Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  децембар 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО ДА ДОМ БУДЕ МИРНА ЛУКА

Како прекинути са свађама

Како прекинути са свађама

ШТА ако вам се чини да се ваша породица због жучних и све чешћих свађа налази у зачараном кругу? Можда чак и не знате како је дошло до тога. С друге стране, волите се и не желите да повређујете једни друге.

Важно је имати на уму да то што не размишљате на исти начин не значи да се ваша породица распада. Неслагања сама по себи не утичу на то да ли ће ваш дом бити лука мира или ратно поприште, већ начин на који их решавате. Погледајте неке кораке који вам могу помоћи да се више не свађате.

1. ПРЕСТАНИТЕ ДА УЗВРАЋАТЕ.

За свађу је потребно двоје, а када једно престане да узвраћа и почне да слуша, ватрена расправа може почети да јењава. Према томе, одуприте се жељи да узвратите када сте испровоцирани. Сачувајте самопоштовање и достојанство тако што ћете се контролисати. Запамтите, мир у породици је много важнији од тога да победите у расправи.

„Кад нестане дрва, угаси се ватра, и кад нема клеветника, свађа престаје.“ (Пословице 26:20)

2. УВАЖИТЕ ОСЕЋАЊА ЧЛАНОВА ПОРОДИЦЕ.

Пажљиво и саосећајно слушање, без осуђивања и упадања у реч, умногоме доприноси томе да се ситуација смири и обнови мир. Немојте другима приписивати лоше мотиве, већ уважите њихова осећања. Пошто нико није савршен, немојте у нечијем пропусту одмах видети злу намеру. Речи којима вас је неко увредио можда су само последица његове непромишљености или брига које носи у срцу, а не мржње или осветољубивости.

„Обуците се у најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост.“ (Колошанима 3:12)

3. СКЛОНИТЕ СЕ ДОК СЕ НЕ СМИРИТЕ.

Уколико су вам емоције узбуркане, можда би било мудро да замолите за мало времена да бисте се смирили. Могли бисте да одете у другу просторију или у шетњу док не повратите контролу над собом. То не значи да окрећете леђа проблему, то јест да га игноришете или да избегавате да се суочите са ситуацијом. Тиме не започињете ни хладни рат, то јест не одбијате да разговарате с породицом. Уместо тога, то је добро време да се молите Богу за стрпљење, мудрост и разумевање.

„Удаљи [се] пре него што почне свађа.“ (Пословице 17:14)

 4. РАЗМИСЛИТЕ ШТА ЋЕТЕ РЕЋИ И КАКО ЋЕТЕ ТО РЕЋИ.

Нећете побољшати ситуацију ако сву своју снагу усмерите на размишљање како да задате ударац. Потрудите се да кажете нешто што ће ублажити повређена осећања члана породице. Немојте му говорити како треба да се осећа, већ га понизно питајте како се заиста осећа и захвалите му што вам то каже.

„Неко ко непромишљено говори као да мачем пробада, а језик је мудрих лек.“ (Пословице 12:18)

5. НЕ ПОВИСУЈТЕ ТОН И ГОВОРИТЕ СМИРЕНО.

Кад један члан породице изгуби стрпљење, други се могу наљутити. Одуприте се пориву да говорите саркастично, да вређате или повисујете тон, колико год да сте увређени. Немојте повређивати друге речима попут: „Није ти стало до мене“ или „Никад не слушаш шта говорим.“ Смирено реците како на вас утиче њихово понашање („Повредило ме је то што...“). Гурање, шамарање, ударање или било који други облик насиља никад није оправдан. Исто важи за називање погрдним именима, понижавање и претње.

„Нека се сва злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор уклони од вас заједно са свом злоћом.“ (Ефешанима 4:31)

6. БРЗО СЕ ИЗВИНИТЕ И КАЖИТЕ ШТА ЋЕТЕ УЧИНИТИ ДА ПОПРАВИТЕ СИТУАЦИЈУ.

Немојте дозволити да емоције засене ваш главни циљ, а то су добри односи. Запамтите, када се с неким посвађате, обоје губите. Уколико градите мир, обоје добијате. Зато преузмите свој део одговорности за насталу ситуацију. Чак и ако сте уверени да нисте урадили ништа лоше, извините се што сте изгубили живце, што сте реаговали на одређени начин или што сте несвесно допринели затегнутој ситуацији. Добри односи су много важнији од личног поноса и победе. А кад се вама неко извини, брзо опростите.

„Зато се трудимо да унапређујемо мир и да се међусобно изграђујемо.“ (Римљанима 14:19)

Кад је свађа окончана, шта можете учинити да бисте сачували мир у породици? О томе ће говорити следећи чланак.