„Нисте у тами, па да вас тај дан затекне као што би затекао лопове“ (1. СОЛ. 5:4)

1 Шта ће нам помоћи да бдимо и да се изборимо с кушњама?

УСКОРО ће наступити догађаји који ће уздрмати свет. Испуњење библијских пророчанстава потврђује ту чињеницу и зато морамо да бдимо. Шта ће нам помоћи да останемо будни? Апостол Павле нас подстиче да ’гледамо на оно што се не види‘. Дакле, треба да задржимо на уму нашу награду вечног живота, било да имамо земаљску или небеску наду. Као што се може видети из контекста, апостол Павле је подстицао сувернике да се усредсреде на благослове које ће добити ако остану верни Богу. То ће им такође помоћи да се изборе с кушњама и прогонством (2. Кор. 4:8, 9, 16-18; 5:7).

2. (а) Шта морамо да радимо да би наша нада остала чврста? (б) О чему ће бити речи у овом и следећем чланку?

2 Речи апостола Павла указују на једно важно начело: Да би наша нада била чврста, морамо гледати даље од онога што је непосредно пред нама. Морамо се усредсредити на важне догађаје који тек треба да се одиграју (Јевр. 11:1; 12:1, 2). У овом и следећем чланку размотрићемо десет догађаја који нам предстоје и који су повезани с нашом надом у вечни живот.

ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ НЕПОСРЕДНО ПРЕ КРАЈА?

3. (а) О ком будућем догађају се говори у 1. Солуњанима 5:2, 3? (б) Коју ће улогу тада имати политичке вође и ко ће им се вероватно прикључити?

3 Павле је у посланици Солуњанима говорио о једном будућем догађају. (Прочитати 1. Солуњанима 5:2, 3.) Он је указао на „Јеховин дан“. Овде се тај израз односи на  период који ће почети уништењем криве религије и чији ће врхунац бити Армагедон. Међутим, непосредно пре почетка Јеховиног дана, светске вође ће говорити: „Мир и сигурност!“ То се можда односи на један догађај или на низ догађаја. Владари ће можда мислити да су на корак до решења неких озбиљних проблема. А какав ће бити став верских вођа? Пошто су део овог света, сасвим је могуће да ће подупирати политичаре (Откр. 17:1, 2). На тај начин свештенство ће поступати попут лажних пророка у древној Јуди. Јехова је рекао да су ’они говорили: „Мир је! Мир је!“‘, а мира није било (Јер. 6:14; 23:16, 17).

4. Шта ми разумемо за разлику од већине људи?

4 Без обзира на то ко ће говорити „Мир и сигурност!“ тај догађај ће показати да следи Јеховин дан. Зато је Павле могао да каже: „Браћо, нисте у тами, па да вас тај дан затекне као што би затекао лопове, јер ви сте сви синови светлости“ (1. Сол. 5:4, 5). За разлику од већине људи, ми разумемо право значење текућих догађаја захваљујући Светом писму. Како ће се тачно испунити ово пророчанство о миру и сигурности? Остаје нам да сачекамо и видимо. Зато је добро да чврсто решимо да ’бдимо и будемо трезвени‘ (1. Сол. 5:6; Соф. 3:8).

ЈЕДНА „КРАЉИЦА“ НЕ СЛУТИ СВОЈУ ПРОПАСТ

5. (а) Како ће почети „велика невоља“? (б) Ко седи као „краљица“ не слутећи своју пропаст?

5 Шта ће затим уследити? Апостол Павле је рекао: „Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘, тада ће их изненада задесити уништење.“ Прва фаза тог изненадног уништења јесте напад на Вавилон Велики, светско царство криве религије, на које се указује као на блудницу (Откр. 17:5, 6, 15). Тај напад на целокупну криву религију, укључујући и хришћанске цркве, означиће почетак ’велике невоље‘ (Мат. 24:21; 2. Сол. 2:8). За многе људе то ће бити потпуно неочекивано. Зашто? Зато што ће све до тада симболична блудница самоуверено мислити да је ’краљица која неће видети тугу‘. Али она ће изненада схватити да се преварила у процени. Биће уништена муњевитом брзином, као „у једном дану“ (Откр. 18:7, 8).

6. Ко ће уништити криву религију?

