Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  2000-10-15

Шта ће Божје Краљевство учинити

Шта ће Божје Краљевство учинити

„Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (МАТЕЈ 6:10).

1. Шта ће значити долазак Божјег Краљевства?

КАДА је Исус учио своје следбенике да се моле да дође Божје Краљевство, он је знао да ће оно окончати хиљаде година људског владања независног од Бога. Током свег тог времена, Божја воља се углавном није вршила на Земљи (Псалам 147:19, 20). Али након успостављања Краљевства на небу, Божја воља ће се свуда вршити. Време за страховити прелазак с људског владања на владање Божјег небеског Краљевства веома се приближило.

2. Чиме ће бити означен прелазак с људског владања на владање Краљевства?

2 Прелазак ће бити означен периодом који је Исус назвао ’великом невољом какве није било од почетка света до сада, не, нити ће је више бити‘ (Матеј 24:21). Библија  не каже колико ће тај период трајати, али невоље које треба да се десе током њега биће горе од било чега што је овај свет икада видео. На почетку велике невоље, десиће се нешто што ће бити озбиљан шок за већину људи на земљи: биће уништена целокупна крива религија. За Јеховине сведоке то неће бити шок, јер они то већ дуго очекују (Откривење 17:1, 15-17; 18:1-24). Крај велике невоље је у Армагедону када ће Божје Краљевство сатрти цео сатански систем (Данило 2:44; Откривење 16:14, 16).

3. Како Јеремија описује шта ће бити с непослушнима?

3 Шта ће то значити за оне ’који не познају Бога и оне који нису послушни доброј вести‘ о његовом небеском Краљевству које је у Христовим рукама? (2. Солуњанима 1:6-9). Библијско пророчанство нам говори: „Ево иде погибија од народа до народа, велика олуја с краја се земље диже. Које Јехова у тај дан побије од краја до краја земље ће лежати и неће се нити оплакати, нити покупити, нити сахранити; биће као ђубре на земљи“ (Јеремија 25:32, 33).

Крај злу

4. Зашто Јехова с правом уклања овај зли систем?

4 Јехова Бог већ хиљадама година толерише зло, довољно дуго да би искрене особе виделе да је људско владање катастрофално. На пример, према једном извору само у 20. веку је у ратовима, револуцијама и другим грађанским немирима погинуло више од 150 милиона људи. Људска злоба се посебно очитовала током Другог светског рата када је погинуло око 50 милиона људи од којих су многи на ужасан начин умрли у нацистичким концентрационим логорима. Управо као што је Библија прорекла, у наше време ’зли људи и варалице напредују од зла на горе‘ (2. Тимотеју 3:1-5, 13). Данас су неморал, криминал, насиље, корупција и непоштовање Божјих мерила измакли свакој контроли. Зато Јехова с потпуним правом приводи крају овај зли систем.

5, 6. Опиши злоћу која је постојала у древном Ханану.

5 Садашња ситуација је слична ситуацији која је пре 3 500 година владала у Ханану. Библија каже: „Они служаху боговима својим, чинећи све гадости које су мрске Јехови, и они су и синове своје и кћери своје спаљивали боговима својим“ (Поновљени закони 12:31). Јехова је обавестио нацију Израел: „Због неваљалства тих народа Јехова, Бог твој, тера их испред тебе“ (Поновљени закони 9:5). Библијски историчар Хенри Х. Хали је приметио: „Обожавање Вала, Астароте и других хананских богова састојало се од најекстравагантнијих оргија; њихови храмови били су центри порока.“

6 Хали је показао колико је велика била њихова злоћа, јер су у једном од многих таквих подручја археолози „пронашли велики број ћупова у којима су се налазили остаци деце жртвоване Валу“. Он је рекао: „Цело подручје је практично гробље за новорођенчад... Хананци су обожавали препуштајући се неморалу као религиозном ритуалу, у присуству својих богова; а затим, убијајући своју прворођену децу, као жртве за ове исте богове. Изгледа да је земља Ханан у великој мери постала нека врста Содома и Гоморе на нивоу нације... Да ли је цивилизација с таквом одвратном прљавштином и бруталношћу имала икакво право да и даље постоји?... Археолози који ископавају у рушевинама хананских градова чуде се што их Бог није још раније уништио.“

Наследити земљу

7, 8. Како ће Бог очистити Земљу?

