Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  децембар 2015.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Душа

Душа

Религије имају различита и опречна гледишта о души и о томе шта се дешава с њом кад човек умре. С друге стране, Библија даје јасно објашњење.

Да ли је душа бесмртна?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи верују да јесте. Неки верују да се након смрти физичког тела душа поново рађа у неком другом телу. Има и оних који верују да она на крају одлази у неко друго подручје, на пример на небо или у пакао.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија не каже да је душа бесмртна. Заправо, често говори о томе да она умире. Пророк Језекиљ, ког је Бог изабрао да напише један део Библије, рекао је да душа може бити кажњена смрћу. На једном другом месту у Библији, за лешеве се користи израз „душе мртваца“ (Левитска 21:11, фуснота). Јасно је да Библија не учи да је душа бесмртна.

„Душа која греши, она ће умрети.“ (Језекиљ 18:20)

Да ли је душа одвојена од тела?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Душа живи у телу, а кад тело умре, она га напушта.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Постанку 46:18 говори се о мајци која је родила „душе“, то јест живе особе које дишу. Заправо, хебрејска реч која се у Библији користи за „душу“ може се превести и као „онај који дише“. Понекад се тај израз употребљава и када се говори о животињама. Надаље, у Библији се каже да душа може бити гладна (Поновљени закони 12:20). Ако је душа нешто што је одвојено од тела, да ли би морала да дише или да једе? У Библији се израз „душа“ најчешће користи како би се описала жива особа, и подразумева њено физичко тело, њене емоције и личност.

„Она је [...] родила укупно шеснаест душа.“ (Постанак 46:18)

 Шта се дешава с душом приликом смрти?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Као што се тело након смрти распадне и више га нема, Библија каже да „нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости у гробу“ (Проповедник 9:10). Када неко умре, „он се у прах враћа, тог дана пропадну све мисли његове“ (Псалам 146:4). Душа која умре не може ништа да уради, и зато се у Библији за оне који су умрли често симболично каже да спавају (Матеј 9:24).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР.

 Када умре неко ко вам је драг, сигурно се питате: Где је сада? Шта ради? Да ли пати? Пошто нас Библија уверава да мртви нису свесни ничега, можемо се утешити јер знамо да наше драге особе које су умрле не пате. Такође је утешно знати да Јехова обећава да ће у будућности вратити у живот све умрле душе (Исаија 26:19).

„Мртви нису свесни ничега.“ (Проповедник 9:5)