 6 Божја Реч каже да ће блудницу напасти ’звер са десет рогова‘. Када се Откривење пажљиво размотри, може се разумети да та звер представља Уједињене нације. „Десет рогова“ представља све политичке силе које данас подупиру ту ’скерлетну звер‘ * (Откр. 17:3, 5, 11, 12). Какав ће бити исход тог напада на блудницу? Чланице Уједињених нација ће опљачкати њено богатство, разоткрити њено право лице и ’спалити је‘. Она ће бити потпуно уништена. (Прочитати Откривење 17:16.)

7. Како ће доћи до тога да звер нападне блудницу?

7 Библијска пророчанства такође показују како ће доћи до напада на криву религију. Јехова ће на неки начин ставити у срце политичких вођа да „изврше његову замисао“, наиме да униште блудницу (Откр. 17:17). Пошто крива религија хушка на рат и ствара раздор у свету, политичке вође ће можда сматрати да је у њиховом интересу да униште блудницу. У ствари, када владари буду кренули у напад мислиће да врше ’своју замисао‘. Међутим, они ће заправо бити средство којим ће Бог уништити целокупну криву религију. Тако ће унутар Сатаниног поретка доћи до великог сукоба, а Сатана то неће моћи да спречи (Мат. 12:25, 26).

НАПАД НА БОЖЈИ НАРОД

8. Шта је напад „Гога из земље Магог“?

8 Након што крива религија буде уништена, Божје слуге ће и даље живети ’спокојно и без зидина‘ (Језек. 38:11, 14). Шта ће бити са овим наизглед незаштићеним људима који ће наставити да служе Јехови? Они ће по свему судећи постати мета једног свеопштег напада ’многих народа‘. Божја Реч каже да је то напад „Гога из земље Магог“. (Прочитати Језекиља 38:2, 15, 16.) Како треба да гледамо на тај напад?

9. (а) Шта је Божјим слугама најважније? (б) Како можемо ојачати своју веру?

9 Иако знамо да ће уследити напад на Божји народ, ми нисмо претерано забринути. Нама није најважније наше спасење, већ посвећење Јеховиног имена и потврђивање његовог права да  буде Врховни Владар. У ствари, Јехова је више од 60 пута рекао: „Тада ћете знати да сам ја Јехова“ (Језек. 6:7, видети фусноту). Зато једва чекамо да видимо испуњење тог изванредног дела Језекиљевог пророчанства, чврсто уверени у то да „Јехова зна како да људе који су му одани избави из кушње“ (2. Петр. 2:9). У међувремену, треба да користимо сваку прилику да ојачамо своју веру како бисмо остали верни Јехови без обзира на кушње које можемо доживети. Како то можемо постићи? Треба да се молимо, проучавамо Божју Реч и дубоко размишљамо о њој, и да преносимо другима добру вест о Божјем Краљевству. Тада ће наша нада у вечни живот остати чврста, попут сидра (Јевр. 6:19; Пс. 25:21).

НАРОДИ ЋЕ МОРАТИ ДА ЗНАЈУ КО ЈЕ ЈЕХОВА

10, 11. Како ће почети Армагедон и шта ће се десити током њега?

10 Напад на Јеховине слуге довешће до нечега што ће из темеља уздрмати овај свет. Јехова ће преко Исуса и небеских војски интервенисати у корист свог народа (Откр. 19:11-16). То ће бити „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“, то јест Армагедон (Откр. 16:14, 16).

11 Јехова је у вези с тим преко пророка Језекиља рекао: „’По свим својим горама дозваћу мач на њега‘, говори Суверени Господ Јехова. ’Свако ће на свог брата мач подићи.‘“ Они који буду на Сатаниној страни, у паници и пометњи ће окренути оружје једни на друге. Али ни Сатана се неће извући јер Јехова каже: ’Пустићу ватру и сумпор на њега [Гога] и на његове чете и на многе народе који ће бити с њим‘ (Језек. 38:21, 22). Какав ће бити исход ове Јеховине интервенције?

12. Шта ће народи морати да знају?

12 Народи ће морати да знају да уништење долази од самог Јехове. Попут древних Египћана који су гонили Израелце до Црвеног мора, они који буду на Сатаниној страни у очају ће повикати: ’Јехова се бори за њих!‘ (Изл. 14:25). Народи ће заиста морати да знају ко је Јехова. (Прочитати Језекиља 38:23.) Колико смо близу тих догађаја?

ПОСЛЕДЊА СВЕТСКА СИЛА

13. Шта знамо о петом делу кипа из Данилове визије?

