Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  новембар 2015.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Крај света

Крај света

„Свет пролази и његова жеља“, стоји у 1. Јовановој 2:17. На шта се односи „свет“? Како и када ће проћи?

Шта је „свет“ који ће проћи?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Пошто тај свет има жеље које нису по вољи Богу, очигледно то не може бити наша планета. Свет се односи на све људе који одбацују Бога и тако постају његови непријатељи (Јаковљева 4:4). Они ће бити „кажњени вечном пропашћу“ (2. Солуњанима 1:7-9). С друге стране, они који из послушности Исусу Христу нису „део света“ могу се надати вечном животу (Јован 15:19).

У 1. Јовановој 2:17 се закључује: „Онај ко врши Божју вољу остаје заувек.“ Дакле, живеће вечно овде на земљи, као што показује Псалам 37:29: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“

„Немојте волети ни свет, ни оно што је у свету. Ако неко воли свет, у њему нема љубави према Оцу.“ (1. Јованова 2:15)

Како ће свет доћи свом крају?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Крај ће доћи у две главне фазе. Као прво, Бог ће уништити сву криву религију, која је представљена блудницом по имену „Вавилон Велики“ (Откривење 17:1-5; 18:8). Она говори да је одана Богу, али је у савезу с политичким вођама. Па ипак, управо ће се они окренути против ње. „Они ће замрзети блудницу и опустошиће је и оголити. И појешће њено месо [богатство] и спалиће је ватром“ (Откривење 17:16).

Као друго, Бог ће се позабавити политичким вођама — „краљевима целог света“. Они ће, заједно са свим осталим злим људима, бити уништени у рату „који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“, а зове се и Армагедон (Откривење 16:14, 16).

„Тражите Јехову, сви кротки на земљи [...] Тражите праведност, тражите кротост, и вероватно ћете бити заштићени у дан гнева Јеховиног!“ (Софонија 2:3)

 Када ће свет доћи свом крају?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Крај ће доћи када људима широм света у довољној мери буде објављена вест о Божјем Краљевству — владавини која ће заменити све људске власти (Данило 7:13, 14). Исус Христ је о томе рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). То дело проповедања, које је одраз Божје правде и милости, део је „знака“ који има више обележја и указује на време краја. На пример, обухвата ратове, глад и болести (Матеј 24:3; Лука 21:10, 11).

Осим што је прорекла светске догађаје, Библија је такође описала људско друштво „у последњим данима“. Она каже: „Настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем [...] непослушни родитељима [...] необуздани, окрутни, без љубави према доброти [...] који више воле ужитке него Бога“ (2. Тимотеју 3:1-5). *

Садашњи зли свет ускоро ће доћи свом крају (1. Јованова 2:17)

Сви ти услови у свету обележавају период који је почео 1914, негде кад и Први светски рат. Осим тога, почев од те године, Божје Краљевство се објављује по целом свету, а Јеховиним сведоцима је част што су познати по том делу. Заправо, њихов главни часопис зове се Стражарска кула — гласник Јеховиног Краљевства.

„Бдите, дакле, јер не знате ни дан ни час.“ (Матеј 25:13)

^ одл. 14 Више информација може се наћи у 9. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци. Доступна је и на веб-сајту www.jw.org.