Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  децембар 2015.

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Европа

Европа

Иако је религија некада имала снажан утицај у Европи, данас је то потпуно другачије. Па ипак, изненадиће вас колико оно што се дешава на овом континенту има везе с Библијом.

Утицај мајчиног гласа.

Истраживачи из Милана су превремено рођеним бебама стављали на ручни зглоб уређај путем ког су могле чути мајчин глас. Установили су да је то позитивно утицало на здравље беба док су биле у болници. Овај уређај пушта глас мајке као што га беба чује док је још у стомаку. У закључку тог истраживања стоји да „слушање мајчиног гласа одмах након рођења благотворно делује на недоношче“.

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: „Умирио сам и утишао душу своју, осећам се као мало дете у наручју мајке своје“ (Псалам 131:2).

Потхрањивање нарцизма код деце.

Према једном истраживању којим је обухваћено 565 деце из Холандије, деца којој су родитељи говорили да су „посебна и боља од других“ и да заслужују „посебан третман“ показала су већи степен нарцисоидности, испољила осећање супериорности и имала високо мишљење о себи. „Кад родитељи говоре деци да су посебна и боља од других, она верују у то“, рекао је један од оних који су спровели ово истраживање. „То се може лоше одразити и на децу и на друштво.“

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: „Кажем свакоме међу вама да не мисли о себи више него што треба да мисли, него да мисли о себи разумно“ (Римљанима 12:3).

Оптимистични стогодишњаци.

Упркос болестима и физичким ограничењима, стогодишњаци имају снажну вољу за животом, извештавају истраживачи са Универзитета у Хајделбергу у Немачкој. Од свака четири испитаника, њих троје је показало да је пуно живота и да се труди да из њега извуче највише. Они постижу циљеве које су поставили, оптимистични су и пуни наде, сматрају да живот има смисао и негују религиозне и моралне вредности.

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: Бог је „вечност ставио људима у срце“ (Проповедник 3:11).

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Како одгајати обзирну децу у себичном свету

Погледајте на која три подручја можете помоћи својој деци да не постану егоистична.

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Да ли је могуће дуже живети?

Познавање чињеница о томе зашто старимо и умиремо представља кључ у одређивању тога колико заиста можемо да живимо.