13 Једно пророчанство које је забележио Данило помаже нам да разумемо где се налазимо у струји времена. Данило је видео један кип у људском облику који је био од различитих метала (Дан. 2:28, 31-33). Тај кип представља след светских сила које су знатно утицале на Божји народ, како у прошлости тако и данас. То су Вавилон, Медо-Персија, Грчка, Рим и у наше време још једна светска сила. Када се Данилово пророчанство детаљније размотри, може се закључити да стопала и прсти кипа представљају последњу светску силу. Током Првог светског рата, Велика Британија и Сједињене Државе склопиле су посебан савез. Према томе, пети део кипа из Даниловог пророчанства представља англо-америчку светску силу. Стопала су последњи део кипа, што показује да се у будућности неће појавити нека нова светска сила. То што су стопала од гвожђа и глине указује на ослабљено стање англо-америчке светске силе.

14. Која сила ће доминирати светском сценом кад почне Армагедон?

 14 У том истом пророчанству, Божје Краљевство је представљено великим каменом који се 1914. одвалио од једне горе која представља Јеховину врховну власт. Тај камен ће убрзо ударити у своју мету, то јест у стопала кипа. У Армагедону ће бити уништена и стопала и остатак кипа. (Прочитати Данила 2:44, 45.) Дакле, англо-америчка сила ће још увек доминирати светском сценом кад буде почео Армагедон. Заиста ће бити занимљиво видети потпуно испуњење овог пророчанства! * Али шта ће Јехова урадити са Сатаном?

ШТА ЋЕ БИТИ С БОЖЈИМ НАЈВЕЋИМ НЕПРИЈАТЕЉЕМ

15. Шта ће се десити са Сатаном и демонима после Армагедона?

15 Сатана ће најпре морати да посматра уништење свог поретка на земљи, од почетка до краја. Након тога доћи ће ред и на њега. Апостол Јован је записао шта ће се тада догодити. (Прочитати Откривење 20:1-3.) Исус Христ, о коме Библија говори као о ’анђелу који има кључ од бездана‘, ухватиће Сатану и демоне, бациће их у бездан где ће бити утамничени хиљаду година (Лука 8:30, 31; 1. Јов. 3:8). То ће бити прва фаза испуњења пророчанства које говори о томе да ће змији бити здробљена глава * (Пост. 3:15).

16. Шта значи то што ће Сатана бити у бездану?

16 Шта је „бездан“ у који ће Сатана и његови демони бити бачени? Јован је користио грчку реч абис, што значи „велика или неизмерна дубина“. Она се такође преводи и као „недокучив, безграничан“ и „бесконачан понор“. Дакле, то је место коме могу приступити само Јехова и анђео коме је поверио ’кључ бездана‘. Сатана одатле више ’неће моћи да заводи народе‘, јер ће бити у стању веома сличном смрти. Тај „ричући лав“ ће заиста бити ућуткан! (1. Петр. 5:8).

ДОГАЂАЈИ КОЈИ ЋЕ ВОДИТИ ДО РАЗДОБЉА МИРА

17, 18. (а) Које смо будуће догађаје до сада размотрили? (б) Које раздобље ће наступити након тих догађаја?

17 Пред нама су догађаји који ће потрести свет. Једва чекамо да видимо на који начин ће се испунити пророчанство о ’миру и сигурности‘. Затим ћемо бити очевици уништења Вавилона Великог, напада Гога из земље Магог и Армагедона. Након тога ће Сатана и његови демони бити бачени у бездан. После тих догађаја, кад буде уклоњено све зло, наступиће Христова хиљадугодишња владавина током које ћемо ’уживати у изобиљу мира‘ (Пс. 37:10, 11).

18 Поред ових пет догађаја постоји још нешто што се не види, а на шта треба да усмеримо пажњу. О томе ће бити речи у следећем чланку.

^ одл. 6 Видети Откривење — близу је величанствени врхунац!, стране 251-258.

^ одл. 14 Израз „уништити сва она краљевства“ из Данила 2:44 односи се на краљевства, то јест светске силе представљене разним деловима кипа. Међутим, једно паралелно пророчанство открива да ће се ’краљеви целог света‘ сакупити против Јехове на „велики дан Бога Свемоћног“ (Откр. 16:14; 19:19-21). Према томе, у Армагедону ће бити уништене све људске власти, а не само краљевства представљена огромним кипом.

^ одл. 15 Када Сатана и његови демони на крају хиљаду година буду били бачени у „огњено и сумпорно језеро“, тада ће змији у потпуности бити здробљена глава (Откр. 20:7-10; Мат. 25:41).