7 Као што је очистио Ханан, тако ће Бог ускоро очистити целу Земљу и дати је  онима који врше његову вољу. „У земљи живеће праведни и поштени у њој ће остати. Бездушници ће се истребити из земље, неверници ће се ишчупати из ње“ (Пословице 2:21, 22). А и псалмиста каже: „Још мало и нестаће бездушника... Али смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11). Такође ће бити уклоњен и Сатана, тако да „више не заводи нације док се не наврши хиљаду година“ (Откривење 20:1-3). Да, „свет пролази, а и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17).

8 Говорећи укратко о величанственој нади за оне који желе да заувек живе на земљи, Исус је рекао: „Срећни су они који су благе нарави, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5). Он је вероватно алудирао на Псалам 37:29, који је прорекао: „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати.“ Исус је знао да је Јеховина намера да праведници заувек живе на рајској земљи. Јехова каже: „Ја сам створио земљу и људе и животиње што су на земљи силом својом великом... и дајем земљу коме је мени драго“ (Јеремија 27:5).

 Величанствени нови свет

9. Какав ће свет увести Божје Краљевство?

9 Након Армагедона Божје Краљевство ће увести дивну „нову земљу“ у којој ће „пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Какво огромно олакшање за оне који буду преживели Армагедон и ослободе се овог тиранског злог система ствари! Колико ће бити срећни што су ушли у праведан нови свет под владавином небеског Краљевства, са изгледом на дивне благослове и вечни живот! (Откривење 7:9-17).

10. Које лоше ствари више неће постојати под владавином Краљевства?

10 Људима више неће претити рат, криминал, глад, па чак ни дивље звери. „Са [мојим народом] ћу савез мира учинити, и истребићу зле звери из земље... Дрвета ће пољска рађати свој род; и оне ће бити у својој земљи без страха.“ „Од мачева својих раонике ће сковати од копаља својих српове; неће више народ мач на народ дизати и неће се више рату учити. Сваки ће код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их бунити неће“ (Језекиљ 34:25-28; Михеј 4:3, 4).

11. Зашто можемо бити уверени да ће нестати физичке болести?

11 Болест, туга, па чак и смрт биће уклоњени. „Нико од становника неће рећи: болестан сам. Народу који живи у њему опростиће се безакоње“ (Исаија 33:24ДК). „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше... ’Гле! све чиним ново‘“ (Откривење 21:4, 5). Када је био на земљи, Исус је показао да има моћ да чини те ствари помоћу силе коју му је Бог дао. Уз подршку светог духа, Исус је свуда ишао и лечио хроме и болесне (Матеј 15:30, 31).

12. Каква нада постоји за умрле?

 12 Исус је чинио још и више. Он је подизао мртве. Како су понизни људи реаговали? Када је ускрснуо 12-годишњу девојчицу, њени родитељи су „били ван себе од великог усхићења“ (Марко 5:42). То је био још један пример онога што ће Исус чинити широм целе планете под владавином Краљевства, јер ће тада „бити ускрсење и праведника и неправедника“ (Дела апостолска 24:15). Замисли велику радост када се у живот буде враћала група за групом умрлих и када се буду поново састали са својим вољенима! Нема сумње да ће под надзором Краљевства постојати и велико образовно дело тако да ће „земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9).

’Биће ускрсење и праведника и неправедника‘

Јеховин суверенитет оправдан

13. Како ће се показати оправданост Божјег владања?

13 До краја хиљадугодишње владавине Краљевства, људска породица ће бити обновљена до савршенства ума и тела. Земља ће бити глобални Еденски врт, рај. Мир, срећа, безбедност и људско друштво прожето љубављу биће остварени. Пре владавине Краљевства, никада се у историји човечанства није видело ништа ни налик томе. Каква ће сушта супротност претходним хиљадама година мизерног људског владања бити величанствено владање Божјег хиљадугодишњег небеског Краљевства! Божје владање преко Краљевства показаће се као потпуно супериорно у сваком погледу. Биће апсолутно оправдан Божји суверенитет, његово право да влада.

14. Шта ће бити с побуњеницима након хиљаду година?

14 На крају хиљаду година Јехова ће дозволити да савршени људи испоље своју слободну вољу с обзиром на то коме желе да служе. Библија показује да ће ’Сатана бити одвезан из свог затвора‘. Он ће поново пробати да заведе људе, од којих ће неки изабрати независност од Бога. Да би спречио ’да се тескоба двапут појави‘, Јехова ће уништити Сатану, његове демоне и све оне који се буду бунили против његовог суверенитета. Нико неће моћи приговорити да било коме од заувек уништених људи није била пружена шанса, нити да је њихов неисправан пут био услед несавршености. Не, они ће бити савршени попут Адама и Еве, који су свесно изабрали да се побуне против Јеховиног праведног владања (Откривење 20:7-10; Наум 1:9).

