учини нешто добро за људе. Он је послао свог јединорођеног Сина да „уништи Ђаволова дела“ и да поправи сву штету коју је Сатана нанео људима (1. Јов. 3:8). Чињеница је да ће Бог ускоро окончати сву патњу и то заувек. Зато не смемо дозволити да зло које се дешава у овом свету ослаби нашу веру. Нећемо постати нестрпљиви зато што крај још није дошао, већ ћемо се уздати у Божја обећања. Јехова је тачно одредио када ће уништити зло и то ће сигурно учинити (Ис. 46:13; Наум 1:9).

15 Можда је наша вера на посебном испиту током ових тешких последњих дана. Ако смо можда жртве насиља или ако неко од наших вољених пати, немојмо постати огорчени већ се потпуно уздајмо у Јехову. То није лако, будући да смо несавршени људи. Али сетимо се шта је Исус учинио, као што је забележено у Матеју 26:39. (Прочитати.)

16. Шта не смемо радити док очекујемо крај овог злог света?

16 Онај ко сумња да је крај близу може развити погрешан став и почети да прави неке резервне планове у случају да се не деси оно што је Јехова обећао. Другим речима, могао би да размишља: ’Сачекаћу да видим да ли ће се Јеховина обећања заиста испунити.‘ Зато можда покушава да стекне углед у свету, да се финансијски обезбеди уместо да му је Божје Краљевство на првом месту. Или можда жели да стекне високо образовање како би већ сада себи омогућио удобнији живот. Али зар то не би био показатељ недостатка вере? Немојмо заборавити да нас је апостол Павле подстакао да се угледамо на Божје верне слуге које су „због своје вере и стрпљења“ добиле оно што им је Јехова обећао (Јевр. 6:12). Јехова неће дозволити да овај зли свет траје дуже него што је то неопходно (Авак. 2:3). А док нови свет не дође, не смемо служити Јехови само формално, већ треба да останемо будни и да ревно проповедамо добру вест, што ће нам сигурно донети велику радост (Лука 21:36).

КОЈЕ НАМ БЛАГОСЛОВЕ ДОНОСИ СТРПЉЕЊЕ?

17, 18. (а) Коју прилику имамо док стрпљиво чекамо крај овог света? (б) Које ће нам благослове донети стрпљење?

17 Било да служимо Богу неколико месеци или већ деценијама, ми желимо да му служимо заувек. Стрпљење ће нам помоћи да истрајемо до краја овог света, без обзира на то колико ћемо још морати да чекамо. Јехова нам сада пружа прилику да докажемо да имамо потпуно поверење у његове одлуке и да смо спремни да уколико то буде потребно трпимо зло због његовог имена (1. Петр. 4:13, 14). Бог нас такође поучава да развијамо стрпљење како бисмо се спасли (1. Петр. 5:10).

18 Исус има сву власт на небу и на земљи и ништа га не може спречити да нас заштити ако останемо верни Богу (Јов. 10:28, 29). Нема разлога да се плашимо будућности нити смрти. Они који стрпљиво буду истрајали до краја биће спасени. Зато не смемо дозволити да нас овај свет заведе и да престанемо да се уздамо у Јехову. Треба да јачамо своју веру и да мудро користимо време током ког Јехова показује стрпљење (Мат. 24:13; прочитати 2. Петрову 3:17, 18).