Лојалне особе ће поново доћи у добар однос с Јеховом

15. Какав ће однос владати између лојалних и Јехове?

15 С друге стране, вероватно ће велика већина људи изабрати да подржи Јеховин суверенитет. Након што сваки побуњеник буде уништен, праведници ће стајати пред Јеховом, јер су прошли завршни испит лојалности. Тада ће Јехова прихватити те лојалне као своје синове и кћери. Стога ће они доћи у исти онај однос с Богом који су имали Адам и Ева пре него што су се побунили. Тако ће се испунити Римљанима 8:21: ’И само стварство [човечанство] биће ослобођено од ропства распадљивости и имати славну слободу Божје деце.‘ Пророк Исаија прориче: „[Бог] за навек и смрт уништава. Јехова, Вечни, утире сузе са свачијег лица“ (Исаија 25:8).

Нада у вечни живот

16. Зашто је прикладно да с радошћу ишчекујемо награду вечног живота?

16 Какав диван изглед очекује верне особе — сазнање да ће Бог на њих заувек изливати обиље духовне и материјалне благодати! Псалмиста је с правом рекао: „Отвараш руку своју, и обилно ситиш [у исправним стварима] све што живот има“ (Псалам 145:16). Јехова охрабрује оне који припадају земаљској класи да гаје ову наду у живот у Рају као део своје вере у њега. Иако је спорно питање  Јеховиног суверенитета важније, он не тражи да му људи служе без изгледа на неку награду. Лојалност Богу и нада у вечни живот нераскидиво су повезане у Библији као саставни делови хришћанске вере у Бога. „Онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6).

17. Како је Исус показао да је исправно да нас подржава наша нада?

17 Исус је рекао: „А ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Он је овде спознање о Богу и његовим намерама повезао с наградом коју оно доноси. Као један пример тога, када је један грешник замолио Исуса да га се сети у свом Краљевству, он је одговорио: „Бићеш са мном у Рају“ (Лука 23:43). Он није рекао човеку да показује веру чак и ако не добије награду. Знао је да Јехова жели да његове слуге имају наду у вечни живот на рајској земљи како би им било лакше док се суочавају с разноразним испитима у овом свету. Према томе, очекивање награде је важна помоћ да би особа истрајала као хришћанин.

Будућност Краљевства

18, 19. Шта ће се десити с Краљем и Краљевством на крају Миленијумске владавине?

18 Пошто је Краљевство било помоћна владавина коју је Јехова употребио да би довео Земљу и њене људске становнике до савршенства, и да би се помирио с њима, какву ће улогу Краљ Исус Христ и 144 000 краљева и свештеника имати након Миленијума? „Онда крај, кад преда краљевство свом Богу и Оцу, кад уништи сваку владавину и сваку власт и силу. Јер он мора да влада као краљ док Бог не положи све непријатеље под његове ноге“ (1. Коринћанима 15:24, 25).

19 Пошто ће Христ предати Краљевство Богу, како треба разумети стихове који говоре да ће оно вечно трајати? Треба их разумети тако да ће оно што Краљевство постигне вечно постојати. Христу ће се заувек исказивати част због улоге коју је одиграо у оправдавању Божјег суверенитета. Али пошто ће грех и смрт тада бити потпуно уклоњени и човечанство бити излечено, престаће потреба за њим као Откупитељем. Миленијумска владавина Краљевства ће такође бити у потпуности остварена; тако више неће бити потребе за неком помоћном владавином која би стајала између Јехове и послушног човечанства. Тако „Бог [може да] буде све свакоме“ (1. Коринћанима 15:28).

20. Како можемо сазнати шта у будућности чека Христа и 144 000?

20 Коју ће улогу имати Христ и његови сувладари након што се заврши Миленијумска владавина? То Библија не каже. Па ипак, можемо бити сигурни да ће им Јехова дати многе даљње предности служења све време током његовог стварања. Стога, нека бисмо сви подупирали Јеховин суверенитет и добили вечни живот, како бисмо доживели да сазнамо шта је Јехова намерио за Краља и његове сукраљеве и сусвештенике, као и за цели свој страхопоштовања вредан свемир!